Rijden we nog wel goed?” klinkt het naast me. We zijn op weg naar de ‘Sonnenbahn’, de gondel die het startpunt is van skigebied Grosseck Speiereck. Ons navigatiesysteem leidt ons dwars door het dorp St. Michael im Lungau. Het ziet er gezellig en gemoedelijk uit. Terwijl we door de nauwe straatjes rijden, zien we een paar winkeltje, een bakker en natuurlijk een kerk. Dit is het Oostenrijk dat we ons van vroeger herinneren. We verlaten het dorp en na een paar honderd meter zijn we plotsklaps bij de lift. Tot onze verrassing zien we geen hotels, of grote appartementencomplexen. Het massatoerisme lijkt hier nog niet toegeslagen te hebben. Nieuwsgierig naar de pistes en de sfeer in het skigebied, stappen we de auto uit en trekken onze skischoenen aan. Dit belooft een leuke dag te worden!

Skigebied Grosseck Speiereck.
We zijn benieuwd naar het skigebied.

Ligt er nog wel genoeg sneeuw?

Het zijn de laatste dagen van maart. Al meer dan vier weken is er geen sneeuw meer gevallen en de lente is heeft ‘Koning Winter’ uit de Alpen verjaagd. Vanaf de parkeerplaats zien we de gele gondels van de ‘Sonnenbahn’ tussen de groene bomen omhoog gaan. Rechts er van zien we een brede witte piste, maar de weides er naast zijn al groen. Even maken we ons zorgen. Zal er wel genoeg sneeuw liggen? Maar wanneer we uit de gondel stappen, zien we dat deze zorgen ongegrond zijn. Alles is nog bedekt onder een mooie, witte laag.

Gondel: Grosseck - Speiereck
Op de piste ligt nog meer dan genoeg sneeuw.

Genieten van de top naar het dal

Als eerste afdalingen staat de 8,5 kilometer lange afdaling van de top van de Speiereck (2.341 meter) helemaal naar St. Michael (1.000 meter) op onze ’to do list’. Deze lange afdaling is op het Zuiden is georiënteerd, waardoor we hele tijd in de zon skiën. Later op de dag wordt deze afdaling daardoor snel ‘papperig’. Maar ja het is dan ook al eind maart.

De afdaling is heerlijk. De pistes is breed en niet al te moeilijk. Tijdens het eerste deel van de afdaling hebben we een prachtig uitzicht over de Lungau. Het onderste deel van de de piste gaat tussen de bomen door. De grootste verassing die we onderweg tegenkomen zijn echter de prachtige koeien die we bij een boerderij net boven het dalstation zien. We hebben de afgelopen jaren al behoorlijk wat dieren op en langs de piste gezien, maar koeien nog nooit. Je kunt wel merken dat de lente echt begonnen is. Wat heerlijk!

Grosseck Speiereck
De start van de afdaling op de top van de Speiereck.

Op naar Mauterndorf

Eenmaal weer boven aangekomen, willen we natuurlijk ook de rest van het skigebied zien. We nemen de 3-persoonstoeltjeslift richting de Grosseck (2.070 meter), de andere top van het skigebied. Hiervandaan kunnen we de dalafdaling naar Mauterndorf maken. Deze is iets korter dan die vanaf de Speiereck, maar zeker niet minder leuk. Omdat we niet kunnen kiezen tussen de ‘Waldabfahrt‘ (blauw) en de ‘Direttisima‘ (rood) besluiten we om ze alle twee achter elkaar te doen. Zelfs nadat we dat gedaan hebben is het moeilijk te zeggen welke onze favoriet is. Gewoon allebei doen dus!

De rode gondel in Mauterndorf.
We dalen helemaal af naar Mauterndorf.

‘Urige’ hutten

Na drie van die lange afdalingen, is het tijd om te gaan lunchen. Na al die kilometers hebben we dat wel verdiend. Op aanraden van het toerismebureau, skiën we naar de Peterbauer Alm, dat naast een berghut ook de hoogstgelegen ‘boerenwinkel’ van de Lungau is. Het eten is er eenvoudig, maar smaakvol.

Berghut
Gemoedelijke, kleine berghutten.

Gemoedelijk skigebied met veel charme

Skigebied Grosseck – Speiereck is een gemoedelijk skigebied met heel veel charme. Het skigebied telt 50 kilometer aan piste, waarvan het merendeel rood of blauw gemarkeerd is. Naast twee gondels, zijn er in het skigebied ook nog 5  stoeltjesliften en een paar sleepliften. Zelf ben ik vooral gecharmeerd van de sfeer in het skigebied. Skiën in Grosseck Speiereck is heel ontspannen. Nergens staan wachtrijen, op de piste is het erg rustig en het liftpersoneel is erg behulpzaam en vriendelijk. En dat de liften wat ouder zijn? Eigenlijk verhoogt dat de beleving alleen maar.

Wintersporters die op zoek zijn naar een rustig skigebied, ver weg van het het massatoerisme en die ook van lange afdalingen houden, zijn in Grosseck Speiereck echt op hun plaats. Dit skigebied is misschien wél het meest bijzondere dat we deze winter bezocht hebben.

Grosseck Speiereck - stoeltjeslift
Ouderwets, gezellige stoeltjesliften.

Over skigebied Grosseck Speiereck

Skigebied Grosseck – Speiereck is een van de verrassend leuke skigebieden die we afgelopen winter bezocht hebben. Dit relatief kleine skigebied in Oostenrijk is rustig, charmant en vooral heel erg gemoedelijk.

Het skigebied beschikt over 50 kilometer piste. Die zijn al volg verdeeld:

  • Blauwe piste: 26 kilometer.
  • Rode piste: 18 kilometer.
  • Zwarte piste: 6 kilometer.

Koop je een skipas voor 3 dagen of langer, dan is de liftkaart ook geldig in de skigebieden Fanningberg en Katschberg. In totaal kan je dan over 150 kilometer piste afdalen. Waarvan het overgrote deel (95 kilometer) rood gemarkeerd is.

Eventueel kan je de skipas ook uitbreiden met toegang tot skigebied Obertauern. Wil je graag op wintersport naar de Lungau? De eenvoudigste manier om accommodatie te zoeken in Mauterndorf of St Michael im Lungau, de dorpen bij de dalstations van het skigebied. Appartementen en hotels aan de piste zijn er niet te vinden, maar in de gemoedelijke dorpjes kan je via deze website prima accommodaties vinden. Wanneer je hier de gewenste data van je vakantie invult, krijg je direct een overzicht van de mogelijkheden.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Sensatie: Schladming opent vrijdag eerste skiliften
Ook interessant
6 activiteiten naast de piste die je wintersport in Oostenrijk compleet maken