Een ski zonnebril is een zonnebril die je in de winter in de bergen kan gebruiken. Niet zozeer om te skiën, maar wel op een terras. Of wanneer je wandeling door de sneeuw maakt. Want UV-straling schadelijk is voor de huid, weten de meeste mensen inmiddels wel. Maar het gevaar van de straling voor de ogen, wordt helaas nog vaak onderschat. Toch is het van groot belang om je ogen te beschermen tegen UV-stralen. Zeker in de bergen en zeker in de sneeuw. De sneeuw weerkaatst namelijk het licht. Daardoor kan de UV-straling op besneeuwde bergen tot 10 keer hoger zijn dan in Nederland. Hieronder hebben we alle informatie verzameld over waar je op moet letten bij de aanschaf van een skizonnebril. Maar we hebben ook de beste ski zonnebril voor wintersport voor je geselecteerd.

De beste zonnebrillen voor de wintersport

Hieronder staan de beste ski zonnebrillen voor volwassenen voor wintersport. We hebben geen onderscheid gemaakt tussen dames en herenmodellen. Wel worden hieronder de kindermodellen apart benoemd.


Julbo Monterosa – ski zonnebril voor dames

Lens: Reactiv High Mountain categorie 2 tot en met 4..
Wat is leuk: lens past zich aan naar de licht omstandigheden, ook geschikt voor de gletsjer.
Wat is minder: prijzige zonnebril.
Kopen: vanaf € 199,95 online verkrijgkbaar. 

Dit is mijn favoriete ski zonnebril! Ik draag hem niet alleen op de piste, maar ook (vooral) bij wandelingen in de herfst en winter. Tijdens het wintersporten heb ik deze bril altijd bij me voor onverwachte (en geplande) momenten op het terras. Vooral voor mensen met lichtgevoelige ogen biedt Julbo Monterosa2 uitkomst. Ook in de schaduw heb je goed zicht met deze bril. Het montuur is zo licht dat je vergeet dat je de bril op hebt. Daarbij heeft Julbo Monterosa een vrouwelijk (en sportief) design. De mannelijkere variant heet Julbo Montebianco.


POC – glacierbril voor wintersporters

Lens: categorie 4, gepolariseerd en spiegelend.
Wat is leuk: comfortabele pasvorm, verwisselbare lens.
Wat is minder: sluit niet goed aan bij een smal gezicht.
Prijs: ca. 250 euro.

Deze gletsjerbril wordt geleverd met een lens in categorie 4 die beschermt tegen het meest felle zonlicht. Deze skizonnebril is dan ook gemaakt voor de meest extreme omstandigheden. Een extra (heldere) lens is ook beschikbaar voor dagen met veel sneeuw. Wie zijn ogen optimaal wil beschermen tijdens inspannende omstandigheden, zal veel plezier beleven deze bril. Ondanks dat de vorm van de bril aanpasbaar is naar de gezichtsvorm (onder andere het neusdeel en de grote lenzen die tot over de wenkbrauwen komen) is hij voor ons toch wat breed. Maar van zonlicht hebben we geen last meer. Dus missie geslaagd.


Sinner Tioman – beste prijs – kwaliteit

Lens: categorie 3, Sintrast lens voor extra contrast.
Wat is leuk: goede bescherming, gunstige prijs.
Wat is minder: snel krassen op de lens.
Prijs: adviesprijs € 39,99

Deze skizonnebril van Sinner is ideaal voor zonnige omstandigheden in de sneeuw of hooggebergte. Wij dragen deze zonnebril graag tijdens de wintersport of bij hikes in de zomer. De bril is voorzien van Sintrast lenstechnologie. Dit houdt in dat kleuren en contrasten versterkt worden. Dit geeft veel rust aan de ogen. Daarbij helpt het om relief in de sneeuw goed waar te kunnen nemen. De prijs – kwaliteit van deze zonnebril is onovertroffen! Enig nadeel is dat de lensen snel krassen, dus netjes opbergen in een hoesje!


Quechua – goedkope ski zonnebril

Lens: categorie 4, gepolariseerd.
Wat is leuk: rondom afsluiting van het gezicht, geschikt voor gevoelige ogen.
Wat is minder: pootje drukt een beetje onder de skihelm.
Prijs: € 29,99 via Decathlon

Deze wintersport zonnebril in categorie 4 biedt de hoogste mate van bescherming. Hiermee kan je veilig skiën of snowboarden. Om goed zicht te ervaren moet het wel onbewolkt zijn en moet je niet teveel in de schaduw komen. Maar op een vol zonnige dag biedt deze zonnebril veel rust aan de ogen. De zonnebril is geschikt voor de meest gevoelige ogen en biedt rondom de ogen bescherming. Zo wordt voorkomen dat zonnestralen langs het montuur het oog bereiken. Een hele fijne bril voor gebruik op zonnige dagen (bijvoorbeeld naast een skibril hebt die met name bij slecht weer geschikt is). Het enige nadeel is dat de pootjes drukken boven de oren. Ik draag daardoor een hoofdband onder de pootjes van de bril. Dit werkt uitstekend.

