Ski’s kopen of huren? Een dilemma waar elke wintersporter eens in de zoveel jaar tegen aanloopt is het huren versus kopen van ski’s en skischoenen. De meeste wintersporters hebben hun eigen skischoenen. Een grote investering, maar wel zo fijn dat niemand anders in je materiaal staat te zweten. Skischoenen zijn toch vrij persoonlijk en ze gaan ieder jaar lekkerder skiën. Ski’s daarentegen zijn vaak minder persoonlijk. Natuurlijk, als je ski’s koopt kies je voor een paar wat perfect bij je past, maar in de verhuur kan dat ook.

Om te beslissen of ski’s huren of ski’s kopen voor jou interessanter is, moet je onderstaande 7 vragen beantwoorden.

ski's kopen of huren
Beginners kunnen beter ski’s huren.

1. Ski’s kopen of huren: Wat is je niveau?

Ga je voor de eerste keer op wintersport? Huur dan je ski’s en skischoenen. Sowieso.

Zelfs als je van plan bent de komende jaren ook nog op wintersport te gaan is huren de beste optie. De eerste keer heb je typische beginnerski’s en dito schoenen nodig. Een schoen met een lage flex en een paar ski’s die makkelijk draaien, maken het skiën makkelijker en zorgen ervoor dat je met plezier de piste afdaalt. Als je flink wat meters maakt tijdens je eerste wintersport, heb je kans dat je de volgende keer al een iets stijvere schoen wil. Of dat je voorkeur voor ski’s net iets anders ligt. Online huur je jouw ski’s met fikse korting.

2. Hoe vaak ga je op wintersport?

Ben je al vaker op wintersport geweest en is je materiaal aan vervanging toe, of twijfel je of je nog wel langer moet huren? Bedenk dat hoe vaak je het materiaal in de toekomst nog gaat gebruiken. Als je een week per jaar gaat skiën. Dan loont het kopen van ski’s vaak niet. Maar wanneer je meer dan een week per jaar gaat skiën en de komende jaren van plan bent om te gaan skiën. Dan is kopen misschien een goede optie.

Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn 1
Hoe vaak ga hje op wintersport?

3. Ski’s kopen of huren afhankelijk van opslagruimte

Je ski’s hebben een plek nodig in je huis. Dus woon je in een appartementje van 2o vierkante meter in de binnenstad? Dan is kopen misschien niet ideaal. Je ski’s hebben een droge plek nodig, dus een vochtige schuur is ook geen optie.

4. Wil je wel altijd op dezelfde ski’s de piste af?

Natuurlijk, je hebt mensen die met één paar ski’s alles kunnen. En er dan ook nog 10 jaar mee doen. Als dit bij jou ook het geval is, test dan verschillende ski’s en koop die ski’s waar je de komende jaren elke winter weer op gaat skiën.

Maar er zijn ook mensen die graag een poederski willen voor als het flink gesneeuwd heeft. En een piste ski voor de mooi geprepareerde piste. Of mensen die niet kunnen wachten tot het nieuwe model van Stöckli uitkomt (ja, inderdaad wij zijn al deze mensen.. 😉 ). Daar is ook wat voor te zeggen. Maar dan kan je beter huren. Dan heb je altijd de nieuwste ski voor de juiste omstandigheden.

Maaike in Colmar Ski outfit
Altijd de juiste ski voor de juiste omstandigheden.

5. Ski’s kopen betekent ook dat je ze moet vervoeren

Na het kopen van ski’s ben je nog lang niet klaar. Je ski’s moeten vervolgens vervoerd worden naar de wintersport.

Ga je met het vliegtuig op wintersport? Dan heb je een speciale tas nodig om je ski’s en skistokken in te vervoeren. Daarbij rekenen de meeste luchtvaartmaatschappijen extra kosten voor het vervoer van je skimateriaal.

Ga je met de auto? Dan heb je misschien een skibox en dakdragers nodig (check eerst of je auto een skiluik heeft). De kosten hiervan kan je bij de ski’s optellen..

met de auto op wintersport naar Oostenrijk.
De ski’s moeten ook vervoerd worden.

6. Ski’s kopen of huren voor kinderen in de groei

Iedereen die kinderen heeft weet hoe leuk het is om spullen voor ze te kopen (toch?). Maar ski’s kopen voor kinderen in de groei, is best een prijzig grapje. De ski’s in kindermaten zijn doorgaans wel goedkoper dan voor volwassenen, maar houd er rekening mee dat kinderen vaak niet langer dan twee seizoenen (als je heel veel geluk hebt) met hun ski’s doen. Ski’s op de groei kopen lijkt een aantrekkelijke optie maar gaat helaas echt ten kosten van het skiplezier van je kind.

