Medio maart was ik op wintersport in Frankrijk, in skigebied Val d’Arly waar alles draait om een vakantie met de hele familie. Met centraal gelegen oefenweides en kinderpistes én waar naast skiën nog veel meer leuke (kinder-) activiteiten zijn. Maar dat niet alleen. Deze vallei heeft iets unieks, wat ik nog niet elders heb aangetroffen. Lees verder en ontdek het gezinsvriendelijke en authentieke wintersportgebied Val d’Arly, wat veel winter vakantieplezier te bieden heeft.

Wekom in Val d’Arly

In de middag arriveer ik in Val d’Arly. Het eerste bergdorp dat ik passeer is Flumet, een prachtig Savoyaards bergdorp om te zien! Onze accommodatie ligt net buiten dit dorp en kijkt uit over het dal. In de verte zie ik de imposante Mont Blanc. Als ik om me heen kijk zie ik voornamelijk groene alpenweides. Maar onze gastheer lacht en stelt ons gerust. Flumet is één van de vijf authentieke bergdorpen in Val d’Arly. Dit middeleeuwse dorp ligt het laagst in de vallei, op 1000 meter hoogte. Morgen start jullie ski dag in Notre-Dame-de-Bellecombe. Dat ligt op 1.150 meter hoogte en op nog geen 5 km hier vandaan.

Kindvriendelijk skigebied Espace Diamant

De volgende ochtend spreken we af met skilerares Clementine, bij de skilift in Notre-Dame-de-Bellecombe. Twee tellen later zit ik in de stoeltjeslift die ons naar Planay in het skigebied van “Espace Diamant” brengt. Hoe hoger we komen, des te witter het om me heen wordt.

Om de dag lekker ‘easy’ te beginnen, nemen we eerst de blauwe afdaling “Reguet” terug naar waar we begonnen in Notre-Dame-De-Bellecombe. Aan deze piste ligt ook de ‘kinder-afdaling’, met leuke spel-attributen die ik natuurlijk ook wil beleven. Als ik beneden arriveer bij de skilift is het een gezellige drukte met opa’s en oma’s en ouders met kinderen, want de kleuterklasjes zijn net begonnen. De al wat oudere kinderen verzamelen zich rondom de skilerares en pakken het sleepliftje. Wij nemen nog een keer de stoeltjeslift en pakken daarna de ene na de andere rode of blauwe piste. Bij bijna alle afdalingen kan je kiezen tussen een ‘rode’ of ‘blauwe’ piste. Voor kinderen is Val d’Arly zonder meer een ideaal gebied om te leren skiën. Er zijn maar liefst dertien locaties waar kinderen in de kinderclub of op de oefenweides terecht kunnen. Al vanaf drie jaar zijn kinderen welkom in Club Piou-Piou.

Skiën en joie de vivre

Natuurlijk gaan we naar de top van dit skigebied op 2.069 meter hoogte, naar Sommet de l’Espace Diamant. Hier staan we oog in oog met de majestueuze Mont Blanc. Door de ligging van dit skigebied heb je rondom een waanzinnig uitzicht. Om op te warmen nemen we plaats op het heerlijke panoramische terras bij Au Coeur du Diamant, waar de ligstoelen verleidelijk lonken. De warme choco smaakt uitstekend en zo ook de bosbessentaart (aanrader!).

De eerste indruk? Een fijn gevarieerd skigebied met afwisselend kortere en langere afdalingen. De sneeuwkwaliteit is voor deze tijd van het jaar nog erg goed, maar later in de middag zorgt de (te hoge) temperatuur voor papperige sneeuw. Voor dit skigebied is dat helemaal niet erg, want er zijn een berg alternatieve wintersporten. Volgens het Office du Tourisme is het merendeel van de Franse gasten hier niet zozeer voor het skiën, maar voor een ontspannen vakantie met de hele familie.

