Regelmatig krijgen wij de vraag wat de beste route naar Oostenrijk is. Mensen willen dan weten of ze het beste kunnen rijden over de A3, de A61, de A45 of via een andere route. Helaas is deze vraag niet zo heel eenvoudig te beantwoorden. Het antwoord is namelijk van een aantal factoren afhankelijk. Wij wonen tegenwoordig in Oostenrijk, maar hebben deze weg in het verleden tientallen malen gereden. In dit artikel geven we je daarom een aantal mogelijkheden om de juiste route te bepalen.


Route update winter

In de winter kan het behoorlijk druk zijn op de route naar Oostenrijk. Het is vooral druk op de zaterdagen. Traditioneel is de wisseldag voor hotels en appartementen. Veel Nederlanders gaan daarom van zaterdag tot zaterdag op vakantie  naar Oostenrijk en dat merk je ook op de weg. Hou op de volgende wegen rekening met drukte en mogelijke files in Duitsland op weg naar de wintersport accommodaties in Oostenrijk:

  • A3 / A9 / A8 Frankfurt – Neurenberg – München – Salzburg / Innsbruck (richting Tirol en SalzburgerLand)
  • A5 Karlsruhe – Basel (richting Vorarlberg)
  • A6 Heilbronn – Mannheim (wegwerkzaamheden)
  • A7 tussen Kempten en Füssen (richting Tirol)

Wil je deze files ontwijken?  lees dan snel onze tips!

Waar staan de baustellen? [Update winter 2021]

Baustellen kunnen onderweg naar Oostenrijk zorgen voor oponthoud, file en irritatie. Hoewel ze natuurlijk voor ons werken aan meer, bredere en betere wegen, betekent het ook veel stukken waar je nauwelijks in kan halen en niet harder mag dan 80.

Op dit moment wordt er veel gewerkt aan de A6 tussen Heidelberg en Mannheim. Ook op de A7 tussen Wurzburg en Ulm en op A9 tussen München en Nürnberg (op de route naar Nederland dus!). Om deze baustellen op de A6 en A7 te ontwijken kan je wel overwegen om de Sauerlandroute of de Rechtsheinische route te nemen.

Op de A61 is slechts 1 plaats waar aan de weg wordt gewerkt, dus ook hier zul je nauwelijks last hebben van oponthoud.

Zelfs de werkzaamheden rondom München zijn eind november afgerond. Hier hoef je geen rekening te houden met extra reistijd vanwege ‘baustellen’. Wel blijft dit een drukke weg. Lees vooral deze tips om de file bij München te ontwijken.

Het meest actuele overzicht van Baustellen is overigens te vinden op: http://www.verkehrsinfo.de/

Baustellen Duitsland
‘Baustellen’ in Duitsland kunnen voor veel vertraging zorgen.

De beste route naar Oostenrijk kiezen

Bij het kiezen van een goede route zijn er vier factoren van belang. Ten eerste, waar moet je precies zijn in Oostenrijk. Vervolgens  is het van belang waar vandaan je vertrekt. Ten derde is de keuze van de route door Duitsland van belang. Daarnaast zijn er nog de ‘baustellen‘, de plekken waar ze in Duitsland aan de weg werken. Tenslotte geven we je nog een aantal tips, die niet per se met de beste route naar Oostenrijk te maken hebben, maar met timing. Het kan je behoorlijk wat rijtijd besparen als je slim omgaat met je vertrektijd. Daarover dus later meer.

Beste route naar Oostenrijk: wat is je bestemming?

Oostenrijk is een stuk groter dan Nederland, en er zijn door de bergen een stuk minder snelwegen. Bij het bepalen van de beste route naar Oostenrijk, is het verstandig om eerst goed te kijken waar je heen moet. Dat bepaalt namelijk voor een groot deel hoe je gaat rijden, en welke mogelijkheden je hebt. Op de afbeelding hieronder staan een aantal belangrijke skigebieden met daarbij de beste routes naar Oostenrijk.

Beste route naar Oostenrijk - skigebieden
Alle routes naar Oostenrijk. Klik op de kaart om in te zoomen.

Beste route naar Oostenrijk – Vorarlberg (het westen)

Als je in het westen van Oostenrijk moet zijn, bijvoorbeeld in Vorarlberg (skigebieden als st Anton am Arlberg, Montafon en het Kleinwalsertal), dan hoef je niet langs München, maar kun je via Ulm en Memmingen naar de grensovergang bij Bregenz rijden. In de overzichstkaart is dit de bruine route. Die gaat vanaf Ulm via de A96 naar Bregenz.

