Wintersportseizoen 2018-2019 is nog lang niet ten einde, maar toch kijken we alvast vooruit naar de volgende winter. Veel wintersporters boeken namelijk nu al hun vakantie voor volgende winter. Voor iedereen die nu al zijn skivakantie voor volgend jaar wil plannen hebben we hieronder een overzicht gemaakt van de drukke en de rustige weken van de winter 2020.

overzicht van de schoolvakanties voor wintersport 2020

Snel naar:

Winterbeelden: zon in Flachau met skilift

 

Dit zijn de rustige weken voor de winter 2019-2020:

Wanneer je niet gebonden bent aan de schoolvakanties, dan kan je in de winter 2020 kiezen uit een aantal weken waarin het in de meeste skigebieden rustig zal zijn. De rustige weken in de skigebieden zijn:

  • de weken voor kerst
  • medio januari
  • de tweede week van februari
  • na 2 maart 2020
De periode voor de kerstvakantie

Een wintersport in december, met name in de weken voor kerst is een bijzondere belevenis. In deze periode is het nog erg rustig in de skigebieden. Het is een erg sfeervolle periode. Overal worden gezellige kerstmarkten en speciale winterwandelingen georganiseerd. En omdat veel accommodaties nog niet volgeboekt zijn, kan je rustig wachten met boeken tot je zeker weet dat er genoeg sneeuw ligt.

Of bekijk snel 9 niet te missen aanbiedingen voor de kerstvakantie.

Wintersport kerst - kerstmarkt

Januari is traditioneel rustig

Na de kerstvakantie is het altijd rustig in de skigebieden. En dat terwijl er meestal behoorlijk wat sneeuw valt in deze maand. Januari staat daarnaast bekend om de lage temperaturen. Omdat geen enkel land met fervent wintersporters in januari schoolvakanties heeft, is het deze maand rustig op de piste.

Uitzondering hierop zijn de skigebieden waar traditioneel veel vriendengroepen op wintersport gaan. In skigebieden zoals Flachau, Gerlos en Ischgl kan het ook in januari behoorlijk druk zijn op de piste.

Opvallend: nauwelijks schoolvakanties tijdens de tweede week van februari

De maand februari is de drukste maand in alle wintersport gebieden. Logisch, want de sneeuwcondities zijn deze maand optimaal. Daarbij vinden er overal in Europa schoolvakanties plaats. Toch is er in 2020 één week in februari waarin het minder druk zal zijn. Tijdens de tweede week van februari is er alleen in een klein deel van Duitsland schoolvakantie.

Wil jij het liefst in februari op wintersport? Maar niet als het te druk is? Ga dan in de week van 8-15 februari op wintersport.

Rustige periode start begin maart

Omdat alle schoolvakanties eind februari al voorbij zijn, wordt het de hele maand maart rustig op de pistes. Maart staat garant voor sneeuw, zon en lange dagen. Wij kunnen een wintersport in maart aan iedereen aanbevelen.

sklikleding wintersport maart of april
Genieten van de zon tijdens een wintersport in maart

Deze weken wil je mijden als je niet van drukte houdt:

Wist je dat 40-45% van de Nederlandse wintersporters tijdens de voorjaarsvakantie op wintersport gaat? In 2020 valt de voorjaarsvakantie in Nederland ook nog eens gelijk met die in Engeland, Frankrijk, Duitsland en België. Deze twee weken zal het overal bomvol zijn. Of je nu naar Frankrijk of naar Oostenrijk op wintersport gaat, druk zal het overal zijn in deze periode.

Andere drukke wintersportweken in 2020 zijn:

  • de tweede week van de kerstvakantie (vanaf 2e kerstdag).
  • De Weense week (1e week van februari)

Wanneer zijn Nederlandse schoolvakanties in 2020

Ben je door werk, schoolgaande kinderen of op een andere manier gebonden aan de schoolvakanties voor je wintersport? Zorg er dan voor dat je tijdig je wintersport 2020 boekt. Hoe langer je wacht, des te minder accommodaties nog beschikbaar zijn. Wij raden iedereen daarom aan om nu al je vakantie voor 2020 vast te leggen.

Wanneer is de kerstvakantie 2019-2020?

De kerstvakantie begint op zaterdag 21 december 2019 en duurt tot zondag 5 januari 2020. Wil je dit jaar in de kerstvakantie op wintersport? Dan moet je (in geval van 1 week) kiezen of je de kerstdagen of oud- en nieuw in de sneeuw doorbrengt.

Onze verwachting is dat het direct na kerst behoorlijk druk gaat worden. Met name veel Duitsers zullen na de kerst afreizen naar de wintersportgebieden en daar tot 4 januari blijven.


Wanneer is de voorjaarsvakantie 2020?

