Of je nu voor het eerst gaat skiën of al jarenlang ervaring hebt, met de verkeerde ski’s kom je echt lastig de berg af. Om er voor te zorgen dat je het juiste materiaal koopt of huurt, geven we je hier 10 tips die er voor zorgen dat je komende winter met de juiste ski de berg af skiet! En uiteraard hebben we onze favorieten ski’s van 2022-2023 voor je op een rij gezet. Zo kies je de beste ski’s voor jouw niveau in jouw budget.

Ski’s kopen: de beste ski’s voor beginners

Hieronder hebben we een selectie van de beste ski’s voor beginners gemaakt. Per ski vind je (aankoop) link naar zowel het herenmodel als de damesski. De selectie van deze ski’s komt uitsluitend tot stand door onze eigen ervaring, wij volgen geen lijstjes of externe tests. Wij huren zelf zeer regelmatig verschillende ski’s omdat we het leuk vinden om zoveel mogelijk ski’s te kunnen testen.

Beginner ski test

Hieronder staan korte en bondige reviews van drie goede beginners ski’s:

Atomic Redster Q4 – betrouwbare ski voor beginners

Lengte: verkrijgbaar in 161 cm, 169 cm en 177 cm.
Wat is leuk: comfortabel onder alle omstandigheden.
Wat is minder: niet geschikt voor korte bochten of hoge snelheid op steile pistes.
Atomic ski’s kopen: voor 309,99 euro.

Atomic Q4 is een relatief goedkope ski voor beginners. Dit is een goede keuze voor beginners die het skiën net onder de knie hebben en graag veel controle behouden. Je kan er niet keihard een zwarte piste mee afknallen, maar je komt wel overal gecontroleerd naar beneden. Ongeacht de omstandigheden op de piste. Zowel op ijzige pistes als in de losse sneeuw draait Atomic Q3 makkelijk en biedt de ski veel controle. Voor  beginners die graag lange dagen maken of ouders die gemoedelijk met hun kinderen onderweg zijn, is dit een ideale ski!


Salomon S-Max 6 – alleskunner voor beginnende skiërs

Lengte: verkrijgbaar in 168 cm en 176 cm.
Wat is leuk: een alleskunner voor skiërs met een paar jaar ervaring.
Wat is minder: een beetje van alles, maar vooral om te carven.
Ski’s kopen: uniseks model is geschikt voor dames en heren, verkrijgbaar vanaf 359 euro.

De S/Max 6 is de ultieme beginner ski van Salomon. Deze ski is ideaal voor beginnende skiërs die gewoon lekker willen leren skiën. De soepele flex van de ski maakt dat het makkelijk is om te draaien en controle te behoudent. Volgens de skiverhuur was dit de ideale ski om zowel op poederdagen als op ijzige dagen soepel de piste af te komen. Lange bochten op hoge snelheid gaan perfect, zelfs op een ijzige piste. Maar voor technisch goede skiërs biedt deze ski te weinig rebound. Ideaal voor de eerste paar jaren wintersport, of voor recreatieve wintersporters die het niet gaat om kilometerknallen of zo snel mogelijk beneden zijn.


Rossignol – beginners ski voor dames en heren met power

Lengte: verkrijgbaar in lengte 163 cm en 170 cm.
Wat is leuk: beginners ski die je niet snel ontgroeid.
Wat is minder: niet geschikt voor korte bochten of hoge snelheid.
Ski’s kopen: voor 309 euro (heren).

Rossignol heeft een beginners ski die je niet snel zal ontgroeien. Deze ski staat aangegeven als heren ski, maar is natuurlijk ook geschikt voor dames! Dezebeginner ski is net wat stijver dan bovenstaand model . Daarom is de ski fijner op een harde piste. Daarbij heeft deze ski de mogelijkheid om iets sneller af te dalen dan die ski. Dit geeft een groot gevoel van speelsheid en vrijheid. De ski is nog steeds licht en draait met hetzelfde gemak als de andere modellen uit deze test. Hij gaat gewoon net iets langer mee. Vooral handig als je van plan bent de komende jaren nog wat bij te leren ;-).

Ski’s kopen: de beste ski voor gevorderde skiërs

Sta je al wat langer op de ski’s en stel je iets meer aan eisen aan je ski’s en je eigen skikunsten? Dit zijn onze favoriete ski’s voor gevorderden.

