Dat UV-straling schadelijk is voor de huid, weten de meeste mensen inmiddels wel. Maar het gevaar van de straling voor de ogen, wordt helaas nog vaak onderschat. Toch is het van groot belang om je ogen te beschermen tegen UV-stralen. Zeker in de bergen en zeker in de sneeuw. De sneeuw weerkaatst het licht. De UV-straling kan daardoor op besneeuwde bergen tot 10 keer hoger zijn dan in Nederland. Hieronder hebben we alle informatie verzameld over waar je op moet letten bij de aanschaf van een skizonnebril. Maar we hebben ook de beste ski zonnebril voor wintersport 2020 voor je geselecteerd.

De beste zonnebrillen voor de wintersport

Hieronder staan de beste ski zonnebrillen voor volwassenen voor wintersport. We hebben geen onderscheid gemaakt tussen dames en herenmodellen. Wel worden hieronder de kindermodellen apart benoemd.


Oakley Holbrook - ski zonnebril met scherp zicht

Lens: Prizm lens in categorie 3.
Wat is leuk: scherp zicht, ook in de schaduw.
Wat is minder: prijzige zonnebril.
Kopen: vanaf € 129,95. 

Deze zonnebril van Oakley is voorzien van Prizm lenzen. Prizm verscherpt contrast en dat is op de piste een groot voordeel. Door deze technologie kan je deze skizonnebril ook ophouden als je in de schaduw skiet. De glazen van de zonnebril zijn ruim en het zicht op de piste is voor een zonnebril extreem goed. Wij vonden Oakley Prizm een uitermate fijne zonnebril op de piste, maar ook tijdens het sneeuwschoenwandelen (waar je echt geen skibril opzet). De bril zit zo comfortabel dat je hem vergeet af te zetten.


Smith Lowdown - comfortabel en stijlvol

Lens: categorie 3, gepolariseerd.
Wat is leuk: comfortabele pasvorm.
Wat is minder: sluit niet goed aan bij een smal gezicht.
Prijs: ca. 130 euro bij bol.com

Smith maakt comfortabele brillen met goede lenzen. En dat geldt ook voor zonnebrillen. Althans, datzelfde gaat op voor Smith Lowdown. Een prima zonnebril welke ook op de piste gedragen kan worden. Deze wintersportzonnebril draagt zo comfortabel dat je vergeet dat je hem op hebt. Helaas niet ideaal als je (zoals wij) een smal gezicht hebt. Zonnestralen schijnen dan namelijk langs de randen van de bril. Misschien niet ideaal voor op de piste maar wel voor op het terras en tijdens overige (wintersport) activiteiten.


Sinner Tupper - beste prijs - kwaliteit

Lens: categorie 4, gepolariseerd.
Wat is leuk: goede bescherming, gunstige prijs.
Wat is minder: kwetsbare lenzen.
Prijs: voor € 49,99,-.

Deze skizonnebril van Sinner is ideaal voor zonnige omstandigheden in de sneeuw of hooggebergte. Officieel een gletsjer zonnebril, maar wij dragen hem ook graag tijdens de wintersport of bij hikes in de zomer. De bril filtert maximaal licht, waardoor Sinner Tupper ideaal is voor wintersporters met gevoelige ogen. Deze gletsjerbril sluit ook goed af rondom de ogen, wat voor extra rust zorgt. Maar kom je plotseling in de schaduw, dan is deze zonnebril al snel te donker. De prijs – kwaliteit van deze zonnebril is onovertroffen! Let wel op: Bij ons viel er na een paar dagen een lens uit omdat we er niet zo netjes mee omgingen… Gelukkig konden we deze makkelijk weer terugzetten, maar we gebruiken nu wel altijd een brillenkoker voor deze zonnebril!


Quecha - goedkope ski zonnebril

Lens: categorie 4, gepolariseerd.
Wat is leuk: rondom afsluiting van het gezicht, geschikt voor gevoelige ogen.
Wat is minder: pootje drukt een beetje onder de skihelm.
Prijs: € 33,99 via Decathlon

