Als je iets goed wil beschermen tijdens de wintersport, dan is het toch wel het hoofd van je kind. Een goede kinder skihelm is daarom onmisbaar (en verplicht). Deze verplichting voor skihelmen geldt niet alleen in een groot aantal skigebieden, ook je wintersport verzekering kan dit als eis stellen bij een eventuele schadevergoeding na een ongeval.

Hoe weet je zeker dat je een goede skihelm hebt? Wij deden grondig onderzoek naar de beste skihelm voor kinderen. Het resultaat daarvan vindt je hieronder.

 

Beste skihelmen voor kinderen 2024 - top 6

Hieronder staat de top 6 kinder skihelmen voor dit seizoen. Dit zijn de skihelmen die wij getest en vergeleken hebben.


POCito - beste skihelm voor kind all-round

Constructie: in mold, met MIPS. 
Wat is leuk:
degelijk, veilig, felle kleuren vallen op.
Wat is minder: alleen nog beschikbaar in roze en oranje.
Kopen: adviesprijs 180 euro.

Deze kinder skihelm is ontwikkeld voor kinderen van 4 jaar tot 10 jaar. In Oostenrijk is de helm ruimschoots verkrijgbaar, maar in Nederland moesten we behoorlijk zoeken. Toch is dit één van onze favorieten omdat de helm zo degelijk is (wat een veilig gevoeg geeft). Daarbij zijn de oorstukken geluid doorlatend waardoor je kind goed kan horen met deze helm op. Dankzij de MIPS bescherming is je kind maximaal beschermd tegen hersenbeschadiging indien het hard mocht vallen.

De felle kleuren zorgen ervoor dat je kind lekker opvalt op de piste. Maar omdat de helm alleen nog in roze en oranje verkrijgbaar is, dragen onze kinderen (jongens) hem niet graag. Bij meisjes vallen de kleuren waarschijnlijk wat beter in de smaak.


Alpina Pizi - veilige en stoere skihelm

Constructie: in mold technologie.
Wat is leuk:
veilige skihelm die comfortabel draagt.
Wat is minder: snel uitverkocht.
Kopen: in geel, oranje en zwart voor een adviesprijs van 79,95 euro.

Deze Alpina skihelm heeft een harde buitenkant en een zachte binnenzijde. Het design is stoer en spreekt veel kinderen aan. Alpina is een degelijk merk waarvan de kwaliteit eigenlijk nooit tekort schiet.

Onze draagt Alpina Pizi graag vanwege het stoere design. Maar na een paar dagen begint hij altijd over pijn bij zijn oor en draagt hij een tijdje een ander model. Deze kinderhelm is verkrijgbaar in vijf kleuren: oranje, geel, zwart, blauw en paars.  Nadeel is dat de helm snel uitverkocht is. Verkrijgbaar in de maten 46-48 cm, 48-52 cm en 51-55 cm. Koop bij twijfel een maat groter.


Anon Kids Burner - snowboardhelm voor kinderen

Constructie: in mold.
Wat is leuk:
kindhelm voor snowboarden en skiën.
Wat is minder: beperkte ventilatie.
Kopen: adviesprijs 99,95 euro.

Deze snowboardhelm voor kinderen, is ook heel geschikt voor skiërs. Het snowboard design spreekt veel kinderen aan omdat het wat stoerder is dan de traditionele skihelmen. Onze zonen vinden deze helm ‘cool’. Toch pakken ze deze skihelm niet het vaakst. Het grootste voordeel is at je de helm heel makkelijk ik kan stellen. Hierdoor gaat hij meerdere kinderen mee. Vervang hem wel na een val op het hoofd, want daarna is een skihelm niet veilig meer!


Wedze skihelm kind - goedkope skihelm van Decathlon

Constructie: in mold.
Wat is leuk:
goedkope skihelm met leuke prints.
Wat is minder: minder comfort.
Kopen: voor € 34,95 bij Decathlon.

Een echte basis kinderskihelm voor weinig geld. Het ontwerp doet denken aan een snowboardhelm en daar is deze natuurlijk ook heel geschikt voor. Het is wel echt een basishelm. De helm voelt minder zacht van binnen en biedt geen MIPS bescherming tegen draaiende bewegingen bij een val op het hoofd. Het fijne aan deze helm is, dat hij ook de allerkleinste past (vanaf een hoofdomtrek van 48 cm) en dat hij weinig kost. Daarmee is je kind wel goed beschermt. De leuke kleuren en prints (deze met de pinguïn is slechts één van de 8 ontwerpen) vallen bij de meeste kinderen in de smaak.


Atomic Four - lichtgewicht skihelm voor kind

Constructie: inmold skihelm voor kinderen.
Wat is leuk:
lichtgewicht en freerider look.
Wat is minder: alleen in grijs beschikbaar.
Kopen: voor 79,95 euro online verkrijgbaar.

Zelf wonen we een beetje in Atomicland, zo naast de fabriek in ons wintersportdorp. En hoewel we nog altijd voornamelijk op Stöckli en Völkl ski’s skiën, ontsnap je er toch  niet aan dat er een beetje Atomic je leven insijpelt. Zoals deze skihelm. De freestyle look gaf de doorslag. Niet de meest comfortabele helm, maar wel heel erg licht. En het ontwerp spreekt aan. Daarbij is deze kinderskihelm aantrekkelijk geprijsd, het is het instapmodel van Atomic. Een prima keuze voor kinderen die graag een lichte helm dragen. De voering kan uit de helm verwijderd worden, zodat de kinderen, geheel in freestyle stijl, met een muts én de band van de skibril onder de helm kunnen skiën.


