Is een skihelm verplicht? In dit artikel geven we je daarop alle antwoorden.

Een jaar of 10-15 geleden zag je zelden iemand met een helm op de piste. Dat is inmiddels wel veranderd. Tegenwoordig zijn er nauwelijks nog wintersporters zonder skihelm op de piste onderweg. Heel soms zie je nog iemand voorbijkomen met alleen een muts, maar dat zijn echt nog uitzonderingen. Gelukkig maar, want zonder helm de piste op is best onverstandig.

 

Samenvatting: waar is een skihelm verplicht?

Met deze handige tabel krijg je snel antwoord op de vraag of een skihelm verplicht is in jouw favoriete vakantieland. Wil je meer weten? Klik dan op de naam van het land.

Land Skihelm verplicht (volwassenen) Skihelm verplicht (kinderen) Opmerkingen
Oostenrijk Nee Ja, tot 15 jaar regels verschillen per regio. Meer info
Duitsland Nee Nee
Zwitserland Nee Nee
Italië Nee Ja, tot 15 jaar Je kunt een hoge boete krijgen. Meer info
Tsjechië Nee Nee
Canada Nee Nee
Verenigde Staten Nee Nee

Goedkope skihelm? Kijk bij Decathlon!

Wil je na het lezen van dit artikel snel een skihelm kopen, maar niet te veel uitgeven? Decathlon heeft een aantal betaalbare skihelmen in zijn assortiment opgenomen. Er zijn al skihelmen beschikbaar vanaf €12,95.  Bekijk het assortiment op hun website.


Skihelm verplicht? ja of nee?

Ieder jaar laait deze discussie weer op. Zeker na een ernstig ski- of snowboardongeluk op of naast de piste. Nog altijd zijn er voor- en tegenstander van het verplicht dragen van een ski- of snowboardhelm. Enerzijds is het aantoonbaar veiliger om met een skihelm op te wintersporten. Anderzijds is het natuurlijk ieders eigen verantwoordelijkheid om wel of niet met een helm de piste op te gaan.

Wij hebben de de regels in alle landen er op nageslagen. Het is voor volwassenen niet verplicht om een ski- of snowboardhelm te dragen. Nergens. Voor kinderen is dat anders. Maar ook daar verschillen de regels per land. Zelfs per regio gelden verschillende voorschriften. Om het voor iedereen zo overzichtelijk mogelijk te maken, staat hieronder per land uitgelegd wat de officiële regels omtrent het verplicht dragen van een skihelm zijn.

Is een skihelm verplicht voor kinderen?
Op veel plaatsen geldt een skihelm verplichting voor kinderen.
Skihelm verplicht in Oostenrijk

Is een skihelm verplicht in Oostenrijk?

Nee. Voor volwassen geldt nergens in Oostenrijk een verplichting tot het dragen van een helm op de piste.

Ja. Voor kinderen tot 15 jaar is het in een aantal regio’s in Oostenrijk verplicht om een skihelm te dragen.
Het niet dragen van een helm bij kinderen kan leiden tot een boete. Daarbij kan je aansprakelijk worden gesteld voor geleden schade na een botsing, ook als je niet de aanstichter van het ongeval was. De helmplicht geldt voor alle activiteiten op de piste. Dus niet alleen voor skiën en snowboarden, maar ook als je bijvoorbeeld gaat rodelen. In onderstaande regio’s is een kinderskihelm wel verplicht:

  • SalzburgerLand (skigebieden als FlachauKaprun en Saalbach Hinterglemm)
  • Steiermark (bijv. in Schladming)
  • Niederösterreich (Annaberg, Hochkar)
  • Oberösterreich (Obertraun, Hinterstoder, Hallstatt)
  • Wenen
  • Burgenland

In de grote skigebieden van Tirol en Vorarlberg geldt daarentegen géén helmverplichting voor kinderen.  In Vorarlberg is wel een openbare aanbeveling voor het dragen van een skihelm uitgegeven. Dat betekent dus dat je in de bekende skigebieden van Gerlos, Mayrhofen, Westendorf, Kirchberg, Fügen en Sankt Anton niet verplicht bent om een skihelm te dragen op de piste.


Is een skihelm verplicht in Duitsland?

Is er een helmplicht in Duitsland?

Nee. Het is in Duitsland niet verplicht om een snowboard- of skihelm te dragen tijdens het skiën of boarden. Ook een fietshelm is niet verplicht. Dat geldt voor kinderen en volwassenen. Dus als je de pistes van Winterberg of Willingen op gaat, hoef je niet per se een helm op te zetten.