Deze wintersport zonnebril in categorie 4 biedt de hoogste mate van bescherming. Hiermee kan je veilig skiën of snowboarden. Om goed zicht te ervaren moet het wel onbewolkt zijn en moet je niet teveel in de schaduw komen. Maar op een vol zonnige dag biedt deze zonnebril veel rust aan de ogen. De zonnebril is geschikt voor de meest gevoelige ogen en biedt rondom de ogen bescherming. Zo wordt voorkomen dat zonnestralen langs het montuur het oog bereiken. Een hele fijne bril voor gebruik op zonnige dagen (bijvoorbeeld naast een skibril hebt die met name bij slecht weer geschikt is). Het enige nadeel is dat de pootjes drukken boven de oren. Ik draag daardoor een hoofdband onder de pootjes van de bril. Dit werkt uitstekend.De beste ski zonnebril voor je kind

Kinderogen zijn extra kwetsbaar voor Uv straling. Een skibril biedt altijd de beste bescherming tegen alle omstandigheden op de piste. Maar een skibril die niet gedragen wordt omdat je kind geen skibril op wil is waardeloos. En daarom is het handig om een zonnebril achter de hand te hebben. Zorg voor een zonnebril in categorie 3 of 4 die rond het gezicht afsluit. Alle onderstaande zonnebrillen voldoen aan de veiligheidseisen en behoren tot de beste zonnebrillen voor kinderen (voor wintersport).


Julbo Piccolo - comfortabel, ook onder een skihelm

Lens: categorie 3, gepolariseerd.
Leeftijd: 6 jaar tot en met 10 jaar.
Wat is leuk: flexibel montuur.
Wat is minder: op zeer zonnige dagen onvoldoende lichtfiltering.
Prijs: € 35, (tijdelijke aanbieding).

Deze zonnebril biedt een goede bescherming en sluit goed af rond het gezicht. De bril is licht, buigzaam en comfortabel. Dankzij de comfortabele pasvorm en het buigzame materiaal kan ermee gesport worden en wordt de zonnebril niet snel afgezet. Maar als we eind april tijdens een zonnige lentedag skiën op de gletsjer krijgen we klachten. Er komt teveel licht door de bril. Een skibril lost dit probleem gelukkig op, maar dan blijkt deze bril met een categorie 3 lichtfilter te kort te schieten… Maar misschien was dat ook wel te verwachten. Verder een goede kinderzonnebril voor (winter) sport activiteiten.


Altitude Eyewear - ski zonnebril voor de kleinste

Lens: categorie 3, gepolariseerd.
Leeftijd: 3 jaar tot en met 6 jaar
Wat is leuk: flexibel montuur, sluit goed af.
Wat is minder: montuur (pootjes) niet ideaal onder de skihelm.
Prijs: voor € 32,95.

Altitude Eyewear was voor ons een onbekend merk, maar desondanks hebben we deze bril toch besteld vanwege het ontwerp. Deze kinderzonnebril is in verschillende kleuren bestellen en onze zoon was enthousiast over het ontwerp (en wij ook). De bril sluit goed af (ook rondom een smal gezicht) en biedt ook bescherming tegen zonnestralen die via de zijkant het gezicht bereiken. De bril kan tegen een stootje, is van licht buigzaam materiaal en draagt comfortabel. Wij hebben geen klachten gehad. Wel zagen we aan het einde van de dag een klein deukje achter het oor op de plek waar de pootjes van de bril hadden gezeten. Dit zat waarschijnlijk bedrukt onder de skihelm. Maar zoals gezegd, klachten hebben we niet gehoord. Een fijne skizonnebril dus, deze Altitude Eyewear Polo


Quecha - goedkope ski zonnebril voor kinderen

Lens: categorie 4, gepolariseerd.
Leeftijd: 8 jaar tot 11 jaar (voor jongere kinderen klik hier voor budget optie)
Wat is leuk: sluit perfect af, prijs / kwaliteit.
Wat is minder: geen opberghoes meegeleverd (wel apart bij te bestellen).
Prijs: voor € 19,99,-.

Met deze skizonnebril voor kinderen bewijst Decathlon dat er betaalbare kwaliteit bestaat. Voor 15 euro koop je een kinderzonnebril waarmee je kind veilig de piste op kan. Op de meest zonnige dagen (ook bovenbeschreven zonnige dag op de gletsjer) biedt deze bril bescherming en zicht. Dat geldt echter wel echt alleen op zonnige dagen, want op minder zonnige dagen of in de schaduw is het zicht direct een stuk slechter. Geen skizonnebril om all-round te gebruiken, maar prima om in te zetten naast een kinderskibril. Voor op de echt ‘blue bird’ dagen dus.


