We moeten er best wat voor over hebben om in Serre Chevalier te komen. Het ligt vlakbij de grens met Italië. De route er naar toe is wat langer dan we gewend zijn. Vanaf Grenoble rijden we over de Col du Lautaret, een bekende bergcol uit de Tour de France. Zodra we deze gepasseerd zijn, begint een lange afdaling naar Serre Chevalier. Onderweg kijken we onze ogen uit, wat is dit deel van de Franse Alpen toch waanzinnig mooi!

Serre Chevalier is super sfeervol.
Serre Chevalier is super sfeervol.

Serre Chevalier, misschien wel het best bewaarde geheim van Frankrijk

Voor veel Nederlandse wintersporters is Serre Chevalier nog een onbekende bestemming. Deze familievriendelijk bestemming omvat 13 dorpen waarvan Chantermerle, Villeneuve, La Salle Les Alpes, Le Monêtier Les Bains en het bergstadje Briançon de meest bekende zijn. Het eerste wat ons opvalt terwijl we door de vallei rijden is de gemoedelijke sfeer die hier heerst. We zien geen hoogbouw appartementen en hotels, de dorpen lijken op een natuurlijke manier te zijn ontstaan en er is héél veel ruimte voor de natuur.

Wintersporters die zeggen dat de skigebieden in Frankrijk niet sfeervol zijn, zijn waarschijnlijk nog nooit in Serre Chevalier geweest.

Waanzinnige omstandigheden in april

Na de eerste dag zijn onze kinderen het er al over eens: dit is het leukste skigebied waar ze ooit zijn geweest. Nu zitten de omstandigheden wel echt mee. Afgelopen nacht heeft het gesneeuwd en op en naast de pistes ligt zo’n 15 centimeter sneeuw. Terwijl we tussen de met sneeuw bedekte lariksen omhoog gaan, komt de zon langzaam door de wolken heen. Een mooier begin van onze skivakantie kunnen we ons niet wensen!

Stoeltjeslift Serre Chevalier.
Fantastische omstandigheden en dat medio april.

Skigebied Serre Chevalier: sneeuwzeker, sportief en veel natuur

Serre Chevalier beschikt over een enorm groot en uitgestrekt skigebied. In totaal biedt het skigebied 250 kilometer aan pistes. De afdalingen zijn lang, breed en voor alle type wintersportes. Sportieve rode en zwarte pistes worden afgewisseld met eenvoudige lange blauwe paden. Opvallend is dat een aanzienlijk deel van de afdalingen zich onder de boomgrens bevindt. In tegenstelling tot de meer bekende Franse skistations, ski je hier echt in de natuur.

Een groot deel van de pistes gaat tussen de bomen door. Skigebied in Frankrijk
Een groot deel van de pistes gaat tussen de bomen door.

Zelf vind in de afdalingen erg lang en leuk. Als ervaren wintersporter is het leuk om van het ene dorp naar het andere dorp te skiën. En omdat de pistes heel mooi tussen de bomen liggen, is het iedere keer weer en verrassing wat er achter de volgende bocht op ons ligt te wachten. Onze kinderen vinden vooral de ontelbare paadjes en mogelijkheden naast de piste fantastisch. Het skigebied is erg ruim opgezet en zelfs een paar dagen na een dump, kunnen zij dicht naast de piste nog genoeg ‘poeder’ vinden. Ze genieten met volle teugen.

Wij bezoeken Serre Chevalier medio april. In een van de laatste weken van het seizoen. Zelfs in deze ‘sneeuwarme winter’ ligt er meer dan genoeg sneeuw. Vanwege de ligging aan de noordkant van de Zuid-Alpen, valt er ieder jaar een enorm pak sneeuw in de regio. Waardoor het een van de meest sneeuwzekere skigebieden in Frankrijk. Tegelijkertijd bieden de bomen genoeg beschutting om ook tijdens de meest extreme dump ‘gewoon’ te kunnen skiën of boarden.

Eychaude, blauwe piste in Serre Chevalier met een fantastisch uitzicht.
Serre Chevalier is een sportief skigebied.

Onze favoriete pistes in Serre Chevalier

Serre Chevalier is een van de leukste skigebieden die we de afgelopen jaren bezocht hebben. Hieronder hebben we onze favoriete pistes in het skigebied kort beschreven:

  • Cucumelle deze rode piste ligt naast de Vallons stoeltjeslift, tussen Villeneuve en Monêtier les Bains, midden in het skigebied van Serre Chevalier. De rode piste is lang, glooiend en het uitzicht is prachtig. Wanneer het na een dag (of langer) flinke sneeuwval opklaart, is dit een van de plekken om ook naast de piste te skiën of boarden.
  • Wanneer je toch bij de Col de la Cucumelle bent, doe dan zeker ook de Eychauda. Tijdens deze lange blauwe afdaling heb je een fantastisch uitzicht. De piste eindigt bij Bachas, een soort verborgen kom met waanzinnig mooie afdalingen
  • Zwarte piste Casse du Boeuf is een lange, uitdagende piste door het bos. Deze sportieve piste begint boven aan de gelijknamige stoeltjeslift en eindigt aan de voet van het dorpje Villeneuve.
  • De mooiste poederafdalingen zijn te vinden rondom l’Eychauda. De zwarte pistes naast de gelijknamige sleeplift worden niet geprepareerd en zijn fantastisch.
Cucumelle is een van onze favoriete afdalingen in Frankrijk
Cucumelle is een van onze favoriete afdalingen.