Vergelijkbaar is de route naar bekende skigebieden als Ehrwald, Serfaus, Nauders en Ischgl. Hiervoor hoef je ook niet langs München, maar kun je bij Füssen de grens over. Nadeel van deze groene route is wel dat je daarna mogelijk over de Fernpass moet en daar is het op zaterdag ook vaak erg druk. Hou er ook rekening mee dat als het sneeuwt je op de Fernpass soms verplicht met sneeuwkettingen moet rijden.

Vermijd de Fernpass wanneer het sneeuwt!

Sneeuwt het onderweg? Vermijd dan de Fernpass en rij door de Arlberg tunnel. Vooral ’s nachts is het bij sneeuwval af te raden om over de Fernpass te rijden.

Beste route naar Oostenrijk – Tirol

De meeste skigebieden in Tirol zijn het snelst te bereiken via de blauwe route naar München en dan via de grensovergang Kufstein. Dit is de snelste route naar bekende skigebieden als Kirchberg, Westendorf en Wildkogel Arena. Deze route kan je ook nemen als je naar de eerder genoemde skigebieden van Serfaus, Ischgl en Sölden wilt, maar niet over de Fernpass wilt rijden. Je rijdt dan meer kilometers, en je moet langs München, maar zeker bij sneeuwval wordt deze route naar Oostenrijk door veel Nederlanders verkozen boven rijden over de besneeuwde pas. In de zomer is dit ook de snelste route naar Italië.

Wanneer je voor 7 uur bij de Fernpass bent, kan je meestal zo doorrijden. Kies als het sneeuwt om via de Arlberg tunnel te rijden. Dat kan je flink veel reistijd besparen.

Beste route naar SalzburgerLand

Wil je naar het SalzburgerLand, dan gaat de route (rood) ook via München en vervolgens bij Salzburg de grens over. Dit is de snelste route naar skigebieden als Flachau en Maria Alm. Ga je naar bijvoorbeeld Saalbach-Hinterglemm, Zell am See of Kaprun, dan kun je bij Siegsdorf de afslag nemen en binnendoor verder rijden. Bijkomend voordeel is dat je op deze manier ook geen vignet voor Oostenrijk nodig hebt! Gedurende de zomermaanden wordt de rode route ook veel gebruikt door Nederlanders die naar Karinthië op zomervakantie gaan. 

Beste route naar Oostenrijk: waar vandaan vertrek je?

Behalve je bestemming, speelt ook je vertrekpunt een belangrijke rol bij het bepalen van jouw beste route naar Oostenrijk. Als je in de omgeving van Venlo woont is het logisch om de route via de A61 te nemen. Woon je in Arnhem dan is een route langs Oberhausen de meest logische keuze.

Wat is de beste route naar Oostenrijk door Duitsland?

Grofweg heb je drie keuzes bij het bepalen van de beste route naar Oostenrijk door Duitsland.

  1. Rechtsrheinisch (blauw): Arnhem, Köln (A3), Frankfurt(A3), Wurzburg(A3), München(A8) (of Ulm, A7).
    Normaal gesproken is dit een fijne route, met veel driebaanswegen. Er is daardoor weinig kans op verstopping. Nadeel is wel dat als er toch iets gebeurt je weinig uitwijkmogelijkheden hebt.
  2. De Sauerlandroute (bruin): Arnhem, Dortmund, Frankfurt, München (of Ulm)
    Mooie route, dwars door het Sauerland. Deze route, zeker in combinatie met de A7 naar Ulm, is zeker een aanrader. Neem deze route niet als er EXTREEM WEER verwacht wordt. Zeker bij sneeuwval of harde wind is het niet prettig rijden tussen de heuvels.
  3. Linksrheinisch (rood): Venlo, Koblenz(A61), Karlsruhe(A6), Stuttgart(A8), Ulm(A8), München(A8) (of Memmingen Kempten, A7)
    Mijn favoriet, maar dan wel met een kleine variant. Ik neem het liefst de A7 naar Ulm, zo ontwijk je de drukke wegen rondom Stuttgart en Ulm. Deze variant heb ik ingetekend met groen.

In de afbeelding hieronder staan de belangrijkste routes en de alternatieven aangegeven.

