Als je iets goed wil beschermen tijdens de wintersport, dan is het toch wel het hoofd van je kind. Een goede kinder skihelm is daarom onmisbaar (en verplicht). Deze verplichting voor skihelmen geldt niet alleen in een groot aantal skigebieden, ook je wintersport verzekering kan dit als eis stellen bij een eventuele schadevergoeding na een ongeval.

Hoe weet je zeker dat je een goede skihelm hebt? Wij deden grondig onderzoek naar de beste skihelm voor kinderen. Het resultaat daarvan vindt je hieronder.

Top 5 beste skihelmen voor kinderen van deze winter

Hieronder staat de top 5 beste kinder skihelmen voor het seizoen 2017 /2018.

 

Sweet Protection Blaster Mips – beste skihelm uit de test 

Wat is leuk: De beste bescherming die er voor kinderen is.
Wat is minder: Niet beschikbaar voor de allerkleinsten.
Kopen: voor € 120,- via Bergfreunde.

Deze kinderskihelm kwam vorig jaar als favoriet uit de test, en nu weer. Zowel door ouders als door kinderen. De helm is voorzien van MIPS technologie. Deze technologie is ontwikkeld in samenwerking met hersenchirurgie en beperkt de impact van rotatie tijdens een val aanzienlijk. Met minder hersenletsel als gevolg. Ideaal voor kinderen die hard de piste af razen of zich graag naast de piste begeven. Deze helm beschermd.

Voor kinderen kwam de helm als favoriet uit de test vanwege het draagcomfort en het design. Deze skihelm voor kinderen is stoer! De helm is in twee verschillende (verstelbare) maten beschikbaar. Er zijn losse stukken meegeleverd om de helm op maat te maken. Onze ervaring dat deze niet nodig zijn. De instelbaarheid van de helm is flexibel genoeg om deze precies passend te maken. Voor kinderen onder de 6 zal deze helm doorgaans te groot zijn.

Alpina Grap 2.0 – meeste comfort

Wat is leuk: meest comfortabele kinderhelm uit de skihelmtest.
Wat is minder: geen MIPS.
Kopen: voor € 89,95 in drie verschillende modellen.

Alpina Grap 2.0 ziet er fijn uit. En volgens de jongens die hem getest hebben is dit de meest comfortabele kinderhelm uit onze skihelmen test. Er werd letterlijk ruzie gemaakt over wie deze op mocht. De helm is in twee maten verkrijgbaar en goed verstelbaar. Zo kon de helm perfect passend worden gemaakt (door middel van een draaiwiel) voor zowel een 6 jarige als voor een 9 jarige. Deze skihelm gaat dus wel een paar jaar mee. 

Je koopt Alpina Grap 2.0 voor € 89,95 via Bergfreunde

POC Pocito – lekker felle skihelm voor meisje

Wat is leuk: goede bescherming op de piste.
Wat is minder: beperkte ventilatie, geen MIPS.
Kopen: voor € 129,95 bij Bever.

Op Oostenrijkse pistes is dit de meest geziene kinderskihelm op de piste, en dan met name onder meisjes. Deze kinder skihelm is ontwikkeld voor kinderen van 4 jaar tot 10 jaar. De helm biedt extra bescherming aan de achterkant van het hoofd, is extra lichtgewicht en schokabsorberend. Daarbij zijn de oordbeschermers geluidsdoorlatend, zodat ze zo min mogelijk van het hoorvermogen van je kind ontnemen. 

Helaas is deze helm niet voorzien van MIPS technologie. Daardoor biedt deze kinderskihelm geen bescherming bij rollende of draaiende bewegingen tijdens de val, zoals bovenstaande helm van Sweet Protection wel doet. Maar wanneer je kind geen snelheidsduivel is die de piste over raast, volstaat deze helm uitstekend.

Je koopt de Pocito Light via Bever voor € 129,95.

