Kijk jij ook alweer uit naar de wintersport? Prachtig besneeuwde berghellingen afdalen, frisse berglucht in je longen en de uitnodigende lichtjes van de après-ski. Waarschijnlijk verheug je je minder op files, gladheid en het gepruts met die onhandig grote skispullen. Dat kan gelukkig makkelijker, goedkoper, duurzamer en comfortabeler. Kijk maar welke zeven voordelen het heeft om met de trein op wintersport te gaan.

1. Twee dagen extra wintersport

Het liefst sta je natuurlijk zo snel mogelijk met je schoenen op knisperende sneeuw in de bergen. Een treinreis gaat dankzij het omzeilen van files sowieso vaak minstens zo snel als een autorit. Reis je bijvoorbeeld met de trein naar Oostenrijk, dan stap je ‘s morgens in Nederland in en zit je tien uur later in een gezellig restaurant in een wintersportdorp. Wanneer je de nachttrein slim plant, is het mogelijk om je vakantie nog langer te maken. Vertrek bijvoorbeeld op donderdag uit Nederland en sta na een nacht slapen in de trein fris en fruitig op vrijdag al op de piste. Wanneer je ook de terugreis slim plant, kan je zo twee hele dagen extra op de piste doorbrengen!

Vers geprepareerde piste in Les Arcs
Als je het slim plant kan je twee dagen extra op de piste doorbrengen.

2. Voordelig reizen

Voor een autoreis naar de Alpen betaal je meer dan enkel benzine. De kosten voor tolwegen, vignetten, winterbanden, sneeuwkettingen en eventueel dakdraagsystemen komen daar nog bij. Met de trein reizen is een betaalbaar alternatief, zeker wanneer je vroeg boekt.

Hoe eerder je boekt, hoe voordeliger de tickets zijn.

Stel in de NS International Reisplanner een alert in als je traject nog niet boekbaar is. Laat je mailadres achter en ontvang een melding als de tickets te boeken zijn. Je bent dan een van de eersten die (voordelig) kan boeken.

→ Link OK, maar tekst aanpassen? Lees meer over de tips waarmee je voordelige tickets kunt kopen.

3. Comfortabel onderweg naar de piste

Zelfs in de meest luxe auto’s is tien uur lang zitten omgeven door blik, beton en snelweg geen pretje. Als bestuurder moet je continu je ogen op de weg houden. En tien uur lang op de achterbank is ook geen pretje. Zo kom je vermoeid aan op je bestemming. Zonde! Op deze manier begint de wintersportvakantie, waar je het hele jaar naar uitgekeken hebt, met een energie-achterstand. Met de trein reis je ontspannen naar jouw favoriete skigebied. Zo heb je eindelijk tijd om dat boek, dat al weken op je nachtkastje ligt te verstoffen, te lezen. Naar je favoriete podcast te luisteren of de laatste afleveringen van je favoriete serie te kijken.

4. Geen verveling in de urenlange files

Is je vakantie eindelijk begonnen, sta je stil op de snelweg bij München, bij de tolweg in Frankrijk of bij een tunnel in Oostenrijk. Je bent niet de enige weggebruiker die zin heeft in een winterse vakantie. In de file staan, gaat ten koste van de tijd die je op de piste door kunt brengen. Met de trein omzeil je al die files en reis je soepel en comfortabel naar de Alpen. Extra voordeel: vanuit de trein zien de landschappen onderweg naar de Alpen er ook nog een stuk mooier uit.

Vanuit de trein is het uitzicht ook nog mooier. (Foto NS International)
Vanuit de trein is het uitzicht ook nog mooier. (Foto NS International)

5. De familievakantie begint zodra je de trein instapt

Een hele dag op de achterbank van de auto zitten is voor de meeste kinderen geen hobby. Vastgesnoerd in de gordel eindeloos veel asfalt zien. De verveling op de achterbank is zowel voor de kinderen als hun ouders geen pretje. In de trein heeft iedereen meer vrijheid, meer ruimte en dus meer plezier. Moet iemand plassen? Niet wachten op het volgende benzinestation, maar gewoon even naar het toilet lopen. Vul een tas met spelletjes, boeken en ander vermaak en reis met het hele gezin ontspannen naar de wintersportbestemming.

Wist je dat kinderen met korting met de trein reizen? Deze korting verschilt per trein en land. Je leest er hier meer over.

6. Genoeg ruimte voor de skispullen

Geen zin om Tetris te spelen met je ski- of snowboarduitrusting? In de trein is veel meer ruimte aanwezig dan in je auto. Gelukkig mag je je skispullen kosteloos meenemen in de treinen naar de wintersportbestemmingen. Zo weet je zeker dat je spullen mee kunnen en dat je zelf ook nog ruimte hebt om te zitten.

7. Lekker duurzaam

Wintersport op perfecte pistes is helaas niet de meest duurzame vakantieactiviteit. Vooral tijdens de heen- en terugreis met de auto stoot je veel CO2 uit. Reizen met de trein is een groener alternatief. Neem je de trein in plaats van de auto naar bijvoorbeeld Winterberg, dan bespaar je 110 kilo aan CO2-uitstoot (40 kilo in plaats van 150 kilo). Bij een reis naar het Franse-Bourg-St. Maurice bespaar je maar liefst 350 kilo CO2, wat vergelijkbaar is met 465 douchebeurten met warm water. Meer voorbeelden en informatie over hoe dit duurzaam wintersporten met de trein is, lees je hier.

Lekker duurzaam met de trein op wintersport (Foto: NS International)
Lekker duurzaam met de trein op wintersport (Foto: NS International)

Zelf met de trein op wintersport?

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over wintersport met de trein? Of ben je op zoek naar meer informatie? Op de website van NS International vind je meer informatie en doe je inspiratie op voor wintersportbestemmingen die (makkelijk) met de trein bereikbaar zijn. Weet je al waar je heen wilt? Gebruik dan de reisplanner om je reis in een paar klikken te plannen en te boeken.

Eerder verschenen
Inspiratie: schoencadeautjes voor kleine wintersporters
Ook interessant
Gear Guide: dé beste skihelm uit de test 2023-2024