De beste ski zonnebril voor je kind

Kinderogen zijn extra kwetsbaar voor Uv straling. Een skibril biedt altijd de beste bescherming tegen alle omstandigheden op de piste. Maar een skibril die niet gedragen wordt omdat je kind geen skibril op wil is waardeloos. En daarom is het handig om een zonnebril achter de hand te hebben. Zorg voor een zonnebril in categorie 3 of 4 die rond het gezicht afsluit. Alle onderstaande zonnebrillen voldoen aan de veiligheidseisen en behoren tot de beste zonnebrillen voor kinderen (voor wintersport).


Julbo Rookie 2 – comfortabel, ook onder een skihelm

Lens: categorie 3, gepolariseerd.
Leeftijd: 6 jaar tot en met 12 jaar.
Wat is leuk: hoog draagcomfort.
Wat is minder: op zeer zonnige dagen onvoldoende lichtfiltering.
Kopen: vanaf € 49,95 online verkrijgbaar.

Deze zonnebril biedt een goede bescherming en sluit goed af rond het gezicht. De bril is licht, buigzaam en comfortabel. Dankzij de comfortabele pasvorm en het buigzame materiaal kan ermee gesport worden en wordt de zonnebril niet snel afgezet. Maar als we eind april tijdens een zonnige lentedag skiën op de gletsjer krijgen we klachten. Er komt teveel licht door de bril. Een skibril lost dit probleem gelukkig op, maar dan blijkt deze bril met een categorie 3 lichtfilter te kort te schieten… Maar misschien was dat ook wel te verwachten. Verder een goede kinderzonnebril voor (winter) sport activiteiten.


Sinner Richmond – ski zonnebril voor kinderen

Lens: categorie 3.
Leeftijd: 5 jaar tot en met 10 jaar
Wat is leuk: ontwerp valt bij kinderen in de smaak.
Wat is minder: montuur (pootjes) niet ideaal onder de skihelm.
Kopen: je koopt deze kinderzonnebril voor € 19,95.

Sinner maakt kwalitatief degelijke zonnebrillen, skibrillen en skihelmen. Zo testen wij ieder jaar verschillende producten van Sinner, waaronder ook deze kinderzonnebril Richmond. Bij onze zoon valt hij direct in de smaak. Hij vind de bril er namelijk cool uitzien. En blijkbaar zit deze kinderzonnebril ook lekker, want hij draagt hem vaak. Onder de skihelm is het niet ideaal, maar dan dragen kinderen ook gewoon een skibril. Maar op het terras en tijdens het sleeën komt deze zonnebril dan weer tevoorschijn.


Quecha – goedkope ski zonnebril voor kinderen

Lens: categorie 4, gepolariseerd.
Leeftijd: 8 jaar tot 11 jaar (voor jongere kinderen klik hier)
Wat is leuk: sluit perfect af, prijs / kwaliteit.
Wat is minder: geen opberghoes.
Kopen: voor € 19,99,- online verkrijgbaar.

Met deze skizonnebril voor kinderen bewijst Decathlon dat er betaalbare kwaliteit bestaat. Want voor 15 euro koop je een kinderzonnebril waarmee je kind veilig de piste op kan. Daarmee biedt deze kinderzonnebril op de meest zonnige dagen (ook bovenbeschreven zonnige dag op de gletsjer) bescherming en zicht. Dat geldt echter wel echt alleen op zonnige dagen, want op minder zonnige dagen of in de schaduw is het zicht direct een stuk slechter. Kortom, geen skizonnebril om all-round te gebruiken. Maar wel prima om in te zetten naast een kinderskibril. Voor op de echt ‘blue bird’ dagen dus.


Een zonnebril vervangt geen skibril

Bovenstaande zonnebrillen zijn geschikt voor wintersport activiteiten. Toch vervangen ze geen van allen de skibril. Een skibril beschermt je ogen tegen wind, kou en neerslag. En een zonnebril biedt deze bescherming niet. Een zonnebril beschermt uitsluitend tegen zon en Uv straling.

Een zonnebril vervangt nooit een skibril.

Het zicht met een zonnebril is op de piste alleen goed op zonnige dagen. Op dagen met veel bewolking of neerslag is een skizonnebril onvoldoende. Wil je ook op deze dagen skiën of boarden? Dan zal je er dus een skibril bij moeten kopen.

Toch is een ski zonnebrilbril ideaal om altijd bij je te hebben tijdens de wintersport. Deze draag je op het terras, wanneer je van de piste afkomt en wanneer je van je hotel naar de piste wandelt. En daarbij zijn niet alle skibril categorieën geschikt voor mooi weer. Dan kan je kiezen om een skibril te kopen voor bewolkte dagen en een zonnebril voor de mooie dagen.

