Skihelm / Snowboardhelm

Skihelm - alles over het kopen van een goede ski- of snowboard helm

skihelm voor damesskihelm voor herenskihelm voor kinderen

Tegenwoordig ontkom je er niet meer aan om tijdens het snowboarden of skiën een skihelm of snowboardhelm te dragen. Wist je dat je het merendeel van de verwondingen die je tijdens het wintersporten kunt krijgen, kunt voorkomen door het dragen van een helm?

Bij 15% van de ongevallen op de piste is sprake van hoofdletsel, een goede helm beschermt hiertegen.

En dat geldt niet alleen voor de ongelukken die je zelf veroorzaakt, maar ook als iemand anders je omver skiet of boardt. In dit artikel hebben we alle informatie verzameld die je nodig hebt om de juiste skihelm of snowboardhelm te kunnen kiezen.

Skihelm kopen, waar moet je op letten?

Het belangrijkste om te onthouden als je op zoek gaat naar een skihelm is dat de helm goed moet passen. Een helm die te groot is beschermt je hoofd onvoldoende, terwijl een helm die te klein is knelt, waardoor je hoofdpijn krijgt.

Meet je hoofdomtrek voordat je gaat shoppen

Of je nu online of in een fysieke winkel gaat shoppen, het is handig om vooraf de maat van de skihelm te bepalen. Meet daarom de omtrek van je hoofd voordat je gaat winkelen. Dan weet je gelijk naar welke maat helm jet moet zoeken.

Je meet je hoofdomtrek op de volgende manier:

 1. Pak een meetlint of centimeter.
 2. Ga voor de spiegels staan (zodat je ziet wat je doet), of vraag of iemand je helpt met meten.
 3. Meet de omtrek net boven je wenkbrauwen.
 4. Lees de maat af in de maattabel voor skihelmen

Onderstaande afbeelding laat zien hoe je je hoofdomtrek kunt meten.

Voorbeeld hoofdomtrek meten voor skihelm

Pas de skihelm en doe de helmtest

Ook als je vantevoren je hoofdomtrek gemeten hebt, is het belangrijk om de helm niet passen. Helmmaten zijn niet universeel en de ene helm zal dus beter zitten dan de andere. Om te controleren of de skihelm goed op je vast, volg je onderstaande stappen:

 • Zet de skihelm op.
 • Maak de kinriem vast.
 • Schud vervolgens met je hoofd alsof je ‘ja’-schudt.
 • Schud daarna met je hoofd alsof je ‘nee’-schudt.
 • Spring een paar keer op en neer.

Als de helm goed past, blijft hij bij al deze bewegingen stevig op je hoofd zitten.

Verstelbare skihelmen

De meeste wintersporthelmen zijn verstelbaar. Dit betekent dat je de helm precies passend kan maken. Let er wel op dat de mate van verstelbaarheid slechts beperkt is. In elke helm staat een label met daarop de maat. Hier kun je ook aflezen welk bereik de helm heeft.

Verstelbare skihelm - de maat aflezen

De afbeelding laat een label zien van een verstelbare skihelm. Deze is verstelbaar tussen 56 cm en 59 cm. Dat betekent dat deze helm geschikt is voor mensen met een hoofdomtrek tussen 56 cm en 59 cm.

Er zijn verschillende systemen voor het instellen van de juiste maat:

 • Verstellen met een wiel
 • 3D systeem
 • Vulling
 • Air Fit, verstellen met een pompje
Verstelbare skihelm met een draaiwiel

Bij dit systeem kan je de skihelm instellen via een draaiwiel dat op de achterkant van de helm is bevestigd. De helm op deze manier precies op maat te maken. Voordeel van verstelbaarheid via een draaiwiel is dat je hem ook onderweg of in de lift nog even snel af kan stellen.

Skihelm instellen met een draaiknop

Verstelbare skihelm met het 3D systeem

Het 3D systeem werkt hetzelfde als het systeem met een draaiwiel. Het grote verschil is dat je nu niet alleen de omtrek van de helm kunt instellen, maar ook de positie van de helm ten opzichte van je gezicht. Op deze manier voorkom je dat er een ‘goggle gap’, een bloot stuk voorhoofd tussen je skibril en je helm, ontstaat. Omdat dit systeem ook weer met een draaiwiel werkt, kan je de helm aanpassen op het moment dat je je skibril opzet of wanneer je wisselt tussen je skibril en je zonnebril.

