Ga jij wel eens rodelen tijdens de wintersport? In de meeste skigebieden in Oostenrijk is een rodelbaan aanwezig. Dit zijn speciaal aangelegde afdalingen waar je met een slee (rodel) vanaf kunt glijden. Het is een leuke ervaring om na het skiën of boarden nog een afdaling op de slee te maken.

In dit artikel beantwoorden we de zeven meest gestelde vragen over rodelen.

1. Waarom is rodelen leuk?

Weet jij nog hoe leuk het vroeger was om met je slee een heuvel af te glijden? Rodelen geeft je dit gevoel, maar dan in het kwadraat. En iedereen kan rodelen. Het enige wat je nodig hebt is een slee en goede kleding.

Rodelen is spectaculair, speels en laat je weer (even) kind voelen. Het heeft iets spannends en het is gezellig om je slee te delen. Maar je kan er natuurlijk ook een wedstrijd van maken. Tot slot maken de bochten, hobbels en de snelheid het tot een spannende activiteit.

2. Rodelen, waar doe je dat?

In de meeste skigebieden is een rodelbaan aanwezig. Vaak zijn ze aangegeven op de plattegrond van het skigebied.  Mocht je het daar niet kunnen vinden, vraag het dan na bij je hotel, de skischool of skilift.

Ga je naar Tirol op wintersport? Kijk dan hier. Op deze website staan alle 85 rodelbanen in Tirol op een rij.

Kijk onderaan dit artikel voor onze favoriete rodelbanen in Oostenrijk. Wanneer je in de buurt verblijft van één van deze rodelbanen, is het zeker de moeite waard om hier een bezoek aan te brengen.

gargellen met kinderen

3. Hoe kom je aan een slee om te rodelen?

Om te rodelen heb je een slee nodig, dit kan een houten slee zijn zoals hierboven afgebeeld maar je kan ook kiezen voor een zogenaamde ‘zipfelbob‘.

De slee kan je doorgaans in de buurt van de rodelbaan lenen of huren. De verhuur bij rodelbanen met een skilift zit doorgaans bij de skilift. Rodelbanen die je te voet of met een taxi bereikt hebben de verhuurd meestal bij de berghut of aan het begin van de rodelbaan.

De huur van een slee kost tussen de 5 euro en 10 euro. Soms wordt er ook een borg verlangd, die krijg je dan weer terug als je de slee na afloop weer inlevert. Wanneer je voor het eerst gaat rodelen en je hebt de keuze tussen de houten slee en de zipfelbob, bedenk je dan dat een zipfelbob makkelijker te sturen is en minder snel gaat.

4. Welke kleding trek je aan als je gaat rodelen?

Bij rodelen is het als met skiën of snowboarden is belangrijk om beschermende kleding te dragen. Je skikleding volstaat voor een ritje op de slee. Voor de volledigheid geven we hieronder een overzicht wat je nodig hebt:

  • Goede schoenen. Liefst met een stevige zool, bijvoorbeeld bergschoenen of goede snowboots. Ga in geen geval rodelen op je skischoenen! Dit is gevaarlijk en bovendien op de meeste rodelbanen verboden.
  • Een skibroek. Ga niet rodelen in een gewone (spijker)broek want die wordt nat en koud.
  • Je ski jas of snowboardjas.
  • Goede skihandschoenen. Die beschermen je zowel tegen kou en vocht als tegen eventuele verwondingen als je omvalt. Als je oude skihandschoenen hebt, gebruik deze dan. Door het rodelen kunnen je handschoenen (als je pech hebt) flink beschadigen.
  • Skibril of zonnebril. Een goede bril zorg er voor dat je de baan beter ziet en voorkomt bovendien dat je sneeuw in je ogen krijgt.
  • Een skihelm (optioneel voor volwassenen, voor kinderen vaak verplicht).

Het dragen van een helm en skibril lijkt misschien wat overdreven, maar de snelheid waarmee je naar beneden sleet is vaak hoger dan je verwacht, daarom raden wij je aan om deze net als op de piste gewoon op te doen.

5. Hoe ga je op de slee zitten bij het rodelen?

Het is belangrijk dat de slee een riem of touw heeft. Hierdoor heb je tijdens het afdalen goede houvast en kan je de slee goed besturen. De ideale positie op de slee is zo dat je met één hand de riem vast houdt en met de andere de achterkant van de slee. Op deze manier heb je de meeste houvast en kan je het beste sturen.

Wanneer je met z’n tweeën op een slee zit:

Je kunt alleen of samen op een slee gaan zitten. Als je met je kinderen gaat rodelen, dan kan je het beste je kind voor je op de slee zetten. Je kind zet de voeten dan voorop de slee (bij hele kleine kinderen) of voor op de houten rand (bij grotere kinderen). Je gaat zelf wijdbeens achter je kind zitten en houdt het touw of de riem vóór je kind vast (dus niet om je kind heen). Wanneer kinderen samen op een slee gaan, laat dan het grootste kind achterop zitten.

