Het zijn de laatste dagen voor dat de kerstvakantie begint en ik ben op weg naar Katschberg. De pistes in het dichtstbijzijnde skigebied van Karinthië zijn sinds anderhalve week geopend. Ik ben er nog nooit geweest en ben benieuwd wat me te wachten staat.

Ligt er wel genoeg sneeuw?

Hoewel het een paar weken flink koud is geweest, is er nog niet zo veel sneeuw gevallen. Als ik om me heen kijk zie ik witte almweides. Niet wit van de sneeuw, maar van de vorst. Een prachtig gezicht, maar niet helemaal het beeld dat je hebt wanneer je op wintersport gaat. Wanneer ik in St Michael im Lungau de B99 op draai, wordt het hoe hoger ik kom, hoe witter. Eenmaal op de Katschberghöhe aangekomen, kan ik opgelucht ademhalen. Hier ligt meer dan genoeg sneeuw. De pistes, maar ook de bossen er naast zien er prachtig wit en winters uit. Inmiddels is ook de zon doorgebroken. Wat een prachtige dag!

Sneeuw genoeg in Katschberg.
Sneeuw genoeg in Katschberg.

Fijn skistation in het zonnige Zuiden van Oostenrijk

Katschberg ligt op de Katschberghöhe, een oude bergpas die de verbinding is tussen de Noord- en de Zuid-Alpen. Het skigebied ligt letterlijk op de grens van SalzburgerLand en Karinthië. Het grootste voordeel daarvan, is dat de zon in Katschberg doorgaans een stuk vaker schijnt dan in andere delen van Oostenrijk. Ik heb deze bewering niet gecontroleerd, maar de twee dagen dat ik er ben schijnt de zon volop. Best een luxe medio december.

Een dorp kan je Katschberg niet echt noemen. Op het hoogste punt van de bergpas zijn een aantal skiliften en pistes. Aan deze pistes zijn kleinschalige hotels en appartementencomplexen gebouwd. Ook is er horeca, een paar sportwinkels, een kleine supermarkt, een kleine bierbrouwerij en wat gemoedelijke après ski tentjes. Het mag dan geen typische Oostenrijks bergdorp zijn, voor wintersporters is er alles wat je nodig hebt voor een geslaagde skivakantie.

Katschberg
Welkom in Katschberg.

Tschaneck en Aineck

Het skigebied van Katschberg is verdeeld over twee bergen: Tschaneck (2.030 meter) en Aineck (2.220 meter). Vanuit het skidorp kan je kiezen welke kant je op gaat. De langere afdalingen liggen bij Aineck. Hier kan je helemaal afdalen naar het dorpje St. Margarethen im Lungau. In Tschaneck zijn de afdalingen wat korter, maar ook wat steiler. Ik vind het opvallen dat er midden op de piste hekken staan. Je zou denken dat de afdalingen links en rechts van het hek hetzelfde zijn. Niets is echter minder waar. De pistes aan beide kanten van het ‘hek’ skiën anders, en komen ook op een andere plek uit. Best bijzonder.

De pistes zijn afgescherm met hekken.
De pistes zijn afgeschermd met hekken.

Cruisen op de A1

De ‘A1’ is mijn favoriete piste in het skigebied. De dalafdaling naar St Margarethen in Lungau. is echt een aanrader. De naam van deze piste is erg goed gekozen. Het is namelijk een hele lange, hele brede piste. Ervaren wintersporters kunnen hier echt even gas geven. De afdaling is ook voor minder ervaren wintersporters en families trouwens prima te doen. De afdaling is 6 kilometer lang en een van de mooiste dalafdalingen die er in Oostenrijk te vinden is.

De A1 is een van de langste pistes in Karinthië. Katschberg
De ‘A1’ is een van de langste pistes in Karinthië. Katschberg

Familiepiste 11

Ook de afdaling op de terugweg van Aineck naar Katschberg is erg fijn en lang. Rode piste 11 heeft naam ‘Familienabfahrt‘ gekregen. Het is een lange piste die weer helemaal terug naar Katschberg gaat. De piste heeft een paar scherpe bochten, maar is niet al te moeilijk. Ik kan me goed voorstellen dat dit voor families echt genieten is.

