Marmot Basin is het skigebied van Jasper National Park, een afgesloten natuurgebied in de Rocky Mountains. Klinkt gaaf? Dat is het ook! Afgelopen maand reisden we af naar Marmot Basin om zelf te ervaren hoe gaaf een wintersport in dit bijzondere skigebied is. En onze hoge verwachtingen werden hier ruimschoots overtroffen.

Wintersport in Marmot Basin is een unieke ervaring, mede door onderstaande redenen:

 • Poeder! De sneeuw in Marmot Basin is heel bijzonder, daarover later meer.
 • Wildlife in overvloed.
 • De combinatie van wintersport en stedentrip.
 • Waanzinnige uitzichten op het National Park.
 • De kans om het noorderlicht te zien tijdens je wintersport.
 • Familievriendelijk skigebied met uiteenlopende mogelijkheden.
 • Marmot Basin en Jasper maken onderdeel van een dark-sky reservaat.
 • Een onvergetelijke ervaring en onuitwisbare herinnering.

Wil je meer weten over een wintersport in Marmot Basin? Lees dan hieronder over onze ervaringen in dit bijzondere skigebied.

Skigebied Marmot Basin
Marmot Basin heeft voor ieder wat wils.

Een uniek skigebied

Marmot Basin maakt deel uit van Jasper National Park in Alberta. Dit houdt in dat alles wat er in het skigebied gebeurd, goedgekeurd moet worden door het National Park. Het grootste belang van deze organisatie? Het in stand houden van natuur. Niet geld, maar de natuur bepaald wat er gebeurt in Marmot Basin. Het resultaat is dan ook heel anders dan alle skigebieden die we in Europa kennen.

Skipas aan je jas

De skipas gaat niet in het kleine jaszakje in je mouw. Zelfscannende poortjes zijn immers niet in het belang van de lokale natuur. Je skipas hangt daarom aan de buitenkant van je jas. Daar, waar het liftpersoneel hem makkelijk kan scannen.

Dit liftpersoneel is overigens zeer vriendelijk. Ze maken graag een praatje met je en vertellen je over de weersverwachtingen, piste omstandigheden en ze geven wat Insider Tips. Je voelt je hier meteen welkom!

skipas aan je jas
De skipas hang je aan de buitenkant van je jas.
Pistes, poeder en bospaadjes

De natuur gaat hier dus zijn gang. Maar ook de mens maakt daar onderdeel van uit. Op de pistes van Marmot Basin is dagelijks veel ‘Snow Patrol’ actief. Dit team zorgt voor de veiligheid op de pistes. Of eigenlijk: voor de veiligheid in Marmot Basin. Je mag hier namelijk wintersporten op de geprepareerde pistes, maar ook op de ongeprepareerde sneeuw en door alle bospaadjes.

Op de plattegrond staat duidelijk aangegeven wat je kan verwachten. Voor een aantal spectaculaire afdalingen is wat hiken vereist, maar alles is veilig. Ook buiten de piste is er geen lawinegevaar. Allemaal dankzij het kundige team ‘Snow Patrol’.

Pistekaart Marmot Basin
De pistekaart van Marmot Basin staat bomvol afdalingen.
Groene, blauwe en zwarte pistes

Uiteraard skiën wij in Marmot Basin zoveel mogelijk door de poeder. Zowel de geprepareerde afdalingen als de ongeprepareerde afdalingen zijn gemarkeerd naar moeilijkheidsgraad. Het kleurgebruik is echter iets anders als wat we vanuit de Alpen kennen. In Marmot Basin zijn de pistes groen, blauw of zwart. De groene pistes zijn veruit de makkelijkste. De blauwe zijn zoals de blauwe pistes in de Alpen. En zwart is alles wat daarna komt (ter vergelijking met de Alpen: van rood tot zwarte skiroutes). Ter verduidelijking zijn sommige zwarte pistes aangeduid met een zwarte diamant en sommige met een dubbele diamant. De verdeling spreekt voor zich 😉

skigebied Marmot Basin pistes
De pistes in Marmot Basin hebben geen nummers, maar namen.
Genoeg poeder voor iedereen

Poeder dus. In Marmot Basin valt zo’n vijf meter sneeuw per winter. En grote delen daarvan worden niet eens geprepareerd. En dan heeft de sneeuw ook nog eens een zeer droge samenstelling waardoor deze nauwelijks plakt. Je kan je waarschijnlijk voorstellen hoe dit skiet. De realiteit is echter nog beter dan de voorstelling die je nu maakt. Omdat het terrein zo divers en verspreid is het skigebied, is er altijd verse poeder te vinden.

