Ski zonnebril

ski zonnebril wintersport

Naast dat een zonnebril gewoon goed staat (mits je de juiste koopt), is een ski zonnebril tijdens de wintersport gewoon een must. Wanneer je de bergen ingaat, loop je altijd een groter risico op schade aan je ogen. Draag daarom altijd een skibril of ski zonnebril tijdens de wintersport. Een ski zonnebril is praktisch en beschermd je ogen tegen schadelijke UV-straling. Dat UV-straling schadelijk is voor de huid, weten de meeste mensen inmiddels wel. Maar het gevaar van de straling voor de ogen, wordt helaas nog vaak onderschat. Toch is het van groot belang om je ogen te beschermen tegen UV-stralen. Zeker in de bergen en zeker in de sneeuw. De sneeuw weerkaatst het licht. De UV-straling kan daardoor op besneeuwde bergen tot 10 keer hoger zijn dan in Nederland.

Waarom een ski zonnebril zo belangrijk is

Een acuut gevolg van blootstelling aan een te hoge UV-straling is sneeuwblindheid. Dit is een pijnlijke vorm van hoornvliesontsteking, die je vakantiestemming flink kan verpesten. Daarbij is het gevaar van blootstelling aan UV-straling, net als bij de huid, om lange termijn schadelijk. En zelf op bewolkte dagen, dringt nog 55% van de UV-straling door het wolkendek heen. Bescherm je ogen daarom altijd, met een skibril of ski zonnebril tijdens de wintersport.

Hieronder beschrijven we tips bij het uitzoeken van een goede wintersport zonnebril.

 Ski zonnebril kopen, waar let je op?

  • Ten eerste moet de bril 100% UV bescherming bieden. Meestal is aan de bril een label bevestigd waarop staat 100% UV of UV 400. Dit is eigenlijk altijd het geval als je een zonnebril in Nederland koopt.
  • De zonnebril moet goed passen. Let op of deze stabiel op je gezicht staat. Daarbij is het belangrijk dat er geen UV straling langs de glazen je ogen kan bereiken. Tijdens de wintersport zal je veel bewegen met de bril op je gezicht. Test of de bril goed blijft zitten. Niks zo vervelend als telkens je zonnebril goed op je neus moeten duwen tijdens het skiën.
  • De CE markering op de zonnebril geeft aan hoeveel licht de bril tegenhoudt. De norm loopt van  t/m 4. In het geval van een wintersport zonnebril wil je een CE 3 of 4 hebben. Als je gaat skien op de gletsjer, kies dan voor een bril met CE 4.
  • De brillenglazen moeten van onbreekbaar polycarbonaat zijn.
  • Voor wintersporters is het fijn als de glazen van de zonnebril polariserend zijn. Hierdoor ervaar je geen weerkaatsing van het zonlicht op de sneeuw en zal je dus beter zicht op de piste ervaren.

 

ski zonnebril wintersport

Het montuur van je ski zonnebril

Kies een montuur dat goed past. Let vooral op de breedte van de bril (ga voor nauw sluitend rond de slapen) en op de neusbrug. Je wil niet dat je zonnebril afvalt als je vanuit de skilift een keer omlaag kijkt.

Naast de pasvorm, is het materiaal van het montuur van je ski zonnebril wat aandacht waard. Het montuur van de bril kan van metaal, nylon, titanium, polycarbonaat of plastic zijn gemaakt.

Kies een nylon montuur

Nylon is het meest geschikte materiaal voor ski zonnebrillen. Nylon monturen zijn goed bestand tegen temperatuurschommelingen. Daarbij zijn deze monturen flexibel ondanks dat ze de stijfheid bieden die nodig is om de bril op zijn plaats te houden. Nylon monturen zijn vaak gunstig geprijsd (in verhouding tot bijvoorbeeld metaal), licht van gewicht en sterker dan de andere materialen gebruikt voor monturen. Nylon materialen hebben soms specifieke namen zoals Grilamid of O-Matter.

