Voor de fanatieke wintersporters die graag het maximale uit hun wintersport (en skipas) willen halen, verzamelen we de mooiste skiroutes. Dit jaar skieden wij als gezin de 4 Bergen Ski skironde. Deze tour gaat over de vier bergtoppen van Reiteralm, Hochwurzen, Planai (Schladming) en Hauser Kaibling (Haus am Ennstal). Tijdens het skiën kom je ook nog eens door het dal van Rohrmoos. Een bijzondere en verrassende tour van in totaal 40 kilometer (heen en terug).

Kan ik een kinderskihelm online kopen
Een geweldig uitzicht bij het bergstation van de Planai gondel

Samenvatting van de 4 Bergen Ski tour

Skironde geschikt voor: gevorderde wintersporters, gezinnen met kinderen die zwarte piste kunnen skiën.
Kindvriendelijk skironde: voor kinderen die kunnen skiën, een ware dagtocht.
Aantal kilometers: 44 kilometer als je de funparken meepakt.
Hoogtemeters: 8.820.
Hoogste punt: Hauser Kaibling op 2015 meter.
Laagste punt: Schladming, Planai dalstation op 745 meter.
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld, de uitdaging zit hem voornamelijk in de afstand. Blauwe, rode en zwarte piste.
Tijd skironde: voor families met kinderen een dagtocht (5-7 uur), volwassenen 4 uur.

Schladming is erg kindvriendelijk
Bij Planai en Hauser Kaibling zijn geweldige funslopes.

De 4 Bergen Ski ronde

Je kan de ronde beginnen in één van de vier aangesloten skigebieden: Reiteralm, Hochwurzen, Schladming (skigebied Planai) of Haus am Ennstal (skigebied Hauser Kaibling). Deze skigebieden maken onderdeel uit van Ski Amadé en alle liften zijn dus met je Ski Amadé kaart toegankelijk. Voor deze tour moet je genoeg tijd uittrekken, dus begin op tijd of breek hem tijdig af. De verbindingsliften gaan in veel gevallen tot 16.30 uur of zelfs 17.00 uur wat je wat extra tijd geeft om bij je aanvangspunt terug te komen.

Wij hebben de route vanaf Reiteralm naar Hauser Kaibling en weer terug geskied. De route is daarom ook in deze volgorde beschreven.

Reiteralm

Reiteralm is een heerlijk skigebied om deze skironde te beginnen. Het gebied is uitermate geschikt voor gevorderde wintersporters dankzij de steile pistes. Van de vier skigebieden in deze skironde biedt Reiteralm de meeste uitdaging. De brede pistes brengen je naar de gondel van Hochwurzen.

Leuk: in Reiteralm kan je een tijdsmeting laten doen van je skisnelheid.

Reiteralm ski lift stoeltjeslift
De uitdagende pistes van Reiteralm zijn altijd goed geprepareerd

Hochwurzen

Vanaf Hochwurzen word je verrast door een aantal opvallende pistes. Zo ski je door een tunnel onder de weg van Rohrmoos (Schladming) door en moet je een paar keer een weg oversteken. Alles zonder dat je je ski’s uit hoeft te trekken. Je komt hier een paar gezellige gezellige berghutten tegen en uiteindelijk neem je de gondel bij Planai (Schladming) omhoog.

Leuk: Hochwurzen heeft een leuke funslope en je skiet door de tunnels als je afdaalt naar Rohrmoos.

Hochwurzen is de tweede bergtop in de 4 bergen skitour
De Hochwurzenhütte op de top van Hochwurzen

Planai (Schladming)

Planai is het grootste skigebied van de 4 Bergen ski ronde. Skigebied Schladming is afwisselend, veelzijdig en geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Hier bevindt zich een leuke funslope waar kinderen en volwassenen vanaf kunnen. De rode en blauwe pistes hier zijn breed en overzichtelijk.

Leuk: rode piste 2 is mijn favoriet in het skigebied. Hier kan je ook eten bij de Wieslechalm, een fijne berghut. Sowieso is het eten in de meer dan 80 skihutten in de regio erg goed.

