Voor je eigen veiligheid en die van andere wintersporters is het belangrijk om je aan de pisteregels te houden. Omdat het niet makkelijk is om alle 10 pisteregels te onthouden, en omdat 10 losse regels nogal saai zijn om te onthouden, beschrijven we in dit artikel beschreven waar je echt op moet letten wanneer je de piste afdaalt.
Er zijn drie momenten tijdens het skiën en snowboarden waarop je echt op moet letten:
- tijdens afdalen met je ski’s of snowboard.
- als je gaat stoppen en verder skiën.
- wat te doen bij een ongeluk.
Onder de foto staat bij elk moment aangegeven waar je op moet letten.
Voor de volledigheid hebben we aan het einde van het artikel alle 10 FIS pisteregels nog een keer op een rijtje gezet.
Afdalen
Of je nu een snowboarder bent of een skiër: het is belangrijk dat je tijdens het afdalen van de piste rekening houdt met alle andere pistegebruikers. Hiervoor zijn drie dingen belangrijk:
- Ski (of board) niet sneller dan je techniek toe laat.
- Kies een veilig spoor.
- Volg de aanwijzingen op de borden.
Pas je snelheid zo aan dat je op elk moment kan stoppen of uitwijken. Je hoeft echt niet als een prof te kunnen skiën of boarden, maar je moet wel gecontroleerd kunnen afdalen. Twijfel je hierover? Boek dan een skiles bij de plaatselijke skischool.
Het is ook belangrijk ook een ‘veilig’ spoor te kiezen, dat betekent dat je rekening houdt met de wintersporters onder je, maar ook dat je voorspelbaar afdaalt. Dus niet zo maar de piste oversteken, of onverwacht stoppen.
Uiteraard moet je de aanwijzingen op de borden langs de piste altijd opvolgen. Ga geen afgesloten piste af, blijf uit het bos en matig je snelheid wanneer dat gevraagd wordt. Op die manier breng je jezelf en andere pistegebruikers niet in gevaar.
Stoppen en verder skiën
Als je om wat voor reden wilt stoppen op de piste, stop dan aan de zijkant van de piste, op een plek waar je goed zichtbaar bent voor anderen. Kijk voor je stopt goed of er niemand vlak achter je skiet. Het is ook belangrijk om, voordat je weer verder skiet of boardt, even omhoog te kijken of er niet net iemand aankomt.
Stoppen op onoverzichtelijke plaatsen op de piste of bij smalle passages is niet toegestaan, tenzij er een noodgeval is. Bijvoorbeeld wanneer je valt. Maar ook dan geldt, blijf niet te lang stil staan, zo breng je jezelf en andere pistegebruikers het minst in gevaar.
Wat moet je doen bij een ongeluk?
Indien er een ongeluk plaats vindt op de piste, ben je verplicht om te helpen. Je bent verplicht om iedere skiër of snowboarder te helpen niet alleen de wintersporters uit je eigen gezelschap. Stop daarom altijd als je het vermoeden hebt dat iemand je hulp kan gebruiken. Als de situatie er om vraagt kan je de nooddienst bellen. Het nummer is te vinden op de plattegrond van het skigebied en in sommige gevallen ook op je liftpas.
Laat het slachtoffer in geen geval alleen achter, blijf er bij totdat de nooddiensten gearriveerd zijn. Je kunt in zo’n geval de piste gedeeltelijk afzetten door je ski’s in kruisvorm op de piste te zetten.
Neem altijd legitimatie mee als je de piste op gaat. Want als er een ongeluk gebeurt ben je verplicht om je te legitimeren. Daarnaast is het ook handig om de pas van je zorgverzekering bij je te hebben. Wil je hierover meer weten? Of wil je je voorbereiden op een ongeluk? Lees dan ons artikel: het risico van een ski ongeluk.
De officiële FIS pisteregels
Of het nu druk is of niet, wanneer je niet goed oplet kan het op de piste gevaarlijk worden. Er zijn veel wintersporters op de piste aanwezig en iedereen skiet op zijn eigen manier. Om ongelukken te voorkomen heeft de internationale skivereniging (FIS) al in 1967 regels opgesteld waaraan alle wintersporters zich moeten houden. De praktijk wijst echter uit dat het merendeel van de skiërs en snowboarders de pisteregels niet of slechts gedeeltelijk kent. Dat zorgt niet alleen voor gevaarlijke situaties, maar kan ook zorgen voor financiële gevolgen. Als je (onopzettelijk) een ongeluk veroorzaakt op de piste en je niet aan de pisteregels hebt gehouden, kan je door het ‘slachtoffer’ aansprakelijk worden gesteld.
Hieronder staan nog een keer de 10 officiële regels van de FIS. In de meeste skigebieden kan je die ook terugvinden onderaan de skilift.
