Skihelm

Tegenwoordig ontkom je er niet meer aan om tijdens het snowboarden of skiën een  skihelm te dragen. Wist je dat je het merendeel van de verwondingen die je tijdens het wintersporten kunt krijgen, kunt voorkomen door het dragen van een helm.

Bij 15% van de ongevallen op de piste is  er sprake van hoofdletsel, een goede skihelm beschermt je hoofd hiertegen. En dat geldt niet alleen voor de ongelukken die je zelf veroorzaakt, maar ook als iemand anders je omver skiet of boardt. In dit artikel hebben we alle informatie verzameld die je nodig hebt om de juist skihelm te kunnen kopen.

Koop je skihelm online!

Helmen zijn te koop bij wintersportspeciaalzaken in Nederland en de skiverhuur in de wintersportgebieden. Het voordeel van het kopen van een skihelm bij een fysieke winkel is dat je de helm direct kunt passen. En dat, als je geluk hebt, je goed advies krijgt. Het nadeel is dat de prijs vaak wat hoger is dan als je online koopt. Bovendien is het assortiment skihelmen online een stuk groter.

Als je van te voren goed de maat van je hoofd opmeet, zoals we hier beschreven hebben, dan raden wij je aan om online een mooie helm uit te zoeken. Je kunt hem na bezorging natuurlijk gewoon passen en als hij niet lekker zit, kan je hem vrijwel altijd kosteloos retourneren.

Hieronder staan de webshops met het grootste aanbod aan wintersporthelmen:

Skihelm kopen - bekijk het assortiment van Blue Tomato

600+ helmen

vanaf €49,95

Helm kopen - bekijk het assortiment van Bergfreunde.nl

100+ helmen

vanaf €59,95

Online een skihelm kopen - bekijk het assortiment van Winter-geest.nl

80+ helmen

vanaf €89,95

Een skihelm koop je bij Duijvestein - bekijk het assortiment online

80+ helmen

vanaf €59,95

Skihelmen bij onze Wintersport partner bol.comHet grootste aanbod skihelmen vindt je bij bol.com

Hoewel bol.com geen wintersportspecialist is, heeft deze webshop veruit het grootste aanbod als het gaat om skihelmen. In het assortiment van bol.com bevinden zich meer dan 500 helmen voor heren, meer dan 450 skihelmen voor dames en ruim 100 skihelmen voor kinderen. Een klein nadeel van deze webshop is dat de informatie die bij de producten wordt getoond niet altijd even volledig en duidelijk is.

Skihelm voor heren – 3 tips

Hieronder staan een aantal mooie skihelmen voor heren. Dit zijn op dit moment de beste helmen die er verkrijgbaar zijn. Natuurlijk is dit maar een hele kleine greep uit het totaal aanbod.

199,95 EUR

119,00 EUR

130,90 EUR

Skihelm voor dames

Hieronder staan drie mooie damesskihelmen. Het is een kleine greep uit het ruime assortiment aan wintersport helmen. Het grote verschil tussen een ski- of snowboardhelm voor dames en voor heren is met name in de afwerking. Dames modellen zijn geschikt voor kleinere hoofden, hebben een ander design en natuurlijk andere kleuren.

Skihelm voor kinderen

In de meeste skigebieden is het inmiddels verplicht voor kinderen om een skihelm te dragen. Maar buiten dat is het natuurlijk ook een absolute noodzaak. De hersenen van kinderen zijn nog volop in ontwikkeling en een flinke klap op hun hoofd kan letterlijk en figuurlijk lang nadreunen. Als je een wintersporthelm voor je kind wilt kopen, koop er dan één die verstelbaar is, dan kan de helm met je kind meegroeien.

Hieronder staan drie mooie skihelmen voor kinderen.

Hoe pas je een skihelm?

Het is leuk als de helm goed past bij je ski- of snowboard outfit, maar het is veel belangrijker dat hij goed past op je hoofd. Een helm past goed als hij niet te strak zit, maar ook niet te ruim. Je kunt dit op de volgende manier controleren:

 • Zet de skihelm op.
 • Maak de kinriem vast.
 • Schud vervolgens met je hoofd alsof je ‘ja’-schudt.
 • Schud daarna met je hoofd alsof je ‘nee’-schudt.
 • Spring een paar keer op en neer.

Als de helm goed past, blijft hij bij al deze bewegingen op je hoofd zitten, maar knelt hij niet af.

Skihelm passen – zelf je helm instellen

De meeste helmen zijn weliswaar instelbaar, maar dit heeft vaak een beperkt bereik. In elke helm staat een label met daarop de maat. Hier kun je ook aflezen welk bereik de helm heeft. De afbeelding laat een label zien van een instelbare helm. Deze is instelbaar tussen 58 cm en 62 cm. Dat betekent dat deze helm geschikt is voor mensen met een hoofdomtrek tussen 58 cm en 62 cm.