Beste route naar Oostenrijk - door Duitsland

Uitwijkmogelijkheden en varianten

Gelukkig zijn er ook nog een hoop varianten die je in staat stellen om drukke knooppunten te omzeilen. Zoals je ziet heb ik in de afbeelding nog een paar groene lijnen neergezet. Deze stellen je in staat om drukke knooppunten zoals Pforzheim, Stuttgart en Ulm te ontwijken. Bovendien hoef je zo niet door de ‘Schwabische Alp’, wat je ook veel reistijd kan besparen.

File bij München ontwijken onderweg naar Oostenrijk

Op de rondweg bij München, de A99, is het het hele jaar door behoorlijk druk op de weg. In de winter staat hier vrijwel ieder weekend file in de richting van de skigebieden in Oostenrijk. Ook op de aansluitende snelweg richting Innsbruck en Salzburg, de A8, is het in het weekend behoorlijk druk.

Gaat jouw route naar Oostenrijk langs München? En wil je je de file ontwijken? Dan kan je kiezen voor twee alternatieve routes:

  • De provinciale weg B99 naar Salzburg.
  • Dwars door het centrum van München.
File bij München ontwijken
Zo ontwijk je de file bij München

Alternatieven om de file bij München te ontwijken

Hieronder staan twee alternatieven om de file bij München te ontwijken

Alternatieve route bij München over de B99 naar Salzburg

Als je op weg bent naar één van de skigebieden in het SalzburgerLand of Karinthië, dan kun je overwegen om de B99 naar Salzburg te nemen. Deze alternatieve kost je ongeveer 30-40 minuten extra reistijd. De route is dan als volgt:  Neem afrit 53 op de A99 en volg de provinciale weg, B99, helemaal tot aan de stad Salzburg.

Alternatieve route door het centrum van München

Je kunt er ook voor kiezen om door het centrum van München te rijden. Deze route is geschikt als je bestemming ligt in Tirol of SalzburgerLand. Reken voor deze alternatieve route door München wel op ca. 25 minuten extra reistijd. Deze alternatieve route is als volgt: Neem op de A8 de A99 richting Munchen Sendling en rij via de A99 en A96 richting de A8 (Rosenheim / Salzburg / Innsbruck).

Wij raden af om deze routes te rijden als het sneeuwt. Vaak is de route over de snelweg dan sneller omdat hier de sneeuw als eerste geruimd wordt.

Tip: Een goede planning verkort je reistijd

Met een slimme strategie en goede planning kan je de reistijd verkorten. Dat geldt zelfs als je de beste route naar Oostenrijk rijdt! Er zijn drie opties die je helpen om files te vermijden.

  1. ’s Nachts rijden. Ik weet dat niet iedereen dit kan, of er van houdt, maar dit kan je zeker reistijd besparen. Immers als jij onderweg bent als de meeste mensen slapen, is het rustig op de weg. Nadeel is wel dat je behoorlijk moe bent als je op de plaats van bestemming aankomt.
  2. ’s Avonds rijden en overnachten. Een andere optie is om rond 16-17 uur weg te rijden. En dan door te rijden tot voorbij de knooppunten zoals München of Memmingen. Daar zoek je dan een hotel (tips voor een hotel onderweg naar Oostenrijk), en daar slaap je. Selecteer dan wel een hotel waar je 24 uur in kan checken, of in ieder geval tot laat. Slaap dan een korte nacht in een bed, en rijdt de volgende dag het laatste stuk. Als wij dit deden met wintersporten winnen we al snel een extra dag skiën.
  3. Op zondag reizen. In Duitsland mogen op zondag geen vrachtwagens op de snelweg rijden. Daarnaast reizen de meeste Nederlanders op zaterdag naar hun vakantiebestemming. Dat betekent dat er op zondagen veel minder auto’s op de weg zijn en dat de kans op files een stuk kleiner is. Voorwaarde is wel dat je een accommodatie boekt waar je op zondag kunt aankomen en vertrekken, anders heb je een dag korter om te wintersporten.

Met een slimme reisplanning kan je veel reistijd besparen.

Meest gestelde vragen over de route naar Oostenrijk

Hieronder staan de meestgestelde vragen over de route naar Oostenrijk en de antwoorden daar op. Heb jij een vraag die er niet tussen staat, maar er wel bij zou moeten staan? Laat de dan een reactie achter via het opmerkingenveld.