Verstelbare skihelm met vulling (pad system) of elastiek

Sommige skihelmen kunnen versteld worden door middel van elastiek of een vulling. Bij een elastiek kan de maat worden ingesteld door een elastische band. Bij een skihelm met vulling worden er voeringen in verschillende diktes meegeleverd. Hiermee kan de helm passend worden gemaakt. Deze manier van verstellen zien we vooral terug bij de goedkopere varianten en dan met name in het kindersegment. De helm kan hierdoor ‘op de groei’ gekocht worden.

Salomon verstelbare skihelmVerstelbare skihelm met ‘Custom Air’

Sommige merken hebben hun skihelm verstelbaar gemaakt door middel van een ‘Custom Air’ systeem. Er bevinden zich dan kleine luchtkussens in de helm. Met een pompje aan de onderkant van je helm kunnen de kussentjes opgepompt worden. Meestal bevind zich aan de onderkant ook een pompje om de lucht uit de kussentjes te laten lopen. Dit systeem is ontwikkeld door Salomon en vind je daardoor ook voornamelijk in skihelmen van dit merk.

Het gewicht van de skihelm

De meeste mensen gaan maar één of twee weken op wintersport en zijn het niet gewend om dagelijks een helm te dragen. Let daarom goed op het eigen gewicht van de helm. Als je bij het passen al vindt dat een helm zwaar aanvoelt, bedenk dan hij tijdens de wintersport de hele dag op je hoofd zit.

Bij de meeste helmen staat het eigen gewicht vermeld op het label aan de binnenkant. Een ‘lichte skihelm’ weegt minder dan 400 gram. Vaak gaat het dan om een zogenaamde inmold helm. Dat betekent dat de buitenhelm en de binnenhelm aan elkaar vergoten zijn en er daarom minder materiaal gebruikt wordt.

Ventilatie

Tijdens het skiën of boarden kan je hoofd erg warm worden. Het is daarom belangrijk dat een skihelm goede ventilatie mogelijkheden heeft. Op die manier worden warmte en transpiratievocht afgevoerd. Alle helmen hebben wel een bepaalde vorm van ventilatie. Een goede helm heeft echter ventilatiemogelijkheden die je zelf in kan stellen. Vaak is het een schuif of een knop op de helm waarmee je ventilatiegaten open of dicht kunt zetten. Dat is fijn voor als het gaat sneeuwen of regenen, want dan schuif je deze ventilatiegaten bovenop gewoon weer dicht.

 

Zicht met een skihelm

Je wilt op de piste natuurlijk wel voldoende zicht hebben. Let er daarom bij het passen op of je voldoende zicht hebt.

Kijk naar links, kijk naar rechts en kijk of je het goed kunt zien. Draai ook je hoofd naar links en naar rechts om te kijken of je comfortabel je gezicht kunt draaien.

Goed horen met een skihelm op

Voor je veiligheid is het belangrijk dat je ook nog goed kunt horen met je ski- of snowboardhelm. Er zijn hele mooie helmen met geïntegreerde audio en aansluitingen voor een iPod, mp3 speler of smartphone, toch is het vooral belangrijk dat je op de piste je omgeving kan horen. Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor de veiligheid van andere wintersporters. Zorg er daarom voor dat je ook met een skihelm op nog goed kunt horen. Je zult merken dat je tijdens het snowboarden en skiën je oren gebruikt om je te oriënteren. Zeker als het zicht op de piste slecht is, bijvoorbeeld vanwege mist of sneeuw.

Neem je skibril mee, of koop een bijpassende skibril

Een skihelm en een skibril horen echt bij elkaar. Niet alleen omdat ze tegenwoordig allebei deel uit maken van ieders skiuitrusting, maar ook omdat het heel vervelend kan zijn als de bril en de helm niet goed op elkaar aansluiten.

Als de skibril en de skihelm niet goed op elkaar aansluiten kun je tegen de volgende ongemakken aanlopen:

 • De bril zit te strak en duwt de helm omhoog.
 • Er zitten luchtgaten tussen en krijg je sneeuw/regen in je ogen.
 • Slecht zicht doordat het niet goed aansluit en je bril beslaat.
 • Er onstaat een goggle gap waardoor je voorhoofd (erg) koud wordt.

