Wat is er nou mooier dan een lange skitocht maken? De eerste lift omhoog nemen en dan van de ene kant van het skigebied helemaal naar de andere kant toe skiën. Ik vind dat echt geweldig! Een van de leukste skitochten die ik de afgelopen jaren gemaakt heb, is de BIG3 in skigebied Sölden. Tijdens de BIG3 rallye in Sölden, zoals deze skitocht officieel heet, combineer je een aantal van de  langste pistes van Oostenrijk tot één uitdagende skitocht. Onderweg  kom je op drie bergtoppen die hoger dan 3.000 meter zijn: de BIG 3. Deze bestaat uit de Gaislachkogl (3.058 meter), de Tiefenbachkogl (3.250 meter) en de Schwarze Schneid (3.340 meter) Bij elke top van de BIG 3 is een uitzichtplatform waar je kunt genieten van een geweldig panorama. Een geweldige uitdaging natuurlijk.

De BIG3 in Sölden is de leukste skitocht die ik de afgelopen jaren heb gemaakt.
De BIG3 in Sölden is de leukste skitocht die ik de afgelopen jaren heb gemaakt.

Zes skiliften naar de eerste top

Wij maken de skitocht met onze kinderen van 10 en 12. Ze kunnen behoorlijk goed en skiën, maar toch is het spannend of we de tocht in één dag kunnen afleggen. Voor de zekerheid hebben we wat extra eten in onze skirugzak gestopt. Op deze manier kunnen we eventueel de lunch overslaan, wanneer we in tijdnood komen. Onze skidag begint met maar liefst zes skiliften (en een korte blauwe piste). We starten met de Gigijochbahn en nemen vervolgens drie stoeltjesliften en twee gondels om bij de Schwarze Schneid, de eerste en hoogste bergtop van de dag, te komen. Het zijn veel liften, maar hier gaat onze tocht eindelijk beginnen. Voordat we de skitunnel ingaan om naar de Tiefenbachgletsjer te gaan, maken we nog snel een foto met onze skipas. Dat zijn altijd een leuke herinneringen voor later.

Skigebied Sölden biedt prachtige uitzichten.
Regelmatig stoppen we om een foto te maken.

Super sneeuw op de gletsjer

Het is april, prachtig weer en warm. Ook heeft het al heel lang niet meer gesneeuwd. Toch is de sneeuw op de Tiefenbachgletsjer geweldig. Alsof het gisteren nog gesneeuwd heeft. De blauwe lucht en de felle zon maken het plaatjes compleet, Met lange snelle bochten zijn we in no time bij de volgende gondel. Wat een geluk! Bij de Tiefenbachferner staat nauwelijks een rij. Snel stappen we in de lift die ons naar de tweede bergtop van de dag brengt.

Het mooiste uitzicht op de Tiefenbachgletsjer

Van alle drie toppen waar we tijdens de skitocht stoppen, is het uitzichtplatform op de Tiefenbachgletsjer mijn favoriet. Het uitzicht hier is onbeschrijflijk mooi. Je kijkt zo op de Pitztaler gletsjer en waar je ook kijkt, overal is het uitzicht fantastisch. Ook hier is een fotopunt. We trekken onze ski’s even uit om helemaal naar het einde te lopen. Ondanks dat er nauwelijks wind staat wiebelt de brug een beetje. Gelukkig hebben we geen last van hoogtevrees.

BIG3- uitzicht vanaf het BIG3 platform
Het uitzicht is indrukwekkend.

De langste piste van Oostenrijk

Na dit uitzicht hebben we zin om eindelijk echt te gaan skiën. We zijn tenslotte al een tijd onderweg en hebben pas één afdaling afgelegd. Snel skiën we naar de stoeltjeslift die ons naar het startpunt van de langste piste van Oostenrijk brengt. Deze piste begint net onder de top van de Schwarze Schneid. Eerst dalen we een flink stuk over de Rettenbachgletsjer af, voor we aan de lange afdaling naar Sölden beginnen. In totaal is deze piste maar liefst 15 kilometer lang. Hij is overigens niet al te moeilijk. Het overgrote deel van de afdaling staat gearceerd als blauw. En zelfs de rode stukken die we halverwege tegenkomen, zijn niet al te stijl. De lange afdaling eindigt bij het dalstation van de Gaislachkogl, vlakblij het centrum van Sölden.

De afdaling is niet zo moeilijk, maar wel heel lang!

Lange afdalingen rondom de Gaislachkogl

De Gaislachkogl is de derde en laatste bergtop van de BIG3. Dit is mijn favoriete deel van de ronde. In dit deel van het skigebied bevinden zich namelijk een aantal hele fijne, lange pistes. Rode piste 1 en blauwe piste 2 zijn geweldig om op hoge snelheid met lange bochten vanaf te carven.

