Wanneer je eigen ski’s koopt, dan is goed onderhoud belangrijk. Niet alleen omdat je materiaal dan langer meegaat, maar ook omdat je dan lekkerder en beter op je ski’s staat. Je ski’s moeten soepel over de piste glijden en je kanten moeten grip bieden. Na een week lang elke dag skiën moet er daarom onderhoud gepleegd worden. Dus of je nu zelf je ski’s waxt of dat je ze laat waxen, het moet sowieso gebeuren.

zelf je ski waxen
Ski waxen: met deze tips kan je het zelf.

Ski wax set voor thuis

Een skiservice bij de plaatselijke skiverhuur kost al snel 30 euro per paar. Voor een heel gezin is het daarom aantrekkelijk om het zelf te doen. Daarbij is het een klusje waar wij echt van kunnen genieten. Zowel voor als na de wintersport is het fijn om je dierbare materialen onder handen te nemen. Wanneer je voor het eerst gaat ski waxen, moet je de volgende spullen in huis hebben.


Schone doek en alcohol

Een schone doek met en een flesje alcohol heb je waarschijnlijk wel in huis. Dit gebruik je om voor het waxen ski’s schoon te maken. Maar je kan natuurlijk ook een speciaal reinigingsmiddel (zoals hiernaast afgebeeld) kopen en speciale doeken. Dat is niet nodig, maar uiteraard wel verkrijgbaar voor wie het graag professioneel aanpakt.


Ski wax

Er zijn verschillende soorten ski wax te koop. Voor groot ski onderhoud (aan het begin of aan het einde van de wintersport) moet je warme wax hebben. Dit zijn harde waxsoorten die je moet smelten met een strijkijzer. De verschillende kleuren wax zijn een indicatie voor de ideale temperatuuromstandigheden van de wax. Voor algemeen gebruik zijn de rode varianten doorgaans aan te raden. Wij gebruiken de rode variant van Toko, die bevalt goed.

De temperatuur indicatie op de verpakking betreft de sneeuwtemperatuur. Wij kunnen hier eigenlijk het hele seizoen mee uit de voeten, al hebben we in het voorjaar wel altijd koude wax in onze rugzak zitten voor een snelle skiservice op de piste.

Wax kost ongeveer € 10,- en daar doe je minimaal een heel seizoen mee.

 


Ski wax strijkijzer

De ski wax moet gesmolten worden en over de skiverdeeld worden. Dit doe je met een wax strijkijzer. Koop een speciaal strijkijzer om je ski’s te waxen want je huishoud strijkijzer is hier niet voor gemaakt. Hoe warm het strijkijzer moet zijn, is afhankelijk van de wax die je gebruikt maar hierover later meer.

Dit wax strijkijzer gaat bij ons al jaren mee en is met € 35,- een goede investering.


Schraper voor het verwijderen van wax

Een schraper dient om overvloedige ski wax van het belag te verwijderen. Er zijn verschillende soorten schrapers verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Het is belangrijk om een plastic schraper te kiezen die niet krast. Wij gebruiken zelf de schraper die hiernaast staat die kost nog geen 3 euro.

 


Nylon borstel

Nu moet de wax uit de structuur van de ski geborsteld worden, om de afwatering ten goede te komen. Hiervoor heb je een nylon borstel nodig. Iedere nylon borstel volstaat, als deze maar breed is en lekker in de hand ligt.

Een nylon borstel voor het waxen van je ski’s kost ongeveer 15 euro.


Borstel met paardenhaar

Voor de ‘finishing touch’ kan nog nageborsteld worden met een borstel van paardenhaar. Hierdoor wordt de wax perfect uitgepoetst en glijdt je straks extra lekker over de piste. Maar dit is geen must. Het naborstelen met deze borstel is vooral fijn voordat je gaat wintersporten en is voor een skiservice na afloop van je wintersport niet zo interessant.

Zelf je ski waxen: zo begin je

Zet bovenstaande spullen klaar bij je werkbank. Zet de ski vast op je werkbank of leg de ski twee even hoge stapels boeken op je werkbank. Duw de rem in en zet deze vast met een elastiek zodat deze niet in de weg zit tijdens het ski waxen.

