Of je nu voor het eerst gaat skiën of al jarenlang ervaring hebt, met de verkeerde ski's kom je echt lastig de berg af. Om er voor te zorgen dat je het juiste materiaal koopt of huurt, geven we je hier 10 tips die er voor zorgen dat je komende winter met de juiste ski de berg af skiet! En uiteraard hebben we onze favorieten ski's van 2020-2021 voor je op een rij gezet. Zo kies je de beste ski's voor jouw niveau in jouw budget.

Ski's kopen: de beste ski's voor beginners

Hieronder hebben we een selectie van de beste ski's voor beginners gemaakt. Per ski vind je (aankoop) link naar zowel het herenmodel als de damesski.


Wedze Boost 500 - goedkope ski voor beginners

Lengte: verkrijgbaar in 149 cm, 156 cm, 163 cm en 170 cm.
Wat is leuk: aantrekkelijk geprijsde ski voor beginners.
Wat is minder: niet geschikt voor korte bochten of hoge snelheid.
Ski’s kopen: voor 220 euro voor dames of heren.

De Wedze Boost 500 is een goedkope ski voor beginners. De ski is perfect voor beginners die het skiën net onder de knie hebben en graag veel controle behouden. Je kan niet heel hard skiën met de Wedze Boost 500, maar je komt er wel gecontroleerd iedere piste mee af. Blauwe pistes, rode pistes en zwarte pistes kom je met deze ski’s prima af.


Elan Element - ski voor beginners met controle en snelheid

Lengte: verkrijgbaar in 152 cm, 160 cm, 168 cm en 176 cm.
Wat is leuk: aantrekkelijk geprijsde ski voor beginners.
Wat is minder: niet geschikt voor korte bochten of hoge snelheid.
Ski’s kopen: voor 349 euro voor dames en heren.

Elan Element is een ski voor beginners die af en toe wel een beetje gas willen geven. Denk aan een beginner die met gevorderde wintersporters op vakantie gaat of die af toe wat gas bij wil geven om een kind in zijn nek te grijpen. Herkenbaar? Dan is dit jouw beginners ski! Elan Elemant is extreem licht, vergevingsgezind en makkelijk te sturen. Even wat gas geven kan best, maar het is geen ski waar je keihard een piste mee afknalt of waarop je korte bochten maakt.

Nu in de aanbieding voor € 174,99.


Rossignol - beginners ski voor dames met power

Lengte: verkrijgbaar in 138 cm, 146 cm, 145 cm, 162 cm en 170 cm.
Wat is leuk: beginners ski die je niet snel ontgroeid.
Wat is minder: niet geschikt voor korte bochten of hoge snelheid.
Ski’s kopen: voor 400 euro.

Rossignol heeft een beginners ski die je niet snel zal ontgroeien. De ski voor beginners is net wat stijver dan bovenstaand model van Elan. Daarom is de ski fijner op een harde piste. Daarbij heeft deze ski de mogelijkheid om iets sneller af te dalen dan Elan. Dit geeft een groot gevoel van speelsheid en vrijheid. De ski is nog steeds licht en draait met hetzelfde gemak als de andere modellen uit deze test. Hij gaat gewoon net iets langer mee. Vooral handig als je van plan bent de komende jaren nog wat bij te leren ;-).


Ski's kopen: de beste ski voor gevorderde skiërs

Sta je al wat langer op de ski's en stel je iets meer aan eisen aan je ski's en je eigen skikunsten? Dit zijn onze favoriete ski's voor gevorderden.


Atomic Redster X9 wide - krachtige all mountain ski voor gevorderden

Lengte: verkrijgbaar in 152 cm, 160 cm, 168 cm, 176 cm.
Wat is leuk: all mountain skiplezier voor iedereen!
Wat is minder: niks, dit is onze favoriet in de betaalbare klasse.
Ski’s kopen: voor 900 euro.

Atomic Redster X9 Wide body verrast! Oorspronkelijk komt deze uit het racesegment (ergens tussen slalom en reuzenslalom). De ski is een alleskunner op de piste onder alle sneeuwomstandigheden. Vanaf het eerste moment dat we op deze ski’s staan voelen ze vertrouwd en zoooo fijn! Korte bochten, lange bochten, hoge snelheid, poedersneeuw, harde piste, het maakt niet uit. De Atomic Redster X9 is fijn onder alle omstandigheden. Sterker nog, mijn vertrouwde Stöckli laat ik de volgende dag staan om nog een dag van de X9 te kunnen genieten. En dat zegt VEEL. Een nieuwe favoriet is geboren. De Stöckli blijft voor ijzige en harde pistes in mijn bezit, maar onder andere omstandige pak ik graag deze Redster X9 mee.


