Laax – in Zwitserland – is een bijzondere bestemming. In tegenstelling tot veel andere skidorpen in Zwitserland en Oostenrijk vindt je hier geen ‘authentieke’ berghutten, lederhosen, dirndl en jodel-volksmuziek – maar chille vibes en freestylers.

Geïnspireerd door de surfscene in Californië richt Laax zich volledig op het freestylen en de relaxte lifestyle die daarbij hoort.

Dat Laax zich profileert als freestyle bestemming merk je werkelijk aan alles. Wintersporters met baggy kleding lopen door het resort met hun snowboard of twintips onder hun arm, er worden muziekfestivals, concerten en creatieve evenementen georganiseerd, overal staan foodtrucks waar en er is zelfs een enorme Burton winkel.

Eind maart dompelden wij onszelf vier dagen onder in de freestyle scene in Laax om te kijken wat dat met ons en onze tieners zou doen.

genieten van de chille vibes in het freestyle-mekka Laax
Genieten van de chille vibes in het freestyle-mekka Laax

Onze eerste kennismaking met freestylen

Nu we in Laax zijn, willen we zelf natuurlijk ook kennismaken met het freestylen. We boeken een introductieles bij de lokale skischool en worden door skilerares ‘Clara’ mee de piste op genomen. Na een korte warming-up beginnen we met onze eerste tricks. We leren een ‘ollie‘, een klein sprongetje waarbij we met de punten van onze ski’s omlaag moeten landen, en we oefenen ‘switch‘, waarbij we achterste voren de piste afgaan. Dit is een goede oefening om onze coördinatie en evenwicht te verbeteren.

Onze eerste kennismaking met het freestylen in Laax.
Onze eerste kennismaking met het freestylen in Laax.

De eerste trick in het snowpark

Daarna is het – eindelijk – tijd om het park in te gaan. Clara legt ons uit wat de regels van het park zijn en hoe we het beste over de box, één van de meest eenvoudige obstakels in het park, kunnen skiën. We starten met onze ski’s recht vooruit over de box. Makkie!

Recht over de box: Makkie!
Recht over de box: Makkie!

Vallen, opstaan en weer omhoog lopen

Wanneer we echter de ski’s 90 graden dwars moeten zetten op de box, wordt het al snel een stuk uitdagender. Dit vraagt dat we de ski’s plat op de box zetten, wat heel anders is dan de jongens tijdens skilessen en racetraining geleerd hebben. Ze moeten hun gewoonte om de ski’s op de kanten te zetten onderdrukken en veel meer op de onderkant van de ski skiën.

Na een paar keer vallen en opstaan – en omhoog lopen om de box opnieuw te kunnen doen – krijgen ze trick, beetje bij beetje, onder de knie. Alles bij elkaar is het een hele leuke ervaring om eens op een andere manier op de ski’s te staan en iets nieuws te leren. Voor tieners die al goed kunnen skiën vind ik dit echt een aanrader!

Meer uitdaging – dwars over de box.

Skigebied: groot hoogteverschil en lange pistes

Wanneer we de volgende dag het skigebied verkennen, valt ons op dat het skigebied enorm groot én leuk is. Laax beschikt over meer dan 200 kilometer aan pistes. Het hoogste punt van het skigebied, de Vorab gletsjer, ligt op 3.020 meter en Laax, Flims en Falera – de drie dorpen van het skigebied – op zo’n 1.100 meter. Dat enorme hoogteverschil zorgt er voor dat we in dit skigebied kunnen genieten van enorm lange afdalingen.

We skiën niet een keer dezelfde piste in Laax.
Een enorm groot en divers skigebied.

De hele dag nieuwe pistes verkennen

We kunnen de hele dag skiën zonder één keer dezelfde pistes te hoeven doen. De hoger gelegen pistes zijn breed en weids. Ondanks dat het eind maart is – en de temperaturen ver boven het vriespunt liggen – zijn de pistes hier fantastisch.

We skiën niet een keer dezelfde piste.

