Als je iets goed wil beschermen tijdens de wintersport, dan is het toch wel het hoofd van je kind. Een goede kinder skihelm is daarom onmisbaar (en verplicht). Deze verplichting voor skihelmen geldt niet alleen in een groot aantal skigebieden, ook je wintersport verzekering kan dit als eis stellen bij een eventuele schadevergoeding na een ongeval.

Hoe weet je zeker dat je een goede skihelm hebt? Wij deden grondig onderzoek naar de beste skihelm voor kinderen. Het resultaat daarvan vindt je hieronder.

 

Top 5 beste skihelmen voor kinderen van deze winter

Hieronder staat de top 5 beste kinder skihelmen voor dit seizoen.


Sweet Protection Blaster Mips - beste skihelm uit de test

Constructie: in mold met MIPS. 
Wat is leuk:
comfort, MIPS bescherming.
Wat is minder: niet beschikbaar voor de allerkleinsten.
Kopen: voor € 120,- in zwart of roze.

Deze kinderskihelm kwam vorig jaar als favoriet uit de test, en nu weer. De helm is voorzien van MIPS technologie. Deze technologie is ontwikkeld in samenwerking met hersenchirurgie en beperkt de impact van rotatie tijdens een val aanzienlijk. Met minder hersenletsel als gevolg. Ideaal voor kinderen die hard de piste af razen of zich graag naast de piste begeven. Deze helm beschermd.

Voor kinderen kwam de helm als favoriet uit de test vanwege het draagcomfort en het design. Deze skihelm voor kinderen is stoer! De helm is in twee verschillende (verstelbare) maten beschikbaar. Er zijn losse stukken meegeleverd om de helm op maat te maken. Onze ervaring dat deze niet nodig zijn. Voor kinderen onder de 6 zal deze helm doorgaans te groot zijn.


Alpina Zupo - veilige, stoere skihelm

Constructie: hardshell.
Wat is leuk:
Veilige skihelm die comfortabel draagt.
Wat is minder: snel uitverkocht.
Kopen: vanaf € 50,96

Deze Alpina skihelm heeft een harde buitenkant en een zachte binnenzijde. Het design is stoer en spreekt veel kinderen aan. Alpina is een degelijk merk waarvan de kwaliteit eigenlijk nooit tekort schiet.

Zoonlief draagt de helm graag vanwege het stoere design. De helm verkrijgbaar in zes kleuren, waaronder rose, paars, knalblauw, wit en zwart.  Nadeel is dat de helm snel uitverkocht is. Verkrijgbaar in de maten 46-48 cm, 48-52 cm en 51-55 cm. Koop bij twijfel een maat groter.


POC Pocito - lekker felle skihelm voor meisje

Constructie: in mold.
Wat is leuk:
 goede bescherming op de piste.
Wat is minder: alleen roze en oranje, geen MIPS.
Kopen: voor € 129,95 in roze of oranje.

Deze kinder skihelm is ontwikkeld voor kinderen van 4 jaar tot 10 jaar. De oorstukken zijn geluidsdoorlatend, zodat ze zo min mogelijk van het hoorvermogen van je kind ontnemen.

Helaas is deze helm niet voorzien van MIPS technologie. Daardoor biedt deze kinderskihelm geen bescherming bij rollende of draaiende bewegingen tijdens de val, zoals bovenstaande helm van Sweet Protection wel doet. Maar wanneer je kind geen snelheidsduivel is die de piste over raast, volstaat deze helm uitstekend.

Je koopt de Pocito Fornix voor € 129,95.


Wed'ze skihelm kind - goedkope skihelm voor kinderen

Constructie: in mold.
Wat is leuk:
goedkope skihelm voor jongen of meisje.
Wat is minder: minder comfort.
Kopen: voor € 24,95 bij Decathlon.