Zelfs toen het een paar dagen niet gesneeuwd had, vonden wij nog stukken die niet verspoord waren op de piste. Er is letterlijk genoeg poeder voor iedereen.

Poeder skien in Jasper
Poeder begin december.

Familievriendelijk skigebied Marmot Basin

Je verwacht het misschien niet, maar Marmot Basin is een familievriendelijk skigebied. Het is zelfs de ultieme tip voor families die de drukte van de voorjaarsvakantie in de Alpen willen ontvluchten. Februari is namelijk een extreem rustige maand in Marmot Basin. De pistes in het skigebied zijn breed, veelzijdig en bieden tal van mogelijkheden. Zo kan je vanuit iedere lift afdalingen op verschillende niveaus naar hetzelfde punt maken.

Maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om bij elkaar te blijven en samen de poeder, bospaadjes en geprepareerde afdalingen van Marmot Basin te verkennen.

Voor families die van plan zijn naar Marmot Basin af te reizen hebben we een gouden tip: boek voor de eerste dag in het skigebied een gids of skileraar. Zo leer je het skigebied, de regels en mogelijkheden kennen en kan je de daarop volgende dagen zelfstandig op pad.

skigids Marmot Basin
Een skigids maakt je snel wegwijs in het skigebied.
Zie je bij de Tranquilizer

Een ander leuk kenmerk van Canadese skigebieden zijn de namen van de pistes. Waar in Europa de piste een nummer krijgen (nemen we nummer 4 of 7?), hebben de pistes hier namen. En niet zo maar namen. Namen die met een behoorlijke dosis fantasie en humor bedacht zijn. Wij waren onder de indruk van Caribou Knoll, Morning Glory en Grizzly Glades.

O ja, vergeet de Tranquilizer ook niet. Dit is onze favoriete, lange, brede afdaling. Ideaal om met het hele gezin vanaf te dalen.

familievriendelijk skigebied marmot basin
Brede, groene pistes zijn perfect voor families.
Eten in Marmot Basin

Marmot Basin heeft 1 berghut: de oorspronkelijke basis, Marmot Basin. Deze berghut heeft een geheel eigen stijl. Het lijkt van binnen een beetje op een voetbalkantine (inclusief bar). Maar achterin bevindt zich een simpel buffet. Op mooie dagen wordt hier buiten gebarbecued, wat een bijzondere ervaring moet zijn. Boven Marmot Basin bevindt zich Eagle Chalet, een gezellige berghut.

In het dal, boven de skihuur bevindt zich restaurant Caribou Grill. Ook hier lijkt een groot deel op een kantine, maar er is ook een afgezet gedeelte waar je bediend wordt. Het eten is hier van opvallend goede kwaliteit. Het is een mengeling van verschillende gerechten uit verschillende keukens. Op het menu staan burgers (zoals te verwachten) maar ook vistaco’s, salades en hummusvarianten.

Berghut Marmot basin
Charlie’s Bar in Marmot Basin.

Jasper National Park

Marmot Basin sluit om 16.00 uur. Omdat in het skigebied geen horeca aanwezig is, trekt iedereen om die tijd uit het skigebied weg. Er is dus geen après ski. Het skigebied heeft veel dag gasten uit omliggende steden en dorpen die aan het einde van de middag naar huis rijden. En de toeristen, die verblijven in Jasper.

