Ga jij wel eens rodelen tijdens de wintersport? Of wil je graag meer weten over deze leuke volksport? In dit artikel beantwoorden we de meest gestelde vragen over rodelen en vertellen we je alles wat je moet weten over rodelen.

1. Waarom is rodelen leuk?

Weet jij nog hoe leuk het vroeger was om met je slee een heuvel af te glijden? Rodelen geeft je dit gevoel, maar dan in het kwadraat. En iedereen kan rodelen. Het enige wat je nodig hebt is een slee en goede kleding.

Rodelen is spectaculair, speels en laat je weer (even) kind voelen. Het heeft iets spannends en het is gezellig om je slee te delen. Maar je kan er natuurlijk ook een wedstrijd van maken. Tot slot maken de bochten, hobbels en de snelheid het tot een spannende activiteit.

2. Rodelen, waar doe je dat?

In de meeste skigebieden in Oostenrijk is een rodelbaan aanwezig. Dit zijn speciaal aangelegde afdalingen waar je met een slee (rodel) vanaf kunt glijden. Het is een leuke ervaring om na het skiën of boarden nog een afdaling op de slee te maken.

In de meeste skigebieden is een rodelbaan aanwezig. Vaak zijn ze aangegeven op de plattegrond van het skigebied.  Mocht je het daar niet kunnen vinden, vraag het dan na bij je hotel, de skischool of skilift.

Ga je naar Tirol op wintersport? Kijk dan hier. Op deze website staan alle 85 rodelbanen in Tirol op een rij.

Kijk onderaan dit artikel voor onze favoriete rodelbanen in Oostenrijk. Wanneer je in de buurt verblijft van één van deze rodelbanen, is het zeker de moeite waard om hier een bezoek aan te brengen.

gargellen met kinderen

3. Hoe kom je aan een slee om te rodelen?

Om te rodelen heb je een slee nodig, dit kan een houten slee zijn zoals hierboven afgebeeld maar je kan ook kiezen voor een zogenaamde ‘zipfelbob‘.

De slee kan je doorgaans in de buurt van de rodelbaan lenen of huren. De verhuur bij rodelbanen met een skilift zit doorgaans bij de skilift. Rodelbanen die je te voet of met een taxi bereikt hebben de verhuurd meestal bij de berghut of aan het begin van de rodelbaan.

De huur van een slee kost tussen de 5 euro en 10 euro. Soms wordt er ook een borg verlangd, die krijg je dan weer terug als je de slee na afloop weer inlevert. Wanneer je voor het eerst gaat rodelen en je hebt de keuze tussen de houten slee en de zipfelbob, bedenk je dan dat een zipfelbob makkelijker te sturen is en minder snel gaat.

4. Welke kleding trek je aan als je gaat rodelen?

Bij rodelen is het als met skiën of snowboarden is belangrijk om beschermende kleding te dragen. Je skikleding volstaat voor een ritje op de slee. Voor de volledigheid geven we hieronder een overzicht wat je nodig hebt:

  • Goede schoenen. Liefst met een stevige zool, bijvoorbeeld wandelschoenen of goede snowboots. Ga in geen geval rodelen op je skischoenen! Dit is gevaarlijk en bovendien op de meeste rodelbanen verboden.
  • Een skibroek. Ga niet rodelen in een gewone (spijker)broek want die wordt nat en koud.
  • Je ski jas of snowboardjas.
  • Goede handschoenen. Die beschermen je zowel tegen kou en vocht als tegen eventuele verwondingen als je omvalt. Als je oude skihandschoenen hebt, gebruik deze dan. Door het rodelen kunnen je handschoenen (als je pech hebt) flink beschadigen.
  • Skibril of zonnebril. Een goede bril zorg er voor dat je de baan beter ziet en voorkomt bovendien dat je sneeuw in je ogen krijgt.
  • Een skihelm (optioneel voor volwassenen, voor kinderen vaak verplicht).

Het dragen van een helm en skibril lijkt misschien wat overdreven, maar de snelheid waarmee je naar beneden sleet is vaak hoger dan je verwacht, daarom raden wij je aan om deze net als op de piste gewoon op te doen.

Rodelen is een echte familie activiteit.

5. Hoe ga je op de slee zitten bij het rodelen?

Het is belangrijk dat de slee een riem of touw heeft. Hierdoor heb je tijdens het afdalen goede houvast en kan je de slee goed besturen. De ideale positie op de slee is zo dat je met één hand de riem vast houdt en met de andere de achterkant van de slee. Op deze manier heb je de meeste houvast en kan je het beste sturen.

Wanneer je met z’n tweeën op een slee zit:

Je kunt alleen of samen op een slee gaan zitten. Als je met je kinderen gaat rodelen, dan kan je het beste je kind voor je op de slee zetten. Je kind zet de voeten dan voorop de slee (bij hele kleine kinderen) of voor op de houten rand (bij grotere kinderen). Je gaat zelf wijdbeens achter je kind zitten en houdt het touw of de riem vóór je kind vast (dus niet om je kind heen). Wanneer kinderen samen op een slee gaan, laat dan het grootste kind achterop zitten.

Let op: wanneer je met een kind rodelt, ben jij degene die moet sturen en remmen. Je kind zal waarschijnlijk niet genoeg kracht hebben om dit voor jullie samen te doen. Je kan je kind wel met de voeten mee laten sturen en remmen.

rodelen in obertauern
Kinderen vanaf ongeveer 10 jaar kunnen alleen op de slee.