Let op: wanneer je met een kind rodelt, ben jij degene die moet sturen en remmen. Je kind zal waarschijnlijk niet genoeg kracht hebben om dit voor jullie samen te doen. Je kan je kind wel met de voeten mee laten sturen en remmen.

rodelen in obertauern

6. Hoe rem je met een slee?

Sturen en remmen zijn de belangrijkste activiteiten bij het rodelen. Als de rodelbaan relatief vlak is, is remmen redelijk eenvoudig. Je zet gewoon beide voeten in de sneeuw en je rodel komt vanzelf tot stilstand.

Wanneer je meer vaart hebt, zet dan je voeten plat op de sneeuw om te remmen. Hoe harder je beide voeten in de sneeuw duwt, hoe harder je remt. Til eventueel de voorkant van de slee op met de riem. Hierdoor duw je de achterkant van de slee automatisch in de sneeuw. Dit ziet er ook nog eens spectaculair uit. Doe dit wel beheerst, anders kan je achterover vallen. Als je iets voorzichtiger wil remmen, kan je de slee ook een beetje opzij sturen (zie uitleg hieronder) hierdoor komt je slee dwars op de afdaling te staan waardoor het niet meer naar beneden glijdt.

7. Hoe stuur je bij rodelen?

Je stuurt de slee tijdens een afdaling door je gewicht te verplaatsen naar de kant waar je heen wilt gaan. Wanneer je de slee een rechter bocht om wil sturen, leun dan met je bovenlichaam in de bocht naar rechts. Is dit niet voldoende ?Stuur dan bij met je voet (indien je naar rechts wil, gebruik je je rechter voet).

Let bij het inzetten van je voet, dat je dan de je hele voet in de sneeuw drukt en niet alleen je tenen of je hak! Zo voorkom je dat je voet blijft ‘hangen’ in de sneeuw en je been onder je lichaam raakt.

Bij hele scherpe bochten kun je sturen door aan de riem te trekken in de richting van de bocht en de achterkant van de rodel naar de buitenkant van de bocht te duwen. Dus als je naar links wilt sturen bij rodelen, dan druk je de achterkant naar recht en vice versa. Hoe meer kracht je hierbij gebruikt, hoe scherper je bocht wordt.

8. Wat is nachtrodelen?

Als je de kans krijgt, ga dan een keer nachtrodelen. Berghutten organiseren vaak speciale rodelavonden. Tijdens de rodelnacht worden Oostenrijkse specialiteiten geserveerd, er speelt vaak een band of een lokale volkszanger treedt op. De rodelbaan wordt voor deze gelegnheid verlicht.

In sommige gebieden kan je op alle avonden van de week gaan rodelen, maar in de meeste gebieden alleen op specifieke avonden. Je kunt bij het tourismeburo (de vvv) navragen wanneer je kunt nachtrodelen. Volgens traditioneel Oostenrijkse gebruik, drink je voordat je de berg af gaat schnapps, goed voor de moed en de stemming.

Onze favoriete rodelbanen in Oostenrijk.

Wij gaan ook regelmatig rodelen. Hieronder een korte omschrijving van onze drie favoriete rodelbanen.

Radstadt- Königsleihen

Radstadt heeft een hele leuke rodelbaan. De rodelbaan start bovenaan de Königsleihen gondel en eindigt onderaan de gondel. Voor 5 euro huur je een rodel bij het dalstation van de gondel. Daarmee kan je zo lang als de lift gaat  de 6 kilometer lange rodelbaan af. Wij gaan meestal overdag deze rodelbaan af, dan kan je tot 16:00 uur met je skipas naar boven. Op dinsdag en vrijdag is de rodelbaan ook ’s avonds geopend. De eerste keer is de baan even wennen, zeker als het flink geneeuwd heeft. De baan heeft dan veel hobbels, waardoor je de lucht in gelanceerd wordt. Een tweede keer heb je al veel meer handigheid in deze baan. En een eventuele derde afdaling over de Königsleihen baan leg je af als een pro.

Nauders – Bergkastelrodelbaan

In Nauders vind je de langste rodelbaan van Tirol. Ook deze rodelbaan begint bovenaan de gondel. De baan is 8 kilometer lang en gaat grotendeels door het bos. Een slee kan je bij het dal- of het bergstation huren. De rodelbaan eindigt met een lang stuk over de brede dalafdaling van Nauders. Deze rodelbaan is ook heel geschikt om af te leggen met (kleine) kinderen. Helaas is deze rodelbaan ‘avonds gesloten.

Bad Gastein – Bellevue Alm

We schreven al eerder een artikel over rodelen in Bad Gastein. Hier kan je met een nostalgische éénpersoons stoeltjeslift naar de Bellevue Alm. Hier kan je heerlijk eten en vervolgens de 2,5 kilometer lange rodelbaan afdalen. De rodelbaan is een stuk korter en minder uitdagend dan de voorgaande twee banen. Maar de nostalgische lift en de gezellige berghut maken deze rodelbaan toch tot één van onze favorieten.

rodelen gastein

Jouw ervaringen en tips.

Ben jij ook een fan van het rodelen? En wat is jouw favoriete rodelbaan? Heb je wellicht tips voor andere wintersporters? Laat het ons weten via de opmerkingen hieronder!

Eerder verschenen
Review Leki Xplore ski handschoenen
Ook interessant
Foto Friday #62 – 6 keer #Saalbach