In Sölden zijn een aantal fantastische lange afdalingen te vinden.
Rondom de Gaislachkogl zijn een aantal fantastische lange afdalingen te vinden.

Overzicht BIG3 Sölden: skitocht over drie 3.000-ers

Hieronder staan nog een alle details van deze leuke, uitdagende skitocht.

Locatie: skigebied Sölden, Oostenrijk.
Skironde geschikt voor:
 gevorderde wintersporters, gezinnen met kinderen die flink door kunnen skiën.
Kindvriendelijk skironde: alleen als je kinderen echt door kunnen skiën. Anders niet.
Aantal kilometers: ca 50 kilometer.
Hoogtemeters: een kleine 10.000
Hoogste punt: Schwarze Schneid op 3.340 meter.
Laagste punt: Gaislachkogel dalstation op 1.363 meter.
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld, de uitdaging zit hem voornamelijk in de afstand.
Tijd skironde: Afhankelijk van je eigen tempo en de drukte. Maar reken op een hele dag.

Drie tips voor als je zelf de BIG3 in Sölden skiën

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden? En wil je de BIG3 in Sölden zelf een keer op de ski’s of het snowboard gaan afleggen? Dan heb ik nog een aantal handige tips voor je.

1. Begin bij de Gaislachkogl

De officiële route van deze tocht begint bij Gigilach en eindigt bij de Gaislachkogel. Zelf vind ik het prettiger als het start- en eindpunt hetzelfde zijn. Omdat ik zelf vooral de pistes aan deze kant erg tof vindt, kan je overwegen om hier te beginnen en dan de oversteek te maken naar Gigijoch en de gletsjers. Je eindigt dan met de lange dalafdaling naar de Gaislachkogl. Vergeet trouwens niet om je goed in te smeren met speciale wintersport zonnebrand. Op de gletsjer brandt de zon erg fel.

2. Neem eten en drinken mee

Wanneer je een beetje door skiet, dan kan je de ronde in zo’n 4-5 uur afleggen. Wanneer je op tijd begint, heb je genoeg tijd om ergens te stoppen om wat te eten en te drinken. Is het erg druk, of twijfel je of je het qua tijd red. Neem dan een rugzak met wat eten en een drinkfles water mee. Goed om te weten is dat je bij de Powder8,bij het bergstation van de Gaislachkogel kan zitten om je zelf meegebrachte eten en drinken te nuttigen.

De Powder 8 in Sölden
De Powder 8 in Sölden

3. Bezoek 007 elements

Wanneer je in Sölden bent, kan je niet om James Bond heen. Bij elke lift staat wel een verwijzing naar 007. Een aantal scenes uit de James Bond film ‘Spectre’ zijn opgenomen in Sölden. Op de top bij de Gaislachkogl staat daarom zelfs een speciaal museum, 007 Elements. Wanneer je een weekpas koopt, mag je deze gratis een keer bezoeken. In het vertellen ze alles over de stunts die in Sölden zijn opgenomen. Iedere 7 minuten start een rondleiding die je meeneemt door een aantal zalen. Onze favorieten zijn de zaal met een replica van het vliegtuig dat gebruikt is en natuurlijk de zaal waar de scenes die in Sölden zijn opgenomen worden vertoond.

Deze gondel speelt een kleine rol in de James Bond film 'Spectre'.
Deze gondel speelt een kleine rol in de James Bond film ‘Spectre’.

Over skigebied Sölden

Skigebied Sölden is een van meest bekende en populaire skigebieden in Oostenrijk. Het skigebied is sneeuwzeker, immens groot en super veelzijdig. Vanwege de hoge ligging en de aanwezigheid van twee gletsjers, hoort het tot de meest sneeuwzekere skigebieden van Oostenrijk. Skigebied Sölden omvat meer dan 140 kilometer aan pistes. In het skigebied is 70 kilometer aan blauwe pistes, 40 kilometer aan rode pistes en 27 kilometer aan zwarte pistes te vinden. Het dorp Sölden ligt op 1.350 meter en het hoogste punt van het skigebied is 3.344 meter.

skigebied Sölden - plan
Het skigebied van Sölden is uitgebreid en divers.

Naast sneeuwzeker is Sölden ook erg kindvriendelijk. Bij de Gigijoch zijn een aantal leuke funslopes voor kinderen te vinden. Ook zijn er genoeg skischolen (met Nederlandse skileraren) te vinden.

Er is ruime keuze aan hotels en appartementen in Sölden. Het dorp is echter niet goedkoop. Je kunt er ook voor kiezen om in een van de andere dorpen in het Ötztal te verblijven. In Ötz, Umhausen, Längenfeld, Niederthai of Sautens bijvoorbeeld. Vanuit al deze dorpen rijdt een gratis skibus die je naar de piste brengt.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
8 redenen om al in december op wintersport te gaan
Ook interessant
Dít is waarom Obertauern dé perfecte bestemming is voor je eerste wintersport