Wanneer we ’s morgens de gordijnen open doen, kan ons geluk niet op. Nadat er gisteren al een halve meter sneeuw is gevallen, is er afgelopen nacht nog eens 20 centimeter extra gevallen. Snel maken we de auto en onze oprit sneeuwvrij. Na zo’n dump kunnen we niet wachten om de piste op te gaan. We gaan de komende dagen skiën in Dachstein West, een nog vrij onbekende skiregio op de grens van van de deelstaten SalzburgerLand en Oberösterreich. Het skigebied hoort bij de dorpen: Annaberg, Gosau en Russbach en is misschien wel het dichtstbijzijnde skigebied bij Salzburg.

Veel sneeuw in het skigebied van Marcel Hirscher

Terwijl we de afrit van de snelweg nemen begint het langzaam te sneeuwen. De laatste 15 minuten van de reis rijden we door een prachtig winterlandschap vol witte bomen en charmante huisjes die bedekt zijn met een dik pak sneeuw. Wanneer we de auto geparkeerd hebben, onze liftpassen hebben en de lift omhoog genomen hebben, zien we enorm veel sneeuw. Het zicht is, misschien niet zo goed, maar de sneeuw is heerlijk! Wist je dat Dachstein West het skigebied van Marcel Hirscher is? Deze half-Nederlandse skiheld is afkomstig uit Annaberg. Daar vind je nu onder meer een slalom die naar hem is vernoemd.

Heel veel sneeuw in Dachstein-West. / Sneeuwval
Heel veel sneeuw in Dachstein West.

Rustig familieskigebied

Dachstein West beschikt over iets meer dan 50 pistekilometer. Het overgrote deel bestaat uit rode en blauwe afdalingen. Het skigebied is niet zo groot, maar een perfecte bestemming voor families. Ons valt direct op hoe rustig het op de piste is. Zeker in vergelijking met een aantal populaire skigebieden in de buurt is het in DachsteinWest een stuk rustiger. Hierdoor heb je lekker de ruimte om in je eigen tempo een piste af te dalen.

Dachstein West rode piste 1
In het skigebied zijn veel rode en blauwe pistes te vinden

Leuke dalafdalingen

Het leukste in het skigebied vind ik dat er een aantal leuke lange dalafdalingen zijn. De blauwe afdaling naar de Zwieselalm en de rode dalafdalingen naar Gosau en Russbach zijn leuk en niet al te moeilijk. De piste is hier breed en met de verse sneeuw is het echt genieten!

De dalafdaling naar Gossau is erg leuk!
De dalafdaling naar Russbach is erg leuk!

Ontelbaar veel bospaadjes

Onze kinderen vinden Dachstein West een geweldig skigebied. Dat komt vooral omdat er naast de pistes ontelbaar veel bospaadjes te vinden zijn. Zo skiën ze tussen de bomen door over hobbels en paadjes. In het skigebied zijn overigens ook een handvol speciale kinderpistes te vinden. Zo zijn er funslopes, speciale pistes vol met snelle bochten en tunnels en is er een klein funpark met schansen en obstakels. Vanwege de overvloedige sneeuwval zijn die deze dagen gesloten. Een mooie reden om nog eens terug te keren naar dit fijne skigebied.

Bospaadjes in skigebied Dachstein-West.
De kinderen vinden de bospaadjes geweldig!

Dachstein Tour – familievriendelijke skironde

Wie meer uitdaging wil of graag een mooie skitocht maakt, kan de Dachstein Tour maken. Deze tocht is iets meer dan 40 kilometer lang en gaat door bijna het hele gebied. De route wordt erg goed aangegeven. Overal staan duidelijke borden. Op de heenweg volgen we de blauwe pijlen, op de weg terug de groene. Dat kan eigenlijk niet missen. Een goede skiër kan de Dachstein Tour in 3-4 uur af leggen. Wij doen het echter rustig aan. Maar zelfs als je mooie pistes nog een keer doet uitgebreid de tijd neemt voor de lunch, is de tocht in een dag af te leggen.

De tocht is trouwens erg mooi. Wij hebben helaas niet het geluk dat het helderblauw is, maar op de momenten dat de zon doorkomt zien we hoe mooi deze omgeving eigenlijk is.

Dachstein-West tour
De Dachstein West tour staat heel goed aangegeven.

7 tips voor je wintersport in Dachstein West

Overweeg jij ook een wintersport naar Dachstein West? Of ga je binnenkort naar dit leuke skigebied? Dan heb ik nog een aantal handige tips die je vakantie net een beetje leuker maken.

  • De leukste afdaling in het skigebied is de dalafdaling naar Gosau. Rode piste 2 is lang, breed en niet al te moeilijk.
  • Wanneer je toch in deze hoek van het skigebied zit, doe dan zeker ook de dalafdaling naar Russbach (piste 1)
  • In het skigebied zijn nog een aantal sleepliften. Niet iedereen houdt daar van, maar de pistes rondom deze liften zijn nog rustiger dan in de rest van het skigebied.
  • Hou je van lekker eten? Ga dan zeker eten bij de Rottenhofhutte. Je vind deze lans pistes 14a en 16. Vooral de lasagne en de spinatknödel zijn aan te bevelen.
  • Vergeet niet om een foto te maken bij een van de photopoints op de toppen in het skigebied
  • Met je skipas kan je trouwens ook precies zien hoeveel kilometer je geskied hebt.
Photopoint Dachstein-West
Vergeet niet om een foto te maken bij een van de ‘photopoints’.

Genieten van authentiek Oostenrijks eten

Het is opvallend hoe veel restaurants en berghutten er in Dachstein West te vinden zijn. Vrijwel op elke piste is wel een hut, of klein bergrestaurant te vinden waar je wat kunt eten of drinken. Een aantal hutten kennen we als van onze wandelingen in de zomer, hierdoor weten we dat je in deze regio heerlijk kan eten. In de restaurants worden typisch Oostenrijkse gerechten geserveerd. Vooral de spinatknödel, kaiserschmarrn en kasnocken zijn favoriet. Maar natuurlijk kan je hier ook terecht voor een heerlijke schnitzel of goulash soep.

Berghut in Oostenrijk, Dachstein-West
Buiten sneeuwt het, in de hut is het aangenaam warm.

Meer weten over Dachstein West

Wij hebben een heerlijk skiweekend beleeft in Dachstein West. Ben je na het lezen van dit reisverslag enthousiast geworden over deze regio? Of wil je meer weten over dit familievriendelijke skigebied? Kijk dan zeker even op de officiële website of op de website van SalzburgerLand.

Eerder verschenen
Dit zijn dé 5 leukste familiehotels voor je komende wintersport
Ook interessant
Fieberbrunn moderniseert, oude lift krijgt 2e leven in Madagascar en Canada