Een zonnebril is geen vervanger van de skibril.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een ski zonnebril?

Wanneer je op zoek gaat naar een ski zonnebril wil je dat deze lekker zit en waarschijnlijk dat deze je goed staat. Maar er zijn nog een aantal dingen om aandacht aan te besteden. Onderstaande zaken zijn van belang bij de aanschaf van een zonnebril voor de wintersport.

100% Uv bescherming

Een zonnebril moet altijd 100% Uv bescherming bieden. Om dit te controleren kijk je op het label. Deze is meestal aan de bril bevestigd. Hierop staat ‘100% UV’ of ‘UV 400’. Dit is eigenlijk altijd het geval als je een zonnebril in Nederland koopt. Daarom kan je beter geen zonnebril kopen op gezellige marktjes in Azië of bij strandverkopers in Italië. Deze zonnebrillen zijn onbetrouwbaar als het gaat om Uv bescherming.

Pasvorm is essentieel voor een ski zonnebril

De ski zonnebril moet goed passen. Daarbij is het belangrijk dat er geen Uv straling langs de glazen je ogen kan bereiken. Tijdens de wintersport zal je veel bewegen met de bril op je gezicht. Test of de bril goed blijft zitten. Niks zo vervelend als telkens je zonnebril goed op je neus moeten duwen tijdens het skiën. Daarbij is het belangrijk dat de zonnestralen niet ergens langs je bril heen alsnog richting je ogen schijnen.

CE markering / categorie

De CE markering op de zonnebril geeft aan hoeveel licht de bril tegenhoudt. Deze norm loopt van 1 t/m 4. In het geval van een wintersport zonnebril moet je een CE in categorie 3 of 4 hebben. Als je gaat skiën op de gletsjer, kies dan voor een bril met categorie 4.

Lenzen

De brillenglazen van je wintersport zonnebril moeten van onbreekbaar polycarbonaat gemaakt  zijn.

Gepolariseerde glazen voor beter zicht

Tot slot is het voor wintersporters fijn als de glazen van de zonnebril polariserend zijn. Hierdoor ervaar je geen weerkaatsing van het zonlicht op de sneeuw en zal je dus beter zicht op de piste ervaren.

Alle ski zonnebrillen die we in dit artikel getest en geselecteerd hebben voldoen uiteraard aan bovenstaande eisen.


Koop je ski zonnebril online

Online is het grootste aanbod en kan je makkelijk vergelijken. Maar bij een zonnebril is dit niet het belangrijkst. De pasvorm moet goed zijn en de glazen van je zonnebril moeten voldoende licht tegenhouden en goed zicht verschaffen. Daarom is het belangrijk om de bril nauwkeurig te passen en op een zonnige dag buiten te testen. Koop je zonnebril daarom bij een webshop waar je gratis kan retourneren. Onderstaande webshops hebben een ruim aanbod aan kwalitatief goede zonnebril en bieden een gratis retour service. Zo verzeker jij jezelf ervan dat je geen miskoop doet!

400+ zonnebrillen
vanaf € 17,95

500+ zonnebrillen
vanaf € 14,95

30+ zonnebrillen
vanaf € 31,95

20+ zonnebrillen
vanaf € 9,99


Ski zonnebril kopen – tips & samenvatting

In dit artikel hebben we de beste zonnebrillen voor wintersporters geselecteerd en geven we een aantal handige tips. Voor de volledigheid, hebben we de belangrijkste vragen hieronder nog kort samengevat.

Wat zijn goede ski zonnebrillen?

Hier staan de beste ski zonnebrillen voor volwassenen voor wintersport. We hebben geen onderscheid gemaakt tussen dames en herenmodellen. Wel worden hieronder de kindermodellen apart benoemd.

Onze top 3 ski zonnebrillen is:
Julbo Monterosa – ski zonnebril voor dames
POC – gletsjerbril voor wintersporters.
Sinner Whitepass – beste prijs – kwaliteit

Waar koop je een goede ski zonnebril?

Het grootste aanbod ski zonnebrillen is zonder uitzondering online te vinden. Bij deze webshops vindt je het grootste aanbod.

Disclaimer: Dit artikel over ski zonnebrillen is met liefde, zorg en aandacht geschreven. Ondanks deze toewijding, kunnen er fouten voorkomen in de prijzen die in dit artikel genoemd worden. De prijzen zijn afkomstig van webshops en kunnen aan prijswijzigingen onderhevig zijn. Er kunnen daarom geen rechten ontleend worden aan deze prijzen.

Dit artikel bevat affiliatelinks. Dat betekent dat wij een vergoeding ontvangen wanneer je via één van deze links een aankoop doet. Jou kost dit overigens niks extra’s. Wel doe je ons hier een groot plezier mee!

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Review Julbo Destiny: stijlvolle dames skibril met meekleurende glazen
Ook interessant
Vergeet deze kleding niet tijdens een wintersport