Een echte basis kinderskihelm voor weinig geld. Het ontwerp doet denken aan een snowboardhelm en daar is deze natuurlijk ook heel geschikt voor. Het is wel echt een basishelm. De helm voelt minder zacht van binnen en biedt geen bescherming tegen draaiende bewegingen bij een val op het hoofd. Het fijne aan deze helm is, dat hij ook de allerkleinste past (vanaf een hoofdomtrek van 48 cm). Een prima helm om mee te beginnen!


Salomon Grom - snowboardhelm voor kinderen

Constructie: hardshell snowboardhelm.
Wat is leuk:
 veilig ontwerp gecombineerd met stijlvol design.
Wat is minder: de zwaarste helm in deze selectie (490 gram).
Kopen: voor €55,95 in diverse leuke designs verkrijgbaar.

Dit is de enige hardshell helm in onze skihelmtest. Deze test is vooral populair vanwege het design. De helm biedt degelijke bescherming en is, dankzij de hardshell constructie, zeer geschikt voor kinderen die graag bospaadjes opzoeken of zich in het park willen begeven. Het design is typerend voor een snowboardhelm. Maar we zien dit ontwerp (minimalistisch, strak) ook steeds vaker bij skiërs. Een prima helm voor een vriendelijke prijs.


Julbo Norby - skihelm met vizier voor kinderen

Constructie: skihelm met vizier voor kinderen.
Wat is leuk:
ideaal voor brildragers.
Wat is minder: de zwaarste helm in deze selectie.
Kopen: voor €129,95.

Een kinderskihelm met vizier is ideaal voor kinderen met een bril. Het vizier valt namelijk over de bril heen, waardoor ze hun bril hieronder op kunnen houden. Onze zoon draagt geen bril, maar was toch zeer content met deze helm van Julbo. Hij noemde het zijn astronautenhelm en vind het maar wat cool om het vizier dicht te klappen voordat hij een afdaling maakt. Het vizier is voor (jonge) kinderen makkelijk te bedienen. Ook met handschoenen aan. De helm is wel iets zwaarder dan bovenstaande modellen, maar je hoeft dan ook geen losse bril meer te kopen.


Ski jas kind - in Obertauern
Zorg altijd voor een goed passende skihelm voor je kind.

Toelichting beste skihelm kind

Bovenstaande kinder skihelmen zijn de beste die we dit seizoen kunnen vinden. De beste skihelm is in de eerste plaats een veilige helm. De constructie van de skihelm is hierbij cruciaal. Een geïnjecteerde hardshell heeft de voorkeur omdat dit de meeste bescherming biedt.

Verder is er gekeken naar gewicht, verstelbaarheid (waardoor de helm goed passend gemaakt kan worden op het hoofd) en comfort.

Besparen op de skihelm van je kind

Er zijn tegenwoordig ook veel goedkope skihelmen voor kinderen verkrijgbaar. Er zijn zelfs kinderskihelmen te koop bij Lidl. De constructie van deze goedkopere helmen is niet optimaal. Hoewel de helmen voldoen aan de eisen van het EN 1077 keurmerk, is de bescherming die ze bieden ondergeschikt aan bovenstaande helmen.

Bij een val op het hoofd bieden ze minder schokbestendigheid dan bovenstaande helmen. Ook bieden de skihelmen van de Lidl geen bescherming tegen roterende bewegingen tijdens de val (zoals MIPS wel doet). Daarbij zijn de helmen minder duurzaam waardoor je ze eerder moet vervangen.

Wanneer je op de kinderskihelm wil besparen, kies dan voor de gratis (of tegen kleine vergoeding te lenen) skihelm bij de skischool.

skihelm met vizier kind

Waar moet je op letten als je een skihelm voor kinderen koopt?

Een kind zal zich in eerste instantie voornamelijk bezighouden met kleur en design. Helaas zijn dit de minst belangrijke aspecten aan de skihelm. De skihelm is van cruciaal belang in het voorkomen van hersenletsel als gevolg van een val. Let daarom vooral op de volgende aspecten:

  • Pasvorm
  • Gewicht
  • Constructie
Skihelm kind - de pasvorm

Wanneer je een skihelm voor je kind koopt, is de pasvorm cruciaal. De helm moet goed op het hoofd passen. Omdat het hoofd van je kind met je kind meegroeit is een verstelbare helm de beste optie.