Lange dalafdalingen tussen de bomen

De enorm lange dalafdalingen die tussen de bomen doorgaan zijn weliswaar een beetje slushy, maar nog goed te doen. Het voordeel van deze pistes, is dat – wanneer het sneeuwt – het zicht hier goed blijft. Wat de weersomstandigheden ook zijn, je kunt in Laax sowieso heerlijk skiën.

Alles bij elkaar vind ik Laax een van de leukste skigebieden die we de afgelopen jaren bezocht hebben. De lange pistes en de afwisseling tussen eenvoudige en uitdagende afdalingen, zorgen er voor dat we van ieder moment op de piste genieten.

Enorm lange dalafdalingen tussen de bomen.
Enorm lange dalafdalingen tussen de bomen.

Laax: freestyle, lifestyle, greenstyle

Laax is een van de weinige skigebied die zich volledig richt op freestylers. Volgens Reto Fry – de bedenker van het skigebied in de huidige vorm – is de endorfine die vrijkomt tijdens het freestylen verantwoordelijk voor het grote succes van Laax.

Zijn ambities gaan echter verder onder het motto ‘freestyle, lifestyle, greenstyle’ wil hij het skigebied de komende steeds meer verduurzamen. Iets wat je nu al aan veel dingen kunt merken. Zo wordt er klimaatvriendelijk gebouwd, draaien de liften op hernieuwbare energie én kan je overal ook vegetarisch eten. Er is zelfs een volledig vegetarisch restaurant in het Riders Hotel. Iets wat we nog nooit eerder zijn tegengekomen in een skigebied.


Op veel plekken kan je ook vegetarisch eten.

Rocks resort

Wij verbleven in het Rocks Resort, onderaan de piste in Laax. Deze vierkante appartementencomplexen zijn ecologisch gebouwd en van alle gemakken voorzien. Het voelt hier echt alsof je in een skiresort bent. Skiverhuur, winkels, café’s en restaurants bevinden zich allemaal op loopafstand van het appartementgebouw, waardoor we de auto niet nodig hebben.

Ook het aanbod aan restaurants is opvallend. Naast het vegetarische restaurant bezoeken we een Nooba – waar we kunnen kiezen uit Indonesische, Indiase en Thaise gerechten – en Mr Cordon, een restaurant dat geheel in het teken staat van Cordon Blues. Hoe bijzonder is dat.

Genieten van de natuur

Ook naast de piste valt er genoeg te genieten in Laax. Zo bezoeken we Senda dil Dragun – het langste boomkroonpad ter wereld. We wandelen – heen en weer – bijna 3 kilometer tussen de boomtoppen, om uiteindelijk met een lange glijbaan weer terug te keren in het dorp. Een hele fijne activiteit om na een dag op de piste nog even te genieten van de overweldigende Zwitserse natuur.

Genieten van de natuur
Genieten van de natuur op het boomkroonpad.

Langlaufen bij Bargis

Voor we weer terug naar huis rijden, hebben we nog een bijzondere activiteit op het programma staan. We gaan langlaufen bij Bargis. Op een hoogplateau – ver weg van de bewoonde wereld – is een 7,5 lange langlaufloipe aangelegd. Terwijl we op ons gemak langlaufen, genieten we van het overweldigende uitzicht op de bergtoppen om ons heen. Dit is een van de mooiste plekken waar we ooit op de loipe gestaan hebben. Mocht je niet kunnen (of willen) langlaufen, dan kan je hier trouwens ook terecht om prachtige winterwandelingen te maken.

Wij komen zeker nog eens terug in Laax

Laax is een van de meeste bijzondere bestemmingen die wij de afgelopen jaren bezocht hebben. We hebben echt genoten van de combinatie van het enorme skigebied, lange afdalingen, de chille freestyle scene, lekker eten en aandacht voor natuur en milieu. Na afloop weten we een dingen zeker: hier komen we zeker nog een keer terug.

Wij maakten deze reis in samenwerking met Laax. Voor meer informatie over de skigebieden, beschikbare accommodaties of evenementen kan je terecht op de officiële website van Laax.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Wintersport Duitsland – dít zijn de 4 beste skigebieden
Ook interessant
Goedkope skikleding: verrassende low budget favorieten