Ondanks dat ski brillen met een nylon montuur veruit de beste keuze zijn voor je wintersport, is een bril met plastic montuur een optie voor een kleiner budget.

Monturen van metaal (kostbaar en breekbaar), polycarbonate (stijf en inflexibel) en titanium (kostbaar) kunnen voor de wintersport beter vermeden worden.

De kleur van de glazen

Als je gaat kijken naar een zonnebril, valt het je waarschijnlijk direct op dat de glazen verschillende kleuren hebben. Dit is niet (alleen) een style factor. De kleur van de glazen heeft ook daadwerkelijk invloed op je zicht op de piste. Kies daarom voor een kleur glas die aansluit bij jouw wensen. Hieronder lichten we de mogelijke kleuren verder toe.

Zonnebril met grijze of groene glazen

Deze glazen zijn bestand tegen intensief licht en behouden de kleurechtheid van de omgeving. Zonnebrillen met grijze of groene glazen zijn aan te raden als het belangrijk voor je is om kleuren te kunnen onderscheiden.

Zonnebril met bruine glazen

Bruine glazen filteren het licht en verhogen contrast en diepte. Verhoging van contrast is fijn tijdens de wintersport omdat je daardoor beter hobbels en verschillende dieptes kan onderscheiden. Daarentegen zijn deze glazen minder geschikt als je duidelijk kleur wil onderscheiden.

Zonnebril met gele glazen

Gele, oranje of amberkleurige glazen bieden uitstekende kwaliteit zicht op de piste. Ze verhogen contrast en bieden meer diepte. Daarentegen filteren ze minder licht waardoor deze zonnebrillen minder geschikt zijn op hele zonnige dagen. Deze glazen bieden dan wel weer zicht in bewolkte omstandigheden of bij neerslag.

Zonnebril met blauwe glazen

Blauwe glazen zijn een tijdje hip geweest. Dit soort blauwe glazen was helaas niet meer dan hip. De blauwe glazen die je nu nog ziet zijn waarschijnlijk (en hopelijk) glazen van fotochrome brillen. Deze fotochrome glazen passen zich aan naar de geldende weersomstandigheden. Fotochroom glazen zijn daardoor zeer geschikt voor ski zonnebrillen en je ziet deze dan ook steeds vaker bij wintersportzaken in het assortiment.

Zonnebril met gespiegelde glazen

Gespiegelde glazen zijn aan de buitenkant behandeld met een reflecterende coating. Deze glazen zijn ideaal als je niet wil dat mensen je ogen zien. Het nadeel van deze glazen is dat ze je zicht donkerder maken. Als je heel veel last hebt van de lichtintensiteit op de piste, kan dit iets voor je zijn. Maar als je graag helder zicht hebt met veel contrast, dan kan je deze variant beter vermijden.

Waar koop je een goede ski zonnebril

Een goede ski zonnebril koop je bij de betere sportzaken. Merken zoals Alpina, Oakley of Julbo maken zonnebrillen voor de omstandigheden op de piste. Als je geen gespecialiseerde sportzaak in je omgeving hebt, kan je deze zonnebrillen ook heel goed online kopen. De webshops van Bergfreunde, Blue Tomato en Duijvestein bieden een ruim assortiment aan kwalitatief goede ski zonnebrillen. Als je een wintersport zonnebril op sterkte wilt hebben, dan moet je naar de opticien. De betere opticien heeft vaak wel wat goede merken op voorraad. Geef wel duidelijk aan dat je een sport zonnebril zoekt of dat je een zonnebril met een nylon montuur zoekt.

Julbo – Stony Cameleon

189,95 EUR

Mawaii – Raorao Koa

59,37 EUR

Alpina – Berryn P

69,95 EUR

Onderhoud en schoonmaken van je ski zonnebril

Als je investeert in een goede zonnebril, dan wil je er natuurlijk zo lang mogelijk mee doen. Berg de bril als je hem niet draagt daarom op in het speciale ‘skibril vakje’ in je jas of tas. De meeste skijacks en rugzakken zijn voorzien van een klein zakje met een zachte voering. Dit is het vakje voor je ski zonnebril. Stop hier dus geen sleutels of kleingeld in, want dit kan krassen op je glazen veroorzaken. Nog beter is het natuurlijk om de bril op te bergen in de daarvoor meegeleverde etui. Maar in de praktijk zullen weinig wintersporters dat doen.