Gevorderden ski test

Hieronder staan korte en bondige reviews van drie goede ski’s voor ervaren wintersporters:


Atomic Redster Q9 wide – krachtige all mountain ski voor gevorderden

Lengte: verkrijgbaar in 168 cm en 176 cm.
Wat is leuk: all mountain skiplezier voor iedereen!
Wat is minder: niks, dit is onze favoriet in de betaalbare klasse.
Ski’s kopen: voor 989 euro.

Atomic Redster Q9 verrast! De nieuwe Q-serie van Atomic bestaat uit ski’s voor alle omstandigheden. Atomic ski’s zijn veelal afkomstig uit het racesegment (ergens tussen slalom en reuzenslalom) en dat merk je. Vanaf het eerste moment dat we op deze ski’s staan voelen ze vertrouwd en zoooo fijn! Korte bochten, lange bochten, hoge snelheid, poedersneeuw, harde piste, het maakt niet uit. De Atomic Redster Q9 is fijn onder alle omstandigheden. Sterker nog, mijn vertrouwde Stöckli laat ik de volgende dag staan om nog een dag van de Q9 te kunnen genieten. En dat zegt VEEL. Een nieuwe favoriet is geboren. De Stöckli blijft voor ijzige en harde pistes in mijn bezit, maar onder andere omstandige pak ik graag deze Redster Q9 mee.


Stöckli Laser AX – de koning onder de piste ski’s voor gevorderden

Lengte: verkrijgbaar in 168 cm, 175 cm en 182 cm.
Wat is leuk: stabiele ski met veel controle, speels.
Wat is minder: prijzig.
Ski’s kopen: met binding vanaf ca. 1.150 euro.

De Stöckli Laser AX is niet een ski die je ‘even’ online besteld. Daarvoor is de ski net iets te prijzig en net iets te specifiek. Het is absoluut een favoriet. En het is net als met een Landrover, je maakt een praatje met andere mensen die dezelfde ski skiën (meestal Duitsers en Zwitsers). Niet zo gangbaar, wel echt iets bijzonders! De Stöckli Laser AX is extreem stabiel en comfortabel. De ski geeft continue het gevoel van vertrouwen op de piste. Wij kunnen de ski onbegrensd belasten en het tempo op blijven voeren. Korte bochten op hoog tempo wat de sneeuwomstandigheden ook zijn. Goed voor de sportieve skiërs dus ;-). Niet overal verkrijgbaar helaas. Onze tip: huur deze ski een paar dagen om te kijken hoe Stöckli Laser AX je bevalt. Dan kan je hem daarna altijd kopen. Love it or hate it. Iets anders is volgens ons niet mogelijk.


Elan Wingman – fijne ski voor gevorderde tot expert skiër

Lengte: verkrijgbaar in 160 cm, 166 cm, 172 cm, 178 cm en 184 cm.
Wat is leuk: sportieve ski!
Wat is minder: minder fijn in slush en poeder.
Ski’s kopen: op moment van schrijven in de aanbieding voor 509 euro!

Wanneer jij een lichtgewicht wintersporter bent, is deze ski zeker het overwegen waard. Deze ski heeft maar weinig energie nodig om bochten te maken. We namen hem twee dagen mee de gletsjer op, na flinke sneeuwval. De ski is veel minder licht dan verwacht en heeft een speels karakter. Eigenlijk knal je hem overal doorheen, op hoge snelheid met extreem veel controle. Korte en lange bochten laten zich makkelijk afwisselen en ook kleine stukjes door de poeder gaan zonder problemen. Dit is een fijne ski voor een week wintersport met vrienden waarbij je vooral veel snelheid en meters wil maken in verschillende soorten sneeuw. En de prijs is ook gewoon scherp voor dit kaliber ski’s!

Ski’s kopen waar op letten

Om te beginnen: slechte ski’s bestaan niet. Het skimateriaal is tegenwoordig zo ver doorontwikkeld en geïnnoveerd dat de kwaliteit niets meer te wensen over laat. Maar ondanks dat er vrijwel alleen nog maar goede ski’s geproduceerd worden, kan je toch de verkeerde uitkiezen. De ski die je uitkiest moet aansluiten bij jou als persoon, bij je skitechniek en bij de afdalingen je graag skiet.