Stap 1: ski’s schoonmaken

Maak de ski schoon met een schone doek met alcohol (of speciaal reinigingsmiddel). Zorg dat de hele ski (althans het belag) goed gepoetst wordt.

Stap 2: ski wax aanbrengen

Op de verpakking van de wax staat met welke temperatuur deze verhit moet worden. Stel je strijkijzer in op deze temperatuur en wacht tot de temperatuur bereikt is. Smelt de wax met het strijkijzer boven het belag van je ski.
De wax druppelt nu op het belag. Verplaats de strijkijzer en de wax van onder naar boven over het belag en smelt steeds een beetje wax tegen het hete ijzer. Wanneer de ski voorzien is van wax, gebruik je het strijkijzer om de wax te verdelen.

Beweeg nu twee keer met het strijkijzer over de hele lengte van de ski heen. Ga van de voorkant van de ski naar de achterkant. Beweeg zo snel dat de wax 10 cm achter het strijkijzer ziet verharden.

Zet de ski nu ongeveer 1 tot 2 uur weg om hem te laten drogen.

Stap 3: ski wax afschrapen

Plaats de waxschraper in een hoek van 45 graden op het belag van de ski en schraap het overtollige wax van de ski af. Vergeet niet om de wax van de zijkanten van de ski te verwijderen.

Stap 4: Borstelen met de nylon borstel

Om te voorkomen dat de structuur van het belag zich vult met wax, moet je het borstelen. Zo borstel je de wax als het ware uit de structuur. Plaats de nylon borstel op de voorkant van de ski en borstel in een vloeiende beweging met gelijkmatige druk van voor naar achter de hele ski. Borstel zolang als er waxdeeltjes van de ski afkomen.

Stap 5: Borstelen met borstel van paardenhaar

Dit zou eigenlijk niet borstelen maar ‘poleren’ moeten heetten. Je poets de ski hier namelijk letterlijk mee. De ski wordt hierdoor glad en glijdt soepel de piste over. Het borstelen gaat, net als met de nylon borstel, van voor naar achter door in één beweging. Borstel zo vaak en lang als je wilt. Voor het borstelen geldt: je kan het niet te vaak of te lang doen. Enjoy 😉

Zelf ski waxen is makkelijker dan je denkt
Zelf je ski’s waxen is makkelijker dan je denkt.

Kosten thuis ski waxen

De kosten van aanschaf van de ski wax en accessoires om zelf thuis je ski’s te kunnen waxen zijn grotendeels een eenmalige investering. Wanneer je alles moet kopen, houdt dan rekening met € 100,-.

Dit bedrag verdien je echter terug met besparingen op professioneel onderhoud. Hoe vaker je skiet (en hoe groter het gezelschap), des te groter de besparing.

Zelf laten we onze ski’s om de 5 keer professioneel onderhouden. Krassen worden weggewerkt, kanten geslepen en ze gaan door de waxmachine. Deze servicebeurt kost rond de 30-40 euro. Voor kinderski’s iets minder.


Veel gestelde vragen over ski waxen en onderhoud

Voor de volledigheid hebben we hieronder nog een aantal vragen over ski waxen en onderhoud verzameld.

Is zelf ski waxen moeilijk?

Nee. Zelf ski waxen is niet zo moeilijk. Iedereen die over de juiste spullen en een beetje geduld beschikt, kan zelf zijn ski’s waxen en onderhouden.

Hier staat precies wat je nodig hebt.

En hier leggen we stap voor stap uit hoe je de ski’s moet waxen.

Hoe vaak moet je ski’s waxen?

Hoe vaak je je ski’s moet laten waxen is afhankelijk van het gebruik en de sneeuwcondities. Wanneer je de ski’s na iedere vakantie waxt, weet je zeker dat de ski’s goed onderhouden worden.

Dit artikel bevat affiliatelinks. Dat betekent dat wij een vergoeding ontvangen wanneer je via één van deze links iets koopt. Jou kost dit overigens niks extra’s. Wel doe je ons hier een groot plezier mee!

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Skigebied Engelberg-Titlis: onze ervaringen en tips
Ook interessant
Beste skikleding merken en wintersportwinkels