Wintersport in april genieten van de zonWe hebben een fantastische winter gehad dit jaar. De sneeuw kwam vroeg, veel en bleef lang liggen. De dagen waren koud en het sneeuwde regelmatig. Er ligt dit voorjaar daardoor genoeg sneeuw om nog lekker het voorjaar door te kunnen skiën. Sommige skigebieden blijven open tot mei. En de skigebieden die niet open blijven maar nog wel veel sneeuw hebben (Zauchensee bijvoorbeeld) zijn ideaal voor toerskiën. Hierbij loopt je op ski’s (met vellen) omhoog en ski je naar beneden.

Voorjaarsskiën is een fantastische ervaring waarmee letterlijk de zomer in skiet. De droom van elke fanatieke wintersporter. ’s Morgens zijn de pistes hard en ijzig en ’s middag is de sneeuw slush en papperig. Wij zijn geen experts in voorjaarsskiën (maar dat worden we vanzelf) maar we hebben uit onze eerste ervaringen al wel een paar tips voor je verzameld.

Voorjaarsskiën tip 1: ski’s waxen

Wanneer de piste ’s morgens ijzig en hard is, glijden je ski’s er waarschijnlijk zo overeen. Maar ’s middags wordt de sneeuw papperig en staan je ski’s plotseling stil terwijl je lichaam doorraast…. niet fijn. Wax is het toverwoord. Laat je ski’s regelmatig waxen en neem wat doe-het-zelf wax mee in je jaszak of rugzak. Er zijn dagen dat we onze ski’s meenemen in de skilift om ze even snel bij te waxen…

voorjaarsskien is waxen

Voorjaarsskiën tip 2: smeer factor 30

De zon is flink aanwezig. En sneeuw reflecteert de UV straling. Factor 30 is dus eigenlijk een minimum. Zelf smeren we steevast factor 50. Maar wij zijn dan ook dagelijks op de pistes aanwezig. Waarschijnlijk overbodig om te zeggen, maar denk om dezelfde redenen ook aan een goede zonnebril en een goede skibril. Je hebt ze nodig.

Voorjaarsskiën tip 3: laagjes

’s Morgens kan het nog behoorlijk koud zijn, terwijl je ’s middags zomerse temperaturen ervaart. Laagjes zijn de oplossing bij stijgende lichaamswarmte. Zo kan je altijd 1 of 2 lagen uittrekken (vergeet je rugzak niet om de kleding in op te bergen). Hoe warm het ook wordt, ga niet skiën in een t-shirt met korte mouwen. Dit ziet er erg aantrekkelijk uit, maar is alles behalve aangenaam wanneer je valt.

voorjaarskiën tips

Voorjaarsskiën tip 4: denk poederski’s

Wanneer je het type wintersporter bent wat doorgaans ski’s huurt: ga voor een paar poederski’s. Of in ieder geval ski’s die een slag breder zijn dan de klassieke slalom ski. Deze ski’s zullen minder snel remmen in de dikke pap omdat ze een groter oppervlak hebben. Daarbij zijn ze doorgaans buigzamer dan slalom ski’s waardoor je minder hoeft te sturen. Kortom, voor meer gemak en plezier en minder ongelukken ga je deze dagen voor poederski’s.

Voorjaarsskiën tip 5: kies jouw moment

Zoals eerder geschreven: vroeg in de ochtend zijn de pistes doorgaans hard en ijzig. Aan het einde van de dag zijn de pistes vol met dikke pap. Ergens hiertussen vind je jouw ideale omstandigheden. ’s Morgens kan je best de stukken in de zon pakken maar probeer gedurende de dag de schaduwkant van de berg op te zoeken. Neem een extra pauze op het terras bij de berghut als je voelt dat je vermoeid raakt en neem de tijd.

wintersport in maart

Voorjaarsskiën tip 6: geniet intens

Je hebt zon, sneeuw, sport, ontspanning en frisse berglucht. De wintersport is misschien iets harder werken in het voorjaar dan in de winter, maar dat heeft ook wel weer z’n charme. Je landt gewoon in een relaxte strandstoel op een terras en geniet van het mooie weer en het uitzicht. Als je straks weer in de file staat denk je met een glimlach terug aan dit magische moment waarop de zomer de winter ontmoet. Dus ski (of board), relax en geniet!

 

 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Hochkönig wordt nog koninklijker
Ook interessant
Wintersport in Zauchensee mogelijk tot 15 april!