Skigebied Sportgastein ligt aan het einde van het Gasteinertal. Je bent daardoor wel even onderweg, maar dat is het absoluut waard. Dit kleine skigebied is perfect voor ervaren wintersporters die niet houden van drukte op de pistes en bij de liften. Wil je weten waarom wij skigebied Sportgastein zo leuk vinden? Lees dan dit uitgebreide artikel.

gondel, zon en sneeuw

Samenvatting: skigebied Sportgastein

 • Skigebied voor: ervaren wintersporters, freeriders.
 • Wat is leuk: rustig skigebied, enorm off-piste potentieel.
 • Wat is minder: niet overnachten bij de lift.
 • Aantal pistekilometers: 25 km piste.
 • Afstand vanaf Utrecht: 1.027 kilometer.
 • Bereikbaar met trein: de trein naar Oostenrijk stopt in Bad Gastein.
 • Bereikbaar met vliegtuig: met Transavia, skigebied in de buurt van Salzburg.

Hoogstgelegen skigebied in SalzburgerLand

Sportgastein is het hoogstgelegen skigebied in SalzburgerLand. Het dalstation van de gondel ligt op 1.590 meter, terwijl de top van het skigebied op 2.650 meter ligt. Door de hoge ligging is het een van de meest sneeuwzekere skigebieden in Oostenrijk. Het gebied heeft daardoor een lang wintersportseizoen. De skiliften openen doorgaans medio november en sluiten pas eind april weer.

De skiliften liggen aan het einde van het Gasteinertal. Het laatste deel van de weg er naar toe gaat over een tolweg. Met je skipas is deze tolweg gratis toegankelijk. Sportgastein ligt aan de rand van nationalpark Hohe Tauern, het grootste natuurgebied van de Alpen. Vanaf de top van het skigebied heb je dan ook een prachtig uitzicht op de omliggende bergtoppen.

Slapen kan je in Sportgastein overigens niet, het skigebied heeft geen accommodaties. Maar in de naburige dorpen Bad Gastein en Bad Hofgastein zijn meer dan voldoende appartementen te vinden. Bovendien is de skipas van Sportgastein ook geldig in deze dorpen (en de rest van Ski amadé).

Op de top heb je een prachtig uitzicht op het Hohe Tauern massief.
Op de top heb je een prachtig uitzicht op het Hohe Tauern massief.

Uitdagend skigebied voor gevorderde wintersporters

Het skigebied bestaat uit één gondel, met mogelijkheid om in- en uit te stappen in het middelstation en een lange sleeplift. Met deze twee liften worden zo’n 25 pistekilometers ontsloten. Sportgastein is geen skigebied voor beginners. De afdalingen zijn lang en behoorlijk steil. Wat vooral fijn is, is dat het een erg rustig skigebied is. Er staan nauwelijks rijen bij de skilift en op de piste, lijkt het wel of je de enige bent die de piste op gaat. Dat betekent lekker veel ruimte om vol gas af te dalen.

In Sportgastein is 25 km piste beschikbaar, die als volgt verdeeld zijn:

 • blauw: 3,5 km
 • rood: 10 km
 • zwart: 1,5 km

Er zijn twee plekken waar je kunt eten en drinken. Bij het middelstation vind je restaurant Weidblick en bij het dalstation kan je terecht bij de Gelbergstub’n. Wij kunnen de apfelstrudel van restaurant Weidblick overigens van harte aanbevelen ;-).

Rust op de piste
De piste helemaal voor jezelf

Ideale bestemming voor het voor- en naseizoen

Omdat Sportgastein zo sneeuwzeker is, is het een ideaal skigebied voor een skivakantie in het voor- of naseizoen. Wij bezoeken dit leuke skigebied het liefste aan het einde van het seizoen. Dan worden de andere skigebieden in de regio langzaam groen, maar is het hier nog volop winter.

Blauwe lucht bij de blauwe piste in Sportgastein
Een leuke bestemming in het voor- en naseizoen. Deze foto maakten we eind april 2019.

Freeride paradijs voor gevorderde wintersporters

Sportgastein is vooral bekend als freeride hotspot. In het skigebied zijn drie lange skiroutes. Wanneer het gesneeuwd heeft, kan je hier dan ook perfect freeriden. Wil je weten hoe dat er uit ziet? Bekijk dan deze heerlijke video.

Onze favoriete pistes in skigebied Sporgastein

Het skigebied bestaat voornamelijk uit lange rode afdalingen. Maar er zijn ook een paar uitdagende zwarte pistes. Ben je een sportieve wintersporter? Hou je van rust? En vind je het niet erg om meerdere keren dezelfde afdaling te doen? Dan zal je het in dit skigebied zeker naar je zin hebben. Hieronder hebben we een aantal van onze favoriete afdalingen in het skigebied kort beschreven.

 • Wanneer je skiroute 1 en skiroute 2 combineert kan je bijna 1.000 hoogtemeter afdalen door de poeder. Moet het natuurlijk wel gesneeuwd hebben.
 • De zwarte piste S5 naar het dalstation van de gondel is de meest uitdagende piste in het skigebied.
 • Rode piste S2, direct naast de sleeplift is een heerlijke afdaling om vol gas te carven.
Sleeplift in de zon in Sportgastein
De piste naast de sleeplift is fantastisch.

Plattegrond skigebied Sportgastein

Wil je zelf kijken of  een wintersport in skigebied Sportgastein iets voor jou is? Bekijk dan hieronder de plattegrond van het skigebied. Wanneer je de afbeelding klikt, kan je een grotere versie bekijken.

Plattegrond en pisteplan Sportgastein
Pisteplan Sportgastein

Wat zijn jouw ervaringen?

Ben jij ook wel eens in Sportgastein wezen wintersporten en heb je goede tips voor onze lezers? Graag! Laat hieronder een bericht achter via het opmerkingenveld. Op die manier kunnen we samen een zo volledig mogelijk artikel maken. We zijn heel erg benieuwd naar jullie vragen, ervaringen en tips!

 

 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
4 tips voor de aanschaf van je eerste paar ski’s
Ook interessant
Review: thermosfles Stanley Legendary voor warme dranken op de piste