Nu de voorjaarsvakantie voorbij is, zit de wintersport er voor de meeste mensen weer op. Tijd om je wintersportkleding te wassen en op te bergen. Wanneer je je wintersport outfit aan het einde van het seizoen een beetje extra liefde en aandacht geeft, profiteer je daar volgende winter dubbel en dwars van. Samen met Nikwax gingen we op onderzoek naar de beste manier om je skikleding aan het einde van het seizoen te wassen en onderhouden. Zodat je alles volgend jaar in topconditie terug vindt!

Skikleding wassen en impregneren met Nikwax

Na een week wintersport ziet je skikleding er vaak niet echt vies uit. Misschien twijfel je zelfs of je je skikleding nu wel wassen moet. Het antwoord is ‘absoluut’. Je skikleding is opgebouwd uit verschillende lagen en samen zorgen deze lagen ervoor dat je warm en droog blijft. Maar wanneer je je skikleding na een week (of zelfs maar een dag) intensief gebruik niet wast, gaan restjes vuil en zweet op de technische materialen inwerken. Het resultaat is delaminatie: de technische lagen laten los of raken verstopt. Hierdoor is je skikleding niet langer waterdicht of neemt het ademende vermogen af waardoor zweet niet meer afgevoerd kan worden. Wassen is daarom een must. Juist wanneer je wil dat je skikleding langer meegaat, zal je regelmatig moeten wassen.

Welke wasmiddelen gebruik je voor je skikleding?

Nikwax Techwash is een technisch wasmiddel voor waterafstotende kleding (zoals je ski jas en skibroek). Dit wasmiddel reinigt terwijl het waterafstotend vermogen en ademend vermogen heractiveert.

Wanneer je merkt, dat de skibroek of ski jas niet meer volledig waterdicht zijn, dan kan je met Nikwax TX. Direct je skikleding waterdicht maken.

Hoe werkt het?

 • Sluit alle ritsen en klittebandsluitingen.
 • Zorg ervoor dat je wasmachine schoon is en geen restjes wasmiddel bevat.
 • Was volgens de voorschriften van je skikleding met Nikwax Techwash.
 • Was indien nodig direct daarna met Nikwax TX. Direct om te impregneren.
 • Met Nikwax hoef je skikleding niet in de wasdroger te drogen, dit kan gewoon aan de waslijn.

Thermokleding wassen met Woolwash en Basewash

Thermokleding heeft een belangrijke functie tijdens de wintersport. Het zorgt ervoor dat je lichaam droog en warm blijft. Het vocht afdrijvend vermogen van thermokleding, zorgt ervoor dat zweet zo snel mogelijk van je lichaam ‘weggetrokken’ wordt. De wasmiddelen Basewash en Woolwash van Nikwax optimaliseren dit vermogen en zorgen voor een snelle vochtafvoer. Daarbij reinigen ze thermokleding om een duurzame manier waardoor je kleding langer mooi blijft.
Nikwax Woolwash is optimaal voor thermokleding en skisokken die voornamelijk bestaat uit wol. Nikwax Basewash is hét wasmiddel van synthetische thermokleding en skisokken.

Thermokleding wassen
Thermokleding van wol wassen we met Nikwax Woolwash

Hoe werkt het?

 • Doe je thermokleding en sokken in de wasmachine.
 • Voeg Nikwax Woolwash of Nikwax Basewash toe.
 • Was volgens de voorschriften op het waslabel.
 • Laat thermokleding drogen aan de waslijn en strijk het niet.

Speciale aandacht voor handschoenen

Iedere producent van handschoenen drukt je op het hart je skihandschoenen niet te wassen. Toch is het wel aan te raden om je handschoenen te onderhouden. Vuil kan het materiaal van je handschoenen beschadigen, verstoppen en zelfs voor delaminatie zorgen (waarbij het materiaal letterlijk uit elkaar valt). Met een klein beetje onderhoud, is dit makkelijk te voorkomen.

Hoe werkt het?

 • Maak een sop van lauw water en Nikwax Techwash (hetzelfde middel als voor je skikleding).
 • Breng dit met een doek aan op je handschoenen.
 • Impregneer je handschoenen daarna met Nikwax Gloveproof.

Leren handschoenen vragen om iets meer verzorging. Leer is een duurzaam product, wat jarenlang meegaat, maar dan moet je het wel goed schoonmaken en onderhouden (lees vet houden, zodat het niet uitdroogt).

Hoe werkt het?

 • Maak leren handschoenen schoon met Nikwax Footwear Cleaning gel.
 • Impregneer ze direct daarna met Nikwax Footwear and Leather proof.
 • Laat de handschoenen goed drogen (niet bij de verwarming) voor je ze opbergt.

 

Waarom wassen en onderhouden met Nikwax

Waarom wij fan zijn van Nikwax? Ten eerste omdat de producten gewoon echt heel goed werken. Skikleding gaat langer mee en blijft ook nog eens langer goed functioneren. Daarbij zijn de producten makkelijk in gebruik, er is een specifiek onderhoud product voor bijna alle outdoor materialen.

Maar wat ons misschien wel het meest aanstaat aan Nikwax, is de duurzame missie. Nikwax is wereldleider in veilige, kwalitatief hoogstaande oplossingen als het aankomt om het reinigen, impregneren en onderhouden van skikleding. Alle producten zijn 100% op waterbasis. Er wordt nooit gebruik gemaakt van aerosols en fluorkoolstof, dit is in het verleden ook nooit het geval geweest en deze belofte staat ook naar de toekomst. Daarbij gaan outdoor producten door ze te onderhouden met Nikwax langer mee, en hoeft je skikleding niet langer in de droger gedroogd te worden om het waterafstotende vermogen te her activeren.

Kortom, met Nikwax zorg je niet alleen goed voor je skikleding, maar ook voor de planeet!

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
To do: Bezoek Utah, ervaar Salt Lake City en skiën in de Wasatch Mountains. Check!
Ook interessant
Review Black Diamond Legend Gloves: nooit meer koude handen