Wat zijn knelpunten op de route naar Oostenrijk?

A3 / A9 / A8 Frankfurt – Neurenberg – München – Salzburg / Innsbruck (richting Tirol en SalzburgerLand)
A5 Karlsruhe – Basel (richting Vorarlberg)
A6 Heilbronn – Mannheim (wegwerkzaamheden)
A7 tussen Kempten en Füssen (richting Tirol)
Wil je deze files ontwijken?  lees dan snel onze tips!

Waar staan de baustellen op de route naar Oostenrijk?

De grootste kans op vertraging onderweg naar Oostenrijk heb je op de volgend trajecten (update 9 januari 2021):
A7 Würzburg – Ulm in beide richtingen.
A9 München – Nürnberg, in beide richtingen tussen Holledau en Langenbruck.
A61 Mönchengladbach richting Koblenz.
Bekijk ook de opties voor een alternatieve route richting Oostenrijk

Hoe kan je de file bij München ontwijken?

Op de rondweg bij München, de A99, is het het hele jaar door behoorlijk druk op de weg. In de zomer en winter staat hier nagenoeg ieder weekend file richting Oostenrijk . Ook op de aansluitende snelweg richting Innsbruck en Salzburg, de A8, is het in de weekenden behoorlijk druk. Gaat jouw route naar Oostenrijk langs München? En wil je je de file ontwijken? Dan kan je kiezen voor deze twee alternatieve routes.

Welke opties zijn er om de Fernpass te vermijden?

De Fernpass is een mooie route op weg naar Tirol, maar deze pass kan erg druk zijn. Vooral in de vakantieperiode is het er vaak druk en kan je overwegen om de Fernpass te vermijden. Helaas zijn er niet zo heel veel andere opties. Je kunt er voor kiezen om via München en Innsbruck naar Tirol te reizen of om de route via Bregenz te volgen. Hier staan deze routes uitgebreid beschreven.

Wat is een fijn hotel onderweg naar Oostenrijk?

Hieronder staan 7 goede hotels onderweg naar Oostenrijk die ideaal zijn voor een tussenstop onderweg naar. Klik op de naam voor het hotel voor een uitgebreide omschrijving. Of bekijk dit goede overzicht van overnachtingshotels in Duitsland.

Bavaria Hotel in Ingolstadt, hotel vlak voor München, 700 km rijden.
Hotel Adler in Ulm, ideaal overnachtingshotel richting Tirol en SalzburgerLand.
Buchners Hotel in Deggendorf, Hotel langs de A3 vlak voor de grens (800 km)
Hotel zur Post in Rohrdorf, net voorbij München, 1-2 uur voor de skigebieden.
BG bij Memmingen (naast Mc Donalds) op de route naar Tirol.
Ibis Budget of Hotel Alte Wirt, twee prima hotels bij München (A99).
Meer overnachtingshotels bekijken.

Checklist

Tenslotte nog een handige checklist van de dingen die je mee moet nemen als je met de auto naar Oostenrijk gaat.

Verplicht in de auto in OOstenrijk

Wanneer je met de auto naar Oostenrijk gaat, moet je een aantal dingen verplicht meenemen:

Extra verplichting in de winter

Tijdens de winterperiode, tussen 1 november en 14 april, is een ‘winteruitrusting’ in Oostenrijk verplicht voor alle personenauto’s. Dit houdt in dat je auto moet voorzien van winterbanden en dat je ook sneeuwkettingen mee moet. Anders mag de auto de weg niet op als het sneeuw of er sneeuw op de weg ligt.

Handig om mee te nemen

Daarnaast zijn er nog een aantal dingen die handig zijn om mee te nemen:

Wil je de complete checklist zien? Lees dan ons artikel: ‘Met de auto op wintersport naar Oostenrijk? Dit moet je meenemen!

auto in de sneeuw
In de winter moet de auto voorzien zijn van winterbanden.

Wat is jouw favoriete route naar Oostenrijk?

We zijn ook heel erg benieuwd naar jullie ervaringen met de beste route naar Oostenrijk. Rij je Linksrheinisch, Rechtsrheinisch of liever tussendoor? Heb je andere tips om de files te omzeilen? Wij horen het graag. Laat je het ons weten via het opmerkingenveld onder het artikel?

Wintersport in Scandinavië bij Nordic

11 Commentaren

  • hhw puts,

    Moet je ook door tunnels voor in Mayrhofen te komen>
    Heb engtevrees !!

