Het sneeuwt hard wanneer we op de snelweg richting Oostenrijk rijden. We zijn knooppunt Rosenheim net voorbij en vanaf hier is het nog zo’n 45 minuten rijden naar onze bestemming. Komende twee en een halve dag gaan we skiën in SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental, een van de dichtstbijzijnde skigebieden voor Nederlandse wintersporters. Het skigebied ligt slechts een uur rijden voorbij München. Wanneer je bij Kufstein de grens over gaat, rijden we het skigebied zo in. SkiWelt is een van de populairste skigebieden onder Nederlandse wintersporters. Komende dagen gaan wij ontdekken waarom dat zo is.

Sneeuw in SkiWelt
SkiWelt is een van de populairste skigebieden onder Nederlandse wintersporters.

Sneeuw, sneeuw en nog eens sneeuw

Afgelopen weken is er maar weinig sneeuw gevallen in dit deel van Oostenrijk. Via de media zagen we foto’s van witte stroken in een verder groen berglandschap. Wanneer wij de afslag nemen en de regio binnenrijden is dat beeld compleet verandert. Het heeft de afgelopen dagen gesneeuwd en alles is verandert in een prachtig winter wonder land. Komende dagen wordt er nog veel meer sneeuwval verwacht. We kunnen ons geluk niet op en staan te trappelen om de piste op te gaan en de verse sneeuw onder onze ski’s te voelen.

Sneeuw genoeg in SkiWelt.
Sneeuw genoeg in SkiWelt.

Het grootste nachtskigebied van Oostenrijk

Onze eerste kennismaking met SkiWelt is een hele bijzondere. Omdat we vrijdagmiddag pas laat aangekomen zijn, zal onze eerste ervaring met het skigebied in het donker plaatsvinden. We gaan namelijk avondskiën. In Söll kan je van woensdag tot zaterdag tussen 18:30 uur en 21:30 uur met de skilift omhoog om over verlichte pistes weer af te dalen. SkiWelt Söll is het grootste nachtskigebied van Oostenrijk. In totaal zijn er drie liften  (Gondelbahn Hexenwasser , Hexen6er en Hans im Glück) en 10 kilometer aan piste open. Extra leuk is dat ook de dalafdaling open is. Zo kan je ook ’s avonds heerlijk lange afdalingen maken.

Wanneer wij net voor 16:00 uur uit de gondel stappen, gaan de liften dicht. Terwijl de laatste skiërs en snowboarders naar het dal afdalen gaan 16 pistenbulley’s de piste op. Terwijl wij genieten van een heerlijke maaltijd in een van de berghutten, prepareren zij de piste nog een keer extra goed voor het avondskiën begint.

Pistenbulley: de pistes worden nog een keer extra geprepareerd.
De pistes worden nog een keer extra geprepareerd.

Fijne pistes en een fijne sfeer

Het avondskiën zelf nog leuker dan we vooraf dachten. De piste ligt er heerlijk bij. En het donker zorgt voor een hele bijzondere sfeer. Ondertussen is het nog harder gaan sneeuwen, waardoor we iedere keer opnieuw door een dunne laag poeder kunnen afdalen. Dit is echt genieten!

Nachtskiën SkiWelt: een bijzondere sfeer.
Een bijzondere sfeer.

Oneindig veel mogelijkheden

Na een goede nachtrust is het tijd om het skigebied bij daglicht te gaan verkennen. SkiWelt Wilder Kaiser Brixental is een van de grootste en meest populaire skigebieden van Oostenrijk. Het skigebied verbindt twee dalen (Wilder Kaiser en het Brixental) en negen verschillende dorpen. In totaal beschikt SkiWelt over maar liefst 270 kilometer aan pistes en 80 moderne skiliften. Wij skiën dit weekend voornamelijk aan de kant van Wilder Kaiser. Hier liggen de gemoedelijke dorpjes Söll, Ellmau, Going en Scheffau.

Onze favoriete pistes in het skigebied Skiwelt
Oneindig veel mogelijkheden.

Veel lange dalafdalingen

Een van de zaken die het eerste opvallen is het grote aantal dalafdalingen dat in het skigebied te vinden is. Op maar liefst 19 plaatsen kan je helemaal tot aan het dorp afdalen. Zelf zijn we gek op lange pistes en hebben we de dalafdalingen naar Söll, Itter, Scheffau en Hopfgarten gemaakt. Al deze afdalingen zijn lang, gevarieerd en eindigen in een dorp met het uitzicht op een typisch tiroler kerkje.

De dalafdaling naar Söll in SkiWelt.
De dalafdaling naar Söll.