De juiste maat – meet je hoofdomtrek voordat je gaat shoppen

Of je nu online of in een echte winkel gaat shoppen. Het is heel handig om vooraf de omtrek van je hoofd te meten. Zo weet je namelijk gelijk of een helm op je hoofd past, of niet. Je kunt je hoofdomtrek het makkelijkst op de volgende manier meten:

 1. Pak een meetlint of centimeter.
 2. Ga voor de spiegels staan (zodat je ziet wat je doet), of vraag of iemand je helpt met meten.
 3. Meet de omtrek net boven je wenkbrauwen.
 4. Lees de maat af in de maattabel voor skihelmen

Onderstaande afbeelding legt nog eens uit hoe je je hoofdomtrek kunt meten.

Voorbeeld hoofdomtrek meten voor skihelm

Skihelm – maattabel

Hieronder staat een maattabel met de maten van de skihelmen van de meeste bekende fabrikanten.  Alle maten corresponderen met de hoofdomtrek in centimeters.

Merk XS S M L XL XXL
Anon 53-55 55-57 57-59 59-61 61-63 x
Atomic x 53-56 56-59 59-62 x x
Dainese 53-54 55-56 57-58 59-60 61-62 x
Giro 52-53,5 53,5-55,5 55,5 – 57 57-59 59-60,5 60,5-62,5
K2 48-51 52-55 56-59 60-62 x x
Kask x x 56 58 60 62
Salomon 53-54 55-56 56-57 58-59 59-60 61-62
Shred x 52-56  57-61 x x x
Sinner 53-54 55-56 57-58 59-60 61-62 x
Tenson x 54-58 x 58-62 x x

Let op het gewicht van je skihelm

Hoe zwaar weegt een skihelmLet ook op het eigen gewicht van de skihelm die je wilt gaan kopen. Als je bij het passen al vindt dat een helm zwaar aanvoelt, bedenk dan dat het de hele dag op je hoofd zit. Een zware skihelm op je hoofd is niet erg comfortabel. De meeste mensen zijn maar één of twee weken op wintersport. Ze zijn het meestal ook niet gewend om dagelijks een helm te dragen. Let daarom goed op het gewicht van de helm. Anders wil je straks je ski- of snowboardhelm niet meer op en ga je weer zonder helm de piste op.

Bij de meeste helmen staat het eigen gewicht van de helm vermeld op het label aan de binnenkant. Een ‘lichte skihelm’ weegt minder dan 400 gram. Vaak gaat het dan om een zogenaamde inmold helm. Dat betekent dat de buitenhelm en de binnenhelm aan elkaar vergoten zijn en er daarom minder materiaal gebruikt wordt.

Op de afbeelding zie je hoe je het gewicht van de helm kunt zien.

Neem je skibril mee, of koop een bijpassende skibril

Een skihelm en een skibril horen echt bij elkaar. Niet alleen omdat ze tegenwoordig allebei deel uit maken van ieders skiuitrusting, maar ook omdat het heel vervelend kan zijn als de bril en de helm niet goed op elkaar aansluiten. N

Als de skibril en de skihelm niet goed op elkaar aansluiten kun je tegen de volgende ongemakken aanlopen:

 • De bril zit te strak en duwt de helm omhoog.
 • Er zitten luchtgaten tussen krijg je sneeuw/regen in je ogen.
 • Slecht zicht doordat het niet goed aansluit en je bril beslaat.

eem daarom je skibril mee als je een wintersporthelm gaat kopen, of koop een helm met een bijbehorende skibril. Je kunt ook een helm met vizier kopen, maar realiseer je wel dat deze zwaarder zijn en daardoor mogelijk wat minder comfortabel. Hieronder staan een paar skihelmen met vizier. De prijs is gemiddeld wat hoger dan voor een ‘normale’ helm, maar bedenk dat je geen losse skibril meer hoeft te kopen.

 

257,99 EUR

289,99 EUR

Let op de EN1077 norm, het CE keurmerk zegt niks!

Veilingheids keurmerk van de skihelm herkennen via het label

In Nederland en de rest van Europa mogen geen skihelmen worden verkocht die niet aan de CE-normering voldoen. Helaas is de CE norm geen keurmerk. Dat wil zeggen, het zegt weinig over de kwaliteit van de skihelm. Een goede wintersporthelm voldoet aan EN1077 normering. Deze is speciaal opgesteld voor ski- en snowboardhelmen. Op de afbeelding kun je zien hoe je aan het label herkent of de helm voldoet aan de juiste normering.Op de afbeelding kun je zien hoe je aan het label herkent of de helm voldoet aan de juiste normering.

LET OP: Enkele winkels verkopen helmen die aan de EN1078 norm voldoen, deze norm is voor fietshelmen en is veel minder streng dan de EN1077 norm.