Wed’ze skihelm kind – goedkope skihelm voor kinderen

Wat is leuk: aantrekkelijk geprijsde skihelm voor jongen of meisje.
Wat is minder: minder comfort en geen MIPS.
Kopen: voor € 24,95 bij Decathlon.

Een echte basis kinderskihelm voor weinig geld. Het ontwerp doet denken aan een snowboardhelm en daar is deze natuurlijk ook heel geschikt voor. Het is wel echt een basishelm. De helm voelt minder zacht van binnen en biedt geen bescherming tegen draaiende bewegingen bij een val op het hoofd. Het fijne aan deze helm is, dat hij ook de allerkleinste past (vanaf een hoofdomtrek van 48 cm). Een prima helm om mee te beginnen!

Anon Rime skihelm kind

Wat is leuk: veilig ontwerp gecombineerd met stijlvol design.
Wat is minder: de zwaarste helm in deze selectie (490 gram).
Kopen: voor € 60,- bij Bol.com.

Anon staat bekend om het stijlvolle design van de skihelm. Ooit begonnen als merk voor snowboards, veroveren ze nu ook steeds meer de skimarkt. Uiteraard nog steeds met de typische snowboard look. Naast stijlvol stoer zijn de kinderskihelmen van Anon ook degelijk. De constructie van de helm behoort tot de beste (injected, net als de Pocito) en de helm beschermt op de plekken waar deze moet beschermen. De prijs is laag en zoals eerder gezegd krijg je voor dat bedrag een stijlvolle, goed beschermende helm. 

Je koopt Anon Rime via Bol.com voor € 60,-.

kinderskihelm, kind speelt op de piste met helm

Toelichting beste skihelm kind

Bovenstaande kinder skihelmen zijn de beste die we dit seizoen kunnen vinden. De beste skihelm is in de eerste plaats een veilige helm. De constructie van de skihelm is hierbij cruciaal. Een geïnjecteerde hardshell heeft de voorkeur omdat dit de meeste bescherming biedt.

Verder is er gekeken naar gewicht, verstelbaarheid (waardoor de helm goed passend gemaakt kan worden op het hoofd) en comfort.

Besparen op de skihelm van je kind

Er zijn tegenwoordig ook veel goedkope skihelmen voor kinderen verkrijgbaar. Er zijn zelfs kinderskihelmen te koop bij Lidl. De constructie van deze goedkopere helmen is niet optimaal. Hoewel de helmen voldoen aan de eisen van het EN 1077 keurmerk, is de bescherming die ze bieden ondergeschikt aan bovenstaande helmen.

Bij een val op het hoofd bieden ze minder schokbestendigheid dan bovenstaande helmen. Ook bieden de skihelmen van de Lidl geen bescherming tegen roterende bewegingen tijdens de val (zoals MIPS wel doet). Daarbij zijn de helmen minder duurzaam waardoor je ze eerder moet vervangen.

Wanneer je op de kinderskihelm wil besparen, kies dan voor de gratis (of tegen kleine vergoeding te lenen) skihelm bij de skischool.

Waar moet je op letten als je een skihelm voor kinderen koopt?

Een kind zal zich in eerste instantie voornamelijk bezighouden met kleur en design. Helaas zijn dit de minst belangrijke aspecten aan de skihelm. De skihelm is van cruciaal belang in het voorkomen van hersenletsel als gevolg van een val. Let daarom vooral op de volgende aspecten:

  • Pasvorm
  • Gewicht
  • Constructie
Skihelm kind – de pasvorm

Wanneer je een skihelm voor je kind koopt, is de pasvorm cruciaal. De helm moet goed op het hoofd passen. Omdat het hoofd van je kind met je kind meegroeit is een verstelbare helm de beste optie.

Om de maat van de kinderskihelm te bepalen meet je met een meetlint de omtrek van het hoofd. De omtrek in centimeters is tevens de maat van de skihelm. De meeste skihelm zijn binnen een bepaalde range verstelbaar. Pas de helm en stel de maat goed in. Laat je kind vervolgens met het hoofd schudden. Tijdens het schudden moet de helm stevig op het hoofd blijven zitten. Indien dit het geval is, past de helm goed en biedt deze ook voldoende veiligheid op de piste.

