Skihelm

In dit artikel hebben we alle informatie verzameld die je nodig hebt om een goede skihelm te kunnen kopen.

Tegenwoordig ontkom je er niet meer aan om tijdens het snowboarden of skiën een helm te dragen. Dat is ook logisch want het merendeel van de verwondingen die je tijdens het wintersporten kunt krijgen, kun je voorkomen door het dragen van een helm.

Goedkope skihelm kopen

Hoewel ook voor een skihelm over het algemeen geldt dat goedkoop duurkoop is. Zijn er toch wel een aantal aanbieders van betaalbare skihelmen. Het beste voorbeeld hiervan is sportconcern Decathlon. Zij bieden degelijk materiaal voor een interessante prijs. Behalve een skihelm, kun je bij Decathlon ook terecht voor onder meer ski handschoenen, een ski jas of skibroek of een skibril.

Hieronder staan een paar mooie, kwalitatief goede, goedkope skihelmen. Allemaal verkrijgbaar op de website van Decathlon.

Hieronder staan een paar voorbeelden van een goedkope skihelm.

 

16,99 EUR

26,99 EUR

26,99 EUR

 

 

Is een het dragen van een skihelm verplicht?

Het is in veel skigebieden niet verplicht om een wintersporthelm te dragen op de piste, toch is het wel heel verstandig om er een te dragen. Ski- en snowboardhelmen zijn zowel in Nederland als in Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk goed verkrijgbaar. Je kunt ze zelfs kopen bij de Aldi en de Lidl. Hieronder staan de belangrijkste dingen die je moet weten als je een ski- of snowboardhelm gaat kopen.

De skihelm moet passen

Het is leuk als de helm goed past bij je ski- of snowboard outfit, maar het is veel belangrijker dat hij goed past op je hoofd. Een helm past goed als hij niet te strak zit, maar ook niet te ruim. Je kunt dit op de volgende manier controleren:

 • * Zet de skihelm op
 • * Maak de kinriem vast
 • * Schud met je hoofd alsof je ‘ja’-schudt
 • * Schud met je hoofd alsof je ‘nee’-schudt
 • * Spring een paar keer op en neer.

Als de helm goed past, blijft hij bij al deze bewegingen op je hoofd zitten, maar knelt hij niet af.

Skihelm passen – zelf je helm instellen

De meeste helmen zijn weliswaar instelbaar, maar dit heeft vaak een beperkt bereik. In elke helm staat een label met daarop de maat. Hier kun je ook aflezen welk bereik de helm heeft. Onderstaande afbeelding laat een label zien van een instelbare helm. Deze is instelbaar tussen 58 cm en 62 cm. Dat betekent dat deze helm geschikt is voor mensen met een hoofdomtrek tussen 58 cm en 62 cm.

Skihelm kopen - de maat lezen

Skihelm passen – meet je hoofdomtrek voordat je gaat shoppen

Of je nu online of in een echte winkel gaat shoppen. Het is heel handig om vooraf de omtrek van je hoofd te meten. Zo weet je ook gelijk of een helm je gaat passen of niet. Je kunt je hoofdomtrek op de volgende manier meten:

 1. Pak een meetlint of centimeter
 2. Ga voor de spiegel staan, of vraag of iemand je helpt met meten
 3. Voor een goede skihelm meet je de omtrek net boven je wenkbrauwen.

Onderstaande afbeelding legt nog eens uit hoe je je hoofdomtrek kunt meten.

Voorbeeld hoofdomtrek meten voor skihelm

Kun je de piste goed zien met je helm op?

Je wilt op de piste natuurlijk wel voldoende zicht hebben. Let er daarom bij het passen op of je voldoende zicht hebt. Kijk naar links, kijk naar rechts en kijk of je het goed kunt zien. Draai ook je hooft naar links en naar rechts om te kijken of je comfortabel je gezicht kunt draaien.

Kun je nog goed horen met een skihelm op?

Voor je veiligheid is het belangrijk dat je ook nog goed kunt horen met je ski- of snowboardhelm. Er zijn hele mooie helmen met geïntegreerde audio en aansluitingen voor een iPod, mp3 speler of smartphone, toch is het vooral belangrijk dat je op de piste je omgeving kan horen. Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor de veiligheid van andere wintersporters. Zorg er daarom voor dat je ook met een skihelm op nog goed kunt horen. Je zult merken dat je tijdens het snowboarden en skiën je oren gebruikt om je te oriënteren. Zeker als het zicht op de piste slecht is.

Let op het gewicht van je skihelm

Let ook op het gewicht. Als je bij het passen al vindt dat een helm zwaar aanvoelt, bedenk dan dat het de hele dag op je hoofd zit. Een zware skihelm op je hoofd is niet erg comfortabel. De meeste mensen zijn maar één of twee weken op wintersport. De meeste mensen zijn het ook niet gewend om dagelijks een helm te dragen. Let daarom goed op het gewicht van de helm. Anders wil je straks je ski- of snowboardhelm niet meer op en ga je weer zonder wintersporten.