  • Jochem de Vries,

    Tip voor de terugweg! Zaterdagochtend huisje uit maar nog lekker gaan skiën tot een uurtje of vier. Op de wisselslag is het erg rustig op de piste! Dan 2-3 uurtjes rijden tot München en daar overnachten. Dan rij je heerlijk rustig op zondag naar huis ?. Kost iets meer natuurlijk maar scheelt veel stress!

  • Cor,

    Vanuit Twente rijden wij naar Maria alm via de B54 richting Munster waarna we de A1 volgen richting Dordmund. Vandaar de A44 richting Kassel dan De A7 volgen richting Würzburg. Vanaf hier de A3 volgen R Nurnberg_ Mocht de A3 erg druk zijn is het alternatief om dan op de A7 voor Wurzburg afslag Bamberg A70 te nemen .Deze autosnelweg wordt later A73. Bij Nurnberg de A9 volgen R Munchen. Ring Munchen A99 R Rozenheim A8. Dan Afslag 112 nemen Siegdorf R Inzell-Lofer-Saalfelden- Maria alm.

  • Filip Vandekeybus,

    Wij rijden (vanuit centrum België…) graag langs het prachtige decor van het Pfalzerwald. Via Luxemburg en dan even van de autostrade (wel 2×2 rijvakken) in Pirmasens tot Landau in der Pfalz.
    Is rustiger en veel mooier rijden! Tijdsverschil is verwaarloosbaar (zeker met campingcar gezien je minder lang in Duitsland rijdt met snelheidslimiet 90 km/u voor aanhangwagens) . ’s Nachts wel oppassen wegens behoorlijke kans op groot wild (everzwijn, edelhert) op de baan Pirmasens – Landau in derPfalz…

  • Rick,

    Iemand nog advies hoe deze zomer te rijden vanuit Friesland naar Oostenrijk ? ( Konigsleiten ) Veel route planners geven allemaal verschillende routes.

  • Kirsten,

    Wij zijn vorig jaar voor ’t eerst over Luxemburg gereden vanuit Puurs (tussen Antwerpen en Brussel) en je zal ervan staan hoe snel wij ter plekke waren in het mooie Lechtal/Tirol.
    Amper 798km hebben wij gereden i.p.v. 850km die we al 25 jaar deden.
    Oké het is niet allemaal autobahn van begin tot einde en zeker de stukken tussen Luxemburg en Karlsruhe zijn nogal eentonig maar uiteindelijk is dusdanig rustig ’s nachts dat je héél vlot kan doorrijden.
    Bovendien tank je in Luxemburg een stuk voordeliger en in de shop kan je leuke inkopen (sigaretten, snoep, drank) doen voor onderweg.
    Dus voor komende wintersportvakantie staat alvast dezelfde route op het programma.

  • martijn,

    Vanaf arnhem naar Kassel en dan de A7 naar beneden is een prima route richting de fernpass en tirol. Lekker rustig en geen maximum snelheid. 60 km langer dan via de A3 of A61 maar korter qua tijd

  • Marcel,

    Een tip van ons als je in de buurt van het Zillertal je vakantie viert. Zelf gaan wij namelijk altijd de Achenpas over. Dit is een mooie route waarmee je de altijd drukke 8 kan ontwijken.

    Ga hiervoor als je op de ring van Munchen zit (de 99) niet de 8 op maar de 995. Neem dan de eerste afslag, de 13 richting Holzkirchen. Als het nog niet zo druk is kan je ook eventueel een stukje van de 8 pakken en bij afslag Holzkirchen eraf gaan. Volg de 13 (en uiteindelijk B307 en de B181) richting de Achensee. Als je vervolgens de B181 uitrijdt kom je bij het Zillertal uit.

    De route is niet heel veel sneller en is met slecht weer ook niet aan te raden (anders heb je kans dat je sneeuwkettingen nodig hebt). Maar je staat niet in ellenlange files en het rijdt vooral erg mooi.

    • Frank van Delden,

      Bedankt voor je tip Marcel. Als we weer een keer die kant op gaan, dan gaan we hem zeker proberen!

  • Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Eerder verschenen
    Review: verwarmde skisokken van HeatPerformance getest
    Ook interessant
    Wintersportweer: nog een paar dagen ‘Kaiserwetter’ dan sneeuw voor Oostenrijk