Stöckli Laser SC - de koning onder de piste ski's voor gevorderden

Lengte: verkrijgbaar in 149 cm, 156 cm, 163 cm, 170 cm en 177 cm.
Wat is leuk: stabiele ski met veel controle, speels.
Wat is minder: prijzig.
Ski’s kopen: met binding vanaf 1300 euro.

De Stöckli Laser SC is niet een ski die je ‘even’ online besteld. Daarvoor is de ski net iets te prijzig en net iets te specifiek. Het is absoluut een favoriet. En het is net als met een Landrover, je maakt een praatje met andere mensen die dezelfde ski skiën (meestal Duitsers en Zwitsers). Niet zo gangbaar, wel echt iets bijzonders! De Stöckli Laser SC is extreem stabiel en comfortabel. De ski geeft continue het gevoel van vertrouwen op de piste. Wij kunnen de ski onbegrensd belasten en het tempo op blijven voeren. Korte bochten op hoog tempo wat de sneeuwomstandigheden ook zijn. Goed voor de sportieve skiërs dus ;-). Niet overal verkrijgbaar helaas. Onze tip: huur deze ski een paar dagen om te kijken hoe Stöckli Laser SC je bevalt. Dan kan je hem daarna altijd kopen. Love it or hate it. Iets anders is volgens ons niet mogelijk.


Wed'ze Boost 900 - goedkope damesski voor gevorderde skiër

Lengte: verkrijgbaar in 156 cm en 163 cm voor dames.
Wat is leuk: zeer gunstig geprijsd.
Wat is minder: minder in diepe sneeuw en op ongeprepareerde piste.
Ski’s kopen: voor slechts 319 euro!

Wed’ze Boost 900 is onovertroffen in prijs / kwaliteit. De ski heeft een houten kern en cruist over de piste. Korte bochten, lange bochten en op hoog tempo. Al zit er aan het tempo wel een limiet. Maar qua kunnen zal je Wed’ze Boost niet snel ontgroeien. Het enige minpunt is dat de ski naast de piste niet zo fijn is. Ook niet op een skiroute of even bij het ‘even doorsteken’ onder de lift. Dat gaan ten koste van de speelsheid. De andere ski’s voor gevorderden kunnen daar net iets meer. Maar goed, die kosten dan ook direct heel wat meer. Er is ook een herenmodel van de ski hier.


Ski's kopen waar op letten

Om te beginnen: slechte ski's bestaan niet. Het skimateriaal is tegenwoordig zo ver doorontwikkeld en geïnnoveerd dat de kwaliteit niets meer te wensen over laat. Maar ondanks dat er vrijwel alleen nog maar goede ski's geproduceerd worden, kan je toch de verkeerde uitkiezen. De ski die je uitkiest moet aansluiten bij jou als persoon, bij je skitechniek en bij de afdalingen je graag skiet.

Als je nog niet weet wat je wilt, huur dan eerst

Wanneer je niet precies weet waar je voorkeur naar uitgaat, adviseren we je te huren. Ben je een gevorderde skiër? Huur dan in het topsegment. In de meeste gevallen (Intersport, Sport 2000) mag je in het topsegment iedere dag een andere ski huren. Je kan dus lekker uitproberen wat jij fijn vindt!

stockli is een ski voor gevorderde
De Stöckli Laser CT wordt getest bij hevige sneeuwval.
Kies ski's die bij je passen.

Voor elk type afdaling is er ondertussen wel een aparte ski. Zo is er speciaal skimateriaal voor: korte- of lange bochten, racers en recreanten, afdalingen buiten de piste, springen, trucjes en meer. Het is daarom vooral belangrijk om eerst te bedenken wat voor skier je bent. Ben je een recreant, ski je voornamelijk op de piste met een zekere techniek, kies dan bijvoorbeeld een Allround ski, reuzenslalomski of een all mountain ski. Wil je meer off piste gaan skiën, overweeg dan om te kiezen voor een all mountain ski, of zelfs een freeride ski.

Welke soorten ski's passen bij jou

Hoewel niet elk skimerk dezelfde indeling hanteert, staat hieronder een tabel die een beeld geeft van welke ski past bij welke doelgroep. De begrippen spreken voor zich. In onze test hebben we ons uitsluitend gericht op piste ski's. Ben je het type wintersporter wat op de piste blijft? Dan is dit de beste keuze voor jou.

