Of je nu voor het eerst gaat skiën of al jarenlang ervaring hebt, met de verkeerde ski’s kom je echt lastig de berg af. Om er voor te zorgen dat je het juiste materiaal koopt of huurt, geven we je hier 10 tips die er voor zorgen dat je komende winter met de juiste ski de berg af skiet!

Er bestaan geen slechte ski’s!

Oke. Ik begrijp dat deze zin de inleiding tegen spreekt. Maar het is echt waar, er bestaan tegenwoordig geen slechte ski’s meer. Het skimateriaal is tegenwoordig zo ver doorontwikkeld en geïnnoveerd dat de kwaliteit niets meer te wensen over laat.

Maar ondanks dat er vrijwel alleen nog maar goede ski’s geproduceerd worden, kan je toch de verkeerde uitkiezen. Het materiaal dat je uitkiest moet daarom goed aansluiten bij jou als persoon, bij je skitechniek en bij de afdalingen je graag skiet.

Bijvoorbeeld. Een ski die erg stijf is, is ideaal voor iemand met veel gewicht, kracht of techniek. Terwijl een minder stijve ski weer veel meer geschikt is voor lichtgewichten. Dit is dus niet alleen afhankelijk van je ski-ervaring.

Kortom, ondanks dat er geen slechte ski’s bestaan, kan je wel verkeerd kiezen. Maar wees gerust hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe jij de juiste ski’s kunt kiezen.

Ski's - vette quote

Kies ski’s die bij je passen.

Voor elk type afdaling is er ondertussen wel een aparte ski. Zo is er speciaal skimateriaal voor: korte- of lange bochten, racers en recreanten, afdalingen buiten de piste, springen, trucjes en meer. Het is daarom vooral belangrijk om eerst te bedenken wat voor skier je bent. Ben je een recreant, ski je voornamelijk op de piste met een zekere techniek, kies dan bijvoorbeeld een Allround ski, reuzenslalomski of een all mountain ski. Wil je meer off piste gaan skiën, overweeg dan om te kiezen voor een all mountain ski, of zelfs een freeride ski.

Hoewel niet elk skimerk dezelfde indeling hanteert, staat hieronder een tabel die een beeld geeft van welke ski past bij welke doelgroep.

Type SkiBeginnerGevorderdVergevorderdOffpisteJumps & Tricks
All Round (Pisteski’s)
+++++/-+
Slalom+++
Reuzenslalom+++++
All Mountain++++++
Freeride+++
Freestyle++/-+++

Overigens kan je op de website van de meeste skiwinkels ook bekijken voor welke doelgroep de ski geschikt is.

Tenslotte staan hieronder nog een aantal ski’s die voor vrijwel elke doelgroep geschikt zijn.

 

Ski’s voor beginners – deze zijn ideaal

Hieronder staan de beste ski’s voor beginners. De beste ski’s voor beginners zijn geselecteerd omdat ze voldoen aan de onderstaande eisen:

 • Vergevingsgezind. Je wilt namelijk niet bij elk technisch foutje uit balans zijn.
 • Een ‘softe flex’, wat er op neer komt dat je er makkelijk mee kunt draaien. De ski’s voor voor beginners moeten immers wendbaar zijn.
 • Niet te lang of te breed. Als beginnende skiër, ski je alleen maar op geprepareerde piste. Investeer daarom vooral niet in brede, of lange ski’s.
 • De prijs. Een ski voor beginners moet niet te duur zijn. Ik vind dat een paar ski’s voor beginners maximaal tussen de 400 en 500 euro mag kosten. Minder mag natuurlijk ook.
 • Skibinding moet inclusief zijn. Een geïntegreerde binding is gewoon makkelijk en voorkomt bovendien dat je je ook nog moet gaan verdiepen in de juiste binding. Vergeet trouwens niet om je skibinding in te laten stellen. Dit kan bij aankoop, maar kan natuurlijk ook in elke skiwinkel of skiverhuur.
 • Radius: ik kan je een heel technisch verhaal vertellen over de sidecut en de radius van de ski, maar als je gewoon onthoudt dat de radius tussen de 14 en 20 meter moet zitten, dan weet je het belangrijkste.