Makkelijke pistes en een lange skitocht

Ook is het opvallend dat de pistes niet al te moeilijk zijn. De dalafdalingen gaan over lange, langzaam aflopende paden. Maar ook de rode pistes zijn niet al te moeilijk. Waarschijnlijk is dat de reden dat we relatief veel onervaren wintersporters op de piste zien die moeite hebben om de controle over hun ski’s te houden. Het zorgt er in ieder geval wel voor dat het skigebied uitermate geschikt is voor beginners.

Ook voor gevorderde wintersporters is het overigens een prima bestemming. Het skigebied is zo groot en uitgestrekt dat er voor iedereen wel een piste te vinden is. En wil je jezelf echt uitdagen, dan kan je er ook voor kiezen om de SkiWelt tour te skiën. Deze skitocht kan in twee richtingen worden afgelegd en is meer dan 80 kilometer lang.

De pistes in SkiWelt zijn niet al te moeilijk.
De pistes in SkiWelt zijn niet al te moeilijk.

Onze favoriete pistes in SkiWelt

Hoewel we er te kort zijn om een uitgebreid skigebied als dit te ontdekken, hebben we na een paar dagen toch al een aantal favoriete afdalingen. We zijn voornamelijk onderweg geweest in de deelgebieden van Wilder Kaiser. Hieronder staan onze favorieten in dit deel van het skigebied.

  • De dalafdaling naar Itter (rode piste 30). Deze is een beetje verborgen, maar is echt heel fijn. De piste is lang en breed en het uitzicht op het besneeuwde dal is fantastisch!
  • Blauwe piste 25, bij de Foischingbahn (Hopfgarten) is een heerlijk brede piste waar je mooie lange bochten kunt maken.
  • De Hexen6er-abfahrt is een heerlijke sportieve rode piste die eindigt bij het middelstation in Söll.
  • Een speciale vermelding is er voor de ‘Kasbichl’-stoeltjeslift. Een ritje met deze ouderwetse tweepersoonslift is echt genieten. Ook de piste er naast is trouwens erg fijn!
skilift in SkiWelt
De Kasbichl lift

Genieten van authentiek Oostenrijks eten

Het is opvallend hoe veel restaurants en berghutten er in SkiWelt te vinden zijn. Vrijwel op elke piste is wel een plek te vinden waar je wat kunt eten of drinken. In de restaurants worden typisch Oostenrijkse gerechten geserveerd. Schnitzels, kaiserschmarren en knödels dus. Zorg wel dat je voldoende cash geld mee neemt. In de hutten waar wij gegeten hebben wordt namelijk enkel cash geaccepteerd. Vaak staat er wel buiten een pinautomaat, maar deze brengt een paar euro extra kosten in rekening.

SkiWelt eten in een restaurant
Typische Oostenrijkse berghutten.

Twee leuke rodelbanen

Naast skiën en boarden, is er in SkiWelt nog veel meer te beleven. Zo is er bijvoorbeeld een enorm netwerk aan langlaufloipes en winter wandelwegen te vinden. Voor families zijn vooral de rodelbanen erg leuk. Na een dag skiën huurden wij onderaan de piste een paar rodels en gingen nog een keer met de gondel omhoog. Bovenaan de gondel starten twee rodelbanen, waarvan er een alleen ’s avonds geopend is.

De leuke rodelbaan in Söll
De leuke rodelbaan in Söll

Hexenritt: hobbels en bochten door het bos

De Hexenritt is de meest bekende rodelbaan van de regio. Deze begint bovenaan de gondel in Söll en eindigt weer bij het dalstation. De rit naar beneden is heerlijk. De baan is lang en zit vol niet al te moeilijk bochten. Wij rodelen aan het eind van de dag, dan zitten er al veel hobbels in de baan. Hou jij daar niet van? Plan dan je rodelavontuur wat vroeger op de dag.

Rodelen Söll
We hebben de grootste lol op de rodelbaan

Bijzonder: een kijkje achter de schermen en meer…

Zou jij ook wel eens willen weten hoe een pistenbully werkt? En hoe het skigebied er voor zorgt dat er overal genoeg sneeuw ligt? Iedere dinsdag kan je bij het Rabennest, het middelstation in Söll deelnemen aan ‘Blick hinter die Kullissen der Bergbahn‘. Hierbij krijg je een rondleiding door het hoofdkwartier van de skiliften. En als je geluk hebt, mag je zelfs met een pistenbully meerijden. Deze rondleiding is onderdeel van het leuke weekprogramma van SkiWelt.

Meer weten over SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental?

Wij hebben een heerlijk skiweekend beleeft in SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental. Ben je na het lezen van deze live-update enthousiast geworden over SkiWelt? Of wil je meer weten over dit enorme skigebied? Kijk dan zeker even op de officiële website.

Eerder verschenen
5 onmisbare tips voor de ultieme wintersport met kerst
Ook interessant
Ultieme sneeuwzekerheid en 10 andere excuses voor een wintersport in Engelberg-Titlis