Type Beginner Gevorderd Ver-gevorderd Offpiste Jumps & Tricks
Allround (Pisteski's)
++ ++ +/- + -
Slalom - + ++ - -
Reuzenslalom - ++ ++ + -
All Mountain  + + ++ + +
Freeride - - + ++ -
Freestyle + +/- - + ++

Overigens kan je op de website van de meeste skiwinkels ook bekijken voor welke doelgroep de ski geschikt is.

Er zijn speciale ski's voor dames

Sinds een aantal jaar wordt er speciaal skimateriaal voor dames ontwikkeld. Hoewel dit natuurlijk ook slimme marketing is, heeft een damesski toch echt eigenschappen die beter aansluiten bij het lichaam van vrouwen. Hierbij kan je met name denken aan verschillen in:

  • Zwaartepunt: de gemiddelde vrouw heeft een lager zwaartepunt dan de gemiddelde man. Dit is een van de redenen dat vrouwen een betere balans hebben dan mannen. En hoewel het hebben van een laag zwaartepunt voordelig is bij het afdalen, heeft het als nadeel dat een vrouw minder kracht op de ski kan zetten dan haar mannelijke equivalent. Damesski's zijn hier speciaal op aangepast. Ze zijn flexibeler en buigen makkelijker.
  • Lichaamsgewicht: vrouwen zijn doorgaans lichter dan mannen. Dat betekent dat ze minder druk op de ski kunnen opbouwen en dat het maken van mooie bochten een zwaardere opgave is (dus doordat je lichter bent, draai je zwaarder. Snap jij het nog? 😉 ). Skimateriaal voor dames hebben de binding vaak wat meer op het midden gemonteerd, wat het draaien van mooie bochten op de piste eenvoudiger maakt.
ski voor dames
Mannen en vrouwen hebben een andere anatomie

Huur of koop ski's in de juiste lengte.

De juiste lengte ski is voor de meeste mensen ergens tussen hun kin en hun voorhoofd!

Eigenlijk is de lengte van de ski's voor de meeste mensen vrij eenvoudig. Alles tussen je kin en je voorhoofd is de juiste lengte ski. Voor mensen die voor het eerst op de lange latten staan is een lengte net onder de kin ideaal. Kortere ski's draaien makkelijker, maar zijn ook minder zeker. Je kunt er dus minder goed mee remmen. Toch wel een essentieel onderdeel van de wintersport. Langer ski's daarentegen kunnen met meer snelheid geskied worden. Ze

Alleen voor extremen gelden andere lengtes. Denk dan aan wedstrijdskiërs, freeriders en andere waaghalzen.

Overzicht van goede skimerken

Er zijn veel leveranciers van ski's. Net als bij skijassen, skibroeken en handschoenen heeft elke fabrikant zijn eigen voor- en nadelen.Door te kiezen voor een gerenommeerd merk, kies je voor zekerheid. Hieronder hebben we de meest gerenommeerde skimerken op een rij gezet:

De meeste skimerken beschikken tegenwoordig over een eigen Research en Development afdeling. Deze zorgen dat er veel geïnnoveerd wordt. Hierbij kan je denken aan de carve ski, camber, rocker en WaveFlex. Eigenlijk zijn al deze innovaties voornamelijk om soepeler bochtjes te draaien. Niet voor niets is de skitechniek de afgelopen 15 jaar behoorlijk verandert.


Ski's kopen: online of in de winkel?

In mijn ogen is de beste plek om ski's te kopen onderaan de piste. Daar kan je ze direct uitproberen. Maar wanneer je geen kostbare tijd wil verdoen in de skiwinkel in Oostenrijk of Frankrijk, of als je de taal niet goed machtig bent, dan kan je ze natuurlijk ook online ski's kopen.

Hieronder staan een aantal voorbeelden van gerenommeerde webshops die goed materiaal verkopen.

30+ ski's
vanaf € 249,95

80+ ski's
vanaf € 119,99

100+ ski's
vanaf € 299,99

30+ ski's
vanaf € 329,95


Ski sale: bespaar veel geld bij de aankoop van ski’s!

Als je ski’s koopt aan het einde van het seizoen kan je veel geld besparen. Met name de online skiwebshops hebben in de lente- en zomermaanden geweldige aanbiedingen. Soms kan je wel tot 40% besparen op de aankoop van je skimateriaal. Dit geldt overigens ook voor alle andere skimaterialen en skikleding zoals: skischoenen, ski jassenskibrillenski handschoenen en ski helmen.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Black Friday aanbiedingen waar je als wintersporter blij van wordt
Ook interessant
Winterdromen van een familievakantie in Gargellen