Twijfel je of je komende winter een skihelm met of zonder vizier moet aanschaffen? In dit artikel beschrijven we onze eigen ervaringen met de vizierhelm. Met dit artikel willen we je helpen om de voor jou juiste keuze te maken tussen een skihelm met vizier of losse bril.

Wij hebben de afgelopen winters een flink aantal vizierhelmen getest en hebben op basis van onze ervaringen een aantal voor- en nadelen van de vizierhelm ten opzichte van een normale skihelm met losse skibril op een rij gezet. We hopen dat je op deze manier makkelijker een keuze voor een skihelm met vizier of zonder kunt maken.

Skihelm met of zonder vizier? Wij deden een uitgebreide test.

Onze ervaring met de skihelm met vizier

Als je één keer een vizierhelm geprobeerd hebt, dan wil je nooit meer een skihelm met skibril.” belooft een enthousiaste verkoper ons wanneer we voor het eerst een skihelm met vizier passen. Wanneer we hem vragen naar zijn ervaring en de voordelen van dit soort helmen somt hij in rap tempo een aantal voordelen op:

Voordelen skihelm met vizier

 • Je hebt geen losse bril nodig (en kunt hem dus niet verliezen).
 • Met een vizierhelm heb je een veel breder zicht.
 • Een vizier beslaat veel minder snel dan een skibril.
 • Het is ideaal voor brildragers.
 • Een skihelm met vizier is veel goedkoper dan een helm zonder vizier en sneeuwbril.

1. Je hebt geen losse skibril nodig, die kan je niet kwijtraken

Wij zijn nog nooit een skibril vergeten tijdens bijvoorbeeld de lunch of après ski. Daarom voelden wij ons ook niet zo aangesproken door dit argument. Maar voor de wintersporters die hier ervaring mee hebben is dat vast heel anders… Wanneer wij met een losse bril skiën bewaren we die in de helm in de helmtas. Daardoor is de skibril goed beschermt tegen krassen en houden we alles bij elkaar.

Wij vonden eerder de vizierhelm wat kwetsbaarder omdat het vizier zich altijd aan de buitenkant bevindt. Valt je helm van tafel, of komt er iets tegenaan? Dan heb je kans dat je vizier beschadigd waardoor je minder zicht hebt op de piste.

skihelm met vizier of losse bril?
skihelm met vizier of losse bril?

2. Met een vizierhelm heb je breder zicht

Een mooie claim die we uiteraard getest hebben. Het zicht is inderdaad weids wanneer je een skihelm met vizier draagt. Nu  hangt dit uiteindelijk wel een beetje van de vorm en kwaliteit van het vizier af, maar alle vizierhelmen uit onze vizierhelm test bieden breed zicht op de piste.

Maar de vizierhelm is niet de enige die een breder zicht kan claimen. Ook grote skibrillen met een minimalistisch frame zoals de Julbo Skydome bieden vergelijkbaar breed zicht. Op het gebied van breed zicht concurreert de vizierhelm dus wat ons betreft met de betere (prijzige) skibrillen.

3. Een vizier beslaat minder snel dan een losse bril

Touche! Als het gaat om het beslaan van de skibril is een skihelm met vizier wel echt een verbetering. Zelfs een goede skibril beslaat wel eens als je bijvoorbeeld een val maakt op poederdagen, of als je de bril op je natte helm zet in de skilift. Een vizierhelm heeft veel ruimte voor ventilatie achter het vizier en beslaat daarom niet of nauwelijks.

De beste skihelm met vizier test 2023 - 2024 [julbo globe]
Onze favoriete skihelm met vizier: Julbo Globe

4. Ideaal voor brildragers

Als brildrager kan ik beamen dat een vizierhelm een goede combinatie is met bril. Ondanks dat mijn bril redelijk groot is en een breed montuur heeft, past deze onder een vizierhelm. Helaas is dit bij alle skihelmen het geval. De beste pasvorm in combinatie met een grote bril, had vizierhelm Cuma van CP. Een ander voordeel voor brildragers is dat de bril niet beslaat onder het vizier! Iets wat bij losse skibrillen vaker gebeurd.

Er zijn wel een aantal losse skibrillen waar prima een bril onder past, maar dat de bril beslaat blijft vaak een punt van kritiek. En uiteindelijk draagt een bril onder een skibril minder lekker dan onder een vizier.