Bij de meeste helmen staat het gewicht vermeld op het label van de helm. Een lichte helm weegt minder dan 400 gram. Vaak gaat het dan om een zogenaamde inmold helm. Dat betekent dat de buitenhelm en de binnenhelm aan elkaar vergoten zijn en er daarom minder materiaal gebruikt wordt.

Hieronder zie je hoe je het gewicht van de helm kunt zien.

Hoe zwaar weegt een skihelm

Neem je skibril mee, of koop een bijpassende bril

Een skihelm en een skibril horen echt bij elkaar. Niet alleen omdat ze tegenwoordig allebei deel uit maken van ieders ski uitrusting, maar ook omdat het heel vervelend kan zijn als de bril en de helm niet goed op elkaar aansluiten. Neem daarom je skibril mee als je een wintersporthelm gaat kopen, of koop een helm met een bijbehorende skibril.

Als de skibril en de skihelm niet goed op elkaar aansluiten kun je tegen de volgende ongemakken aanlopen:

 • * De bril zit te strak en duwt de helm omhoog.
 • * Er zitten luchtgaten tussen krijg je sneeuw/regen in je ogen.
 • * Slecht zicht doordat het niet goed aansluit en je bril beslaat.

Je kunt ook een helm met een vizier kopen, maar realiseer je wel dat deze een zwaarder zijn en daardoor mogelijk wat minder comfortabel. Hieronder staan een paar wintersporthelmen met vizier. De prijs is gemiddeld wat hoger dan voor een ‘normale’ helm, maar bedenk dat je geen losse skibril hoeft aan te schaffen.

289,99 EUR

99,99 EUR

79,99 EUR

 

 

Let op de EN1077 norm, het CE keurmerk zegt niks!

In Nederland en de rest van Europa mogen geen skihelmen worden getest die niet aan de CE-normering voldoen. Helaas is de CE coderen geen keurmerk. Dat wil zeggen, het zegt weinig over de kwaliteit van de helm. Een goede wintersporthelm voldoet aan EN1077 normering. Deze is speciaal opgesteld voor ski- en snowboardhelmen.

LET OP: Enkele winkels verkopen helmen die aan de EN1078 norm voldoen, deze norm is voor fietshelmen en is veel minder streng dan de EN1077 norm.

Hieronder kun je zien hoe je aan het label herkent of de helm voldoet aan de juiste normering.

Veilingheids keurmerk van de skihelm herkennen via het label

Video over het kopen van een wintersporthelm

Coolblue heeft een hele praktische video gemaakt over het kopen van een wintersporthelm. Hierin wordt alles wat hierboven staat nog eens uitgelegd.

Je kunt natuurlijk hele mooie helmen kopen bij Coolblue.nl

Skihelm gebruiken en onderhouden

Hieronder staan een aantal tips voor het gebruik en onderhoud van je helm. Op deze manier beleef je optimaal plezier aan je wintersporthelm en gaat hij langer mee.

 • De buitenkant van de helm is van kunststof. Dit kan het beste schoongemaakt worden met een milde zeep en een zachte doek.
 • De binnenkant van de helm kan in veel gevallen verwijderd worden om (op de hand!) te wassen. Wel zo makkelijk en hygiënisch.
 • Laat de skihelm na gebruik goed drogen,
 • Bewaar de droge helm altijd in de daarvoor bestemde opberghoes. Deze wordt in de meeste gevallen met de helm meegeleverd. Deze opberghoes beschermt het kunststof van de helm tegen uitdrogen.
 • Na een val op het hoofd dient de helm vervangen te worden.
 • Na vijf jaar is het sowieso goed om de helm te vervangen omdat hij langzaam zijn dempende werking verliest.

 

Past de helm bij de rest van je wintersport outfit?

Voor de veiligheid natuurlijk veel minder belangrijk, maar natuurlijk is het leuk als je skihelm past bij de rest van je ski outfit. Je wilt het liefste dat je volledige outfit (ski jas, skihelm, skibrilskibroek en skihandschoenen) één flitsend geheel vormt. Persoonlijk maakt mij dat minder uit, mij gaat het vooral om comfort en veiligheid. Maar voor de fashionista’s onder ons. Er zijn gelukkig helmen in allerlei kleuren en modellen verkrijgbaar.

Disclaimer: Dit artikel over skihelem is met zorg en aandacht samengesteld. De prijzen die getoond zijn, zijn prijzen van onze partners en zijn aan prijswijzigingen onderhevig. Er kunnen daarom geen rechten ontleent worden aan de getoonde prijzen van een individuele skihelm.

Meest recente berichten