Goedkope skihelm kopen

Hoewel ook voor een skihelm over het algemeen geldt dat goedkoop duurkoop is. Zijn er toch wel een aantal aanbieders van betaalbare skihelmen. Het beste voorbeeld hiervan is sportconcern Decathlon. Zij bieden degelijk materiaal voor een interessante prijs. Behalve een skihelm, kun je bij Decathlon ook terecht voor onder meer ski handschoenen, een ski jas of skibroek of een ski bril.

Hieronder staan een paar mooie, kwalitatief goede, goedkope skihelmen.

 

70,00 EUR

89,99 EUR

Skihelmen bij onze Wintersport partner bol.comEen goedkope skihelm vindt je ook bij bol.com

De grootste webshop van Nederland: bol.com heeft deze veruit het grootste aanbod als het gaat om skihelmen. In het assortiment van bol.com bevinden zich ook een aantal zeer aantrekkelijk geprijsde skihelmen.

 

Test of je goed zicht hebt met je helm op?

Je wilt op de piste natuurlijk wel voldoende zicht hebben. Let er daarom bij het passen op of je voldoende zicht hebt. Kijk naar links, kijk naar rechts en kijk of je het goed kunt zien. Draai ook je hooft naar links en naar rechts om te kijken of je comfortabel je gezicht kunt draaien.

Test of je nog goed kunt horen met een skihelm op?

Voor je veiligheid is het belangrijk dat je ook nog goed kunt horen met je ski- of snowboardhelm. Er zijn hele mooie helmen met geïntegreerde audio en aansluitingen voor een iPod, mp3 speler of smartphone, toch is het vooral belangrijk dat je op de piste je omgeving kan horen. Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor de veiligheid van andere wintersporters. Zorg er daarom voor dat je ook met een skihelm op nog goed kunt horen. Je zult merken dat je tijdens het snowboarden en skiën je oren gebruikt om je te oriënteren. Zeker als het zicht op de piste slecht is, bijvoorbeeld vanwege mist, sneeuw of laaghangende bewolking.

Past de helm bij de rest van je wintersport outfit?

Voor de veiligheid natuurlijk veel minder belangrijk, maar natuurlijk is het leuk als je skihelm past bij de rest van je ski outfit. Je wilt het liefste dat je volledige outfit (ski jas, skihelm, skibrilskibroek en skihandschoenen) één flitsend geheel vormt. Persoonlijk maakt mij dat minder uit, mij gaat het vooral om comfort en veiligheid. Maar voor de fashionista’s onder ons. Er zijn gelukkig helmen in allerlei kleuren en modellen verkrijgbaar.

Video over het kopen van een skihelm

Coolblue heeft een hele praktische video gemaakt over het kopen van een skihelm. Hierin wordt alles wat hierboven staat nog eens uitgelegd.

Je kunt natuurlijk hele mooie helmen kopen bij Coolblue.nl

Het onderhoud van je skihelm

Hieronder staan een aantal tips voor het gebruik en onderhoud van je helm. Op deze manier beleef je optimaal plezier aan je wintersporthelm en gaat hij langer mee.

 • De buitenkant van de helm is van kunststof. Dit kan het beste schoongemaakt worden met een milde zeep en een zachte doek.
 • De binnenkant van de helm kan in veel gevallen verwijderd worden om (op de hand!) te wassen. Wel zo makkelijk en hygiënisch.
 • Laat de skihelm na gebruik goed drogen,
 • Bewaar de droge helm altijd in de daarvoor bestemde opberghoes. Deze wordt in de meeste gevallen met de helm meegeleverd. Deze opberghoes beschermt het kunststof van de helm tegen uitdrogen.
 • Na een val op het hoofd dient de helm vervangen te worden.
 • Na vijf jaar is het sowieso goed om de helm te vervangen omdat hij langzaam zijn dempende werking verliest.

 

Is een het dragen van een skihelm eigenlijk verplicht?

Het is in veel skigebieden niet verplicht om een wintersporthelm te dragen op de piste, toch is het wel heel verstandig om er wel één te dragen. In delen van Oostenrijk en in Italië is het voor kinderen verplicht om een helm te dragen tijdens het skiën of snowboarden. Ook als je zoon of dochter op skiles gaat moet hij of zij een skihelm op. Mocht je zelf niet over een helm beschikken, dan kan je die overigens altijd huren. Soms kan dat bij de skischool, maar het kan zeker bij de skiverhuur.

Er is al jarenlang een discussie of de verplichting om een skihelm te dragen ook voor volwassenen ingesteld zou moeten worden. Tot op heden is het voor volwassenen echter niet verplicht om een skihelm te dragen. Dit geldt in ieder geval voor de volgende landen: Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Frankrijk, Verenigde Staten, Canada, Noorwegen en Tsjechië.

 

 

 

Disclaimer: Dit artikel over skihelmen is met zorg en aandacht samengesteld. De prijzen die getoond zijn, zijn prijzen van onze partners en kunnen daarom aan prijswijzigingen onderhevig zijn. Er kunnen daarom geen rechten ontleent worden aan de getoonde prijzen van een individuele skihelm.