In de Franse Alpen nemen ze duurzaamheid serieus. Steeds vaker zien we hier leuke initiatieven ontstaan. Initiatieven waar we als wintersporters en natuurliefhebbers erg blij van worden. Zo ook in La Plagne, onderdeel van Paradiski, het op twee na grootste skigebied van Europa. De initiatieven in dit enorme skigebied dienen niet alleen het milieu, maar ook het gemak van de wintersporter én je portemonnee. Hieronder lichten we 6 duurzame wintersport opties in La Plagne uit.

La Plagne geeft de gletsjer terug aan de natuur

Terwijl de meeste skigebieden uitbreiden, sluit La Plagne haar gletsjer voor wintersporters. Vanaf dit seizoen is daarmee 9 hectare grond teruggeven aan de natuur. Dankzij haar hoge ligging (tot 3250 meter) komt de sneeuwzekerheid niet in het gedrang.

Duurzaam reizen naar La Plagne dankzij een rechtstreekse verbinding met de trein

Dankzij Eurostar heeft La Plagne een rechtstreekse verbinding vanaf Nederland. Je kan al een enkele reis naar treinstation Aime La Plagne boeken vanaf 65 euro! En je ski’s mogen gratis mee. En als je met kinderen reist, hoef je je geen zorgen te maken over stress bij het instappen met al je skispullen. Er zijn namelijk skihosts aanwezig in de trein om je met je bagage te helpen. Daarbij geniet je ook nog eens van een zorgeloze, filevrije en ontspannen reis naar het skigebied.

Treinstation Aime La Plagne
Treinstation Aime La Plagne. Foto: Séverine Gonthier.

Preloved skikleding shoppen bij Antropia

Antropia is een tweedehands winkel in La Plagne. Maar naast de bekende snuisterijen, heeft Antropia zich toegelegd op het hergebruiken van skikleding. Skikleding die van pistemedewerkers of skileraren is geweest wordt hier gewassen en opgelapt voor een tweede leven. De labels van de skischool of het skigebied worden verwijderd. Omdat deze werkkleding doorgaans van topkwaliteit is (gemaakt om op de piste te presteren onder alle omstandigheden) geniet je niet alleen van een gunstige prijs, maar ook van een goede kwaliteit.

Duurzame skihuur van oude skimaterialen

Bij de Ski Hut in La Plange kan je ski’s huren die oorspronkelijk niet meer voldoen aan de laatste standaard. Oude ski’s worden hier opgeknapt en aangepast in plaats van afgedankt. Deze collectie van opgeknapte ski’s is te huur tegen een lage prijs. Wanneer de ski’s dan echt niet meer langer mee kunnen gaan ze naar TriVallée. Dit lokale Franse bedrijf is gespecialiseerd in het recyclen van wintersport uitrusting.

duurzame wintersport La Plagne
Tweedehands skikleding van topkwaliteit. Foto: Séverine Gonthier.

Duurzame accommodaties in La Plagne

In La Plagne zijn veel kleinschalige en persoonlijke accommodaties te vinden. Er zijn veel mogelijkheden om chalets of een appartement in La Plagne te huren waar je zelf kan koken, maar er zijn maar weinig hotels. Chalet du Plan Bois is heel bijzonder chalet, gelegen in de bossen van La Plagne. Eigenaresse Isabelle serveert hier gerechten gemaakt met lokale producten. Reserveren is aan te raden, want het chalet heeft maar plek voor 23 mensen. Overnachten in de chalet is ook mogelijk.

Niks kopen voor kinderen, alles is te huur

Kinderen doen doorgaans maar één winter met hun ski outfit. Wanneer je een skipak op de groei koopt, gaat het misschien nog een winter mee, maar meestal blijft het bij die ene week. In La Plagne vinden ze dat zonde (en dat zijn we helemaal met ze eens). Daarom hoef je voor je wintersport in La Plagne geen skikleding voor je kinderen te kopen. Bij Monchavin Les Coches vind je Yapuk and Co, waar je skikleding kan huren. Een stuk goedkoper en duurzamer. Aan het einde van je wintersport mag je het ongewassen weer inleveren, dat scheelt bij thuiskomst ook nog eens een berg wasgoed.

 

Eerder verschenen
Gear Guide: dé beste skihelm uit de test 2023-2024
Ook interessant
Sneeuw en kou in de Alpen: skigebieden eerder open gaan dan gepland