We beleven een heerlijke winter dit jaar. De sneeuw kwam weliswaar laat, maar januari bracht veel sneeuw en in februari was het koud en de de zon voluit. Mede door deze kou ligt er dit voorjaar nog genoeg sneeuw om nog even lekker door te kunnen skiën.

Voorjaarsskiën is een fantastische ervaring waarmee letterlijk de zomer in skiet. De droom van elke fanatieke wintersporter. ’s Morgens zijn de pistes hard en ijzig en ’s middag is de sneeuw slush en papperig. Wij houden er van! In dit artikel hebben we uit onze eerste ervaringen al wel een paar tips voor je verzameld.

1. Vergeet niet om je ski’s te waxen

Wanneer de piste ’s morgens ijzig en hard is, glijden je ski’s er waarschijnlijk zo overeen. Maar ’s middags wordt de sneeuw papperig en staan je ski’s plotseling stil terwijl je lichaam door raast…. niet fijn. Ski wax is het toverwoord. Laat je ski’s regelmatig waxen en neem wat doe-het-zelf wax mee in je jaszak of skirugzak. Er zijn dagen dat we onze ski’s meenemen in de skilift om ze even snel bij te waxen…

voorjaarsskien is waxen
Een kleine waxbeurt in de skilift.

2. Smeer factor 30

De zon is flink aanwezig. En sneeuw reflecteert de UV straling. Factor 30 is dus eigenlijk een minimum. Zelf smeren we steevast factor 50. Maar wij zijn dan ook dagelijks op de pistes aanwezig. Waarschijnlijk overbodig om te zeggen, maar denk om dezelfde redenen ook aan een goede zonnebril en een goede skibril. Je hebt ze nodig.

Skibril in de sleeplift
Zorg voor goede skibrillen.

3. Kies voor laagjes

’s Morgens kan het nog behoorlijk koud zijn, terwijl je ’s middags zomerse temperaturen ervaart. Laagjes zijn de oplossing bij stijgende lichaamswarmte. Zo kan je altijd 1 of 2 lagen uittrekken (vergeet je rugzak niet om de kleding in op te bergen). Hoe warm het ook wordt, ga niet skiën in een t-shirt met korte mouwen. Dit ziet er erg aantrekkelijk uit, maar is alles behalve aangenaam wanneer je valt.

Merinowol thermokleding,
Draag laagjes!

4. Kies voor brede, niet al te stijve ski’s

Wanneer je het type wintersporter bent wat doorgaans ski’s huurt: ga voor een paar poederski’s. Of in ieder geval ski’s die een slag breder en wat soepeler zijn dan de klassieke slalom ski. Deze ski’s zullen minder snel remmen in de dikke pap omdat ze een groter oppervlak hebben. Daarbij zijn ze doorgaans buigzamer dan slalom ski’s waardoor je minder hoeft te sturen. Kortom, voor meer gemak en plezier en minder ongelukken ga je deze dagen voor poederski’s.

Kies voor niet al te stijve ski’s

5. Kies jouw moment

Zoals eerder geschreven: vroeg in de ochtend zijn de pistes doorgaans hard en ijzig. Aan het einde van de dag zijn de pistes vol met dikke pap. Ergens hiertussen vind je jouw ideale omstandigheden. ’s Morgens kan je best de stukken in de zon pakken maar probeer gedurende de dag de schaduwkant van de berg op te zoeken. Neem een extra pauze op het terras bij de berghut als je voelt dat je vermoeid raakt, neem de tijd en geniet!.

wintersport in maart

6: Geniet met volle teugen!

Je hebt zon, sneeuw, sport, ontspanning en frisse berglucht. De wintersport is misschien iets harder werken in het voorjaar dan in de winter, maar dat heeft ook wel weer z’n charme. Je landt gewoon in een relaxte strandstoel op een terras en geniet van het mooie weer en het uitzicht. Als je straks weer in de file staat denk je met een glimlach terug aan dit magische moment waarop de zomer de winter ontmoet. Dus ski (of board), relax en geniet!

 

 

Eerder verschenen
Skibril merken: wat is een goed merk skibril
Ook interessant
Dít zijn de beste skigebieden in Frankrijk voor jouw wintersport