5. Voordeliger in aanschaf

Skihelmen, vizierhelmen en skibrillen zijn er in verschillende prijzen. Het is niet makkelijk om deze vergelijking te maken. De goedkoopste weg naar een helm en bril is echter een vizierhelm. Er is al een vizierhelm voor 60 euro. Daar kan je nooit een losse skihelm en bril voor kopen.

Goede vizierhelmen kosten minimaal € 200,-. Voor dat geld kan je geen losse helm en skibril van vergelijkbare kwaliteit kopen.

Kortom, een vizierhelm is inderdaad voordeliger in aanschaf dan losse onderdelen.

Wanneer kies je voor een skihelm met vizier?

Of je kiest voor een skihelm met of zonder vizier is natuurlijk vooral een kwestie van persoonlijk voorkeur en smaak. Toch zijn er een aantal type wintersporters waarvoor een vizierhelm een fijne oplossing is.

Brildragers die last hebben van een beslagen bril onder de skibril

Voor brildragers kan een skihelm met vizier dé oplossing zijn. De bril past bij de meeste skihelmen onder het vizier, zonder dat deze tegen de bril aankomt. En dankzij de ventilatie (onder het vizier door) zal je bril of het vizier niet  snel beslaan. Zelfs brillen met een groter montuur passen doorgaans onder het vizier.

Meer weten? Bekijk dan ons overzicht: skihelm met vizier voor brildragers.

Wintersporters die een losse bril onaangenaam vinden dragen

Wintersporters die liever zonder skibril skiën of boarden omdat ze deze onaangenaam vinden zitten, kan een vizierhelm een alternatief zijn. Het vizier drukt nergens op het gezicht. Hij valt (ruim) voor het gezicht en sluit niet op het gezicht aan.

Een skihelm met vizier is ook een optie. Helm op de foto: CP Camurai.
Een skihelm met vizier is ook een optie voor brildragers

Wanneer kies je voor een skihelm zonder vizier?

Twijfel je of de vizierhelm iets voor jou is? In onderstaande gevallen raden wij je aan om een losse bril en helm te proberen.

Fervent wintersporters die fanatiek skiën

Ben jij een sportieve wintersporter (met of zonder bril) die snel afdaalt? Kies dan liever voor een skihelm zonder vizier en koop daar een goede skibril bij. De ventilatie die er voor zorgt dat het vizier niet beslaat, zorgt er namelijk ook voor dat er veel wind achter het vizier komt als je snel een piste afknalt.

Zelfs zoveel dat onze ogen er van gingen tranen. En dat is dan weer nadelig voor het zicht op de piste.

Een goede skibril biedt ook veel voordelen.
Een goede skibril biedt ook veel voordelen.

Slalom, park en off piste

Ook voor wedstrijdskiërs, freeriders en freestylers raden wij af om een vizierhelm aan te schaffen. Hoge snelheden zijn, zoals hierboven al beschreven beter in combinatie met een losse bril. Voor off-piste skiërs komt daarbij dat een vizierhelm minder compact inpakt.

Waar moet je ook al weer op letten als je een skihelm met vizier gaat kopen?

Ben je er door dit artikel van overtuigd dat jouw nieuwe skihelm er een met vizier moet zijn? Dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten als je er een gaat kopen:

 • Pasvorm: de vizierhelm moet lekker zitten en mag niet bewegen wanneer je met hoofd schudt.
 • Warm en veilig (voorzien van keurmerk) zijn.
 • Het vizier moet gebruiksvriendelijk zijn (=makkelijk open en dicht gaan).
 • Goed zicht is belangrijk. Vizieren zijn in verschillende kleuren beschikbaar. Er is voor ieder weertype een andere kleur, vergelijkbaar met de categorie lenzen van skibrillen.
 • Let op de ventilatiemogelijkheden van de helm.
 • Een mooi design, het oog wil tenslotte ook wat.

Voor meer advies, tips en een overzicht van de beste vizierhelmen, lees onze skihelm met vizier test.

Wanneer kiezen wij voor een skihelm met of zonder vizier?

Wij hebben zelf meerdere skihelmen met vizier en zonder. De vizierhelmen worden vooral gedragen op dagen met ‘mooi weer’. Wanneer het niet te koud is en er geen neerslag valt. Op deze dagen is de ventilatie onder het vizier welkom om af te koelen.