Neem daarom je skibril mee als je een wintersporthelm gaat kopen, of koop een helm met een bijbehorende skibril.

Je kunt ook een helm met vizier kopen, maar realiseer je wel dat deze zwaarder zijn en daardoor mogelijk wat minder comfortabel. Hieronder staan een paar skihelmen met vizier. De prijs is gemiddeld hoger dan voor een ‘normale’ skihelm, maar je hoeft dan geen losse skibril meer te kopen. Wij hebben de beste skihelmen met vizier van 2018 voor je geselecteerd in dit artikel.

Let op de EN1077 norm, het CE keurmerk zegt niks

In Nederland en de rest van Europa mogen geen skihelmen worden verkocht die niet aan de CE-normering voldoen. Helaas is de CE norm geen keurmerk. Dat wil zeggen, het zegt weinig over de kwaliteit van de skihelm. Een goede wintersporthelm voldoet aan EN1077 normering. Deze is speciaal opgesteld voor ski- en snowboardhelmen.

LET OP: Enkele winkels verkopen helmen die aan de EN1078 norm voldoen, deze norm is voor fietshelmen en is veel minder streng dan de EN1077 norm.

Koop je skihelm online

Helmen zijn te koop bij wintersportspeciaalzaken in Nederland en de skiverhuur in de wintersportgebieden. Het voordeel van het kopen van een skihelm bij een fysieke winkel is dat je de helm direct kan passen. En dat je (als je geluk hebt) goed geadviseerd wordt. Het nadeel is dat de prijs in de winkel vaak wat hoger is dan als je online. Bovendien is het assortiment skihelmen online een stuk groter.

Als je van te voren goed de maat van je hoofd opmeet, zoals we hier beschreven hebben, dan raden wij je aan om online een helm uit te zoeken. Je kunt hem na bezorging passen en als hij niet lekker zit, kan je hem vrijwel altijd kosteloos retourneren.

Hieronder staan de webshops met het grootste aanbod aan wintersporthelmen:

Een skihelm koop je bij Duijvestein - bekijk het assortiment online

80+ helmen

vanaf €59,95

Helm kopen - bekijk het assortiment van Bergfreunde.nl

100+ helmen

vanaf €59,95

Online een skihelm kopen - bekijk het assortiment van Winter-geest.nl

80+ helmen

vanaf €89,95

Skihelmen bij onze Wintersport partner bol.comHet grootste aanbod skihelmen vindt je bij bol.com

Hoewel bol.com geen wintersportspecialist is, heeft deze webshop veruit het grootste aanbod als het gaat om skihelmen. In het assortiment van bol.com bevinden zich meer dan 500 helmen voor heren, meer dan 450 skihelmen voor dames en ruim 100 skihelmen voor kinderen. Een klein nadeel van deze webshop is dat de informatie die bij de producten wordt getoond niet altijd even volledig en duidelijk is.

Skihelm voor heren – de beste skihelmen

Als je zeker wil weten dat je een goede, comfortabele en veilige skihelm koopt, bekijk dan de beste skihelmen voor heren. In dit artikel hebben we de beste skihelmen voor heren geselecteerd in verschillende prijsklassen. De skihelmen van de merken Julbo en Smith doen het voor heren sowieso goed.

Skihelm voor dames

Er is geen verschil tussen de vorm van de schedel van mannen en vrouwen. Dames kunnen daarom prima een skihelm voor mannen dragen en er zijn ook genoeg uniseks modellen op de markt. Skihelmen voor dames hebben wel vaak een vrouwelijker afwerking. Damesmodellen zijn doorgaans wat kleiner, hebben een ander design en andere kleuren. Daarbij zijn er vaak wat extra’s voor comfort toegevoegd. Zo wordt er vaker gebruik gemaakt van zachte materialen voor de afwerking. In dit artikel hebben we de beste skihelmen van 2018 voor dames geselecteerd.

skihelm kind

Skihelm voor kinderen

In de meeste skigebieden is het verplicht voor kinderen om een skihelm te dragen. Maar buiten de verplichting is het ook een absolute noodzaak. De hersenen van kinderen zijn nog volop in ontwikkeling en een flinke klap op hun hoofd kan letterlijk en figuurlijk lang nadreunen. Bij de skischool kan je vaak kosteloos of tegen een kleine vergoeding een passende skihelm voor je kind huren. Als je een wintersporthelm voor je kind wilt kopen, koop er dan één die verstelbaar is, dan kan de helm met je kind meegroeien.

