Een beslagen skibril is niet alleen vervelend, het is ook onnodig. Om je voor eens en altijd van een beslagen skibril af te helpen, hebben we in dit artikel alle tips tegen condensvorming op je skibril verzameld.

voorkomen dat skibril beslaat

Zelf voorkomen dat je skibril beslaat

Er zijn een aantal dingen die je zelf kan doen op de piste om te voorkomen dat je skibril beslaat.

Koop een skibril met ventilatie

Skibrillen met een goede ventilatie beslaan doorgaans minder snel. Lees daarom onze skibrillen test en kies een goede skibril die niet beslaat. Alle skibrillen uit onze test voldoen overigens aan deze eis. 

Blijf in beweging om condensvorming te voorkomen

Door in beweging te blijven creëer je een natuurlijke luchtstroom die condensvorming op je skibrilglazen voorkomt. Beslaat je bril toch een beetje, ski of boardt dan langzaam een stukje. Je zult zien dat door de luchtstroom de condens verdwijnt. Als het waait, kan je zelfs kort tegen de wind in kijken. Dat is al genoeg om je lens weer schoon te krijgen.

Ventilatiegaten open houden

Moderne skibrillen zijn voorzien van goede ventilatiemogelijkheden. Houdt zoveel mogelijk ventilatiemogelijkheden (meestal boven en onderin het frame) open om condensvorming te voorkomen. Zorg dat er bij sneeuwval geen sneeuw op de ventilatiegaten blijft liggen. Sneeuw sluit deze openingen af waardoor je skibril alsnog beslaat.

Zet je skibril niet op je helm

Bovenstaande geldt nog eens extra op dagen met veel neerslag. Het vocht van de buitenkant van je helm komt dan namelijk aan de binnenkant van je sneeuwbril terecht, waardoor je skibril beslaat. Niet doen dus.

Wanneer je je skihelm afzet tijdens de lunch, leg je skibril dan los van je helm weg. Bewaar hem bijvoorbeeld in je helm (om krassen of verliezen te voorkomen).

Haal je skibril aan het einde van de dag altijd van je helm af. Leg ze niet op elkaar weg in je hotel of locker. Dit voorkomt niet alleen dat er vocht in je skibril komt, maar het voorkomt ook dat het elastiek van je sneeuwbril ‘lam’ raakt waardoor de bril niet meer strak om je gezicht sluit.

Dubbele lenzen voorkomen dat je skibril beslaat

En tot slot zijn er skibrillen die voorzien zijn van een anti fog coating (anti condenslaag). Alle moderne skibrillen zijn overigens voorzien van deze technologie. Maak lenzen met een anti fog coating nooit schoon met een reinigingsmiddel, dit gaat ten kosten van de coating!

Overweeg een skihelm met vizier

Wanneer je vaak last hebt van beslagen glazen, overweeg dan een skihelm met vizier te kopen. Hierbij is de ventilatie beter omdat de bril aan de onderzijde niet geheel afsluit. Door de natuurlijke luchtstroom onder het vizier door, beslaat het vizier minder snel.

Bovendien kan je het vizier in de skilift omhoog klappen zonder dat je bang hoeft te zijn dat er condensvorming optreedt. 

skibril-beslaat

Wat te doen als je skibril dan toch nog beslaat?

Ook als je alle bovenstaande tips in acht neemt, kan het onder extreme omstandigheden gebeuren dat je skibril toch beslaat. Bij grote inspanning (bijvoorbeed tijdens een klim) komt dit voor. Op zo’n moment kan je het beste je skibril afzetten en door de (droge) lucht bewegen.

Als dit niet helpt, zou je de skibril (of alleen de lens) in een droge (jas)zak kunnen bewaren zodat het vocht daarin opgenomen wordt. Skirugzakken en skijaszakken hebben hier doorgaans een speciaal zakje voor waar je bril kan drogen.

Tot slot kan je ervoor kiezen om te wisselen van lens. In het geval je een skibril met verwisselbare glazen bezit.

beslaan skibril

Wat je niet moet doen als je skibril beslaat

Maak je skibril nooit schoon met een natte doek of natte handschoen. Hierdoor kunnen krassen op de lens ontstaan en kan je ook de anti fog coating aantasten.

Gebruik voor het droog poetsen van je skibril altijd het meegeleverde doekje / zakje en was deze na elke wintersport zodat er geen vuil in achterblijft.

Droog je skibril nooit onder een haardroger of handendroger. Door de warmte kunnen de lens en het frame van je skibril aangetast worden.

Julbo Aerospace: een skibril die niet beslaat

Het beslaan van de skibril is een bekend probleem, waar elke wintersporter vroeger of later mee te maken krijgt. Als je skibril vaak beslaat, biedt deze skibril van Julbo uitkomst. Hierbij kan de lens geheel naar voren getrokken worden (dus uit het frame) waardoor er een grote ventilatiestroom op gang komt.

beslaan skibril

Wat zijn jullie tips zodat je skibril niet beslaat?

Hebben jullie nog tips waardoor je skibril niet beslaat? Laat jouw reactie dan hieronder achter. We zijn benieuwd naar jullie tips.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Nu al meer sneeuw dan normaal in de hele maand januari
Ook interessant
Wintersport Obertauern: sneeuwzeker skigebied voor de hele familie