Skigebied Planai
Skigebied Planai

Hauser Kaibling (Haus am Ennstal)

Via de Märchenwiesenbahn stoeltjeslift beland je tenslotte in Haus am Ennstal. Dit kleine onbekende skigebied is de verrassing van deze skironde en daarom leuk om als laatste aan te doen.

Hauser Kaibling heeft een geweldige funslope. Één keer van deze funslope af is zeker niet genoeg! En de dalafdaling van skigebied Hauser Kaibling is ook heel bijzonder om te doen. Je moet aan het einde van de dalafdaling (piste 2, de zwarte variant) een stukje door het dorp lopen met je ski’s, om bij een bijzondere kleine gondel te komen die je omhoog brengt. We verklappen niet teveel over deze gondel, behalve dat wij in 30 jaar intensief skiën door heel Europa nog niet eerder zoiets tegen zijn gekomen. Hauser Kaibling is uiteindelijk het skigebied wat deze skironde zo bijzonder maakt!

Hauser Kaibling is de verassing van deze skiroute
Hauser Kaibling is de verassing van deze skitocht.

Terugweg 4 Bergen Ski

Om weer terug te komen in Reiteralm leg je dezelfde ronde in omgekeerde volgorde af. Twee keer moet je goed opletten: Om van Planai weer richting Hochwurzen te skiën moet je gebruik maken van de Fritz Blitz, dit is een soort skitunnel met een loopband erin. Om in Planai weer in het dal te komen (om daar de lift naar Hochwurzen te nemen) moet je vanaf het middelstation met de gondel verder afdalen naar het dal.

laatste lift van 4 bergen skironde in schladming
De allerlaatste lift omhoog terug naar Reiteralm

Tips voor onderweg

De leukste pistes die je onderweg tegenkomt zijn:

Reiteralm: de Skimovie (piste 8) en het Crosspark met snelheidsmeting (piste 2).
Hochwurzen: Piste 37 onder een tunnel en over de weg bij Rohrmoos met een waanzinnig uitzicht.
Planai: Het superpark bij piste 8. Alle pistes hier zijn heel geschikt om voor families.
Hauser Kaibling: Bezoek het uitzichtpunt op de top en de XXL funslope bij piste 8. Ski naar de Tauern Seilbahn in het dorp en laat je verrassen door deze bijzondere lift!

De leukste berghutten onderweg

Wij geven altijd graag tips over berghutten. Maar deze skironde bevat teveel berghutten om ze allemaal te bezoeken in de tijd dat wij hier waren (al hadden we het graag gedaan). Opvallend zijn de berghutten in Hauser Kaibling. Ze bieden mooi uitzicht, zijn gezellig en hebben allemaal bediening. Hochwurzen en Rohrmoos beschikken ook over een aantal ‘urige’ hutten.

Eigenlijk hebben we gemerkt at deze hutten allemaal ‘goed te doen’ zijn. En we horen graag jullie ervaring!

Een aanrader voor bezoekers van Ski Amadé

Wij raden de 4 Bergen Skironde aan voor alle wintersporters in Ski Amadé. Wanneer je op wintersport gaat naar Schladming of Reiteralm, kan je de tour sowieso niet missen. Maar ook als je een wintersport geboekt hebt in Wagrain, Flachau of Radstadt is deze tour heel leuk om te ondernemen. Je bent vanaf deze bestemmingen binnen een half uur in Reiteralm.

Meenemen op de 4 Bergen Ski skironde

Wij moesten ons (met jonge kinderen) best haasten onderweg. Nou was dit mede omdat we iets teveel tijd besteed hadden op de funslope, maar toch. Wij hadden gelukkig wat snacks en drinken bij ons. Omdat je niet precies weet hoe je uitkomt met de tijd, en omdat deze skironde een hele dag in beslag kan nemen, adviseren we je de volgende zaken mee te nemen in een skirugzak.

Zo ben je op alles voorbereid op een hele dag op de piste. Laat je ons weten wat je van deze skironde vindt?

 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Review skipullies van Gareth & Lucas als eyecatcher op de piste
Ook interessant
To do: Bezoek Utah, ervaar Salt Lake City en skiën in de Wasatch Mountains. Check!