Bij slecht zicht, ski ik graag met mijn bril. In combinatie met mijn bril is de vizierhelm de meest comfortabele keuze.

Wanneer ik actief ga skiën of met de kinderen op pad ben (lees: regelmatig een slalom) dan draag ik liever een losse skibril. Op de slalom heb ik het gevoel dat ik compactheid mis met een vizierhelm.

Een skihelm of snowboardhelm met vizier is een duurzame investering waar je meerdere jaren plezier van beleeft.
Een skihelm of snowboardhelm met vizier is een duurzame investering waar je meerdere jaren plezier van beleeft.

Skihelm met vizier of zonder – overzicht

Voor het gemak hebben de belangrijkste vragen of je voor een skihelm met vizier of zonder moet kiezen nog even kort op een rij gezet.

Wanneer kies je voor een skihelm met of zonder vizier?

Of je kiest voor een skihelm met of zonder vizier is natuurlijk vooral een kwestie van persoonlijk voorkeur en smaak. Toch zijn er een aantal type wintersporters waarvoor een vizierhelm een fijne oplossing is. Lees hier welke dat zijn.

Welke skihelm met vizier is geschikt voor brildragers

De beste pasvorm in combinatie met een grote bril, hadden vizierhelmen Globe van Julbo en Cuma van CP.

Bekijk ook onze skihelm met vizier test om te zien welke andere modellen geschikt zijn.

Is een skihelm met vizier geschikt voor brildragers?

Als brildrager kan ik beamen dat een skihelm met vizier een goede combinatie is met bril. Ondanks dat mijn reguliere bril redelijk groot is en een breed montuur heeft, past deze onder bijna iedere vizierhelm. (lees meer).

Lees onze skihelm met vizier test om te zien welke modellen het meest geschikt zijn.

Wanneer kies je voor een skihelm zonder vizier?

Twijfel je of de vizierhelm iets voor jou is? In deze gevallen raden wij je aan om een losse bril en helm te proberen:
– fanatieke wintersporters.
– slalom, park en off pistes skiërs en boarders.

lees verder..

Skihelm met of zonder vizier? Wat is jouw mening?

Ski of board jij ook met een vizierhelm? Dan zijn wij heel benieuwd naar jouw mening! Ben jij fan van een helmen met vizier of kies je juist liever voor een skihelm zonder vizier? Laat het ons weten via het opmerkingenveld hieronder.

5 Commentaren

 • Marcel Haen,

  Ik als brildrager ben ook weer terug naar helm met losse bril. Vizier van andere helm sloot bovenaan niet goed aan waardoor er bij fijne sneeuw sneeuw in je helm zakt. Nu een helm met een uit stekkende voorkant waar de losse bril perfect onder zit. Geen probleem meer.
  Let er dus op als je er eentje met vizier koopt dat ie bovenaan goed aansluit

  • Frank,

   Fijn dat je deze ervaring met ons deelt Marcel.

   Met de helmen van CP en Julbo weten we zeker dat er geen sneeuw tussen het vizier komt. Maar helaas geldt dat niet voor alle merken.

 • Peter,

  Ik heb nu 2 jaren een HMR helm met vizier en lederen afwerking. Destijds gekocht ivm gemak omdat ik een bril draag. Heerlijke helm bij mooi weer. Echter bij koud weer en sneeuwval verlang ik terug naar de losse helm met bril. Het vizier sluit niet zo mooi aan als een losse bril. Daarom staat voor dit jaar een nieuwe helm met bril weer op het lijstje om aan te schaffen.

  • Frank van Delden,

   Bedankt voor deze reactie Peter! Fijn om ook de ervaringen van andere wintersporters te lezen.

 • skiërtje,

  Vizier is echt niet fijn voor heel veel neerslag. Dat weet je van te voren niet. Mijn man heeft ook een (sport) bril op tijdens skiën en daarom een helm met vizier. Maar tijdens de nieuwjaarsweek waar de sneeuw bleef vallen … vizier niks waard

 • Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Eerder verschenen
  5 redenen waarom jij als wintersporter NU lid wil worden van de NKBV
  Ook interessant
  Nieuwe ‘Funiflaine’-gondel maakt Flaine een duurzame bestemming