Rossignol

Ski voor beginner

Atomic – Vantage

Atomic ski's

Salomon – QST 92

Salomon beste ski voor beginner

 

Ski’s voor gevorderden – een paar tips

Hieronder staan de beste ski’s voor gevorderde skiërs. Ik heb hier voornamelijk gekozen voor all mountain ski’s. Een goede reuzenslalom ski is natuurlijk ook geschikt voor gevorderde skiërs. Bij het maken van deze selectie van de beste ski’s voor gevorderden, stonden de volgende uitgangspunten centraal:

 • Breed inzetbaar. Oftewel je skiet het grootste deel van de tijd op de piste, maar gaat ook wel eens door de ‘Tiefschnee’.
 • Geschikt om hard mee te skiën.
 • Relatief stijf. Dit is een beetje afhankelijk van je gewicht en de kracht die je uitoefent tijdens het skiën, maar je wilt dat je ski iets ‘teruggeeft’ tijdens het skiën. Dit helpt je om het ritme te bepalen, de bochten mooi rond te skiën en het is gewoon een heerlijk gevoel.
 • Radius. Ideaal is een radius van tussen de 16 meter en de 20 meter. Daarmee kan je heerlijk lange, gesneden bochten op snelheid skiën. Als je meer van korte bochten houdt, kies dan voor een slalom ski. Maar bedenk dat die niet zo lekker skiet naast de piste of in de slush (de zachte sneeuw als het wat warmer is buiten).
 • Breedte tussen de 85mm en 100mm. Een smallere ski draait over het algemeen makkelijker, maar een bredere ski is weer stabieler en presteert beter in de slush of de poeder.

Völkl – Code

ski voor gevorderde skier - volkl code speedwall S

Stöckli – Laser AX

Ski's - Stöckli Laser AX

Salomon – QST 99

Salomon QST 99

 

Er zijn speciale ski’s voor dames

Sinds een aantal jaar wordt er speciaal skimateriaal voor dames ontwikkeld. Hoewel dit natuurlijk ook slimme marketing is, heeft een damesski toch echt eigenschappen die beter aansluiten bij het lichaam van vrouwen. Hierbij kan je met name denken aan verschillen in:

 • Zwaartepunt: de gemiddelde vrouw heeft een lager zwaartepunt dan de gemiddelde man. Dit is een van de redenen dat vrouwen een betere balans hebben dan mannen. En hoewel het hebben van een laag zwaartepunt voordelig is bij het afdalen, heeft het als nadeel dat een vrouw minder kracht op de ski kan zetten dan haar mannelijke equivalent. Damesski’s zijn hier speciaal op aangepast. Ze zijn flexibeler en buigen makkelijker.
 • Lichaamsgewicht: vrouwen zijn doorgaans lichter dan mannen. Dat betekent dat ze minder druk op de ski kunnen opbouwen en dat het maken van mooie bochten een zwaardere opgave is (dus doordat je lichter bent, draai je zwaarder. Snap jij het nog? 😉 ). Skimateriaal voor dames hebben de binding vaak wat meer op het midden gemonteerd, wat het draaien van mooie bochten op de piste eenvoudiger maakt.

Er zijn overigens ook speciale dames skischoenen. Die compenseren voor de kleinere voeten, bredere heupen en andersvormige kuiten van vrouwen. Maar daarover meer in een ander artikel.

Hieronder staan drie mooie damesmodellen.

 

Huur of koop ski’s in de juiste lengte.

Deze tip lijkt overbodig. Het is logisch dat je ski’s de juiste lengte moeten hebben. Helaas verschillen de meningen van de verschillende experts nogal eens als het gaat over de ideale lengte van een paar ski’s. Vroeger, we hebben het dan over meer dan 20

ideale lengte ski's - voor ski's kopen en gebruiken

jaar geleden, waren de ski’s heel lang. En hoe beter je kon skiën, hoe langer je ski’s waren. Toen begin deze eeuw de carve ski zijn opwachting maakte, werd de ideale ski een stuk korter. De meeste wintersporters skieden toen met een paar ski’s dat tot hun borst kwam. Dat maakte het draaien van bochtjes een stuk eenvoudiger. Inmiddels zijn de ski’s weer wat langer.

De juiste lengte ski is voor de meeste mensen ergens tussen hun kin en hun voorhoofd!

Eigenlijk is de lengte van de ski’s voor de meeste mensen vrij eenvoudig. Alles tussen je kin en je voorhoofd is de juiste lengte ski. Voor mensen die voor het eerst op de lange latten staan is een lengte net onder de kin ideaal. Kortere ski’s draaien makkelijker, maar zijn ook minder zeker. Je kunt er dus minder goed mee remmen. Toch wel een essentieel onderdeel van de wintersport. Langer ski’s daarentegen kunnen met meer snelheid geskied worden. Ze

Alleen voor extremen gelden andere lengtes. Denk dan aan wedstrijdskiërs, freeriders en andere waaghalzen.