Als je nog niet weet wat je wilt, huur dan eerst

Wanneer je niet precies weet waar je voorkeur naar uitgaat, adviseren we je te huren. Ben je een gevorderde skiër? Huur dan in het topsegment. In de meeste gevallen (Intersport, Sport 2000) mag je in het topsegment iedere dag een andere ski huren. Je kan dus lekker uitproberen wat jij fijn vindt!

stockli is een ski voor gevorderde
De Stöckli Laser CT wordt getest bij hevige sneeuwval.

Kies ski’s die bij je passen

Voor elk type afdaling is er ondertussen wel een aparte ski. Zo is er speciaal skimateriaal voor: korte- of lange bochten, racers en recreanten, afdalingen buiten de piste, springen, trucjes en meer. Het is daarom vooral belangrijk om eerst te bedenken wat voor skier je bent. Ben je een recreant, ski je voornamelijk op de piste met een zekere techniek, kies dan bijvoorbeeld een Allround ski, reuzenslalomski of een all mountain ski. Wil je meer off piste gaan skiën, overweeg dan om te kiezen voor een all mountain ski, of zelfs een freeride ski.

Welke soorten ski’s passen bij jou?

Hoewel niet elk skimerk dezelfde indeling hanteert, staat hieronder een tabel die een beeld geeft van welke ski past bij welke doelgroep. De begrippen spreken voor zich. In onze test hebben we ons uitsluitend gericht op piste ski’s. Ben je het type wintersporter wat op de piste blijft? Dan is dit de beste keuze voor jou.

TypeBeginnerGevorderdVer-gevorderdOffpisteJumps & Tricks
Allround (Pisteski’s)
(assortiment bekijken)
+++++/-+/ –
Slalom
(assortiment bekijken)
+++
Reuzenslalom
(assortiment bekijken)
+++++
All Mountain 
(assortiment bekijken)
++++++
Freeride
(assortiment bekijken)
+++
Freestyle
(assortiment bekijken)
++/-+++

Overigens kan je op de website van de meeste skiwinkels ook bekijken voor welke doelgroep de ski geschikt is.

Er zijn speciale dames ski’s

Sinds een aantal jaar wordt er speciaal skimateriaal voor dames ontwikkeld. Hoewel dit natuurlijk ook slimme marketing is, heeft een damesski toch echt eigenschappen die beter aansluiten bij het lichaam van vrouwen. Hierbij kan je met name denken aan verschillen in:

ski voor dames
Mannen en vrouwen hebben een andere anatomie
  • Zwaartepunt: de gemiddelde vrouw heeft een lager zwaartepunt dan de gemiddelde man. Dit is een van de redenen dat vrouwen een betere balans hebben dan mannen. En hoewel het hebben van een laag zwaartepunt voordelig is bij het afdalen, heeft het als nadeel dat een vrouw minder kracht op de ski kan zetten dan haar mannelijke equivalent. Damesski’s zijn hier speciaal op aangepast. Ze zijn flexibeler en buigen makkelijker.
  • Lichaamsgewicht: vrouwen zijn doorgaans lichter dan mannen. Dat betekent dat ze minder druk op de ski kunnen opbouwen en dat het maken van mooie bochten een zwaardere opgave is (dus doordat je lichter bent, draai je zwaarder. Snap jij het nog? 😉 ). Skimateriaal voor dames hebben de binding vaak wat meer op het midden gemonteerd, wat het draaien van mooie bochten op de piste eenvoudiger maakt.

Huur of koop ski’s in de juiste lengte.

De juiste lengte ski is voor de meeste mensen ergens tussen hun kin en hun voorhoofd!

Eigenlijk is de lengte van de ski’s voor de meeste mensen vrij eenvoudig. Alles tussen je kin en je voorhoofd is de juiste lengte ski. Voor mensen die voor het eerst op de lange latten staan is een lengte net onder de kin ideaal. Kortere ski’s draaien makkelijker, maar zijn ook minder zeker. Je kunt er dus minder goed mee remmen. Toch wel een essentieel onderdeel van de wintersport. Langer ski’s daarentegen kunnen met meer snelheid geskied worden. Ze

Alleen voor extremen gelden andere lengtes. Denk dan aan wedstrijdskiërs, freeriders en andere waaghalzen.