Uiteraard adviseert de Duitse skivereniging wel om met een wintersporthelm de piste op te gaan.


Is een skihelm verplicht in Frankrijk?

Is een skihelm verplicht in Frankrijk?

Nee. In Frankrijk geen verplichting voor het dragen van een skihelm. Noch voor volwassenen noch voor kinderen.
Uiteraard raden we iedereen wel aan om ook in Frankrijk met helm te skiën of boarden. Zeker als je gaat skiën in op de drukbezochte pistes van Val ThorensFlaine, La Plagne of Pra Loup.


Is een skihelm verplicht in Zwitserland?

Is een skihelm verplicht in Zwitserland?

Nee. Zwitsers houden niet van een betuttelende overheid. Waarschijnlijk is dat de reden dat er geen helmplicht geldt in Zwitersland. Zelfs niet voor kinderen. Dat geldt overigens ook voor het Italiaanse deel Ticino.
Overigens hebben wij nog nooit een Zwitser zonder helm kunnen ontdekken. Ook in Zwitserland is het de norm dat er met helm geskied wordt. Daarbij is in Zwitserland de skihelm met vizier goed vertegenwoordigd.


Is een skihelm verplicht in Italië?

Is een skihelm verplicht in Italië?

Ja. Voor kinderen tot 14 jaar is in Italië het dragen van een skihelm verplicht. Kinderen zonder helm worden vaak bij de lift al tegen gehouden. Bovendien kan je als ouder een boete van maar liefst 200 (tweehonderd!) euro krijgen als je kinderen zich op de piste begeven zonder wintersporthelm.

Nee. Voor volwassenen geldt geen verplichting.


Is een skihelm verplicht in Canada en Amerika?

Is een skihelm verplicht in Canada en de VS?

Nee. Het dragen van een skihelm is niet verplicht tijdens een wintersport in Canada en de Verenigde Staten. Niet voor volwassenen en zelfs niet voor kinderen. Maar we kunnen ons eerlijk gezegd niet voorstellen dat je naar deze wintersportgebieden afreist zonder skihelm.


Is een skihelm verplicht in Tsjechië?

Is een skihelm verplicht in Tsjechië?

Nee. Ook in Tsjechië geldt geen helmlicht op de piste. Dit geldt voor zowel kinderen als volwassenen.
Wanneer je een wintersport naar Tsjechië geboekt hebt, raden we je sowieso aan om te wachten tot je zeker weet dat er sneeuw ligt alvorens van alles aan te schaffen…


Skihelm verplicht voor je reisverzekering?

Stel, je draagt geen skihelm en krijgt te maken met een ongeval op de piste. Heeft dit dan gevolgen voor je reisverzekering? Wij vroegen dit na bij ANWB Verzekeringen en kregen het volgende antwoord:

“Hierover staat niks vastgelegd in de polisvoorwaarden. Een verzekeraar houdt hier daarom geen rekening mee bij een eventuele uitkering – óók als het dragen van een helm wel verplicht is in het skigebied. Zolang je een wintersportdekking met medische kosten hebt, kun je aanspraak maken op een vergoeding.”

Om aanspraak te maken op je reisverzekering, is een skihelm dus niet verplicht.

skihelm verplicht op de piste in Oostenrijk

Beste skihelmen van deze winter

Het mag dan bijna nergens verplicht zijn om een skihelm te dragen. Wij adviseren alle wintersporters om tijdens het skiën of boarden altijd een helm te dragen. Een ongeluk zit in een klein hoekje en met een goede helm kan je ernstig hersenletsel voorkomen. Om je te helpen bij het kiezen van een skihelm, testen en selecteren we ieder jaar de nieuwste skihelmen. Hieronder staan de beste skihelmen voor dit wintersport seizoen. Zodat je goed voorbereid en veilig de piste op kan. Ongeacht je budget. En zodat je er weer een paar jaar mee vooruit kan. Want een skihelm koop je tenslotte niet ieder jaar.


Goedkope skihelm

Je veiligheid (of die van je kinderen) is niet iets waar je op wilt bezuinigen. Geen prijs is te hoog als het gaat om je gezondheid en de bescherming van je hoofd. De gevolgen van een harde val op je hoofd kunnen desastreus zijn en levenslang duren. Een goede skihelm is daarom een must.