Maak je bril ook regelmatig schoon. Dit kan met koud water en eventueel wat milde zeep. Droog de bril daarna met een zachte doek. Gebruik de meegeleverde zachte doek tussentijds om vuil van je bril te verwijderen. Vet en zweet tasten de coating van je zonnebril aan waardoor slijtage ontstaat. Poets dit dus altijd zo snel mogelijk van je bril af.

Laat je zonnebril niet in de auto liggen, extreme temperaturen en temperatuurwisselingen. Als je bril de hele dag in de zon op het dashboardkastje ligt, kan de coating barsten. Bewaar je bril daarom liever in de daarvoor meegeleverde etui.

Ski zonnebril voor kinderen

ski zonnebril kind

 

Een goede zonnebril voor je kind is ontzettend belangrijk. Niet alleen om bovengenoemde redenen. Maar ook omdat het pupil bij kinderen groter is. Daarbij bevat de lens minder pigment dan bij een volwassenen. Om deze redenen zijn kinderogen extra kwetsbaar. En daarbij geldt: hoe jonger het kind, des te kwetsbaarder de ogen. Bescherm de ogen van je kind dus vanaf baby af aan.

Voor het materiaal van de glazen en het montuur zorgt hetzelfde als voor volwassenen. Kies voor kinderen voor nylon om te voorkomen dat de pootjes afbreken, iets wat helaas verrassend vaak gebeurd tijdens de wintersport.

Eenmaal opgelopen oogschade is onomkeerbaar. Voorkom schade met een goede ski zonnebril.

De wintersport zonnebril voor je kind, moet aan alle eisen voldoen die hierboven vermeld staan. Daarbij wil je voor je kind een bril van zacht en veilig materiaal. Kies daarom voor een van onderstaande zonnebrillen:

Ski zonnebril voor baby

ski zonnebril babyWanneer je baby meegaat de bergen in, bescherm de ogen dan vanaf de eerste dag. De ogen van een baby zijn namelijk nog  extreem kwetsbaar. En bovendien is de Uv-straling in de bergen erg sterk. Daarbij geldt bij oogschade door Uv-straling voor baby’s: gedane zaken nemen geen keer. Zijn de ogen eenmaal beschadigd, dan is dat onomkeerbaar.

Laat daarom nooit een baby zonder zonnebril naar buiten gaan. Ook al blijft hij of zij in de kinderwagen. De ogen van je baby zijn extreem kwetsbaar en een babyzonnebril is slechts een kleine investering.

Zonnebrillen met een elastiek om het hoofdje zijn misschien lastig aan te brengen, maar deze zijn wel het meest effectief. Ze sluiten de huid rondom de ogen af, waardoor er geen licht langs de bril heen het oog kan bereiken. Daarbij hoef je je geen zorgen zorgen te maken of de bril past, omdat je deze zonnebrillen zelf op maat maakt. Dit kan eenvoudig door de lengte van het elastiek te verstellen.

Hieronder vind je de meest geschikte zonnebril voor baby’s

P.S. als je baby in de kinderwagen zit of als je hem draagt, gebruik dan ook altijd een petje tegen Uv-straling. Zo bescherm je naast de ogen, ook de tere hoofdhuid.

Barts Tench Cap

17,95 EUR

Barts Tench Cap

19,99 EUR

Disclaimer: Dit artikel over ski zonnebrillen is met liefde, zorg en aandacht geschreven. Ondanks deze toewijding, kunnen er fouten voorkomen in de prijzen die in dit artikel genoemd worden. De prijzen zijn afkomstig van webshops en kunnen aan prijswijzigingen onderhevig zijn. Er kunnen daarom geen rechten ontleend worden aan deze prijzen.