Vandaag, 10 februari is ‘International Ski Patrol Day‘. Op deze dag vestigt Helly Hansen de aandacht de ‘ski patrollers’ die er dag in dag uit voor zorgen dat wij kunnen wintersport. Medio januari was ik in Chamonix en mocht een dag meekijken met de lokale pisteredding. En van wat ik mee maakte was ik behoorlijk onder de indruk.

Met de eerste lift omhoog

De dag begint vroeg. Nog voor de liften en pistes officieel open gaan, zitten wij al in de ‘ TC Plan Jouran’, de gondel die ons vanuit Argentière naar het ‘hoofdkantoor’ van de bergredding brengt. Qua weer hebben we echt pech. Het is veel te warm voor de tijd van het jaar en het regent tot ver boven 2.500 meter. Daarboven sneeuwt het. Maar of dat zo’n goed nieuws is, is maar de vraag. Door de kou zijn de kabels van de skiliften bevroren en kunnen voorlopig nog niet open. Slecht nieuws voor iedereen die vandaag de piste op wil, maar voor mij een uitgelezen kans om van dichtbij te ervaren hoe een gemiddelde werkdag van de Ski Patrol er uit ziet.

Vroege start: lawines afschieten

Ik zat al om 08:00 uur in een van de eerste liften omhoog, maar voor een aantal ski patrollers begon de dag nog veel eerder. Terwijl ik me om 06:30 uur nog een keer omdraaiden in bed, zijn de eersten al begonnen met werken. Op dat tijdstip worden namelijk de eerste lawines ‘afgeschoten’. Dat gebeurt overigens niet vanaf de berg, maar vanuit kantoor door middel van Gazex lawinesystemen. Misschien heb je ze wel eens gezien. Het zijn die grijze buizen die in sommige skigebieden uit de berg steken. In deze buizen wordt, vanaf afstand, een propaan en zuurstof onder hoge druk naar buiten geduwd. Door de schokgolf die ontstaat, komen kritieke sneeuwmassa’s los.

De Gazex systemen zijn trouwens niet het enige middel om een lawine te triggeren. Wanneer er op specifieke hellingen vergroot lawinegevaar is, gaan de ski patrollers er met sneeuwscooters en ski’snaar toe om met springstof een instabiele sneeuwdek in beweging te brengen.

Iedere piste controleren voor de skidag kan beginnen

Vervolgens begint voor de meeste medewerkers van de pisteredding het echte werk. Na een uitgebreide briefing, waarin iedereen zijn eigen taak krijgt, wordt elke piste nauwkeurig gecontroleerd. Er wordt gekeken naar ijzige en kale plekken, of de pistemarkering nog op orde is en de netten, die weggehaald zijn zodat de pistenbulkly zijn werk kan doen, worden teruggezet. Ook wordt er beoordeeld welke pistes gesloten blijven. Vanwege de regen en sneeuw zijn dat er vandaag een heleboel, voorlopig is alleen de dalafdaling ‘Pierre a Ric’ open.

Overdag: eerste hulp en advies

Overdag bestaan de werkzaamheden van de Ski Patrol uit het patrouilleren op de piste, het verlenen van hulp bij ongevallen en het beantwoorden van vragen over de actuele lawinesituatie, of de mooiste plekken om af te dalen. Nadat de pistes zijn gesloten, wordt gecontroleerd of er geen wintersporters zijn achter gebleven en worden de netten weer weggehaald zodat er geprepareerd kan worden. Helaas krijgen we daar niet al te veel van mee. De Patrollers zijn vooral bezig met het veilig maken van pistes en omdat bijna alle pistes gesloten zijn, is er ook bijna geen hulp en advies nodig.

Zelf mee doen aan ‘International Ski Patrol Day’?

Je ziet het, de Ski Patrol doet belangrijk werk en zorgt er voor dat je veilig de piste op kunt. Ben jij vandaag op wintersport? En wil je ook je waardering voor de lokale pistenredding laten blijken? Dat kan heel eenvoudig door een keer te zwaaien, even een high-five te geven. Ben je niet op de piste en wil je toch een bijdrage doen? Dat kan natuurlijk ook op anderen manieren. Bijvoorbeeld door een ‘spende’ aan bergredding in Oostenrijk, of een donatie aan de Ski Patrol in Frankrijk. Helly Hansen doet natuurlijk ook een duit in het zakje, het merk doneert vandaag maar liefst 5% van de omzet van online- en geselecteerde retail. Je kunt dus ook bijdragen door juist vandaag nieuwe Helly Hansen skikleding te kopen.

Eerder verschenen
Deze 5 wintersportdrankjes helpen je door de koudste dagen heen
Ook interessant
5 redenen waarom je tieners op wintersport naar het Skicircus willen