Wanneer je niet veel geeft om comfort en alleen je hoofd wil bescherming tijdens het wintersporten, dan zijn er een  aantal mogelijkheden om te besparen op de aanschaf van een skihelm. Voor rond de 70 euro kan je dan een goede en veilige helm kopen.

Maat skihelm bepalen met deze handige maattabel + tips
Let op bij het kopen van een skihelm in de uitverkoop.

Let op: wanneer je een skihelm in de uitveroop koopt, kan dat veel geld schelen. Houdt er dan wel rekening mee dat deze helm aan het begin van het seizoen al de winkel lag. Een skihelm uit de uitverkoop heeft gemiddeld een levensduur van 4 seizoenen in plaats van 5 (lees meer over de levensduur van skihelmen). Het eerste seizoen heeft de helm er immers al in de winkel gelegen. Na vijf jaar is het dempende materiaal (wat voornamelijk bestaat uit weekmakers) een groot deel van zijn werking kwijt en moet een skihelm worden vervangen.

Bovenstaande is ook gelijk de reden om geen tweedehands helm te kopen. Hoe aantrekkelijk dit ook lijkt. Je weet namelijk nooit hoe oud de helm al is en wat deze al heeft meegemaakt.

Best budget optie: Wed’ze – carv

Goedkope skihelm decathlon carvWed’ze staat voor betaalbare gear. Deze ski- en snowboardhelm voor kinderen en volwassenen is licht, comfortabel, heeft een flexibele strap voor de skibril en is voorzien van MIPS technologie. MIPS is ontwikkeld in samenwerking met hersenchirurgen en beschermd het hoofd bij een draaiende val (hoofd kan in de helm een draaiende beweging maken). Dit beperkt de kans op blijvend hersenletsel als gevolg een val drastisch. Normaal gesproken wordt de MIPS technologie met name in het bovenste segment van de markt gebruikt. Maar deze Wed’ze helm kost nog geen 80 euro. Een hele goede skihelm aanbieding.
Tel daarbij het draagcomfort (lichtgewicht en instelbare ventilatie) op en we kunnen weinig negatiefs bedenken. Als je kind snel last heeft van koude oren adviseren we een helmliner (dunne muts) onder de helm te dragen. Je koopt deze skihelm in de webshop van Decathlon voor € 79,95.

Skihelm verplicht | alle regels en tips

Tip tot slot: draag een helm en pas je snelheid aan

Hoewel het vrijwel nergens verplicht is om een helm te dragen, is het  wel aan te raden om een skihelm te dragen tijdens je skivakantie. De kans op blijvend letsel aan je hoofd wordt met een helm aanzienlijk kleiner.

Om de kans op een ski ongeluk te verkleinen willen we je ook nogmaals aanraden om je ook aan de 10 pisteregels te houden. Zorg dat je niet harder skiet of board dan je gecontroleerd kan en hou rekening met anderen. Zo breng je jezelf en andere wintersporters niet in gevaar.

Skihelm verplicht: de belangrijkste vragen

Omdat er veel vragen zijn over het al dan niet verplicht dragen van een skihelm, hebben we meest gestelde vragen en antwoorden hieronder op een rij gezet. Heb jij een vraag en staat die er niet tussen? Laat dan een reactie achter via het opmerkingenveld onderaan het artikel, dan proberen we die zo goed mogelijk te beantwoorden.

Is een helm verplicht als je gaat skiën of snowboarden?

De regels voor het verplicht dragen van een skihelm verschillen per land. Over het algemeen geldt er geen verplichting voor volwassenen. Voor kinderen is een skihelm vaak wel verplicht. Helaas verschillen de regels per land en soms zelfs per regio. De officiële regels per land staan hier.

Is een skihelm verplicht in Oostenrijk

Voor volwassen geldt nergens in Oostenrijk een verplichting tot het dragen van een helm op de piste. Voor kinderen tot 15 jaar is het in een aantal regio’s in Oostenrijk echter wel verplicht om een skihelm te dragen. Het niet dragen van een helm bij kinderen kan leiden tot een boete. 

Hier staan de officiële regels voor Oostenrijk.

Dit artikel verscheen voor het eerst online op 29 maart 2016 en is voor het laatst bijgewerkt op 9 januari 2021.

Eerder verschenen
Off-piste e-book voor wintersporters + WINACTIE
Ook interessant
Beste skihelm kind – top 5 skihelmen voor kinderen