Zonnebril vervangt geen skibril

Bovenstaande zonnebrillen zijn geschikt voor wintersport activiteiten. Toch vervangen ze geen van allen de skibril. Een skibril beschermt je ogen tegen wind, kou en neerslag. Een zonnebril doet dit niet. Een zonnebril beschermd uitsluitend tegen zon en Uv straling.

Het zicht met een zonnebril is op de piste alleen goed op zonnige dagen. Op dagen met veel bewolking of neerslag is een skizonnebril onvoldoende. Wil je ook op deze dagen skiën of boarden? Dan zal je er dus een skibril bij moeten kopen.

Wel is een skibril ideaal om altijd bij je te hebben tijdens de wintersport. Deze draag je op het terras, wanneer je van de piste afkomt en wanneer je van je hotel naar de piste loopt. En daarbij zijn niet alle skibril categorieën geschikt voor mooi weer. Dan kan je kiezen om een skibril te kopen voor bewolkte dagen en een zonnebril voor de mooie dagen.

Kinder zonnebril
Een zonnebril is geen vervangen van de skibril.

 

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een ski zonnebril?

Wanneer je op zoek gaat naar een ski zonnebril wil je dat deze lekker zit en waarschijnlijk dat deze je goed staat. Maar er zijn nog een aantal dingen om aandacht aan te besteden. Onderstaande zaken zijn van belang bij de aanschaf van een zonnebril voor de wintersport.

100% Uv bescherming

Een zonnebril moet altijd 100% Uv bescherming bieden. Meestal is aan de bril een label bevestigd waarop staat '100% UV' of 'UV 400'. Dit is eigenlijk altijd het geval als je een zonnebril in Nederland koopt. Koop daarom nooit een zonnebril op gezellige marktjes in Azie of bij strandverkopers in Italië. Deze zonnebrillen zijn onbetrouwbaar als het gaat om Uv bescherming.

Pasvorm is essentieel voor een ski zonnebril

De ski zonnebril moet goed passen. Daarbij is het belangrijk dat er geen Uv straling langs de glazen je ogen kan bereiken. Tijdens de wintersport zal je veel bewegen met de bril op je gezicht. Test of de bril goed blijft zitten. Niks zo vervelend als telkens je zonnebril goed op je neus moeten duwen tijdens het skiën.

CE markering / categorie

De CE markering op de zonnebril geeft aan hoeveel licht de bril tegenhoudt. De norm loopt van 1 t/m 4. In het geval van een wintersport zonnebril moet je een CE in categorie 3 of 4 hebben. Als je gaat skiën op de gletsjer, kies dan voor een bril met categorie 4.

Lenzen

De brillenglazen moeten van onbreekbaar polycarbonaat zijn.

zonnebril op de piste
Een goede zonnebril beschermt en zit lekker.
Gepolariseerde glazen voor beter zicht

Voor wintersporters is het fijn als de glazen van de zonnebril polariserend zijn. Hierdoor ervaar je geen weerkaatsing van het zonlicht op de sneeuw en zal je dus beter zicht op de piste ervaren.

Alle ski zonnebrillen die we in dit artikel getest en geselecteerd hebben voldoen uiteraard aan bovenstaande eisen.

Koop je ski zonnebril online

Online is het grootste aanbod en kan je makkelijk vergelijken. Maar bij een zonnebril is dit niet het belangrijkst. De pasvorm moet goed zijn en de glazen van je zonnebril moeten voldoende licht tegenhouden en goed zicht verschaffen. Daarom is het belangrijk om de bril nauwkeurig te passen en op een zonnige dag buiten te testen. Koop je zonnebril daarom bij een webshop waar je gratis kan retourneren. Onderstaande webshops hebben een ruim aanbod aan kwalitatief goede zonnebril en bieden een gratis retour service. Zo verzeker jij jezelf ervan dat je geen miskoop doet!

400+ zonnebrillen
vanaf € 17,95

500+ zonnebrillen
vanaf € 14,95

30+ zonnebrillen
vanaf € 31,95

20+ zonnebrillen
vanaf € 9,99


Disclaimer: Dit artikel over ski zonnebrillen is met liefde, zorg en aandacht geschreven. Ondanks deze toewijding, kunnen er fouten voorkomen in de prijzen die in dit artikel genoemd worden. De prijzen zijn afkomstig van webshops en kunnen aan prijswijzigingen onderhevig zijn. Er kunnen daarom geen rechten ontleend worden aan deze prijzen.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Sneeuwkettingen verplicht in Oostenrijk
Ook interessant
Langlaufen: alle informatie om te starten met langlaufen