Koop nooit een tweedehands skihelm voor je kind. Een skihelm kan door een val op het hoofd onzichtbare schade oplopen. De helm is daarom na een val op het hoofd niet meer veilig. Hetzelfde geldt voor skihelmen die ouder zijn dan vijf jaar. Deze bieden ook onvoldoende bescherming op de piste.

In dit artikel hebben we de beste skihelmen van 2018 geselecteerd.

Goedkope skihelm kopen

Ten eerste willen we je adviseren om niet te bezuinigen op je skihelm. Geen prijs is te hoog als het gaat om de bescherming van je hoofd. De gevolgen na een val op hoofd kunnen desastreus zijn en levenslange gevolgen hebben. Een goede skihelm is daarom een must.

Wanneer je niet veel geeft om comfort en alleen je hoofd wil bescherming tijdens het skien, dan zijn er echter wel mogelijkheden om minder uit te geven aan een skihelm. Voor rond de 70 euro kan je dan een goede en veilige helm kopen. In dit artikel over de beste skihelm hebben we twee aantrekkelijke budget opties opgenomen die je alle veiligheid bieden die je op de piste nodig hebt.

Let op: wanneer je aan het einde van het seizoen in de uitverkoop een skihelm koopt, kan dat veel geld schelen. Houdt er echter wel rekening mee dat deze helm aan het begin van het seizoen al in het schap lag. Deze skihelm heeft daardoor een levensduur van 4 seizoenen in plaats van 5 seizoenen. Het eerste seizoen heeft de helm er immers al (liggend in de winkel) opzitten. Na vijf jaar is het dempende materiaal (wat voornamelijk bestaat uit weekmakers) een groot deel van zijn werking kwijt en moet de helm dus worden vervangen.

Onderhoud van je skihelm

Hieronder staan een aantal tips voor het gebruik en onderhoud van je helm. Op deze manier beleef je optimaal plezier aan je wintersporthelm en gaat hij langer mee.

 • De buitenkant van de helm is van kunststof. Dit kan het beste schoongemaakt worden met een milde zeep en een zachte doek.
 • De binnenkant van de helm kan in veel gevallen verwijderd worden om (op de hand!) te wassen. Wel zo makkelijk en hygiënisch.
 • Laat de skihelm na gebruik goed drogen,
 • Bewaar de droge helm altijd in de daarvoor bestemde opberghoes. Deze wordt in de meeste gevallen met de helm meegeleverd. Deze opberghoes beschermt het kunststof van de helm tegen uitdrogen.
 • Na een val op het hoofd dient de helm vervangen te worden.
 • Na vijf jaar is het sowieso goed om de helm te vervangen omdat hij langzaam zijn dempende werking verliest.

 

Skihelm – maattabel

Hieronder staat een maattabel met de maten van de skihelmen van de meeste bekende fabrikanten.  Alle maten corresponderen met de hoofdomtrek in centimeters.

MerkXSSMLXLXXL
Anon53-5555-5757-5959-6161-63x
Atomicx53-5656-5959-62xx
Dainese53-5455-5657-5859-6061-62x
Giro52-53,553,5-55,555,5 – 5757-5959-60,560,5-62,5
K248-5152-5556-5960-62xx
Kaskxx56586062
Salomon53-5455-5656-5758-5959-6061-62
Shredx52-56 57-61xxx
Sinner53-5455-5657-5859-6061-62x
Tensonx54-58x58-62xx

Disclaimer: Dit artikel over skihelmen is met zorg en aandacht samengesteld. De prijzen die getoond zijn, zijn prijzen van onze partners en kunnen daarom aan prijswijzigingen onderhevig zijn. Er kunnen daarom geen rechten ontleend worden aan de getoonde prijzen van een individuele skihelm.