Hoe saai en degelijk het ook klinkt: voor kinderen in de groei is ski’s huren de beste optie. Daarbij is bij veel skischolen de verhuur van ski’s, skischoenen en een skihelm gratis bij de skiles inbegrepen. Huur online kinderski’s met korting. Zo weet je zeker dat je niet teveel betaald en dat je kind toch op de meest moderne ski’s komt te staan.

ski's kopen of huren
Een paar twintips zijn niet altijd beschikbaar in de verhuur.

7. Ski’s huren of kopen = onderhoud uitbesteden of niet

Tot slot is er het onderhoud aan je ski’s. We zullen er hier niet te diep induiken maar houdt rekening met ski’s waxen, kanten slijpen en sporadisch een gaatje dichten. Je kan dit zelf doen, maar dan moet je handig zijn en over het juiste materiaal beschikken (aanschaf 200 euro eenmalig en daarna alleen herinvesteren in wax). Je kan natuurlijk ook na elke wintersport je ski’s een beurt laten geven bij de plaatselijke skiverhuur. Dit kost gemiddeld 25 euro per week per persoon.

Wanneer je langer dan een week gaat, moeten je ski’s tussendoor wel minimaal 1 keer gewaxt worden om er echt lekker op te kunnen blijven skiën. Kortom, onderhoud kan best prijzig worden.

Voordelen en nadelen van ski’s huren of kopen

Hieronder staan de plus- en minpunten van ski’s huren of kopen.

Voordelen ski’s huren

 • altijd de nieuwste modellen.
 • altijd de juiste ski voor de juiste omstandigheden.
 • altijd een ski op maat.
 • onbeperkt wisselen van ski’s.
 • je hoeft ze niet te onderhouden, waxen of slijpen.
 • geen omkijken naar opslag of vervoer.

Nadelen ski’s huren

 • elke keer weer betalen voor je ski’s.
 • in de rij bij de skiverhuur. – zeker in de schoolvakanties is het erg druk
 • elke keer wennen aan een nieuwe ski.

Voordelen ski’s kopen

 • Bij gebruik van meer dan 5 weken ben je goedkoper uit.
 • Nooit meer in de rij bij de skiverhuur. – sneller de piste op!
 • Je eigen ski’s uitzoeken is wel echt cool.

Nadelen ski’s kopen

 • Kosten voor waxen en slijpen.
 • Geschikte opbergruimte nodig.
 • Je moet zelf je ski’s vervoeren.
 • Altijd skiën op dezelfde ski (ongeacht de omstandigheden).
 • Behoorlijke investering.
Ski's kopen of huren? Wat kies jij?
Ski’s kopen of huren? Wat kies jij?

Ski’s kopen of huren, de beste optie voor jou?

Als je na het doorlezen van bovenstaande punten besluit om ski’s te huren dan kan je dit het beste online regelen. Door je skihuur online te boeken kan je flink besparen op de kosten van je skihuur. Als je skischoenen en skistokken erbij wil hebben, kan je dit ook gelijk online regelen.

Liever ski’s kopen?

Wanneer je na het lezen van bovenstaande punten besluit om ski’s te kopen, lees dan eerst even onze tips voor het kopen van ski’s. Dan weet je precies waar je op moet letten.

En wat doen wij als fervent wintersporters eigenlijk

Wij wintersporten de hele winter, van november tot eind april. En we wintersporten op heel veel plaatsen. Ben je benieuwd hoe wij het aanpakken?

Voor volwassenen een combinatie van huren en kopen

Wij, als volwassenen, hebben eigen ski’s. Meerdere paren. Een keiharde piste ski, een poederski, langlaufski’s en toerski’s. Dat is een heleboel en we moeten het allemaal onderhouden en opslaan. Daarbij huren we ook nog regelmatig ski’s. Wanneer we reizen nemen we onze ski’s liever niet mee. Het is veel sjouwen. En we weten nooit vooraf welke ski we nodig zullen hebben. Gaat het flink sneeuwen, of zijn de pistes juist keihard. Kortom, we bekijken de plaatselijke omstandigheden en huren ter plaatse. Wel nemen we (bijna) altijd onze eigen skischoenen mee.

Voor kinderen voornamelijk huren

De kinderen zijn voor ons een heel ander verhaal. Voor de kinderen huren we ieder jaar ski’s. Ook meerdere soorten. Maar dat komt vooral omdat onze kinderen aan skiracen doen. Als ze dat niet deden, zouden we één paar geweldige pisteski’s huren. Maar ook onze kinderen hebben dagen dat ze wat anders willen. Helaas zijn bijzondere ski’s (freeski’s, twintips) niet altijd beschikbaar in de verhuur. Dus wanneer je voor je kinderen iets bijzonders wil, dan adviseren we wel om te kopen. Een paar twintips zijn ideaal om te leren skiën en geven heel veel plezier. Daarbij kan je ze na gebruik nog prima verkopen op marktplaats. Dat doen wij dus ook ;-).

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Reisverslag: skiën in skigebied Plose bij de Italiaanse stad Brixen
Ook interessant
Reisverslag: genieten van eindeloze sneeuwavonturen in het Stubaital