Het sneeuwde in de Alpen. En niet zo’n beetje ook. Op dagen als deze is het onmogelijk om zonder een skibril de piste op te gaan. Maar wat doe je als je skibril beslaat? Een beslagen skibril is niet alleen erg vervelend, het is ook onnodig. Om je voor eens en altijd van een beslagen skibril af te helpen, hebben we in dit artikel alle tips tegen condensvorming op je skibril verzameld.

Met deze tips voorkom je dat je skibril beslaat.
Met deze tips voorkom je dat je skibril beslaat.

Zo voorkom je dat je skibril beslaat

Er zijn een aantal dingen die je zelf kan doen op de piste om te voorkomen dat je skibril beslaat.

Koop een skibril met ventilatie

Skibrillen met een goede ventilatie beslaan minder snel. Op de goedkoopste varianten na, zijn de meeste skibrillen voorzien van goede ventilatie. Ook alle skibrillen uit onze test voldoen overigens aan deze eis.

Blijf in beweging om condensvorming te voorkomen

Door in beweging te blijven creëer je een natuurlijke luchtstroom die condensvorming op de lens van je skibril voorkomt. Beslaat je bril toch een beetje? Ski of board dan langzaam een stukje. Je zult zien dat de condens door de luchtstroom die zo ontstaat verdwijnt. Als het waait, is het zelfs voldoende om kort tegen de wind in te kijken.

Ventilatierooster open houden

Moderne skibrillen zijn voorzien van goede ventilatiemogelijkheden. Zorg dat er bij sneeuwval geen sneeuw op het ventilatierooster blijft liggen. Sneeuw sluit deze openingen af waardoor je skibril beslaat. Houdt daarom zoveel mogelijk ventilatiemogelijkheden (meestal boven en onderin het frame) open om condensvorming te voorkomen.

Zet je skibril niet op je helm

Dat geldt zeker dagen met veel neerslag. Het vocht van de buitenkant van je skihelm komt anders aan de binnenkant van je sneeuwbril terecht, waardoor je skibril beslaat. Niet doen dus!

Haal je skibril aan het einde van de dag altijd van je helm af. Leg ze niet op elkaar weg in je hotel of locker. Dit voorkomt niet alleen dat er vocht in je skibril komt, maar het voorkomt ook dat het elastiek van je sneeuwbril ‘lam’ raakt waardoor de bril niet meer strak om je gezicht sluit.

Sinner kinder skibril
Zet nooit de skibril op je helm.

Dubbele lenzen voorkomen dat je skibril beslaat

Tot slot zijn er skibrillen die voorzien zijn van een anti fog coating (anti condenslaag). Alle moderne skibrillen zijn overigens voorzien van deze technologie. Maak lenzen met een anti fog coating nooit schoon met een reinigingsmiddel, dit gaat ten kosten van de coating!

Overweeg een skihelm met vizier

Wanneer je vaak last hebt van een beslagen skibril, overweeg dan een skihelm met vizier te kopen. Hierbij is de ventilatie beter omdat het vizier aan de onderzijde niet geheel afsluit. Door de natuurlijke luchtstroom onder het vizier door, beslaat het vizier veel minder snel.

Je kunt een skihelm met vizier overwegen.

Wat te doen als je skibril beslaat?

Ook als je alle bovenstaande tips in acht neemt, kan het gebeuren dat je skibril beslaat. Bijvoorbeeld bij flinke inspanning, of na een val in de diepe sneeuw. Op zo’n moment kan je het beste je skibril afzetten en door de (droge) lucht bewegen.

Als dit niet helpt, zou je de skibril (of alleen de lens) in een droge (jas)zak kunnen bewaren zodat het vocht daarin opgenomen wordt. Skirugzakken en ski jassen hebben hier doorgaans een speciaal zakje voor waar de skibril kan drogen.

Tot slot kan je ervoor kiezen om te wisselen van lens. In het geval je een skibril met verwisselbare lenzen bezit.

Blij in de skilift
Met deze tips hoef je niet bang te zijn dat je skibril beslaat.

Wat je vooral niet moet doen als je skibril beslaat

Er zijn ook een paar dingen die je vooral niet moet doen wanneer je skibril beslaat.

Maak je skibril nooit schoon met een natte doek of natte ski handschoenen. Hierdoor kunnen krassen op de lens ontstaan en kan je ook de anti fog coating aantasten.Gebruik voor het droog poetsen van je skibril altijd het meegeleverde doekje / zakje en was deze na elke wintersport zodat er geen vuil in achterblijft.

Droog je skibril nooit onder een haar- of handendroger. Door de warmte kunnen de lens en het frame van je skibril vervormen en beschadigen. En dat is best wel zonde.

 

Eerder verschenen
Reisverslag: Ski+City genot in Innsbruck en omgeving
Ook interessant
3 skigebieden waar je geniet van rust, natuur en prachtige pistes