1. Houd rekening met andere wintersporters.
Deze regel is zo vanzelfsprekend dat het eigenlijk niet eens een pisteregel zou moeten zijn. Op de piste moet je rekening houden met anderen. Oftewel je moet je zo gedragen dat je andere wintersporters niet in gevaar brengt of dat je een ander geen schade berokkent.
2. Beheersing van snelheid en ski- en boardstijl.
Alle wintersporters moeten tijdens het afdalen hun snelheid kunnen aanpassen aan de steilheid en omstandigheden van de piste. Het is daarbij ook belangrijk dat je je snelheid aanpast aan de drukte op de piste, maar ook aan de weersomstandigheden.
3. Kies een veilig spoor.
Deze pisteregel laat zich lastig vertalen (in het Duits heet het:”Wahl der Fahrspur”). Het komt er op neer dat je zo moet afdalen dat je de wintersporters onder je niet in gevaar brengt. Formeel niet in de regels, maar minstens net zo belangrijk is dat je zelf een ‘voorspelbaar’ spoor skiet. Als je voorspelbaar skiet, maak je het andere wintersporters makkelijker om rekening met jou te houden.
4. Inhalen.
Het is skiërs en snowboarders toegestaan om in te halen. Zowel links als rechts. Maar zorg er wel voor dat je ruim afstand houdt met de wintersporters die je inhaalt. Deze mag je namelijk niet hinderen of in gevaar brengen.
5. Let op bij oversteken en invoegen.
Als je na het stilstaan weer verder wil skiën of boarden, of als je een piste wilt oversteken, zorg er dan voor dat je jezelf en anderen niet in gevaar brengt. Even naar boven kijken voor je wegskiet of van richting verandert dus.
6. Let op waar je stil staat.
Als je wilt stoppen op de piste, doe dat dan op een overzichtelijk gedeelte van de piste. Ook hierbij geldt dat je jezelf en andere wintersporters niet in gevaar mag brengen. Ga bijvoorbeeld aan de zijkant van de piste staan op een plek waar je goed zichtbaar bent. Vermijd stilstaan op smalle en drukke pistes.
7. Op de piste lopen? alleen aan de zijkant.
Als je om wat voor reden de piste omhoog wil lopen, doe dit dan aan de rand van de piste.
8. Volg de aanwijzingen op de borden.
Wintersporters zijn verplicht zich aan de aanwijzingen op de borden langs de piste te houden. Matig daarom je snelheid als dat aangegeven is. En daal geen pistes af die afgesloten zijn. Als er verhoogd lawinegevaar is, dan staat dit ook aangegeven.
9. Hulp verlenen bij ongelukken.
Je bent verplicht om hulp te bieden aan alle andere wintersporters. Dat geldt niet alleen voor de ongelukken waarbij jezelf betrokken bent, maar voor alle hulpbehoevende skiërs en snowboarders. Hoewel nergens in de pisteregels staat dat je een kleine EHBO set moet dragen, raden wij iedereen aan om er een mee te nemen de piste op.
10. Legitimatie.
Neem altijd je legitimatie mee. Veroorzakers en slachtoffers zijn verplicht zich te identificeren bij ongevallen op of naast de piste.
Moderne varianten van de piste regels
Deze pisteregels gelden in alle skigebieden in de wereld. Weet je ze niet precies meer? Vaak hangen ze bij de skilift, of bij de kassa waar je een liftkaart kunt kopen. Sommige skigebieden hebben de regels op een meer moderne manier vormgegeven. Zo kwamen we onderstaand bord met de moderne variant van pisteregels tegen in Flachau.
Hier stonden maar liefst 12 regels op. Nou ja regels, het zijn meer (hele logische) aanbevelingen. Zo staat er bijvoorbeeld:
- doe een skihelm op.
- niet zo maar stoppen om een selfie te maken.
- blijf rustig in de skilift.
- wees hoffelijk.
- doe een warming up.
- onderhoud je ski’s goed.
Geniet vooral van je wintersport
Deze regels klinken heel streng en zijn als rijtje van tien regels misschien lastig te onthouden. Maar als je rustig afdaalt. Rekening houdt met andere wintersporters en de juiste voorzorgsmaatregelen neemt (skihelm, rugbeschermer, wintersport verzekering). Dan komt het allemaal wel goed.
En vergeet vooral niet dat je op vakantie bent en dat je als je rustig en vriendelijk blijft je vooral zult genieten van een welverdiende wintersport.
Eigenaar op-wintersport en skigebieden expert
Frank is wintersporter in hart en nieren. Hij staat al sinds 1982 op de ski’s en was ooit skileraar. Tegenwoordig woont hij met zijn gezin in Oostenrijk en bezoekt hij de hele winter verschillende skigebieden. Daarnaast test hij doorlopend nieuwe skikleding en gear en brengt hij skigebieden in kaart.
voormalig skileraar
40+ jaar wintersport ervaring
70+ skigebieden bezocht
8 wintersportlanden
0 Commentaren