6. Hoe rem je met een slee?

Sturen en remmen zijn de belangrijkste activiteiten bij het rodelen. Als de rodelbaan relatief vlak is, is remmen redelijk eenvoudig. Je zet gewoon beide voeten in de sneeuw en je rodel komt vanzelf tot stilstand.

Wanneer je meer vaart hebt, zet dan je voeten plat op de sneeuw om te remmen. Hoe harder je beide voeten in de sneeuw duwt, hoe harder je remt. Til eventueel de voorkant van de slee op met de riem. Hierdoor duw je de achterkant van de slee automatisch in de sneeuw. Dit ziet er ook nog eens spectaculair uit. Doe dit wel beheerst, anders kan je achterover vallen. Als je iets voorzichtiger wil remmen, kan je de slee ook een beetje opzij sturen (zie uitleg hieronder) hierdoor komt je slee dwars op de afdaling te staan waardoor het niet meer naar beneden glijdt.

rodelen
Remmen met je voeten

7. Hoe stuur je bij rodelen?

Je stuurt de slee tijdens een afdaling door je gewicht te verplaatsen naar de kant waar je heen wilt gaan. Wanneer je de slee een rechter bocht om wil sturen, leun dan met je bovenlichaam in de bocht naar rechts. Is dit niet voldoende? Stuur dan bij met je voet (indien je naar rechts wil, gebruik je je rechter voet).

Let bij het inzetten van je voet, dat je dan de je hele voet in de sneeuw drukt en niet alleen je tenen of je hak! Zo voorkom je dat je voet blijft ‘hangen’ in de sneeuw en je been onder je lichaam raakt.

Bij hele scherpe bochten kun je sturen door aan de riem te trekken in de richting van de bocht en de achterkant van de rodel naar de buitenkant van de bocht te duwen. Dus als je naar links wilt sturen bij rodelen, dan druk je de achterkant naar recht en vice versa. Hoe meer kracht je hierbij gebruikt, hoe scherper je bocht wordt.

Het is even wennen: maar remmen en sturen is niet zo moeilijk.

8. Wat is nachtrodelen?

Als je de kans krijgt, ga dan een keer nachtrodelen. Berghutten organiseren vaak speciale rodelavonden. Tijdens de rodelnacht worden Oostenrijkse specialiteiten geserveerd, er speelt vaak een band of een lokale volkszanger treedt op. De rodelbaan wordt voor deze gelegnheid verlicht.

In sommige gebieden kan je op alle avonden van de week gaan rodelen, maar in de meeste gebieden alleen op specifieke avonden. Je kunt bij het tourismeburo (de vvv) navragen wanneer je kunt nachtrodelen. Volgens traditioneel Oostenrijkse gebruik, drink je voordat je de berg af gaat schnapps, goed voor de moed en de stemming.

Nacht rodelen in Schlick 2000
Iedere woensdag kan je ’s avonds rodelen in Schlick 2000

Samenvatting: dit moet je weten over rodelen

In dit artikelen hebben we alle informatie over rodelen verzameld. Voor de volledigheid staan hieronder nog een aantal veel gestelde vragen (en antwoorden) over deze leuke activiteit.

Wat is rodelen?

Weet jij nog hoe leuk het vroeger was om met je slee een heuvel af te glijden? Dat is precies wat rodelen is. Met een slee de berg afglijden. In de winter kan je dat in bijna alle skigebieden doen op speciaal daarvoor aangelegde rodelbanen. Je gaat omhoog met de skilift, te voet of met de taxi en op een speciale houten slee naar beneden. Meer weten? Hier staat precies wat je nodig hebt, hoe je moet remmen en sturen en waar je kan rodelen.

Wat is een goede rodel slee?

Om te rodelen heb je een speciale rodel slee nodig. Deze kan je doorgaans in de buurt van de rodelbaan lenen of huren. Wil je er zelf een kopen? Dan moet je goed zoeken. De houten sleeën die in Nederland verkocht worden zijn namelijk ongeschikt om mee te rodelen. De houten zitting is te hard en ze laten zich een stuk lastiger sturen. Wil je een echte rodel slee kopen? Dan kan je dat het beste in het skigebied doen. Ze worden vaak verkocht bij sportwinkels en bouwmarkten. Wil je meer weten over de rodel slee? Lees dan deze paragraaf nog eens door.

Kan je ook rodelen in Nederland?

In Nederland zijn geen bergen en ligt er nauwelijks sneeuw. Toch zijn er twee plekken waar ze zomer rodelbanen gebouwd hebben. Deze zijn in Wassenaar en Valkenburg.

Wat is zomer rodelen?

Op sommige plekken kan je ook in de zomer rodelen. Dat gaat niet over de sneeuw, maar over een soort achtbaan. Je snelheid kan je zelf bepalen door te remmen. Er zijn op veel plekken zomerrodelbanen. Zo kwamen we het tijdens een zomer vakantie on Oostenrijk al tegen in Fiss, Abtenau, Ramsau am Dachstein en Flachau.

Jouw ervaringen en tips.

Ben jij ook een fan van het rodelen? En wat is jouw favoriete rodelbaan? Heb je wellicht tips voor andere wintersporters? Laat het ons weten via het opmerkingenveld hieronder!

Nikwax
Eerder verschenen
LIVE: sneeuwrijke pistes zonder skiliften zorgen voor bijzondere taferelen
Ook interessant
Dit maakt Innsbruck dé ideale wintersport bestemming voor families