De zon schijnt volop wanneer we de de witte bergtoppen van de Franse Alpen naderen . Het lijkt wel voorjaar, toch is het pas begin februari. We rijden het dorp Valloire binnen en parkeren de auto bij ons hotel, Grand Hotel Valloire, waar we de komende twee dagen verblijven. Het staat op een prachtlocatie. Midden in het centrum en dichtbij  de dalafdaling en de gondel van het skigebied Valloire Galibier. Vanochtend zijn we vroeg vertrokken met een vlucht vanuit Amsterdam naar Geneve. Na een rit van 2,5 uur zijn we rond lunchtijd aangekomen op onze bestemming. We lunchen snel even wat, want de eerste activiteit van ons programma begint al snel. We gaan vandaag nog niet de piste op, maar maken kennis met twee andere wintersporten: langlaufen en biathlon.

Manon is op verkenning in Valloire en Valmeinier.
Manon is op verkenning in Valloire en Valmeinier.

leren langlaufen en biatlon in Valloire Galibier

Het langlaufcentrum ligt een paar kilometer buiten Valloire. Hier kunnen we een langlaufuitrusting huren. We krijgen schoenen, langlaufski’s en opvallend lange skistokken. Wij gaan een biathlon clinic doen, op een van de vier langlaifloipes die hier worden geprepareerd. Omdat we nog geen ervaring hebben, laat de instructeur ons eerst een paar rondjes langlaufen op de oefenbaan. Ik heb al eens eerder op langlaufski’s gestaan, maar toch is het voor mij wel weer even wennen aan deze lange, smalle ski’s. Vervolgens krijgenwe een lasergun in onze handen en kunnen we oefenen met schieten. Een ander belangrijk onderdeel van biatlon.

Nadat we een uurtje genoeg geoefend hebben, doen we een wedstrijd met de groep. We worden opgedeeld in twee groepen en moeten een ronde langlaufen en vijf keer raak schieten. Dat klinkt makkelijker dan het is. Want het is nog een flinke opgave om je lichaam stil te houden na alle inspanning. Maar wat is het leuk! Ik kan het iedereen aanraden om ook een keer te proberen. Dit kan natuurlijk ook als gezin. Een biatlon clinic is toegankelijk voor kinderen vanaf 8 jaar.

Op pad met de pisteredding

De volgende ochtend melden we ons al vroeg bij de gondel. We morgen deze op pad met de pisteredding. Ik verheug me er ontzettend op. Een kijkje achter de schermen bij een skigebied wie wil dit nou niet? We ontmoeten een paar medewerkers van de Franse Ski Patrol. Ze zijn goed uitgerust met lawinemateriaal en portofoons. De gondel draait elke ochtend om 8 uur, een kwartier lang, speciaal om de medewerkers van de piste controle en voorraad voor restaurants naar boven te brengen.

Op pad met de pisteredding
Op pad met de pisteredding

We komen aan boven op de berg en we moeten ons zelf even in de arm knijpen. De zon komt net op en het uitzicht is magisch. De pistes zijn prachtig geprepareerd en de eerste zonnestralen komen boven de bergtoppen uit. Soms wil je dat een moment eeuwig kan duren.

De zonsopgang is een magische beleving.
De zonsopgang is een magische beleving.

Elke piste wordt gecontroleerd voordat de liften opengaan en de wintersporters de pistes opgaan. Alle waarschuwingsvlaggen worden ’s avonds weggehaald omdat anders de pistebully’s hun werk niet kunnen doen. Deze worden ’s ochtends teruggeplaatst. We gaan op pad met een paar piste controleurs en zien hoe zij hun werk doen. Alle borden, palen en markeringen worden gecontroleerd. Aan het einde van de piste wordt via de portofoon doorgegeven dat de piste klaar is. Zo zie je maar wat voor een werk er wordt verzet zodat wij als wintersporters veilig de pistes af kunnen gaan. En weet je wat zo leuk is? Deze activiteit is ook te reserveren voor jou als wintersporter. Er kunnen maximaal 12 personen per keer deelnemen. Bij de toeristeninformatie en bij de kassa onderaan de piste kun je dit reserveren.

Valloire en Valmeinier – charmante bestemmingen in Frankrijk

Valloire is het grootste en een van de oudste skibestemmingen van Frankrijk. Sinds de jaren 1930 is Valloire een wintersportdorp, maar heeft gelukkig nog steeds van de charme kunnen behouden. Het is echt een gezellig en authentiek dorp. Vol gezelligge winkels, restaurants en kroegjes. De oude stijl is behouden gebleven, hoogbouw is namelijk niet toegestaan.

Zo’n 15 jaar geleden is Valmeinier 1800 gebouwd. Dit is een dorp gesitueerd op de pistes met veel vakantiewoningen en restaurants. Valmeinier is niet heel groot en oogt daarom ook nog steeds heel knus. Voor een gezin met (jongere) kinderen is Valmeinier een hele goede keuze. De skiliften en skischool vind je letterlijk voor de deur.

Veel accommodaties aan de piste in Valmeinier.