Jasper ligt een klein half uur rijden bij Marmot Basin vandaan. ’s Morgens komen de toeristen dus aan vanuit Jasper en parkeren ze op één van de vier grote parkeerplaatsen. Bij de auto trek je je skischoenen en ski’s aan en vanaf de parkeerplaats ski je zo de piste op. Aan het einde van de dag, ski je op dezelfde manier weer naar je auto toe. Het maakt niet uit op welke parkeerplaats je staat, de piste loopt er altijd langs.

Het stadje Jasper.
Wildlife

Jasper is een gezellig dorp met veel keuze aan restaurants en hotels. Omdat Jasper, net als Marmot Basin, onderdeel uitmaakt van het National Park is de kans groot dat je wildlife tegenkomt. Wij troffen in 4 dagen tijd rendieren, wilde geiten, elanden en nog wat onbekend wild aan onderweg. Rij dus altijd voorzichtig, want er kan zomaar iets oversteken.

Jasper National Park
Marmot Basin ligt in Jasper National Park.
Dark sky

Jasper National Park is een ‘Dark-Sky Preserve’. Dit houdt in dat hier geen lichtvervuiling plaatsvind. De lucht wordt hier donker gehouden. Dit is voornamelijk gedaan voor de vogels, die behoorlijk in de war kunnen raken van luchtvervuiling. Maar heeft als bijkomend voordeel dat je daardoor veel van het universum kunt zien. Met het blote oog kan je hier al heel veel sterren waarnemen.

Maar nog leuker wordt het als je het planetarium bezoekt en door de telescopen het universum kan ontdekken. Helaas was het op de avond dat wij het Planetarium bezochten bewolkt, maar zelfs toen hebben we de kraters in de maan kunnen bekijken. Op een heldere avond moet dit helemaal een magische beleving zijn!

Pyramid Lake Jasper
Bij Pyramid Lake heb je de grootste kans om het Noorderlicht te aanschouwen in de winter.
Noorderlicht

Het is heel goed mogelijk dat je tijdens je verblijf in Jasper het Noorderlicht kan aanschouwen. Houdt hiervoor de app Space Weather in de gaten. Wanneer de app aangeeft dat de kans 50% is, met je zeker een goede plek opzoeken om een poging te wagen. Volgens de informatie die we ontvangen bij het Planetarium is Pyramid Lake één van de beste plekken om het Noorderlicht te aanschouwen. Ons is het helaas niet gelukt, maar doe er vooral je voordeel mee 😉

tips voor wintersport in Marmot Basin
Het kan behoorlijk koud worden, maar ook heel mooi weer zijn. Laagjes dus.

Tips voor een wintersport in Marmot Basin

Tot slot nog wat kleine tips om je wintersport in skigebied Marmot Basin zo aangenaam mogelijk te maken. Het kan in Marmot Basin behoorlijk koud worden. Tot -30 blijft het gebied open. Bij lagere temperaturen sluiten te liften. Dit gebeurd slechts 3 dagen per seizoen, maar het geeft wel aan dat het er koud kan zijn. Gelukkig kan je je daarop voorbereiden zodat je je niet door kou hoeft te laten weerhouden.

 • Voetwarmers. Je kan ze in Nederland kopen en meenemen, maar nog makkelijker is om ze ter plaatsen te kopen wanneer je ze nodig hebt. Bij de skihuur in Marmot Basin verkopen ze voetwarmers die je in je skischoenen draagt. Ze kosten een paar euro.
 • Handwarmers. Daarvoor geldt hetzelfde als voor de voetwarmers.
 • Warme skihandschoenen of wanten.
 • Goede skisokken.
 • Een buff is ideaal tegen de kou. Je draagt hem om je nek of als helmliner.
 • Snowboots, warme schoenen zijn een must!

Verder adviseren we je om je eigen skischoenen mee te nemen. Zo voorkom je dat je met niet goed passende skischoenen de piste op moet. Ski’s en skistokken kan je prima ter plaatsen huren, dat scheelt veel sjouwen en vervoeren.

 

 

 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Skibril of zonnebril op de piste?
Ook interessant
Weersverwachting: zon, zon, zon en nog eens zon