Wintersporters die graag in de voorjaarsvakantie op wintersport gaan, moeten de volgende weken vrijhouden voor hun skivakantie:

  • Regio Noord: 15 – 22 februari 2020
  • Regio Midden: 22 februari – 2 maart 2020
  • Regio Zuid: 22 februari – 2 maart 2020. (*)

* Carnaval valt in 2020 op 23 – 25  februari 2020.

Met name in de periode van 22 februari tot 2 maart zal het niet eenvoudig zijn om een appartement of hotel te vinden. Naast een groot deel van Nederland hebben ook de Duitsers en Belgen in deze week voorjaarsvakantie. Waarschijnlijk wordt dit de drukste week van het hele seizoen.

En de rest van Europa?

Voor de volledigheid vermelden we hieronder ook nog de schoolvakanties in andere Europese wintersportlanden.

Duitsland

Duitsland is het grootse wintersportland van Europa. Maar liefst 15 miljoen Duitsers gaan ieder jaar op wintersport. Ter vergelijking, in Nederland zijn er ongeveer 1 miljoen wintersporters. Als je de drukke periodes wilt ontwijken is het daarom slim om te kijken wanneer de Duitsers vakantie hebben. Ook in Duitsland zijn de vakanties verdeeld. De hele maand februari hebben er Duitse scholen ‘wintervakantie’ en moet je rekening houden met extra drukte.

Oostenrijk

Je verwacht het niet, maar ook Oostenrijkers gaan op wintersport. Met name de Oostenrijkers uit laaggelegen gebieden zoals Wenen gaan in februari op skivakantie. De ‘Weense week’ is in veel skidorpen een begrip. Tijdens die week komen de inwoners uit de Oostenrijkse hoofdstad massaal naar de skigebieden. Het kan in deze week daardoor behoorlijk druk zijn. De Weense week is altijd in de eerste week van februari.

Engeland

Heel Engeland heeft in dezelfde week vrij. Dat betekent één week volop drukte in de Franse en Oostenrijkse skigebieden. Met name in de skigebieden in de buurt van vliegvelden Salzburg, Innsbruck en Geneve. In deze week zie je veel gezinnen op de piste, maar vooral ook veel schoolgroepen. Veel middelbare scholen in Engeland organiseren skitrips voor hun leerlingen. In deze week zie je veel Engelse pubers op de piste. Een rugbeschermer is in deze week zeker geen overbodige luxe 😉

De Engelse wintervakantie is tussen 15 en 22 februari 2020.

België

Onze zuiderburen hebben tegelijkertijd met midden- en zuid-Nederland voorjaarsvakantie: Van zaterdag 22 februari 2020 tot en met zondag  maart 2020. Belgen gaan zowel naar Frankrijk als Oostenrijk op wintersport.

Frankrijk

In Frankrijk hebben ze voorjaarsvakantie tussen 8 februari en 1 maart. Net als bij ons, is er in Frankrijk vakantiespreiding. Daardoor zijn niet alle Fransen tegelijk vrij. Hou deze drie weken rekening met extra drukte in de Franse skigebieden. Vooral de periode tussen 8 en 24 februari is druk. Dan hebben de inwoners van Parijs namelijk vakantie.

Ga jij op wintersport naar Oostenrijk? Dan hoef je geen rekening te houden met de Franse schoolvakanties. Er zijn maar weinig Fransen die naar Oostenrijk op wintersport gaan.

appartement val thorens
Een appartement in Val Thorens is lastig te vinden in februari.

Waar kan je nu al je wintersport 2020 boeken?

Wil je nu al je wintersport 2020 boeken? Bij een aantal reisorganisaties en boekingswebsites kan je vandaag nog je wintersport 2020 boeken. Hieronder hebben we de belangrijkste websites op een rij gezet:

Helaas is het nog niet bij alle touroperators mogelijk om nu al je een wintersport 2020 te boeken. Bij bekende reisorganisaties zoals Sunweb en Bizztravel is het vaak pas mogelijk om vanaf midden juli 2020 een skivakantie te boeken. Het kan interessant zijn om daar op te wachten. Niet alleen hebben zij vaak interessante aanbiedingen, ze hebben vaak ook nog veel accommodaties beschikbaar. Zelfs als, tegen die tijd, de meeste hotels of appartementen wel volgeboekt zijn. Deze organisaties kopen namelijk een accommodaties voor het hele seizoen en dus ook voor de schoolvakanties.

westendorf appartement - top 5

Snel een appartement of hotel zoeken

Wil je snel kijken of er volgende winter nog accommodaties beschikbaar zijn in jouw favoriete skigebied? Kijk dan bij Booking.com. Daar kan je nu al een appartement, hotel of pension voor volgende winter reserveren.


Booking.com

 

 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Foto update: Oostenrijkse wintersportdorpen onder een verse laag sneeuw
Ook interessant
Review: Kari Traa thermokleding getest