Vorige winter waren wij voor het eerst in Edmonton en Jasper. Eigenlijk werd al snel duidelijk dat we één grote fout gemaakt hadden. We hadden namelijk onze kinderen niet meegenomen. En bij alles wat we zagen en deden wisten we zeker: we moeten binnenkort terug. Dit moeten  we nog een keer met kinderen meemaken. Maar helaas, toen kwam corona en de rest is geschiedenis. Dus nu staat ie op de zogenaamde bucketlist. Een familie wintersport naar Edmonton en Jasper. Waarom? We geven je onze 6 goede redenen.

wintersport in national park
Een onvergetelijke vakantie voor de hele familie.

Snel bereikbaar

Canada ver weg? Dat valt wel mee! Vanaf Amsterdam ben je misschien wel sneller in Edmonton dan in je wintersportbestemming in Europa. KLM verzorgt een vlucht van Amsterdam naar Edmonton International Airport. Uiteraard met de service zoals we die van KLM gewend zijn. No biggie dus, die reistijd.

Daarbij vind je via Sneeuwzeker Deals een vlucht, huurauto, skipassen en accommodaties in één. Zo heb je nergens omkijken meer naar!

Roadtrip in Alberta
Niets zo leuk als een buitenlandse roadtrip met de familie.

Edmonton als start van de wintersport

Waar kan je een wintersport met stedentrip combineren? Juist, in Alberta. Eenmaal aangekomen in de hoofdstad Edmonton wil je echt niet direct doorreizen naar je wintersportbestemming. Edmonton is namelijk een heerlijke stad om te ontdekken met kinderen. Bezoek bijvoorbeeld een ijshockeywedstrijd. Zo maak je direct goed kennis met de Canadese cultuur. En toevallig behoren de ‘Edmonton Oilers’ tot de top van de Canadese ijshockey competitie.

Of bezoek het Royal Alberta Museum, hier staat een echte mammoet en het museum heeft een speciale kindersectie waar kinderen oog in oog kennis maken met de geschiedenis van Alberta.

Wanneer dat nog niet genoeg indrukken zijn, bezoek dan de West Edmonton Mall. We verklappen niet teveel, maar dit zal iedere verwachting overtreffen en je kan hier rustig een hele dag voor uittrekken.

Edmonton West Mall
Van de ene verbazing in de andere bij West Edmonton Mall.

Natuur puur

Vergeet niet om een bezoek te brengen aan Elk Island National Park voordat je verder reist naar Jasper. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, kan je bij Elk Island National Park voornamelijk bizons spotten.

Eenmaal aangekomen in Jasper gaat er een natuurrijke wereld voor je open. Houd je ogen op de weg, want er kan hier van alles voor je auto langslopen. Herten, een eland of grazende berggeiten. De dieren in het national park zijn zó gewend aan mensen dat ze niet eens meer aan de kant gaan. Blijf daarom vooral in je auto zitten, zodat de dieren hun eigen gang kunnen gaan.

Wanneer je een winterwandeling maakt door het national park zal je vele dieren kunnen spotten. Maar ook natuurverschijnselen zoals een prachtig ravijn (Maligne Cave) en bevroren watervallen. Wanneer je een wandeling met een gids maakt kan deze alles vertellen en weet je zeker dat je niks van al dit moois mist.

Jasper Maligne kloof
De Maligne kloof in Jasper is absoluut een bezoek waard.

Op de piste = off piste

En dan de wintersport zelf. Die vindt plaats in skigebied Marmot Basin. Het skigebied ligt buiten het wintersportdorp en is een beschermd natuurgebied. Dit houdt in dat je hier overdag kan wintersporten, maar dat er ’s avonds niemand kan verblijven. Zo heeft de natuur niet te lijden onder de menselijk invloed. Alles in Marmot Basin wordt om de natuur heen gepland en menselijke invloed blijft op die manier zoveel mogelijk beperkt.

De ‘Snow Patrol’ zorgt voor een veilige bergervaring. Sommige pistes worden geprepareerd, andere niet. Je kan hier dus veilig (en zonder lawine uitrusting) poederskiën in het skigebied. Een geweldige ervaring voor families met kinderen die het skiën goed onder de knie hebben. Omdat vele afdalingen op dezelfde plek uitkomen, kan je elkaar als gezin niet kwijtraken. Ook niet als iedereen een andere afdaling neemt. En de continue rondrijdende ‘snow patrol’  geeft ook nog eens tips over welke afdalingen het beste zijn op dat moment van de dag.

Onvergetelijke wintersport voor de hele familie.

Ontelbare sterren

Jasper is een zogenaamd ‘Dark sky reserve’. De lichtvervuiling hier is miniem. Zo klein, dat je vanaf hier zelfs het noorderlicht kan zien. Er worden speciale avonden voor sterrenkijkers georganiseerd waarbij je met het hele gezin door enorme telescopen de sterren kan bekijken. Minstens zo indrukwekkend is de uitleg die je daarbij krijgt van sterrenkundigen. In het totale donker, met de magie van het heelal zó duidelijk voor ogen kan je niet anders dan beseffen dat je je op een magische plek bevindt.

Dark sky vanaf Medicine Lake Jasper
Sterren kijken bij Medicine Lake.

Culinair komt niemand iets tekort

Wanneer we het over Edmonton en Jasper hebben, kan ik het niet nalaten om het fantastische eten te benoemen. Als vegetariër kan ik niet altijd mijn hart ophalen tijdens de wintersport, maar dat is hier geen probleem. Zelf een reisgenoot die vegan wilde eten, had nog ruime keuze aan smakelijke gerechten. Het bijzondere is, dat er veel vegetarische gerechten op de menukaart te vinden zijn, waaraan je als ’topping’ wilde zalm of biefstuk toe kunt voegen. Ook vleeseters komen in Edmonton en Jasper ruimschoots aan hun trekken. Om nog maar te zwijgen van de wafels en pannenkoeken (met maple sirup) bij het ontbijt. Wij kregen er in ieder geval geen genoeg van.

Nog meer redenen?

En? Staan Edmonton en Jasper ondertussen op jouw bucketlist voor wanneer we weer mogen reizen? Bekijk dan hier eens het aanbod van Sneeuwzeker Deals en droom nog even verder van jouw ultieme familievakantie.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
LIVE: het is -20ºC maar zo ongelooflijk mooi in Oostenrijk
Ook interessant
Super Skirondes: ‘Skicircus Challenge’ in Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn