De zon schijnt en de thermometer in de auto geeft aan dat het maar liefst 16 graden is wanneer we door het Franse stadje Bourg St. Maurice rijden. Het zijn de laatste dagen voor pasen en we zijn onderweg naar Les Arcs. Het is onze laatste skivakantie van dit seizoen en de lente is al echt begonnen. Terwijl we de lange kronkelweg bergop rijden, daalt de temperatuur en wordt het langzaam steeds witter. We zijn benieuwd hoe de pistes in Les Arcs er bij liggen.

Les Arcs, Frankrijk
Quality time in Les Arcs.

Alle accommodaties aan de piste

Het allereerste wat mij opvalt zodra we Les Arcs binnenrijden zijn de accommodaties. Deze liggen zonder uitzondering allemaal direct aan, of vlakbij de piste. Les Arcs is een typisch Frans skistation, dat is gebouwd voor de wintersport. Veel hoge appartementengebouwen. Op het eerste gezicht lijkt dat misschien wat minder sfeervol, maar voor fanatieke wintersporters als wij biedt het ook veel voordelden. Je stapt vanuit je accommodatie zo de piste op. Daarnaast vind ik het echt tof dat de piste direct naast het gebouw loopt. Als ik uit het raam kijk zie ik wintersporters voorbij skiën, skiliften omhoog gaan en ’s avonds rijdt de pistebulley voorbij. Hoe bijzonder is dat!?

Onze accommodatie: Residentie le Belmont is van de bekende aanbieder Pierre et Vacances. Het appartement is erg ruim, heeft uitstekende bedden en naast dat de piste bij de voordeur start, zijn ook de winkels en restaurant erg dichtbij. De skiverhuur zit zelfs in hetzelfde gebouw. Op deze manier heb je de auto de hele vakantie echt niet nodig!

Alle accommodaties in Les Arcs zijn ski in - ski out
Alle accommodaties in Les Arcs zijn ski in – ski out

Onze eerste indruk Les Arcs: waanzinnig skigebied voor families

Wanneer we de volgende dag de gordijnen open doen, kunnen we onze ons geluk niet op. De lucht is strak blauw en de piste is vers geprepareerd. Volgens de weersverwachting wordt het fantastisch weer, dus we kunnen niet wachten om de piste op te gaan. Na een snel ontbijt, binden we bij de voordeur de ski’s onder en skiën naar de gondel. Ons verblijft aan de piste in Frankrijk bevalt ons op deze manier erg goed.

Les Arcs - kindvriendelijk skigebied in Frankrijk
Les Arcs – kindvriendelijk skigebied in Frankrijk

Liften laat, maar lang open

Opvallend is dat de skiliften in Les Arcs niet zo vroeg open gaan. Pas om 09:15 uur gaat de eerste gondel. Tegelijkertijd zijn ze ’s middags extra lang open. De meeste liften zijn rustig tot 17:00 uur geopend. Je kunt hier dus ‘uitslapen’ en lange skidagen maken. Ideaal voor een vakantie.

Transarc skilift in Les Arcs, Frankrijk
De liften zijn lekker lang open!

Skigebied Les Arcs: groot, divers én familievriendelijk

Het is paasvakantie. In delen van Duitsland en België zijn de scholen dicht. Mede daardoor zijn er nog best wat wintersporters te vinden in Les Arcs. Het is gezellig, maar op een enkele keer na hoeven we niet of nauwelijks in de rij te staan. Geen idee of dat in het hoogseizoen ook zo is, maar zoals het nu is bevalt het ons wel. Het skigebied van Les Arcs omvat ruim 200 kilometer aan pistes. Naast de vier skistations van Les Arcs kan je met dezelfde skipas ook terecht op de pistes van Vallandry. En als je daar niet genoeg aan hebt, kan je de skipas ook nog upgraden tot een Paradiski liftkaart die ook geldig is het skigebied La Plagne. Wij zijn alleen in het skigebied van Les Arcs geweest en dat is groot genoeg om je meer dan een week prima te vermaken.

In het skigebied zijn opvallend veel blauwe pistes. Dat maakt Les Arcs een uitermate geschikt skigebied voor beginners in Frankrijk. Maar ook voor meer ervaren wintersporters is er in Les Arcs genoeg te beleven. Er zijn een aantal hele lange rode pistes die perfect zijn om vol gas vanaf te carven en een aantal zwarte pistes hebben de classificatie ‘Natur‘, wat betekent dat ze niet geprepareerd worden en een echte uitdaging zijn.

Door de enorme hoeveelheid blauwe pistes, en omdat er een aantal speciale funslopes voor kinderen zijn, vind ik het een erg leuk skigebied voor families. Wanneer kinderen de eerste beginselen van het skiën onder de knie hebben, kunnen ze hier al snel mooie tochten maken.

Les Arcs is uitermate kindvriendelijk
Speciale pistes voor kinderen.

Handige app!

Het skigebied van Les Arcs is zo groot dat het in het begin even wennen is om je te oriënteren. Speciaal daarvoor heeft het skigebied een speciale app ontwikkeld: paradiski yuge. In deze app kan je precies zien waar je bent. Daarnaast kan je zien tot hoe laat elke lift open is en zelfs waar het druk is. Ik raad iedereen die naar Les Arcs ook echt aan om deze app te downloaden.

l'aiguille rouge gondel in Les Arcs, skigebied in Frankrijk.
Met de app weet je welke skiliften wel of niet gaan.

Onze favoriete pistes in Les Arcs

Les Arcs is een van de grotere skigebieden die we de afgelopen jaren bezocht hebben. Je kunt hier vanaf ruim 3.200 meter afdalen tot aan de appelbomen op zo’n 1.200. Door het enorme hoogteverschil en de enorme diversiteit in het terrein is er voor iedereen wel een mooie piste te vinden. Hieronder hebben we een aantal van onze favoriete pistes in het skigebied kort beschreven:

  • Aguille Rouge: de langste afdaling van het skigebied is ruim 7 kilometer lang. Hij begint op de top van Aiguille Rouge (3.226 meter) en eindigt in Villaroger op 1.200 meter. Het eerste stuk gaat over een (niet al te moeilijke) zwarte piste de rest over een rode. Deze piste is lang, sportief, maar bovenal erg leuk! Als ervaren wintersporter mag je deze zeker niet missen.
  • Onze favoriete rode piste is de Rêches. Neem de Transarc II naar de top en daal vanaf hier over Grand Renared en Rêches af naar Arc 1800. 
  • Voor beginners en families zijn de afdalingen rondom Arc 2000 en Arc 1950 erg fijn. Hier zijn veel lange, brede, blauwe pistes te vinden. Deze pistes zijn fijn en het uitzicht is prachtig. Op de kaart zijn deze te vinden onder de naam Vallée de l’Arc.
  • Op zoek naar uitdaging? Neem dan de Varet-gondel en daal af over een van de drie zwarte ‘Natur’-pistes die hier beginnen. Deze afdalingen zijn steil en uitdagend. Als het net gesneeuwd heeft ligt er een enorm pak poeder. Is het lange tijd mooi weer, dan veranderen ze in ellenlange buckelpistes.
Onze favoriete pistes in skigebied Les Arcs in Frankrijk
Genoeg blauwe pistes in skigebied Les Arcs

Bijzonder: Franse lekkernijen uit de muur

Als je honger hebt gekregen kan je in Les Arcs kiezen uit tal van restaurants. De keuze en diversiteit in het aanbod is enorm. Zo kan je bij ‘Arcus Coffee‘, in Arc 1800 terecht voor heerlijke Thaise curry’s. Bij BoB (Beautiful organic Break), bovenaan de Valet gondel worden heerlijke duurzame broodjes bereid en in Arc 2000 kan je op de piste kiezen voor een typisch Franse lunch, maar ook voor een crêpe of een goed gevulde baquette. 

Het meest bijzonder is echter de ‘automatiek’ op de top in Vallandry. Hier staat een automaat waar je typische Franse lekkernijen uit de muur kunt ’trekken’. Franse kaas, paté en heerlijke droge worst uit de streek kan je voor een paar euro uit de muur halen en op een van de picknick-tafels binnen of buiten op eten. Het enige wat je zelf mee moet nemen is een stokbrood, maar dat kan je in elk dorp onderaan de piste wel halen.

Eten aan de piste in Les Arcs
Bijzonder: Franse kaas trek je zo uit de muur.

