Sommige wintersporters zweren bij snowboots. Andere nemen gewoon hun wandelschoenen mee om door de sneeuw te lopen. Twijfel jij nog tussen snowboots of wandelschoenen? Dan helpen we je in dit artikel graag van je twijfel af.

Verschil tussen snowboots en wandelschoenen

Snowboots zijn ervoor gemaakt om in de sneeuw te lopen. Wandelschoenen zijn gemaakt voor diverse omstandigheden. Beide schoensoorten hebben (indien je een goed paar te pakken hebt) een grof profiel. En beide zijn waterbestand en ademend.

Het verschil tussen wandelschoenen en sneeuwschoenen zit hem in de waterdichtheid en warmte.

Snowboots zijn warmer dan wandelschoenen (ze zijn ervoor gemaakt om je warm te houden) en waterdicht. Daarbij bieden deze extra ondersteuning aan de enkels.

Wandelschoenen hebben doorgaans een groter ademend vermogen, zijn minder warm en waterafstotend (dus niet volledig waterdicht). Wandelschoenen dragen daarentegen vaak lichter en comfortabeler dan sneeuwschoenen.

snowboots

Wanneer wandelschoenen en wanneer snowboots?

Je kan heel goed op wandelschoenen door de sneeuw lopen. De waterafstotende wandelschoenen van Iowa of de bekende Timberlands zijn bijvoorbeeld goed geschikt voor (korte) wandelingen door de sneeuw.

Dus gebruik je de schoenen alleen voor wandelingen naar de supermarkt, de auto en je kluisje? Neem dan je wandelschoenen mee op wintersport (mits je deze bezit). Het voordeel van een paar wandelschoenen is dat je ze ook nog perfect kan gebruiken wanneer de sneeuw gesmolten is.

Maar wanneer je van plan bent echte winterwandelingen te gaan maken, dan adviseren we toch een paar snowboots. Je wandelschoenen zijn niet bestand tegen een lange wandeling in natte sneeuw en bieden ook niet voldoende grip om lange wandelingen te maken. Daarbij zijn wandel- of bergschoenen onvoldoende gevoerd. Daardoor zal je bij temperaturen onder 0 al snel koude voeten krijgen.

Waar moeten goede snowboots aan voldoen?

In Nederland kan je snowboots kopen die een beetje lijken op slaapzakken die je om je voeten trekt. Ze zijn vast heel warm, maar bieden doorgaans onvoldoende grip en geen ademend vermogen. Goede snowboots hebben een grof profiel. Dankzij dit profiel heb je grip op gladde ondergrond en voorkom je dat je uitglijdt.

Goede sneeuwschoenen zijn bovendien waterdicht. Logisch, sneeuw is nat. Je wil geen natte voeten krijgen, want dan worden ze al snel koud.

Wanneer je snowboots gaat kopen, kies dan voor een ademend exemplaar. Door de warmte van de schoen en de (langdurige) beweging van je voeten, kunnen je voeten gaan zweten. Dit vocht moet door je schoen afgevoerd worden.

Let tot slot ook op de voering van de schoenen. Je hebt snowboots zonder voering, exemplaren met dikke voering en exemplaren met een dunne voering. De voering zegt verder niks over de kwaliteit van de schoenen, het zegt alleen iets over de warmte. Wij adviseren sneeuwschoenen met een voering (hoe dun ook) te nemen omdat dit comfortabeler draagt dan schoenen zonder voering. Wanneer je snel last hebt van zweetvoeten, kies dan schoenen met een dunne voering.

snowboots kinderen

 

Dus

Wanneer je goede wandelschoenen hebt en alleen van plan bent om alleen korte wandelingen te maken in de sneeuw: neem je wandelschoenen mee. Snowboots zijn voor jou niet nodig.

Wil je lange wandelingen maken in de sneeuw: koop een paar snowboots.

Wanneer je geen wandelschoenen of sneeuwschoenen bezit, en schoenen te zoekt om uitsluitend mee in de sneeuw te lopen (en dus verder geen wandelschoenen gaat gebruiken): koop een paar snowboots. Deze gaan langer mee onder de omstandigheden waarin je ze gaat gebruiken.

Hieronder hebben we een paar goede snowboots verzameld. Deze sneeuwschoenen dragen comfortabel, zijn geschikt voor (lange) wandelingen door de sneeuw en voldoen aan alle bovengenoemde eisen.

Snowboots Dames

Sorel € 139,95

snowboots dames

Snowboot heren

Protest € 69,99

snowboots heren

Snowboot kind

Sorel € 59,95

snowboots kind

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Foto Friday #22: Langlaufen
Ook interessant
Gamechanger: ga eens langlaufen