Klimpark Escaladventure

Tijdens een wintersport in Val d’Arly is ook van alles naast de piste te beleven. Zo deden we mee aan een cosmetica workshop en beproefden onze skills in het enige klimparcours dat ook in de winter geopend is! Dit klimpark biedt verschillende klimavonturen, en wordt zorgvuldig door de gids van Escaladventure afgestemd op het niveau van de deelnemers. Er zijn bruggen, loopbruggen en twee zip-lijnen (tot 160 meter lang en 45 meter hoog).

Voor dit avontuur verzamelen we bij ‘Télésiège du Nant Rouge’, waar we onze instructeur ontmoeten. We krijgen eerst een heupgordel om en daarna oefenen we een paar technieken in het bos. Daarna steken we een bospad over, waar skiërs ons passeren. Twee kinderen op ski’s roepen iets tegen elkaar in het Frans terwijl ze glunderend naar ons kijken. Ik kan me voorstellen dat het er spectaculair uitziet, zo’n heupgordel met klimtuig en het parcours dat voor een deel vanaf dit bospad te zien is. We beginnen heel avontuurlijk met een oversteek over een dal met snelstromend water. Zo de eerste zweetdruppels zijn een feit. Maar het is vooral erg leuk en bovenal veilig. We zijn continu dubbel gezekerd. De variatie in het parcours is enorm, we fietsen, gaan door een tunnel en aan het einde wachtte nog een zipline. Voor jong én oud is dit klimbos beslist een leuk avontuur! Zorg wel voor goede schoenen en een paar (dunne) handschoenen.

Onze tips voor een wintersport in Val d’Arly

Val d’Arly biedt maar liefst twee skigebieden. Het gezinsvriendelijke Espace Diamant met 192 km aan pistes en Les Portes du Mont Blanc met een kleine 100 km aan pistes, dat vooral geschikt is voor freeride skiërs. Wij hebben geskied in Espace Diamant en dit zijn mijn ski tips: voor de beste technische afdalingen kies je “Frank Picard’, “Perdrix”, “Sanglier” of “Boulangere”. Voor het beste uitzicht neem je de lift Plan de Fours (in de richting Praz sur Arly). Wil je tussen de bomen door skiën? Kies dan vanaf Mont Bissanne de “La Palette” piste en ski naar Crest-Voland. En sluit je dag af vanaf Mont Bisanne voor de ondergaande zon!

Lekker eten in Val d’Arly

Voor de lunch op de piste is Le Bonnet Blanc vanwege haar gemoedelijke sfeer mijn favoriet. Wil je traditioneel-chique lunchen, reserveer dan een tafel bij La Ferme de Victorine in Notre-Dame-de-Bellecombe. Het ligt op loopafstand van de skilift, maar net uit het zicht, en daardoor minder bekend onder de toeristen. De beste banketbakkerij vind je trouwens ook in Notre-Dame-de-Bellecombe: L’Entrepôt du Pain.

Wij dineerden in “Le Toî du Monde, een restaurant met een groene Michelin ster. Het is gevestigd in een gerestaureerde boerderij uit 1886, met een Eco-gîte met 5 gastenkamers en eigen ontbijtkeuken met daarboven het restaurant.

Met de trein naar de wintersport in Val d’Arly

Val d’Arly is zeer goed bereikbaar per trein, vliegtuig en auto. Het ligt op 1 uur rijden van Genève (vliegtuig) en 30 minuten van Albertville (trein). Wij reisden met de trein van Amsterdam naar Albertville. Met een overstap in Parijs en Chambéry duurde de treinreis zo’n 8 uur. Daarna volgde een transfer van een kleine 30 minuten naar onze eindbestemming. Hoe zo’n treinreis verloopt, beschreef ik eerder in een Eurostar reisverslag. Je kan er ook voor kiezen om vanuit Albertville de speciale wintersport bus te pakken van ‘Altibus’. Een enkele reis kost je ongeveer € 10,-. Je bus ticket dien je te reserveren.

Eerder verschenen
Fieberbrunn vervangt iconische gondel, oude lift krijgt 2e leven in Madagascar en Canada
Ook interessant
Liner handschoenenen, onderhandschoenen voor extra warmte en comfort