Ski jas kind - in Obertauern
Zorg altijd voor een goed passende skihelm voor je kind.

Toelichting skihelm kind test: zo is er getest

Bovenstaande kinder skihelmen zijn de beste die we dit seizoen kunnen vinden. De kinderen in het team van op-wintersport hebben verschillende helmen getest en hun bevindingen zijn meegenomen (op gebied van comfort en en stijl). We hebben de helmen niet aan een veiligheidstest onderworpen, maar met alle helmen is wel een keer een val gemaakt. Met POCito en Alpina Pizi is onze zoon uit een slalom gevlogen met een behoorlijke snelheid. Hij kwam er zonder schade vanaf (dankzij helm en rugbeschermer). Maar verder hebben we geen onderzoek gedaan naar de impact van een val op de helmen.

De test is dus puur persoonlijk en de beoordeling van veiligheid is uitsluitend gedaan op samenstelling van de kinderskihelm.

Verder is er gekeken naar gewicht, verstelbaarheid (waardoor de helm goed passend gemaakt kan worden op het hoofd) en comfort.

 

skihelm met vizier kind

Waar moet je op letten als je een skihelm voor kinderen koopt?

Een kind zal zich in eerste instantie voornamelijk bezighouden met kleur en design. Helaas zijn dit de minst belangrijke aspecten aan de skihelm. De skihelm is van cruciaal belang in het voorkomen van hersenletsel als gevolg van een val. Let daarom vooral op de volgende aspecten:

  • Pasvorm
  • Gewicht
  • Constructie
De pasvorm van de kinderskihelm, meet de hoofdomtrek

Wanneer je een skihelm voor je kind koopt, is de pasvorm cruciaal. De helm moet goed op het hoofd passen.

Om de maat van de kinderskihelm te bepalen meet je met een meetlint de omtrek van het hoofd. De omtrek in centimeters is tevens de maat van de skihelm. De meeste helmen zijn binnen een bepaalde range verstelbaar. Pas de helm en stel de maat goed in. Laat je kind vervolgens met het hoofd schudden. Tijdens het schudden moet de helm stevig op het hoofd blijven zitten. Indien dit het geval is, past de helm goed en biedt deze ook voldoende veiligheid op de piste.

Let ook op de vorm van de helm. Een goede skihelm bedekt de achterkant van het hoofd tot aan de nek. Daarnaast moet de helm aan de voorkant aansluiten op de skibril (zonder dat er een 'gat' tussen de skibril en de helm ontstaat). En ook de oren moeten voorzien zijn van bedekking.

Het gewicht

Kies voor een lichte helm. Een zware helm brengt je kind uit balans en zit gewoon niet comfortabel. Een kinderskihelm zou niet meer dan 450 gram moeten wegen. Alle helmen in deze test voldoen aan deze eis.

De constructie van de skihelm

Er zijn hardshell skihelmen, er zijn softshell skihelmen en dan zijn er nog de zogenaamde 'inmolds'. De laatste variant biedt het meeste veiligheid en zekerheid. Een inmold kinderskihelm heeft een harde buitenlaag en een zachte binnenlaag. Hierdoor wordt het hoofd bij een val goed beschermd en worden schokken geabsorbeerd. Het risico op schade is met een inmold helm maximaal beperkt. Kies daarom altijd voor een helm met een inmold (ook wel hybride) constructie. Bovenstaande skihelmen voor kinderen zijn allemaal voorzien van deze constructie.

Kan ik een kinderskihelm online kopen
Kan ik een kinderskihelm online kopen?

Kan ik een skihelm voor mijn kind online kopen?

Ja, je kan de skihelm oor je kind heel goed online kopen. Sterker nog, wij raden je aan om de kinderskihelm online te kopen. Online in het aanbod groter en zie je gelijk of de door jouw gewenste helm in de gewenste maat op voorraad is. Je kind kan de skihelm dan thuis passen op het moment dat het uitkomt. Laat je kind na het passen en instellen van de helm een tijdje wennen met de helm op. Je merkt dan of de helm lekker zit en niet ergens knelt. Als de helm niet bevalt, stuur je deze (kosteloos) retour. Bevalt de skihelm wel helemaal, dan ben je klaar zonder dat het je veel moeite heeft hoeven kosten.

 


Wanneer moet een kinderskihelm vervangen worden?

Waarschijnlijk vervang je de helm wanneer deze te klein wordt. En waarschijnlijk is dat binnen vijf jaar. Mocht je kind na vijf jaar nog niet uit de skihelm gegroeid zijn, vervang de helm dan toch. Omdat het materiaal waarvan de helm gemaakt is (voornamelijk plastic als EPS, EPP en ABS) met verloop van tijd langzaam in kwaliteit afneemt. Dat houdt in dat de helm na vijf jaar niet meer voldoende schok absorbeert en onvoldoende bescherming biedt bij een val op het hoofd.

Daarnaast moet de helm vervangen worden na een val op het hoofd. Als de helm een flinke klap heeft gehad kan deze (onzichtbaar) beschadigd zijn waardoor deze bij een volgende val niet voldoende bescherming biedt.

Bovenstaande is ook gelijk de reden om geen tweedehands helm te kopen. Hoe aantrekkelijk dit ook lijkt. Je weet namelijk nooit hoe oud de helm al is en wat deze al heeft meegemaakt. Verkoop je eigen helm (om dezelfde redenen) ook niet als deze ouder is dan 5 jaar of als er een flinke klap mee is gemaakt.

Eerder verschenen
Skibril categorie, lens en kleur – hoe zit dat in elkaar?
Ook interessant
Deze activiteiten maken je wintersport in Oberbayern compleet