Skigebied Dachstein West is een van de leukste skigebieden in Oostenrijk die we de afgelopen jaren bezocht hebben. Het skigebied op de grens van SalzburgerLand en Oberösterreich is weliswaar niet zo groot, maar heeft meer dan genoeg pistes voor een geweldige skivakantie.

Ben je op zoek naar een rustig skigebied in Oostenrijk? Dan kunnen we een vakantie in een van de drie dorpen in Dachstein West echt aanbevelen. Wil je meer weten over skigebied Dachstein West? Lees dan snel verder. In dit artikel hebben we de belangrijkste informatie dit gebied op een rij gezet.

Skigebieden voor een rustige wintersport
Skigebied Dachstein West is echt nog rustig!

Overzicht: skigebied Dachstein West

3 dorpen, 1 skigebied

Het skigebied verbindt de dorpen Annaberg, Russbach en Gosau. Vanuit alle drie de plaatsen kan je het skigebied in met een gondel of stoeltjeslift. De dalafdalingen zijn lang, breed en leuk. De verbindingspistes tussen de verschillende dorpen zijn wat korter. D Zwieselam is met 1.620 meter het hoogste punt van het skigebied. Het skigebied bestaat uit 51 km piste die als volgt verdeeld zijn:

  • blauw: 15 km
  • rood: 33 km
  • zwart: 3 km

Hoewel de meeste pistes op papier rood zijn, vind ik dat ze vrij eenvoudig zijn. Ze zijn niet erg steil en erg breed. Ik vind het daarom ook een fijn skigebied voor beginners. Ben je op zoek naar veel steile hellingen, dan is Dachstein West niet het ideale skigebied.

Heel veel sneeuw in Dachstein-West. / Sneeuwval
Skigebied Dachstein West is behoorlijk sneeuwzeker.

Rustig familieskigebied

Skigebied Dachstein West is niet zo groot, maar een perfecte bestemming voor families. Mij valt direct op hoe rustig het op de piste is. Zeker in vergelijking met een aantal populaire skigebieden in de buurt is het in Dachstein West een stuk rustiger. Hierdoor heb je lekker de ruimte om in je eigen tempo een piste af te dalen.

Verdeeld over het skigebied zijn een aantal speciale funslopes voor de kinderen te vinden. In Annaberg is bovendien een slalom uitgezet op de plek waar voormalig wereldkampioen Marcel Hirscher heeft leren skiën. Helaas waren deze toen wij er waren vanwege de enorme sneeuwval en wind dicht.

Photopoint Dachstein-West
Een waanzinnig leuk familieskigebied

Ontelbaar veel bospaadjes

Onze kinderen, die al behoorlijk goed kunnen skiën, vinden Dachstein West een geweldig skigebied. Dat komt vooral omdat er naast de pistes ontelbaar veel bospaadjes te vinden zijn. Zo skiën ze tussen de bomen door over hobbels en paadjes.

Bospaadjes in skigebied Dachstein-West.
De kinderen vinden de bospaadjes geweldig!

Leuke dalafdalingen

Het leukste in het skigebied vind ik zelf dat er een aantal leuke lange dalafdalingen zijn. De blauwe afdaling naar de Zwieselalm en de rode dalafdalingen naar Gosau en Russbach zijn leuk en niet al te moeilijk. De piste is hier breed en met de verse sneeuw is het echt genieten!

Dachstein Tour – familievriendelijke skironde

Wie meer uitdaging wil of graag een mooie skitocht maakt, kan de Dachstein Tour maken. Deze tocht is iets meer dan 40 kilometer lang en gaat door bijna het hele gebied. De route wordt erg goed aangegeven. Overal staan duidelijke borden. Op de heenweg volgen we de blauwe pijlen, op de weg terug de groene. Dat kan eigenlijk niet missen. Een goede skiër kan de Dachstein Tour in 3-4 uur af leggen. Wij doen het echter rustig aan. Maar zelfs als je mooie pistes nog een keer doet uitgebreid de tijd neemt voor de lunch, is de tocht in een dag af te leggen.

De tocht is trouwens erg mooi. Wij hadden helaas niet het geluk dat het helderblauw is, maar op de momenten dat de zon doorkomt zien we hoe mooi deze omgeving eigenlijk is.

Dachstein Tour in Dachstein West
De Dachstein-West tour staat heel duidelijk aangegeven.

Onze favoriete pistes in skigebied Dachstein West

Het skigebied bestaat voornamelijk uit blauwe en rode pistes. Ben je een recreatieve wintersporter? En vind je het niet erg om meerdere keren dezelfde afdaling te doen? Dan zal je het in dit skigebied zeker naar je zin hebben. Hieronder hebben we een aantal van onze favoriete afdalingen in het skigebied kort beschreven.