De winter op een andere manier beleven in Les Arcs

In Les Arcs is niet alleen op, maar ook naast de piste van alles te beleven. Hieronder staan een aantal leuke winterse activiteiten die we tijdens onze korte vakantie in Les Arcs hebben ondernomen.

Luge: op een plastic slee naar benee!

Luge is de Franse variant van het Oostenrijkse rodelen. Met een plastic slee ga je een speciale baan af. De handels links en rechts op de zouden je in staat moeten stellen om te remmen en te sturen. In Les Arcs zijn maar liefst 2 plekken waar je Luge kan doen. Luge 1800 (in Arc 1800) is de meest eenvoudige baan. Deze is uitermate geschikt voor families. Luge 2000 (in Arc 2000) is langer en een stuk sneller.

Luge in Frankrijk
Luge: de Franse variant van rodelen

Zipline: met 130 vliegen over de piste

Een van mijn mooiste ervaringen in Les Arcs was de afdaling van de ‘Aiguille Rouge Zipline‘. Bij het bergstation van de Varet-gondel hangt een enorme kabel waarmee je 1,8 kilometer afdaalt in een speciaal zitje. Je kunt kiezen om liggend (headfirst!) of zittend (alleen of samen) af te dalen. Tijdens het afdalen bereiken we een snelheid van 90-130 kilometer per uur. Een belevenis om nooit meer te vergeten!

Met 130 kilometer per uur over de piste.
Met 130 kilometer per uur over de piste.

Muséum des Animaux de Montagne: alles over de lokale fauna

Les Arcs ligt aan de rand van het nationale park Vanoise. In en rond dit park leven tal van wilde dieren. Konijnen, roofvogels, wilde boskatten en zelfs wolven. Om de bewustwording over dit bijzondere natuurgebied te vergroten, is bij het bergstation van de gondel in Vallandry een klein (gratis toegankelijk) museum gebouwd. In dit kleine, maar zeer interessante museum kan je meer dan 30 diersoorten die in het natuurgebied voorkomen leren kennen. Zelf vond ik het erg leuk om te zien. Onze kinderen vonden het ook erg leuk om alles over de dieren te leren.

Muséum des Animaux de Montagne

Slapen in een Iglo

Altijd al eens in een iglo willen slapen? Ook dat kan in Les Arcs. Vlakbij Arc 2000 staat een klein iglo dorp. Dat bestaat uit een restaurant een bijzondere ijsgrot vol sneeuwsculpturen en een aantal slaapkamers. Boek je hier een overnachting, dan krijg je een extreem warme slaapzak en beleef je echt wat bijzonders.

Fresques Lumineuses: verrassende lichtschow in de garage van de skilift

Misschien wel de meest verassende activiteit was ons bezoek aan Fresques Lumineuses d’Aiguille Rouge. In de garage waar ’s nachts de gondels worden opgeslagen, kan je overdag genieten van een kunstzinnige lichtshow. De meterslange muur, vloer en het plafond veranderen in een groot bioscoopdoek. De show is mooi, indrukwekkend en zeer bijzonder. Ik kan het iedereen aanbevelen.

Les Fresques Lumineuses op de Aiguille Rouge, een onverwachte tentoonstelling!
Les Fresques Lumineuses op de Aiguille Rouge, een onverwachte tentoonstelling!

Zwemmen en ontspannen bij La Piscine

Naast lange afdalingen, heerlijk eten en toffe activiteiten kan je in Les Arcs ook heerlijk ontspannen. In Arc 1800 bezochten we La Piscine, een eenvoudig, maar leuk zwembad met glijbaan. Terwijl de kinderen zwemmen en glijden, komen we zelf tot rust in het Turkse stoombad en de sauna die in hetzelfde complex te vinden zijn.

Zwemmen in Les Arcs
Even ontspannen na een dag op de piste.

Meer weten over wintersport in Les Arcs?

Je ziet het, wij hebben geweldig genoten in Les Arcs. Wil je meer weten over wintersport in Les Arcs? Kijk dan op de website van de regio Je kunt ook je vraag stellen via het opmerkingenveld onderaan het artikel. We zullen alle vragen zo snel mogelijk beantwoorden.

Eerder verschenen
Wanten: dít is de top 10 beste skiwanten van 2023-2024
Ook interessant
Vanaf 1 november zijn winterbanden in Oostenrijk verplicht