Een belangrijk aspect om op te letten bij de aanschaf van skischoenen is de flex. Maar wat zegt dit getal nou eigenlijk? En hoe weet je welke flex jouw skischoenen moeten hebben? In dit artikel leggen we je haarfijn uit hoe het zit met de flex en hoe je de juiste flex voor jouw skischoen kan bepalen.

Lekker skiën in Gastein
Hoe kies je de juiste flex skischoenen?

Flex staat voor flexibiliteit

De flex van een skischoen is een indicator voor hoeveel kracht er nodig is om de schacht van de schoen naar voren te ‘flexen’. Hoe stijver de skischoen, des te meer kracht heb je nodig om je enkel te buigen. De stijfheid van een skischoen wordt aangegeven middels de ‘flexindex’ welke voor volwassenen tussen de 50 (heel flexibel) en 130 (zeer stijf) ligt. De flex staat aangegeven met een sticker aan de buitenkant van de skischoen.

Flexindex verschilt per merk

Helaas is er voor het bepalen van de flex (nog) geen universele index. De flexindex kan per skischoenenmerk enorm verschillen. Hou daarom nooit vast aan een bepaalde stijfheid als je nieuwe skischoenen gaat kopen, maar beoordeel de schoen altijd door te passen (en uit te proberen indien mogelijk).

Flex is meer dan stijfheid alleen

Hoewel de flex voor een groot deel wordt bepaald door de stijfheid van het materiaal, zijn er ook andere factoren die invloed hebben op de flex. Zo spelen de hoek van de schacht en de dikte van de binnenschoen ook een (kleine) rol.

Flex bij skischoenen - frank skiet
De flex index wisselt per skimerk.

Flex-index voor heren

Over het algemeen hebben mannen skischoenen met een hogere flex dan dames. Dat komt vooral omdat ze (gemiddeld gesproken) over meer lichaamsgewicht en spierkracht beschikken. Kies bij het kopen van skischoenen een flex die past bij de skitechniek, ervaring en voorkeur. Grofweg kan hierbij uitgaan van de volgende indeling.

Beginnende skiërs kiezen het beste skischoenen met een flex tussen de 60 en 80.

Ervaren mannelijke skiërs (met gemak een rode piste) kunnen een skischoen met flex tussen de 70 en 100 nemen. De hogere stijfheid van de schoen zorgt voor een directer overbrengen van (subtiele) beweging. Hierdoor kost het skiën minder moeite en kan je meer snelheid maken dan met skischoenen voor beginners.

Ben je een gevorderde skiër (zelfverzekerd alle pistes af)? Kies dan voor een skischoen met een flex tussen de 90 en 120.

Flex skischoenen heren

Hieronder staat per niveau de ideale flex van de skischoenen voor heren.

ski niveau flex index stijfheid
beginner 60-80 flexibel
ervaren 70-100 medium
gevorderd 90-120 stijf
expert / race 120+ zeer stijf

Flex-index voor dames

Omdat dames doorgaans een lager BMI en kleinere voeten dan mannen hebben, verschilt de flexindex tussen vrouwen en mannen.

Beginnende skiërs de beste ervaring hebben met een flex tussen de 50 en 80. De schoenen geven makkelijk mee en je ervaart daardoor gemak bij het maken van bochten.

Ervaren vrouwelijke skiërs (rode piste) kunnen het beste een flex tussen de 70 en 90 kiezen. Deze skischoenen zijn iets stijver maar maar geven daardoor de beweging ook directer door aan de ski. Je hoeft daardoor minder hard te ‘werken’.

Zeer ervaren skiërs een flex tussen de 80 en 110. Deze schoenen zijn zeer stijf en brengen bewegingen zeer direct over.

Flex skischoenen dames

Hieronder staat per niveau de ideale flex van de skischoenen voor dames.

ski niveau flex index stijfheid
beginner 50-80 flexibel
ervaren 70-90 medium
gevorderd 80-110 stijf
expert / race 100+ zeer stijf

Racen, carven of poeder skiën?

Behalve je skitechniek is ook het terrein waarin je gaat skiën belangrijk bij de keuze van de ideale flex.

Voor lange bochten of skiën in poeder is een lagere flex geschikter.
Int het park is een nog lagere flex aan te raden.
Voor korte bochten en fanatiek skiën is een stijvere skischoen aangenamer.

skischoen flex off piste
Off piste is een lagere flex skischoen gewenst.

De invloed van lengte en gewicht op de flex

Je lengte en lichaamsgewicht spelen een grote rol bij het bepalen van de juiste flex voor jouw skischoenen. Wanneer je relatief klein en licht bent, kan een hoge flexindex je beperken. Iemand met meer lengte, gewicht en kracht kan daarentegen vaak best overweg met een wat stijvere skischoen. In de onderstaande tabel kan je aan de hand van je gewicht en ervaring aflezen welke flex voor jou ideaal is.

Flex skischoenen per gewicht en skitechniek

beginner ervaren gevorderd expert
50-60 kg 50-70 60-80 70-90 90-110
60-70 kg 60-80 70-90 80-100 100-120
70-80 kg 70-90 80-100 90-110 110-130
80-90 kg 80-100 90-110 100-120 120-140
90-100 kg 90-110 100-120 110-130 130+
100+ kg 90-120 100-130 120-140 130+

Heb jij nog vragen over de flex van skischoenen?

Hopelijk zijn in dit artikel al jouw vragen over de flex van skischoenen beantwoord. Zit je toch nog met vragen? Laat dan een reactie achter via het opmerkingenveld onderaan het artikel. Ben je op zoek naar andere informatie over skischoenen? Of tips waar je op moet letten bij de aanschaf van skischoenen? Lees dan ons artikel: Skischoenen kopen: de beste skischoenen en tips voor aanschaf.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Eerder verschenen
Reisverslag: genieten van authentiek Oostenrijk in skigebied Hochzeiger
Ook interessant
4 Oostenrijkse skigebieden dichtbij Nederland