Overzicht van goede skimerken

Er zijn veel leveranciers van ski’s. Net als bij skijassen, skibroeken en handschoenen heeft elke fabrikant zijn eigen voor- en nadelen.Door te kiezen voor een gerenommeerd merk, kies je voor zekerheid. Hieronder hebben we de meest gerenommeerde skimerken op een rij gezet:

De meeste skimerken beschikken tegenwoordig over een eigen Research en Development afdeling. Deze zorgen dat er veel geïnnoveerd wordt. Hierbij kan je denken aan de carve ski, camber, rocker en WaveFlex. Eigenlijk zijn al deze innovaties voornamelijk om soepeler bochtjes te draaien. Niet voor niets is de skitechniek de afgelopen 15 jaar behoorlijk verandert.


Ski’s kopen: online of in de winkel?

In mijn ogen is de beste plek om ski’s te kopen onderaan de piste. Daar kan je ze direct uitproberen. Maar wanneer je geen kostbare tijd wil verdoen in de skiwinkel in Oostenrijk of Frankrijk, of als je de taal niet goed machtig bent, dan kan je ze natuurlijk ook online ski’s kopen.

Hieronder staan een aantal voorbeelden van gerenommeerde webshops die goed materiaal verkopen.

30+ ski’s
vanaf € 249,95

80+ ski’s
vanaf € 119,99

100+ ski’s
vanaf € 299,99

30+ ski’s
vanaf € 329,95

Ski sale: bespaar veel geld bij de aankoop van ski’s!

Als je ski’s koopt aan het einde van het seizoen kan je veel geld besparen. Met name de online skiwebshops hebben in de lente- en zomermaanden geweldige aanbiedingen. Soms kan je wel tot 40% besparen op de aankoop van je skimateriaal. Dit geldt overigens ook voor alle andere skimaterialen en skikleding zoals: skischoenenski jassenskibrillenski handschoenen en ski helmen.

Ski’s kopen overzicht

Hieronder hebben de belangrijkste informatie uit het artikel nog een keer kort en bondig samengevat.

Wat zijn goede beginners ski’s?

We hebben een selectie van de beste ski’s voor beginners gemaakt. Per ski vind je (aankoop) link naar zowel het herenmodel als de damesski. De selectie van deze ski’s komt uitsluitend tot stand door onze eigen ervaring, wij volgen geen lijstjes of externe tests. Wij huren zelf zeer regelmatig verschillende ski’s omdat we het leuk vinden om zoveel mogelijk ski’s te kunnen testen.

Atomic Redster Q4 – betrouwbare ski voor beginners
Salomon S-Max 6 – alleskunner voor beginnende skiërs
Rossignol – beginners ski voor dames en heren met power

Welke ski’s zijn goed voor gevorderde skiërs?

Sta je al wat langer op de ski’s en stel je iets meer aan eisen aan je ski’s en je eigen skikunsten? Dit zijn onze favoriete ski’s voor gevorderden.

Atomic Redster Q9 wide – krachtige all mountain ski voor gevorderden
Stöckli Laser AX – de koning onder de piste ski’s voor gevorderden
Elan Wingman – herenski voor gevorderde tot expert skiër

Bij welke webshop kan je goede ski’s kopen?

In mijn ogen is de beste plek om ski’s te kopen onderaan de piste. Daar kan je ze direct uitproberen. Maar wanneer je geen kostbare tijd wil verdoen in de skiwinkel in Oostenrijk of Frankrijk, of als je de taal niet goed machtig bent, dan kan je ze natuurlijk ook online ski’s kopen.

Online kopen heeft echter wel veel voordelen. Zo is de keuze veel groter en zijn de prijzen doorgaans een stuk lager dan in de skigebieden.

Bij deze webshops vind je een uitgebreid aanbod aan skimateriaal.

Iedere winter nemen wij ruime tijd en energie om de beste wintersportproducten te testen. Zo staan we bij de start van het seizoen op de piste, onder alle weersomstandigheden en altijd gewapend met een tas vol producten. Onze Gear Guide is geheel onafhankelijk en wij ontvangen geen vergoeding voor de opname van producten. De producten vinden wij op zelf online, of worden door leveranciers toegestuurd zodat wij ze kunnen testen. De links naar de artikelen zijn affiliatielinks. Wanneer je iets koopt via deze links, krijgen wij een percentage van de aankoopsom. Jij betaalt hier echter niks extra’s voor. Op deze manier krijgen wij een kleine vergoeding voor onze inspanningen en investeringen. Dus ben je blij met deze test? Dan kan je ons bedanken door via onze één van onze links iets te kopen.

Eerder verschenen
Skidiefstal voorkomen met 6 simpele tips
Ook interessant
Op wintersport in maart? Bij Summit Travel vind je de allerbeste aanbiedingen