Culinair genieten op de piste

Van al die lange afdalingen hebben we honger gekregen. In het skigebied, maar ook in het dorp zijn een aantal fijne restaurants te vinden. Het eten dat in de bergrestaurants dat hier wordt geserveerd is opvallend lekker. Er zijn een aantal restaurants waar typisch lokale gerechten, zoals fondue en alpenmacaroni worden geserveerd, maar je kunt ook kiezen uit restaurants met een meer internationaal karakter. Qua prijs is het eten hier wat duurder. We betalen ongeveer 25% meer dan we in Oostenrijk gewend zijn. Maar daarbij moet ik wel opmerken dat het eten van veel betere kwaliteit is. Ook de bediening is een stuk vriendelijk.

Vooral het eten bij onderstaande restaurants kunnen we echt aanraden.

  • Le French: dit gemoedelijke bergrestaurant staat voornamelijk bekend vanwege de lekkere burgers. Deze smaken heerlijk en zijn ook nog eens behoorlijk aantrekkelijk geprijsd. Op sommige dagen kan je hier ook aan de piste barbecueën. Zeker op zonnige dagen een onvergetelijke ervaring. Je vindt Le French bij Grand Alpe (Chantemerle) bij het dalstation van de stoeltjeslift ‘Grand Serre’.
  • L’Aravet 2000 is misschien wel het meest hippe restaurant van het skigebied. Terwijl er een DJ chille loungemuziek draait, kan je onderaan de Forét stoeltjeslift genieten van heerlijke gerechten.
  • Hou je meer van typisch Frans eten? Dan is ‘Le White‘ een heerlijke plek om te gaan eten. In dit restaurant vind je pasta, gebraden kip en tartiflette (de lokale specialiteit met aardappel, ui, kaas en spek) op het menu. Le White is te vinden bij Serre Ratier. Bovenaan de gondel die uit Chantemerle vertrekt.
Restaurants in Serre Chevalier
Barbecueën aan de piste.

Bijzondere ervaringen in Serre Chevalier

In Serre Chevalier is niet alleen op, maar ook naast de piste van alles te beleven. Hieronder staan een aantal leuke winterse activiteiten die we tijdens onze korte vakantie in Serre Chevalier hebben ondernomen.

La Cabane e Sucre – een stukje Canada in Frankrijk

La Cabane e Sucre is misschien wel de leukste plek waar we ooit een korte pauze hebben gemaakt tijdens het skiën. Terwijl we de ‘Myrtilles’ piste afdalen, komen we zo maar langs een houten berghut, volgehangen met snoep en een groot kampvuur.

Dit kleine stukje Canada is bedacht en gebouwd door David. De vriendelijke Fransman werd tijdens een reis door Amerika verliefs op de ‘Maple Sirop’ en besloot in zijn geboortedorp een zelfde ervaring te bouwen.

Bij La Cabane e Sucre kan je zelf een lolly maken. Deze wordt gemaakt van lokale honing dat op een speciale manier bereidt wordt. Naast snoep kan je bij David ook terecht voor lokale zoetigheden en natuurlijk kan je er wat drinken.

Extra tof zijn alle activiteiten die je rondom het hut kunt ondernemen. Zo maakten we kennis met bijlgooien en gingen onze kinderen los met de katapult en kruisboog. Al met al een geweldige plek die je zeker niet wilt missen als je in Serre Chevalier bent!

Ziplinen – snelheid en adrenaline

Op de top van de Serre Chevalier, de bergtop waarnaar de vallei is vernoemd, is een enorme zipline gebouwd: de ‘Tyrolienne Géante‘. In een speciaal zitje vlieg je hier 1,1 kilometer omlaag. Onder het afdalen bereiken we een snelheid van 70-100 kilometer per uur. Een belevenis om nooit meer te vergeten!

Ziplinen is een onvergetelijke ervaring!
Ziplinen is een onvergetelijke ervaring!

Zwemmen en ontspannen bij Les Grands Bains de Monêtier

Naast lange afdalingen, heerlijk eten en toffe activiteiten kan je in Serre Chevalier ook heerlijk ontspannen. Monêtier les Baines bezochten we Les Grands Bains de Monêtier, een groot zwembad gevuld met thermisch water. Naast zwemmen en genieten van het bubbelbad in de buitenlucht zijn er ook een aantal baden waar je volgens de oude Romeinse traditie kunt baden in water varierend van 14 tot 39 graden. Een heerlijke plek om even tot rust te komen.

Les Grands Bains de Monêtier
Les Grands Bains de Monêtier

Meer weten over Serre Chevalier?

Wil je meer weten over wintersport in Serre Chevalier? Kijk dan op de website van Serre Chevalier. Je kunt ook je vraag stellen via het opmerkingenveld onderaan het artikel. We zullen alle vragen zo snel mogelijk beantwoorden.

Eerder verschenen
Ga jij dit jaar al in de herfstvakantie op wintersport?
Ook interessant
Dit zijn dé 5 leukste familiehotels voor je komende wintersport