Deze winter waren wij voor het eerst in Ramsau am Dachstein. Het kleine dorp, aan de rand van de majestueuze Dachstein Gletsjer is vooral bekend als bestemming om te langlaufen. Naast oneindig veel langlaufpistes, zijn er echter ook een handvol skiliften en pistes. En hoewel het skigebied aan de kleine kant is, kan ik het skigebied wel echt aanbevelen aan iedereen die voor het eerst op wintersport wil gaan. En ook wanneer je voor het eerst op wintersport met kinderen gaat, is Ramsau am Dachstein echt een aanrader.

Waanzinnige uitzichten in Ramsau am Dachstein
Waanzinnige uitzichten in Ramsau am Dachstein

Ramsau: charmant dorp op een hoogplateau

Ramsau am Dachstein ligt op een bijzondere plek. Het dorp ligt aan de voet van de Dachstein gletsjer. Wanneer je vanuit Schladming de weg omhoog neemt, moeten we een aantal flinke haarspeldbochten nemen. Eenmaal boven aangekomen, kunnen we direct genieten van een fantastisch uitzicht op de bergen. Opvallend genoeg wordt de weg, en het landschap weer vrij vlak. Hier op ruim 1.100 meter ligt het  ‘hoogplateau’, een vlakte, aan de voet van de bergen.

Het dorp is verdeeld over het plateau. De afgelopen jaren is er in de dorpen in de omgeving enorm veel gebouwd. Overal zijn luxe appartementencomplexen en hotels in het landschap verschenen. In Ramsau is dat anders. Natuurlijk zijn hier ook een aantal hotels en accommodaties te vinden. Maar deze gaan op een natuurlijke manier in het landschap op. Ze staan tussen de boerderijen, de huizen en het typisch Oostenrijkse kerkje. Nadat we er doorheen gereden zijn is al duidelijk. Deze plek heeft heel veel charme!

Ramsau am Dachstein: het lijkt wel een ansichtkaart
Ramsau am Dachstein: het lijkt wel een ansichtkaart

Ideaal voor de eerste wintersport

Verdeeld over het dorp zijn er een aantal skiliften die allemaal een paar pistes ontsluiten. Voor ervaren wintersporters is dat natuurlijk ye weinig, maar voor iedereen die voor het eerst op de ski’s (of het snowboard) staat, is het vaak dan voldoende. Hier kan je in alle rust leren remmen en sturen. Zonder dat je bang hoeft te zijn voor de andere wintersporters die voorbij sjeezen. Wanneer je (na een paar dagen) de basisprincipes onder de knie hebt, kan je meer uitdaging vinden rond de Rittisberg. De nieuwe Rittisbergbahn, een combinatielift van een gondel en een stoeltjeslift, brengt je naar de top. Hier zijn een handvol pistes die net wat langer en uitdagender en kan je je eerst lange afdaling maken. Hier zijn twee rode pistes en er is zelfs een zwarte piste.

De nieuwe Rittisbergbahn
De nieuwe Rittisbergbahn

Super kindvriendelijk, rustig en veilig

Wil je voor het eerst met kinderen op wintersport? Dan is Ramsau een goede keuze. Het gebied is super leuk voor kinderen. Zo zijn er overal speciale kinderpistes vol hobbels en leuke speelfiguren. Als ouder vind ik het ook erg fijn dat het niet zo druk op de piste is. Dat geeft een heel veilig gevoel. In de leuke kleine skigebied hoef je niet bang te zijn dat je kind omver wordt geskied. Als je kinderen na een paar dagen uitgekeken zijn op Ramsau, dan zijn de skigebieden van Schladming en Hauser Kaibling dichtbij. Met de skibus of de auto rij je er in 15 minuten naar toe.

Kindvriendelijk skigebied Ramsau am Dachstein
Ramsau am Dachstein is erg leuk voor kinderen.

Sneeuwzeker van medio december tot april

Een van de voordelen van Ramsau is de relatieve grote sneeuwzekerheid. Het dorp ligt direct achter de Dachsteiner Gletsjer. Als de wind gunstig staat, kan hier in korte tijd heel veel sneeuw vallen. En vanwege de hoogte blijft het ook nog eens liggen tot de skiliften begin april weer dichtgaan.

Rustig bij de sleepliften
Bij de sleepliften is het heerlijk rustig

Langlauf el dorado

De meeste wintersporters komen niet naar Ramsau om te skiën. Het kleine skigebied is leuk voor beginners, maar de regio is vooral bekend als langlauf eldorado. Van heinde en ver komen langlaufliefhebbers naar dit deel van Stiermarken om de loipes te ontdekken. Zelf gingen we ook de loipe op en maakten kennis Biatlon. Een combinatie van langlaufen en schieten. Wij vonden het heel erg leuk en kunnen het iedereen die een dag(deel) naast de piste wil besteden aanraden om een keer de loipe te gaan verkennen. Wil je zelf biatlon proberen? Bij langlaufschule Fit & Fun kan je een kennismakingscursus ‘laserbiatlon‘ boeken. Meer informatie over langlaufen en winterwandelen is te vinden op de website van het toerismebureau: rvb.at.

Laserbiatlon in Ramsau
Laserbiatlon in Ramsau

Meer over Schladming Dachstein

Ramsau am Dachstein is een van de 13 bestemmingen in de regio Schladming Dachstein. Naast Ramsau horen ook bekendere bestemmingen als Schladming en Haus im Ennstal tot deze regio. Schladming Dachstein is dé wintersportbestemming in Stiermarken. Dit deel van Oostenrijk is nog niet zo bekend als Tirol en SalzburgerLand, maar doet er qua aanbod zeker niet voor onder. Ben je na het lezen van dit artikel enthoussiast, of juist nieuwsgierig geworden? Kijk dan zeker even op de officiële website.

 

Eerder verschenen
Los vizier voor skihelm kopen en vervangen
Ook interessant
Review: Helly Hansen skikleding voor kinderen getest