Let ook op de vorm van de helm. Een goede skihelm bedekt de achterkant van het hoofd tot aan de nek. Daarnaast moet de helm aan de voorkant aansluiten op de skibril (zonder dat er een ‘gat’ tussen de skibril en de helm ontstaat). En ook de oren moeten voorzien zijn van bedekking.

Skihelm kind – het gewicht

Kies voor een lichte helm. Een zware helm brengt je kind uit balans en zit gewoon niet comfortabel. Een kinderskihelm zou niet meer dan 450 gram moeten wegen.

Skihelm kind – de constructie

Er zijn hardshell skihelmen, er zijn softshell skihelmen en dan zijn er nog de zogenaamde ‘inmolds’. De laatste variant biedt het meeste veiligheid en zekerheid. Een inmold kinderskihelm heeft een harde buitenlaag en een zachte binnenlaag. Hierdoor wordt het hoofd bij een val goed beschermd en worden schokken geabsorbeerd. Het risico op schade is met een inmold helm maximaal beperkt. Kies daarom altijd voor een helm met een inmold (ook wel hybride) constructie. Bovenstaande skihelmen voor kinderen zijn allemaal voorzien van deze constructie.

snowboardhelm kind op piste Alpina

Kan ik een skihelm voor mijn kind online kopen?

Ja, je kan de skihelm oor je kind heel goed online kopen. Sterker nog, wij raden je aan om de kinderskihelm online te kopen. Online in het aanbod groter en zie je gelijk of de door jouw gewenste helm in de gewenste maat op voorraad is. Je kind kan de skihelm dan thuis passen op het moment dat het uitkomt. Laat je kind na het passen en instellen van de helm een tijdje wennen met de helm op. Je merkt dan of de helm lekker zit en niet ergens knelt. Als de helm niet bevalt, stuur je deze (kosteloos) retour. Bevalt de skihelm wel helemaal, dan ben je klaar zonder dat het je veel moeite heeft hoeven kosten.

Skihelmen koop je het beste online bij:

 

Online kinder skihelm kopen - bekijk het assortiment van Bever.nl

23 kinder skihelmen

vanaf €59,95

Skihelm kind kopen - bekijk het assortiment van Bergfreunde.nl

26 kinder skihelmen

vanaf €38,47

De beste kinder skihelm koop je bij Duijvestein - bekijk het assortiment online

17 kinder skihelmen

vanaf €36,00

Wanneer moet een kinderskihelm vervangen worden?

Waarschijnlijk vervang je de helm wanneer deze te klein wordt. En waarschijnlijk is dat binnen vijf jaar. Mocht je kind na vijf jaar nog niet uit de skihelm gegroeid zijn, vervang de helm dan toch. Omdat het materiaal waarvan de helm gemaakt is (voornamelijk plastic als EPS, EPP en ABS) met verloop van tijd langzaam in kwaliteit afneemt. Dat houdt in dat de helm na vijf jaar niet meer voldoende schok absorbeert en onvoldoende bescherming biedt bij een val op het hoofd.

Daarnaast moet de helm vervangen worden na een val op het hoofd. Als de helm een flinke klap heeft gehad kan deze (onzichtbaar) beschadigd zijn waardoor deze bij een volgende val niet voldoende bescherming biedt.

Bovenstaande is ook gelijk de reden om geen tweedehands helm te kopen. Hoe aantrekkelijk dit ook lijkt. Je weet namelijk nooit hoe oud de helm al is en wat deze al heeft meegemaakt. Verkoop je eigen helm (om dezelfde redenen) ook niet als deze ouder is dan 5 jaar of als er een flinke klap mee is gemaakt.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Wintersport cadeau: 14 cadeaus voor wintersporters
Ook interessant
Wintersport 2020: dit zijn de rustige weken