Passie is om te delen. En als gepassioneerde wintersporter kan je waarschijnlijk niet wachten om je kind voor het eerst op ski’s te laten staan. We hear you.

Maar je wil waarschijnlijk ook dat je kind het leuk gaat vinden. Zodat je je passie ook daadwerkelijk kan delen en het wintersporten de komende jaren alleen maar leuker wordt. Met deze vijf tips zorg je ervoor dat de eerste wintersport met kinderen een succes wordt.

Tip 1: planning is key

Plan je eerste wintersport met kinderen uitvoerig. En dan bedoelen we niet alleen je hotel of appartement maar ook:

  • de reis (welke route neem je en ga je overnachten onderweg)
  • een skischool (zoek uit waar de skischool zit en boek alvast online de lessen van je kind)
  • kijk welk materiaal bij de skilessen is inbegrepen en wat je nog ter plaatsen moet regelen

Als je de reis van tevoren plant, geeft dat veel rust onderweg. Je kleintje wil onderweg vast van alles weten en vertellen en het scheelt enorm als je dan geen zorgen hebt over de route of eventuele files en verkeerswerkzaamheden.

Bij het uitzoeken van de skischool raden we je aan om te kijken of er een skischool in de buurt is met Nederlandse leraren. Wel zo makkelijk.

Bij de meeste skischolen is de huur van ski’s, skischoenen, skistokken en kinderskihelm tot de zesde verjaardag van het kind inbegrepen. Kijk van tevoren of dit bij de gekozen skischool het geval is. Dan weet je wat je op de dag van aankomst allemaal nog moet regelen.

appartement in montafon aan de piste
Een goede voorbereiding is het halve werk!

Tip 2: kleding = laagjes

Voorkom dat je kind nat en koud wordt tijdens de wintersport. Laagjes is het (enigszins saaie) toverwoord. Functionele lagen voeren vocht van het lichaam af en houden vocht en kou van buitenaf buiten. Een goede wintersportoutfit bestaat uit drie lagen:

  1. De thermolaag (bestaand uit skisokken, thermobroek en thermoshirt)
  2. Een fleecelaag (fleecevest of fleecetrui)
  3. De waterafstotende buitenlaag (skipak)

Kies voor kwalitatief goed thermo ondergoed. Goed thermo ondergoed is de basis die het lichaam droog en warm houdt. Transpiratievocht wordt effectief afgevoerd en het lichaam blijft warm.

Een skipak moet vooral waterafstotend zijn. Je kind zal tijdens zijn eerste wintersport veel in contact komen met de sneeuw. Naast het skiën wordt er namelijk in de sneeuw gespeeld, sneeuwballen gemaakt en gesleed.

Kindvriendelijk skigebied Ramsau am Dachstein
Warme kinderen zijn blije kinderen

Tip 3: neem extra handschoenen mee

Zoals hierboven al geschreven: kinderen komen veel in contact met de sneeuw. Het is onvermijdelijk dat er sneeuw in de handschoenen komt tijdens het sneeuwballen rollen en spelen in de sneeuw. Wanneer er sneeuw in de handschoenen komt, worden deze vanbinnen nat en koud. Zorg daarvoor dat je een extra setje handschoenen bij je hebt. En het loont om te investeren in goede handschoenen. Gore-Tex (achtig) materiaal is perfect. Het is waterdicht en zorgt ervoor dat vocht wat binnenin ontstaat wordt effectief afgevoerd naar buiten.

Op veel plaatsen geldt een skihelm verplichting voor kinderen.
neem extra handschoenen mee

Tip 4. skilessen

Kies voor de eerste wintersport met kinderen voor skilessen voor je kind. Uiteraard kan je zelf als de beste skiën of boarden dus je zou het je kind in theorie prima kunnen bijbrengen. Maar kinderen leren graag van een skileraar die (sorry voor deze harde waarheid) vaak net even wat cooler is dan jij bent. En kinderen leren nog meer van elkaar. Daarbij geeft het je tijd om weer eens old school te genieten van een beetje quality time met je wederhelft. En aan het eind van de week sta je versteld van wat je kleine wintersporter allemaal kan en maak je zo trots als een pauw de eerste afdaling met je kind achter je aan.

Kleine skigebieden: ideaal om te leren skien
Neem skilessen

Tip 5: go slow..!

Grote kans dat je kind moet wennen aan de hoogte. Als je kind klaagt over hoofdpijn of eerder moe is, komt het waarschijnlijk door de hoogte. Doe daarom rustig aan. Plan tijd in voor het ochtendritueel. De meeste skilessen beginnen rond 09.30 uur. Sta ruim op tijd op om uitgebreid te kunnen ontbijten en zonder stress je kind van alle laagjes te kunnen voorzien. Het is tenslotte vakantie.

Accepteer dat je niet de eerste lift omhoog kan pakken en dat je niet het eerste verse spoor zal zetten. Neem tijd om te sleeën, lunchen, rodelen en naar de verhalen over de skilessen te luisteren. Een eerste wintersport met kinderen is even wennen, maar over een paar jaar houdt je die kleine draak niet meer bij. Dus geniet van deze momenten.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
De beste snowboots: zo vind je goede snowboots
Ook interessant
Dit zijn dé highlights uit de nieuwe collectie van JULBO