Als wintersporter ben je waarschijnlijk bekend met het lagen principe. In Oostenrijk noemen ze ditzelfde idee het uien concept, vanwege de vele lagen die een ui heeft. Het lagen principe gaat in principe uit van de 3 lagen kleding, die zorgen voor vocht afvoer en warmte. Maar eigenlijk is dit concept een beetje achterhaalt. Zelf draag ik (vanaf ondergoed tot buitenlaag) minimaal 4 lagen. Met deze 4 lagen ben ik helemaal klaar om de hele winter alle weersomstandigheden te trotseren. Hoe dat werkt? Ik leg het je graag uit aan de hand van mijn nieuwe Helly Hansen wintersport outfit.

Weet jij wanneer een skihelm vervangen moet worden?
Nooit meer koud met de juiste wintersport lagen van Helly Hansen.

 

Het begint bij de basis

Mijn skikleding begint al bij mijn wollen ondergoed. Als dit nieuw voor je is, dan ben je waarschijnlijk verbaasd om te horen dat er zoiets als onderbroeken en bh’s van wol bestaan. Maar als je ze eenmaal hebt, dan wil je waarschijnlijk niks anders meer dragen op actieve dagen. Wol ondergoed houdt je de hele dag droog en warm en draagt super comfortabel (zonder te prikken). Geen last van zweet of plakkerigheid en optimale vochtafvoer.

Mijn wollen ondergoed van Helly Hansen bestaat uit een naadloze sport bh zonder beugel en zonder sluiting. Comfortabeler wordt het dus niet.

Thermokleding en sokken van merino wol

Nog een reden om voor ondergoed van merino wol te kiezen, is omdat dit perfect samengaat met de thermokleding van hetzelfde materiaal. Mijn thermobroek en thermoshirt zijn van Helly Hansen Lifa Merino. Dit is een zachte wolsoort die vocht afdrijvend en temperatuur regulerend werkt. Kortom: altijd droog, nooit te warm en nooit te koud. Bijkomend voordeel is dat het materiaal antibacterieel is. Wanneer ik toch een keer flink zweet tijdens het skiën, ontstaan er geen nare geurtjes. Nooit.

Baselayers van merino wol

Midlayer als middelste laag voor warmte

Bovenstaande lagen draag ik elke dag. De midlayer is echter optioneel. Wanneer ik ga toerskiën en het sneeuwt, dan draag ik de midlayer niet. Maar wanneer ik ga toerskiën en de zon schijnt behoorlijk, dan draag ik de midlayer wel, maar de buitenste laag niet. Maar eerst even over de midlayer. Ik draag Helly Hansen Lifaloft Insulator Jacket.

Het doel van deze midlayer is warm houden. Waar de eerste twee lagen voornamelijk droog houden, is dit de isolatielaag. En deze midlayer houdt fantastisch warm! Dit is zonder twijfel de fijnste midlayer die ik ooit gedragen heb! Het materiaal is licht, maar warm. De midlayer heeft een perfecte pasvorm en lengte voor een lang bovenlichaam. Daarbij is deze jas zowel warm als ademend, waardoor ik niet koud wordt, maar ook niet te warm of klam. Ik vind deze midlayer zo fijn, dat ik hem ook gebruik bij het langlaufen of winterwandelen.

Skipak Powderqueen tegen wind en neerslag

Tot slot dan mijn skibroek en ski jas Helly Hansen Powderqueen. Deze collectie bestaat uit een bib (hoog sluitende broek met bretels) en een hardshell ski jas. Het doel van deze laag is droog blijven en bescherming tegen wind. Deze buitenste laag van mijn outfit is winddicht, waterdicht (grotendeels) en ook nog steeds ademend. Dankzij deze laag kan wel al het vocht naar buiten, maar niks naar binnen. Deze collectie is gemaakt om alle afdalingen te nemen, zowel die op de piste als naast de piste. En dat is dan ook wat ik doe. Tot mijn knieën in de sneeuw, opspattende sneeuw tot in mijn gezicht en lange bochten op een strakke piste. Deze kleding houdt mij droog. De lagen hieronder houden mij warm.

Mag het een laagje minder?

Dit is mijn alledaagse ski outfit. Maar naast dat, is dit ook mijn toerski outfit en een deel van mijn wandeloutfit. Ontzettend veelzijdig dus. De hele outfit bestaat uit 6 kledingstukken:

Woman’s LIFA Merino Midweight Base Layer Bra (60 euro)
Woman’s LIFA Merino Midweight Crew Baselayer (90 euro). 
Woman’s LIFA Merino Midweight Base Layer 3/4 pants (75 euro)
Woman’s LIFALOFT Insulator Jacket (200 euro).
Woman’s Powderqueen Bib Pant (320 euro)
Woman’s Powderqueen Infitinity Ski Jacket (520 euro)

De hele outfit samen kost ruim 1.200 euro, dus het is wel even een investering. Maar dan heb je een all round outfit die jarenlang meegaat. Wil je de investering een liever een beetje spreiden? Begin dan bij de basis (juist, je thermo ondergoed) en werk vanaf daar naar buiten toe. Dan bouw je de investering steeds een beetje verder op profiteer je toch direct van het beste op je huid.

 

Wintersport vroegboekdeals
Eerder verschenen
Eerste wintersport? Zo kies je tussen skiën of snowboarden
Ook interessant
Bij ‘Le Taos’ in Tignes beleef je de wintersport van je leven