Over skigebied Valloire Galibier

Het skigebied van Valloire Galibier heeft ongeveer 160 kilometer aan pistes en is gebouwd rondom de dorpen Valloire en Valmeinier. Ruim 70% van de pistes ligt boven de 2000 meter en daarmee is het een van de sneeuwzekere skigebieden in Frankrijk. Wat een enorm pluspunt is, is dat dit nog een goed betaalbaar skigebied is. Een dagpas kost slechts € 50,80. Het skigebied is goed onderhouden en de pistes worden erg geprepareerd. Er zijn mooie lange afdalingen mogelijk en er is een goede variatie in blauwe, rode en zwarte pistes. Ik heb niet een favoriete piste omdat ik er heel veel echt heel leuk vind. Maar vooral de pistes rond de stoeltjeslift Brive 2 vond ik erg fijn. Mooie, brede afdalingen en een paar fijne restaurants.

Kenmerkend voor de skigebieden in Frankrijk zijn de vele picknickplekken. Op mooie plekken met fantastisch uitzicht op de bergen kun je je eigen meegebrachte lunch meenemen. Op de pistekaart staat goed aangegeven waar deze plekken zijn. Ideaal voor families, maar ook voor wintersporters die niet te veel tijd willen ‘verspillen’ aan de typisch lange lunch.

Kenmerkend voor skigebieden in Frankrijk zijn de vele picknick plekken.
Kenmerkend voor skigebieden in Frankrijk zijn de vele picknickplekken.

Restaurants op de piste

Ik vermaak me uitstekend op de pistes van Valloire en Valmeinier. Ik vind het een erg leuk skigebied. Het biedt genoeg uitdaging voor de gevorderde skiër en voor gezinnen met wat jongere kinderen is het toch ook weer fijn compact. Goed lunchen kun je uiteraard ook op de pistes van Valloire en Valmeinier. We proberen twee totaal verschillende restaurants. De eerste dag lunchen we bij La Cabana den Haut. Een mooi restaurant met een prachtig terras en een uitstekende keuken. Trek wel even wat tijd uit, want hier ga je echt luxe uit lunchen in een hippe strandtent vibe.

De tweede dag lunchen we in een restaurant met een afhaalbuffet. Het is een klein restaurant, niet te vergelijken met de grote buffetrestaurants die je kent uit Oostenrijk. Pizza’s, pasta’s en traditionele lokale gerechten kun je afhalen. Restaurant Les Mérégers ligt een beetje in een uithoek, maar dat maakt het zo leuk. Het uitzicht is fenomenaal. Je vindt dit restaurant langs de Méregers afdaling (zwart), maar je kunt er ook komen via de blauwe piste.

Zipline Valloire

Nu we er toch zijn! Vanuit de stoeltjeslift Brive 2 zien we een lange zipline hangen. We worden toch wat nieuwsgierig. Een aantal uit onze groep besluit om deze uitdaging aan te gaan. Ik werp me vrijwillig op als fotograaf 😉 . In tweetallen suis je naar beneden. Je kunt je skischoenen aanhouden en je ski’s of snowboard worden ook via de zipline naar beneden getransporteerd. Daarna kun je weer verder skiën. Je kunt een snelheid behalen tot wel 100 kilometer per uur!

De zipline is een spannende adrenalinekick.
De zipline is een spannende adrenalinekick.

Wil je dit zelf een keer doen? De kosten zijn €39,00 per persoon. Als je dit besluit te gaan doen dan kun je dit het beste aan het begin van je vakantieweek doen. Hoe later in de week hoe langer de wachttijden zijn.

Mijn conclusie over skigebied Valloire Galibier

Ik ben aangenaam verrast en ook erg enthousiast over dit skigebied. Frankrijk staat bekend om de goede, lange en brede pistes. Die vind je hier ook. Maar zonder het massatoerisme, wat je in andere gebieden hebt. Het is een vriendelijk gebied en geschikt voor alle niveau’s. Daarnaast zijn er nog veel leuke andere activiteiten te doen zoals Biathlon en de Zipline.

Meer informatie?

Wij maakten deze reis in samenwerking met Savoie Mont Blanc, Valloire en Valmeinier Savoie Mont Blanc is de grootste skiregio ter wereld. In de Franse Alpen kunnen wintersporters kiezen kiezen uit 19 verschillende skigebieden en 110 bestemmingen. Maar liefst 4 van de 5 grootste skigebieden ter wereld zijn te vinden in dit deel van de Franse Alpen.

Wil je meer weten over Valloire? Kijk dan op https://toerisme.valloire.net/ voor meer informatie over Valmeinier kijk je op hun website


Wintersport boeken naar Valloire Galibier

Wil je na het lezen van dit artikel zelf op wintersport in Valloire Galibier? Dan hebben we hieronder een mooie actuele aanbieding voor je.

Chalets du Galibier

4-sterren appartement aan de piste van Valloire.
Inclusief skipas vanaf vanaf 356 euro per persoon.

Chalet le Pure Altitude

Privé chalet voor maximaal 10 personen.
Inclusief skipas vanaf vanaf 420 euro per persoon.

Chalets Valoria

3-sterren accommodatie aan de piste bij de skilift van Valloire.
Inclusief skipas vanaf vanaf 276 euro per persoon.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Rodelen in Wildkogel Arena – zo ziet de langste rodelbaan van Oostenrijk er uit
Ook interessant
Wintersport 2025: overzicht van de rustige weken en schoolvakanties