Rode piste 11 in Katschberg.
Rode piste 11 in Katschberg.

Heerlijk regionaal eten bij de Gamskogelhütte

Natuurlijk zijn er in het skigebied genoeg plekken waar je kunt stoppen om wat te eten of te drinken. Mijn favoriet is de ‘Gamskogelhütte’. Deze hut is te vinden op de Tschaneck en heeft een uitstekende kok. Er wordt alleen gekookt met lokale ingrediënten. Wil je een lokaal gerecht proeven? Bestel dan de ‘Karnter Nudeln’, deze heerlijke gevulde pasta is dé specialiteit van Karinthië.

Bij de Gamskogelhütte in Katschberg serveren ze heerlijk eten.
Bij de Gamskogelhütte serveren ze heerlijk eten.

Nachtskiën, een bijzondere ervaring

Iedere donderdagavond kan je in Katschberg nachtskiën. De piste naast de ‘Königswiesenlift’ wordt hiervoor speciaal verlicht. De piste en de lift zijn geopend van 19:00 uur tot 21:00 uur. Extra tof is dat je hiervoor geen extra kaart hoeft te kopen. Je gewone liftkaart is ook geldig voor het nachtskiën.

Zelf vond ik het avondskiën een hele leuke ervaring. Het lijkt weinig dat er maar een piste open is. Maar het is genoeg om je maximaal zo’n 1,5 half uur te vermaken. Het is vooral leuk om te zien dat iedereen extra lijkt te gen

Nachtskiën in Katschberg.
Iedere donderdag kan je nachtskiën in Katschberg.

7 tips voor je wintersport in Katschberg

Ga je binnenkort ook naar Katschberg? Dan heb ik nog een aantal handige tips die je vakantie net een beetje leuker maken.

  • De A1 piste is de leukste afdaling in het skigebied. Deze staat als rood gemarkeerd, maar is eigenlijk een hele lange blauwe piste.
  • Ook familieabfahrt, piste 11 is echt een aanrader.
  • In het skigebied zijn nog een aantal sleepliften. Niet iedereen houdt daar van, maar de pistes rondom deze liften zijn nog rustiger dan in de rest van het skigebied.
  • Hou je van lekker eten? Ga dan zeker eten bij de Gamskogelhütte. In dit restaurant wordt enkel met lokale ingrediënten gekookt.
  • Vergeet niet om een foto met je skipas te maken. Dit kan op de top van de Tschaneck.
  • Met je skipas kan je trouwens ook precies zien hoeveel kilometer je geskied hebt.
  • Elke donderdag kan je tussen 19:00 uur en 21:00 uur met je skipas gratis gebruik maken van de verlicht piste bij de Königswiesenlift. Een keer nachtskiën is echt een aanrader.

Over Katschberg

Katschberg is een van de verrassend leuke skigebieden die we afgelopen winter bezocht hebben. Dit relatief kleine skigebied in Oostenrijk is rustig, charmant en vooral heel erg gemoedelijk.

Het skigebied beschikt over 70 kilometer piste. Die zijn al volg verdeeld:

  • Blauwe piste: 10 kilometer.
  • Rode piste: 50 kilometer.
  • Zwarte piste: 10 kilometer.

Koop je een skipas voor 3 dagen of langer, dan is de liftkaart ook geldig in de skigebieden Fanningberg en Grosseck-Speiereck. In totaal kan je dan over 150 kilometer piste afdalen. Waarvan het overgrote deel (95 kilometer) rood gemarkeerd is.

Wil je graag op wintersport naar Katschberg? Veel van de accommodaties liggen direct aan de piste. Je kunt verblijven in een van de hotels, maar ook een van de fijnere landalparken in Oostenrijk ligt hier direct aan de piste. Zelf verbleef ik in ‘Das Katschberg‘ een luxe hotel waar ze mooie kamers hebben en heerlijk eten serveren.

Wil je meer weten over Katschberg? Kijk dan zeker even op de officiële website.

Eerder verschenen
Skigebied Les Arcs: onze ervaringen, tips en informatie
Ook interessant
Dit zijn de 11 leukste kleine skigebieden in Oostenrijk