De lente staat op het punt van beginnen wanneer we onderweg zijn naar het Saalachtal. We gaan de komende dagen skiën in Almenwelt Lofer, een vrij onbekend skigebied ingeklemd tussen SalzburgerLand, Tirol en het Duitse Beieren. Terwijl we de over prachtige Deutsche Alpenstrasse rijden, zien we dat de zon langzaam zijn werk doet. Veel sneeuw is al gesmolten en de bergen worden al langzaam groen. We zijn zijn benieuwd of er nog genoeg sneeuw ligt. Wanneer we het Saalachtal inrijden en langs het dorpje Lofer (600 meter) komen, zien we een witte streep in een verder groen landschap. Opgelucht rijden we door naar ons hotel in St Martin bei Lofer. Er ligt nog meer dan genoeg sneeuw om de pistes van skigebied Almenwelt Lofer te gaan verkennen.

Eind maart is de dalafdaling nog gewoon open. witte sneeuw in groen
Eind maart is de dalafdaling nog gewoon open.

Met lantaarns de Lamprechtsgrot verkennen

Naast skiën is er in het Saalachtal nog veel meer te ontdekken. Omdat de pistes inmiddels gesloten zijn, begint ons weekend op een hele bijzondere manier. We gaan namelijk met een lantaarn de Lamprechtshöhle, een van grootste grottenstelsels van Europa, verkennen. Terwijl we bijgelicht door het zwakke schijnsel van de lantaarn, in het pikkedonker door de grot wandelen vertelt Hermann, onze gids, ons alles over de grot. We leren over de ontdekking en het ontstaan van de grot. Onze kinderen vinden vooral de lokale legendes interessant. Volgens de overlevering zouden de nazaten van Ridder Lamprecht, de eerste ontdekker van de grot, zijn goudschatten hier verstopt hebben.

Zelf ben ik vooral onder de indruk van de rust die er in de grot heerst. Wanneer we, op verzoek van Hermann, de lantaarns even uitzetten, heerst er totale stilte en is het ook nog erg donker. Wanneer aan het einde van de tocht de lichten aangaan, kunnen we pas goed zien hoe spectaculair de grot er uit ziet.

De Lamprechtshöhle is een bijzondere plek
De Lamprechtshöhle is een bijzondere plek.

Almenwelt Lofer – fijn familieskigebied

De volgende ochtend is het tijd om de pistes van Almenwelt Lofer te gaan verkennen. Almenwelt Lofer beschikt over zo’n 45 pistekilometer en een handvol skiliften. Omdat bijna alle afdalingen uit blauwe pistes bestaan, richt het skigebied zich vooral op families en op mensen die, na een paar jaar pauze, opnieuw beginnen met skiën. Terwijl we in de lift omhoog zitten valt ons op hoe mooi het landschap is. Nadat we twee gondels hebben genomen komen we bij de Lofereralm. Dé plek waar het skigebied eigenlijk begint. Bij de Lofereralm beginnen een aantal skiliften en is een ruim opzette kinderweide. Onze kinderen kunnen al skiën, maar als je kinderen nog niet kunnen skiën is het een mooie plek. Vooral omdat je er zelf een aantal keer per dag langskomt. Zo kan je vanaf een afstand de vorderingen van je kind volgen.

Almenwelt Lofer - kindvriendelijke skigebied
De oefenweide bij de Loferer alm.

Veel makkelijke pistes en een hexenpiste

In Almenwelt Lofer skiën we voornamelijk op makkelijke, blauwe pistes. Een aantal pistes zijn zelfs zo vlak dat we af en toe met onze stokken moeten bij prikken. We vinden het een fijne bestemming om te leren skiën. Voor de kinderen is de Hexenpiste favoriet. Deze funslope zit vol hobbels en bochten. Onderweg kom je tal van heksen en hindernissen tegen. De jongens vinden het superleuk en wij kunnen er ook wel van genieten.

De hexenpiste is de favoriet van onze kinderen.
De hexenpiste is de favoriet van onze kinderen.

Mooie dalafdaling

Zelf vind ik de pistes ook erg fijn. Ondanks het warme weer, blijven de pistes lang goed. Ik vind vooral de dalafdaling erg leuk. Deze begint bij de Lofereralm en eindigt helemaal in het dorp. De afdaling wisselt leuke pistes af met een lange pad tussen de bomen. Echt genieten!

Skigebied Almenwelt Lofer in de zon
De pistes blijven lang goed.

Aantrekkelijk prijzen

Een van de voordelen van een wintersport in Almenwelt Lofer, zijn de aantrekkelijke prijzen. In het hoogseizoen is een 6-daagse skipas bijna 100 euro goedkoper dan in de grotere skigebieden in Oostenrijk. Voor kinderen scheelt het zo’n 40 euro. Dat betekent dat een gezin al ruim 250 euro kan besparen op de liftkaart. Maar niet alleen de skipas is aantrekkelijk geprijsd. Ook de prijzen voor accommodatie zijn een stuk lager dan in de omliggende regio’s.

Een wintersport in Almenwelt Lofer is erg betaalbaar.
Een wintersport in Almenwelt Lofer is erg betaalbaar.

Genieten van authentiek Oostenrijks eten

Het is opvallend hoe veel restaurants en berghutten er het skigebied te vinden zijn. Vooral rondom de Lofereralm zijn een aantal grote en klein bergrestaurant te vinden waar je wat kunt eten of drinken. In de restaurants worden typisch Oostenrijkse gerechten geserveerd. Vooral de Tiroler Gröstlkaiserschmarrn en kasnocken zijn favoriet. Maar natuurlijk kan je hier ook terecht voor een heerlijke schnitzel, spaghetti of goulash soep.

Genieten van authentiek Oostenrijks eten
Genieten van authentiek Oostenrijks eten

Meer weten over Almenwelt Lofer in het Saalachtal?

Wij hebben echt genoten van ons skiweekend in het Saalachtal. In dit relatief kleine skigebied dichtbij Salzburg zijn de pistes leuk en makkelijk, is het rustig op de piste en zijn de prijzen aangenaam. Wil je meer weten over wintersport in deze fijne regio? Of over skigebied Almenwelt Lofer? Kijk dan vooral even op de officiële website.

Eerder verschenen
Dít zijn de leukste skigebieden bij Innsbruck
Ook interessant
Wintersport nog niet geboekt? NU tot 400 euro korting op de vroegboekdeals van Sunweb