  • De blauwe dalafdaling naar Gosau Hinterthal. Deze is lang, breed en glooiend en gaat tussen de bomen door. Het zicht is hier ook bij hevige sneeuwval goed. Je vindt deze als piste 9a op de pistekaart.
  • Rode Piste 1. De afdaling naar Russbach is wat mij betreft de leukste afdaling in het skigebied. Lang breed, overzichtelijk en helemaal niet moeilijk.
  • Wanneer het (hard) gesneeuwd heeft, kan je tussen de Zwieselalm en de Riedlkopf naast de piste skiën. Je vind deze plekken rond piste 11
Skigebied Dachstein West rode piste 1
Rode piste 1a

Restaurants in skigebied Dachstein West

Het is opvallend hoe veel restaurants en berghutten er in Dachstein West te vinden zijn. Vrijwel op elke piste is wel een hut, of klein bergrestaurant te vinden waar je wat kunt eten of drinken. Een aantal hutten kennen we als van onze wandelingen in de zomer, hierdoor weten we dat je in deze regio heerlijk kan eten. In de restaurants worden typisch Oostenrijkse gerechten geserveerd. Vooral de spinatknödelkaiserschmarrn en kasnocken zijn favoriet. Maar natuurlijk kan je hier ook terecht voor een heerlijke schnitzel of goulash soep.

Berghut in Oostenrijk, Dachstein-West
Buiten sneeuwt het, in de hut is het aangenaam warm.

Voor wie is Dachstein West een geschikt skigebied?

Dachstein West is weliswaar niet zo heel groot, de mogelijkheden die het biedt zijn heel erg divers. Het is echt een makkelijk skigebied en omdat het er ook nog erg rustig, is het ideaal voor families met kinderen. De afdalingen zijn voor de meeste Nederlandse wintersporters afwisselend genoeg om zich een week te vermaken.

Plattegrond skigebied Dachstein West

Wil je zelf kijken of Dachstein West iets voor jou is? Bekijk dan hieronder de plattegrond van het skigebied. Wanneer je de afbeelding klikt, kan je een grotere versie bekijken.

Pltattegrond en pistekaart Skigebied Dachstein West
Pltattegrond en pistekaart Skigebied Dachstein West.

Bereikbaarheid skigebied Dachstein West

Dachstein West ligt op een kleine 1.000 kilometer rijden vanaf Utrecht. De route er naar toe gaat voornamelijk over de snelweg. Alleen de laatste 15 kilometer gaan over de provinciale weg. Hiervoor zijn doorgeens geen sneeuwkettingen nodig. Hou er wel rekening mee dat winterbanden verplicht zijn in Oostenrijk en dat je een autobahnvignet nodig hebt. Je kunt trouwens ook een digitaal vignet voor Oostenrijk kopen.

Reis je liever met de trein naar Oostenrijk? Boek dan een ticket naar station Werfen of Golling. Daarvandaan kan je met de bus naar een van de dorpen in skigebied Dachstein West.

Tenslotte kan je ook vliegen naar Salzburg. Daarvandaan kan je met een taxi naar het skigebied doorreizen.

Accommodaties Dachstein West

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over skigebied Dachstein West? Via onderstaande aanbieders kan je online een accommodatie in dit leuke skigebied boeken.

Logo Sunweb - hotels aan de piste in Frankrijk
Summit travel logo
TUI - Wintersport

Veel gestelde vragen over skigebied Dachstein West

We hopen dat je met de informatie hierboven een goed beeld kunt kunt vormen van de uitgebreide mogelijkheden van skigebied Dachstein West. Voor de volledigheid hebben we hieronder nog een aantal veel gestelde vragen verzameld.

Is skigebied Dachstein West kindvriendelijk?

Onze kinderen, die al behoorlijk goed kunnen skiën, vinden Dachstein West een geweldig skigebied. Dat komt vooral omdat er naast de pistes ontelbaar veel bospaadjes te vinden zijn. Zo skiën ze tussen de bomen door over hobbels en paadjes.

Voor kinderen die nog niet zo veel ervaring hebben zijn er ook genoeg fijne pistes te vinden.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor families in Dachstein West? Hier hebben we de belangrijkste informatie en onze ervaringen beschreven.

Is skigebied Dachstein West sneeuwzeker?

JA! Ondanks de geringe hoogte is Dachstein West een behoorlijk sneeuwzeker skigebied in Oostenrijk. Doordat het skigebied in het Oosten van Oostenrijk ligt, en het een ‘schneeloch’ is, valt er gemiddeld meer sneeuw dan in andere skigebieden in Oostenrijk.

Bovendien beschikt het skigebied over een arsenaal aan sneeuwkanonnen, waardoor het na 2-3 dagen met nachtvorst het hele gebied kan besneeuwen.

Waar boek je hotels of appartementen in Dachstein West?

Bij deze aanbieders kan je online een accommodatie in dit leuke skigebied boeken.

Dit artikel bevat affiliatelinks. Dat betekent dat wij een vergoeding ontvangen wanneer je via één van deze links een boeking maakt. Jou kost dit overigens niks extra’s. Wel doe je ons hier een groot plezier mee!

Eerder verschenen
Dit zijn de hoogste skigebieden van de Alpen
Ook interessant
De beste ski handschoenen voor kinderen