Ski zonnebril

ski zonnebrilWanneer je de bergen ingaat, loop je altijd een groter risico op schade aan je ogen. Draag daarom altijd een skibril of ski zonnebril tijdens de wintersport. Een ski zonnebril is praktisch en beschermd je ogen tegen schadelijke UV-straling. Dat UV-straling schadelijk is voor de huid, weten de meeste mensen inmiddels wel. Maar het gevaar van de straling voor de ogen, wordt helaas nog vaak onderschat. Toch is het van groot belang om je ogen te beschermen tegen UV-stralen. Zeker in de bergen en zeker in de sneeuw. De sneeuw weerkaatst het licht. De UV-straling kan daardoor op besneeuwde bergen tot 10 keer hoger zijn dan in Nederland.

Waarom een ski zonnebril zo belangrijk is

Een acuut gevolg van blootstelling aan een te hoge UV-straling is sneeuwblindheid. Dit is een pijnlijke vorm van hoornvliesontsteking, die je vakantiestemming flink kan verpesten. Daarbij is het gevaar van blootstelling aan UV-straling, net als bij de huid, om lange termijn schadelijk. En zelf op bewolkte dagen, dringt nog 55% van de UV-straling door het wolkendek heen. Bescherm je ogen dus altijd, met een skibril of ski zonnebril.

Hieronder beschrijven we tips bij het uitzoeken van een goede wintersport zonnebril.

Ski zonnebril kopen, waar let je op?

  • Ten eerste moet de bril 100% UV bescherming bieden. Meestal is aan de bril een label bevestigd waarop staat 100% UV of UV 400. Dit is eigenlijk altijd het geval als je een zonnebril in Nederland koopt.
  • De zonnebril moet goed passen. Let op of deze stabiel op je gezicht staat. Daarbij is het belangrijk dat er geen UV straling langs de glazen je ogen kan bereiken. Tijdens de wintersport zal je veel bewegen met de bril op je gezicht. Test of de bril goed blijft zitten. Niks zo vervelend als telkens je zonnebril goed op je neus moeten duwen tijdens het skiën.
  • De CE markering op de zonnebril geeft aan hoeveel licht de bril tegenhoudt. De norm loopt van  t/m 4. In het geval van een wintersport zonnebril wil je een CE 3 of 4 hebben. Als je gaat skien op de gletsjer, kies dan voor een bril met CE 4.
  • De brillenglazen moeten van onbreekbaar polycarbonaat zijn.
  • Voor wintersporters is het fijn als de glazen van de zonnebril polariserend zijn. Hierdoor ervaar je geen weerkaatsing van het zonlicht op de sneeuw en zal je dus beter zicht op de piste ervaren.

Waar koop je een goede ski zonnebril

Als je een wintersport zonnebril op sterkte wilt hebben, dan moet je naar de opticien. De betere opticien heeft vaak wel wat goede merken op voorraad. Brillen van merken als Alpina of Julbo zijn zeer geschikt voor de wintersport. Een ski zonnebril is van wat lichter materiaal dan een reguliere zonnebril. Daarbij is het materiaal over het algemeen wat buigzamer. Hierdoor kan de ski zonnebril wat meer hebben dan de reguliere variant. De poten van de bril moeten ook flexibel zijn zodat je hem tussen je helm kan duwen (met één hand en met je handschoen nog aan). Kortom, een bril die is gemaakt voor wintersport omstandigheden.

Als je geen zonnebril op sterkte nodig hebt, hebben we hieronder een aantal technisch goede en stijlvolle brillen voor je uitgezocht.