 Kies een gerenommeerd skimerk.

Er zijn veel leveranciers van ski’s. Net als bij skijassen, broeken en handschoenen heeft elke fabrikant zijn eigen voor- en nadelen.Door te kiezen voor een gerenomeerd merk, kies je voor zekerheid. Hieronder hebben we de meest gerenommeerde skimerken op een rij gezet:

 • Atomic (Oostenrijk).
 • Volkl (Duitsland).
 • Head (Oostenrijk).
 • Fischer (Oostenrijk).
 • Salomon (Frankrijk).
 • Stockli (Zwitserland).
 • Kastle (Tsjechië).
 • Elan (Slovenië).

De meeste skimerken beschikken tegenwoordig over een eigen Research en Development afdeling. Deze zorgen dat er veel geïnnoveerd wordt. Hierbij kan je denken aan de carve ski, camber, rocker en WaveFlex. Eigenlijk zijn al deze innovaties voornamelijk om soepeler bochtjes te draaien. Niet voor niets is de skitechniek de afgelopen 15 jaar behoorlijk verandert.

Kies het juiste profiel voor je ski’s – rocker, camber of een mix

Oké nu wordt het wat technischer. Als je ski’s gaat kopen in een winkel of online shop, dan zul je vaak tegen de termen rocker en camber aanlopen. Het gaat dan over het profiel van de ski. Met het profiel van de ski bedoel ik dan als je er vanaf de zijkant naar kijkt. Kijk maar eens naar onderstaande afbeelding.

Rocker of Camber - ski's

Rocker of camber betekent dus dat de ski ofwel naar de ene kant voorspanning heeft, ofwel naar de andere kant. De meeste ski’s hebben overigens een combinatie van rocker en camber (om het nog ingewikkelder te maken). Hieronder staan kort de voor- en nadelen van beide.

Camber ski’s

Camber is al jarenlang het traditionele design. De ski heeft zogenaamde ‘voorspanning’ dat er voor zorgt dat het midden van de ski de sneeuw niet raakt als je hem op de grond legt. Tijdens het skiën zorgt je lichaamsgewicht ervoor dat de hele ‘kant’, de zijkant van de ski de sneeuw raakt. Bij het ontlasten van de ski krijg je hierdoor dat heerlijke ‘bounce’-gevoel. Deze techniek zorgt er ook voor dat je mooie gesneden en gecontroleerde bochten kunt maken. Camber neemt de laatste jaren in populariteit af. Dat komt vooral omdat skifabrikanten druk aan het experimenteren zijn met rocker-ski’s of met ski’s die rocker en camber combineren.

Als je echter op zoek bent naar een ski om lange bochten mee te skiën op hoge snelheid, kies dan voor een ski met veel camber.

Rocker ski’s

Rocker is ‘the new kid on the block’. Het wordt ook wel ‘reverse camber’ genoemd. Eigenlijk betekent het dat de ski de andere kant op is gebogen. Het grote voordeel van rocker ski’s is ze makkelijker skiën als je off piste gaat. Het nadeel is dat rocker ski’s op harde pistes minder goed functioren. Ze kunnen dan gaan trillen en je moet over een behoorlijk goede skitechniek beschikken om dit te kunnen corrigeren.

Mixed Rocker & Camber ski’s

De meeste ski’s die nu gemaakt worden combineren de rocker en camber technieken. Hierdoor krijg je een ski die stabiel is op hoge snelheid, die bovendien makkelijk draait.

Voor diegenen die zich nog meer willen verdiepen in alle details van rocker en camber ski’s. Bekijk onderstaande Engelstalige video. Daarin wordt het perfect uitgelegd.

Ski sale: bespaar veel geld bij de aankoop van ski’s!

Als je ski’s koopt aan het einde van het seizoen kan je veel geld besparen. Met name de online skiwebshops hebben in de lente- en zomermaanden geweldige aanbiedingen. Soms kan je wel tot 40% besparen op de aankoop van je skimateriaal. Dit geldt overigens ook voor alle andere skimaterialen en skikleding zoals: skischoenen, ski jassen, skibrillen, ski handschoenen en ski helmen.

 

Eerder verschenen
Nieuwe skilift in skigebied Wildkogel-Arena
Ook interessant
Zomerskiën tijdens je vakantie in de Alpen