Om de maat van de kinderskihelm te bepalen meet je met een meetlint de omtrek van het hoofd. De omtrek in centimeters is tevens de maat van de skihelm. De meeste skihelm zijn binnen een bepaalde range verstelbaar. Pas de helm en stel de maat goed in. Laat je kind vervolgens met het hoofd schudden. Tijdens het schudden moet de helm stevig op het hoofd blijven zitten. Indien dit het geval is, past de helm goed en biedt deze ook voldoende veiligheid op de piste.

Let ook op de vorm van de helm. Een goede skihelm bedekt de achterkant van het hoofd tot aan de nek. Daarnaast moet de helm aan de voorkant aansluiten op de skibril (zonder dat er een 'gat' tussen de skibril en de helm ontstaat). En ook de oren moeten voorzien zijn van bedekking.

Skihelm kind - het gewicht

Kies voor een lichte helm. Een zware helm brengt je kind uit balans en zit gewoon niet comfortabel. Een kinderskihelm zou niet meer dan 450 gram moeten wegen.

Skihelm kind - de constructie

Er zijn hardshell skihelmen, er zijn softshell skihelmen en dan zijn er nog de zogenaamde 'inmolds'. De laatste variant biedt het meeste veiligheid en zekerheid. Een inmold kinderskihelm heeft een harde buitenlaag en een zachte binnenlaag. Hierdoor wordt het hoofd bij een val goed beschermd en worden schokken geabsorbeerd. Het risico op schade is met een inmold helm maximaal beperkt. Kies daarom altijd voor een helm met een inmold (ook wel hybride) constructie. Bovenstaande skihelmen voor kinderen zijn allemaal voorzien van deze constructie.

Kan ik een kinderskihelm online kopen
Kan ik een kinderskihelm online kopen?

Kan ik een skihelm voor mijn kind online kopen?

Ja, je kan de skihelm oor je kind heel goed online kopen. Sterker nog, wij raden je aan om de kinderskihelm online te kopen. Online in het aanbod groter en zie je gelijk of de door jouw gewenste helm in de gewenste maat op voorraad is. Je kind kan de skihelm dan thuis passen op het moment dat het uitkomt. Laat je kind na het passen en instellen van de helm een tijdje wennen met de helm op. Je merkt dan of de helm lekker zit en niet ergens knelt. Als de helm niet bevalt, stuur je deze (kosteloos) retour. Bevalt de skihelm wel helemaal, dan ben je klaar zonder dat het je veel moeite heeft hoeven kosten.

 


Wanneer moet een kinderskihelm vervangen worden?

Waarschijnlijk vervang je de helm wanneer deze te klein wordt. En waarschijnlijk is dat binnen vijf jaar. Mocht je kind na vijf jaar nog niet uit de skihelm gegroeid zijn, vervang de helm dan toch. Omdat het materiaal waarvan de helm gemaakt is (voornamelijk plastic als EPS, EPP en ABS) met verloop van tijd langzaam in kwaliteit afneemt. Dat houdt in dat de helm na vijf jaar niet meer voldoende schok absorbeert en onvoldoende bescherming biedt bij een val op het hoofd.

Daarnaast moet de helm vervangen worden na een val op het hoofd. Als de helm een flinke klap heeft gehad kan deze (onzichtbaar) beschadigd zijn waardoor deze bij een volgende val niet voldoende bescherming biedt.

Bovenstaande is ook gelijk de reden om geen tweedehands helm te kopen. Hoe aantrekkelijk dit ook lijkt. Je weet namelijk nooit hoe oud de helm al is en wat deze al heeft meegemaakt. Verkoop je eigen helm (om dezelfde redenen) ook niet als deze ouder is dan 5 jaar of als er een flinke klap mee is gemaakt.

Eerder verschenen
Skihelm verplicht – alle informatie op een rij
Ook interessant
Een heel gelukkig nieuwjaar voor alle wintersporters!