Julbo – Stony Cameleon

189,95 EUR

Mawaii – Raorao Koa

89,95 EUR

Alpina – Berryn P

69,95 EUR

Onderhoud en schoonmaken van je ski zonnebril

Als je investeert in een goede zonnebril, dan wil je er natuurlijk zo lang mogelijk mee doen. Berg de bril als je hem niet draagt daarom op in het speciale ‘skibril vakje’ in je jas of tas. De meeste skijacks en rugzakken zijn voorzien van een klein zakje met een zachte voering. Dit is het vakje voor je ski zonnebril. Stop hier dus geen sleutels of kleingeld in, want dit kan krassen op je glazen veroorzaken. Nog beter is het natuurlijk om de bril op te bergen in de daarvoor meegeleverde etui. Maar in de praktijk zullen weinig wintersporters dat doen.

Maak je bril ook regelmatig schoon. Dit kan met koud water en eventueel wat milde zeep. Droog de bril daarna met een zachte doek. Gebruik de meegeleverde zachte doek tussentijds om vuil van je bril te verwijderen. Vet en zweet tasten de coating van je zonnebril aan waardoor slijtage ontstaat. Poets dit dus altijd zo snel mogelijk van je bril af.

Laat je zonnebril niet in de auto liggen, extreme temperaturen en temperatuurwisselingen. Als je bril de hele dag in de zon op het dashboardkastje ligt, kan de coating barsten. Bewaar je bril daarom liever in de daarvoor meegeleverde etui.

Ski zonnebril voor kinderen

ski zonnebrilEen goede zonnebril voor je kind is ontzettend belangrijk. Niet alleen om bovengenoemde redenen. Maar ook omdat het pupil bij kinderen groter is. Daarbij bevat de lens minder pigment dan bij een volwassenen. Om deze redenen zijn kinderogen extra kwetsbaar. En daarbij geldt: hoe jonger het kind, des te kwetsbaarder de ogen. Bescherm de ogen van je kind dus vanaf baby af aan.

 

 

 

Eenmaal opgelopen oogschade is onomkeerbaar. Voorkom schade met een goede ski zonnebril.

De wintersport zonnebril voor je kind, moet aan alle eisen voldoen die hierboven vermeld staan. Daarbij wil je voor je kind een bril van zacht en veilig materiaal. Kies daarom voor een van onderstaande zonnebrillen:

Ski zonnebril voor baby

ski zonnebril babyWanneer je baby meegaat de bergen in, bescherm de ogen dan vanaf de eerste dag. De ogen van een baby zijn nog zo extreem kwetsbaar en de straling in de bergen is zo sterk. Daarbij geldt bij oogschade door UV-straling voor baby’s: gedane zaken nemen geen keer. Zijn de ogen beschadigd, dan is dat onomkeerbaar. Laat daarom nooit een baby zonder zonnebril naar buiten gaan. Ook al blijft hij of zij in de kinderwagen. De ogen van je baby zijn extreem kwetsbaar en een babyzonnebril is slechts een kleine investering. Zonnenbrillen met een elastiek om het hoofdje zijn misschien lastig aan te brengen, maar deze zijn wel het meest effectief. Ze sluiten de huid rondom de ogen af, waardoor er geen licht langs de bril heen het oog kan bereiken. Daarbij hoef je je geen zorgen zorgen te maken of de bril past, omdat je deze zonnebrillen zelf op maat maakt. Dit kan eenvoudig door de lengte van het elastiek te verstellen. Hieronder vind je de meest geschikte zonnebril voor baby’s

P.S. als je baby in de kinderwagen zit of als je hem draagt, gebruik dan ook altijd een petje tegen uv straling. Zo bescherm je naast de ogen, ook de tere hoofdhuid.

Barts Tench Cap

17,95 EUR

Barts Tench Cap

19,99 EUR

Disclaimer: Dit artikel over ski zonnebrillen is met liefde, zorg en aandacht geschreven. Ondanks deze toewijding, kunnen er fouten voorkomen in de prijzen die in dit artikel genoemd worden. De prijzen zijn afkomstig van webshops en kunnen aan prijswijzigingen onderhevig zijn. Er kunnen daarom geen rechten ontleent worden aan deze prijzen.