Na de wintersport zelf, is de voorpret op de wintersport toch ook wel één van de fijnere momenten. Wanneer je al je spullen weer bij elkaar zoekt, nieuwe spullen koopt, een bestemming uitzoekt of een hotel boekt, kom je langzaam in de wintersportsferen. En wanneer je daar toch bent, is het handig om je materiaal gelijk even op functioneren te testen. Want ondanks dat je je skikleding maar weinig gedragen hebt, kan het toch zijn dat je skijas of skibroek niet helemaal waterdicht meer is. En je wilt straks natuurlijk niet met lekkende kleding en een koud lichaam op de piste staan?

Gelukkig is het waterdicht maken van skikleding een eenvoudig klusje. Je hoeft dus geen nieuwe jas of skibroek aan te schaffen. Met Nikwax TX. Direct kan je om de meeste gevallen je skikleding vrij makkelijk impregneren. In dit artikel leggen we je uit hoe dat werkt.

Skikleding waterdicht wassen met Nikwax.
Skikleding waterdicht wassen met Nikwax.

Wat doet Nikwax TX. Direct?

Nikwax TX. Direct is het meest hoogwaardige imregneerproduct voor ademende, waterbestendige kleding. Het impregneermiddel creeert een DWR laag (een waterafstotende laag) die meerdere wasbeurten goed blijft. Hierdoor hoef je je skikleding niet na elke wasbeurt opnieuw te impregneren.

Skikleding waterdicht maken met Nikwax TX. Direct

Wanneer je merkt dat je skikleding niet langer waterdicht is, is het tijd om het te impregneren. Wanneer je het waterafstotende vermogen wil testen, kan je dit uitproberen onder de douche. Hang daarvoor de skikleding in de douche en spuit er water op (met de douche of plantenspuit). Wanneer de waterdruppels op de skikleding blijven liggen, is de kleding waterdicht. Trekken de waterdruppels in de skikleding of kleurt de jas donkerder van het water? Dan is je kleding niet langer waterdicht en is het tijd om je skibroek of skijas waterdicht te maken!

Eerst wassen, dan impregneren

Was je skikleding voor het impregneren, eerst met een speciaal wasmiddel. Nikwax Tech Wash reinigt jouw waterdichte jas tot diep in het membraan en onderhoudt en herstelt het ademend vermogen. Maak voor het wassen wel even het waspoeder bakje schoon. Zeepresten van reguliere wasmiddelen hebben namelijk een negatieve werking op je technische kleding.

Na het wassen is je kleding klaar om geïmpregneerd te worden.

Ski jas close up na het impregneren.
Ski jas close up na het impregneren.

Impregneren van je skikleding

Nikwax TX. Direct is verkrijgbaar als wasmiddel en als impregneerspray. Om je skikleding waterdicht te maken breng je het product aan op je schone skikleding. Je hoeft je skikleding niet te drogen, je kan het direct na het wassen impregneren.

Met wasmiddel

Wanneer je TX. Direct Wash-In gebruikt, was je de kleding op het gebruikelijke programma met dit middel. Zorg ervoor dat je een lage wastemperatuur kiest en een laag toerental. Het voordeel van een wasmiddel, is dat je kleding gelijkmatig geïmpregneerd wordt. Je hoeft je skikleding niet te drogen in de droger.

Met impregneerspray

Gebruik je liever een spray voor het aanbrengen van het impregneermiddel? Gebruik dan Nikwax TX. Direct Spray On. Je gebruikt deza spray uitsluitend aan de buitenkant van je skikleding. Het is het aan te raden om het impregneermiddel met een spons gelijkmatig over de kleding te verdelen.

Met Nikwax blijf je de hele winter droog en warm.
Met Nikwax blijf je de hele winter droog en warm.

Duurzaam skikleding waterdicht maken

Waarom wij fan zijn van Nikwax? Ten eerste omdat de producten gewoon echt heel goed werken. Skikleding gaat langer mee en blijft ook nog eens langer goed functioneren. Daarbij zijn de producten makkelijk in gebruik, er is een specifiek onderhoud product voor bijna alle outdoor materialen. Zo is er een speciaal middel om dons te wassen en een wasmiddel om wol te wassen.

Maar wat ons misschien wel het meest aanstaat aan Nikwax is de duurzame missie. Nikwax belooft topprestaties met een lage impact. Zo zijn alle producten 100% op waterbasis en worden er nooit aerosol of fluorkoolstof gebruikt. Daarbij gaan outdoor producten door ze te onderhouden met Nikwax langer mee, en hoeft je skikleding niet langer in de droger gedroogd te worden om het waterafstotende vermogen te heractiveren.

Kortom, met Nikwax zorg je niet alleen goed voor je skikleding, maar ook voor de planeet!

 

 

 

 

 

Eerder verschenen
Kijktip: ‘Freeride Symphony’ – op zoek naar het perfecte moment in Engelberg-Titlis
Ook interessant
Rodelen bij de Hexenritt Söll – misschien wel de bekendste rodelbaan van Oostenrijk