banner

Voor iedereen zijn of haar skivakantie gaat plannen hebben we hieronder een overzicht gemaakt van de drukke en de rustige periodes voor de wintersport 2023.

Wintersport 2023: dit zijn de rustige weken

Snel naar:

Dit zijn rustige weken voor wintersport 2023

Wanneer je niet gebonden bent aan de schoolvakanties, dan kan je in de winter 2023 kiezen uit een aantal weken waarin het in de meeste skigebieden rustig zal zijn. De rustige weken in de skigebieden zijn:

  • De weken voor kerst.
  • Tussen 8 januari en 28 januari 2023.
  • De eerste week van februari (in Frankrijk).
  • Vanaf 5 maart

De periode voor de kerstvakantie

In de periode voor de kerstvakantie is het erg rustig in de skigebieden. Je hebt in deze periode de piste voor jezelf. Wij vinden deze periode erg sfeervol en kunnen iedereen aanbevelen om een keer  in december op wintersport te gaan. Overal worden gezellige kerstmarkten en speciale winterwandelingen georganiseerd. En omdat veel accommodaties nog niet volgeboekt zijn, kan je rustig wachten met boeken tot je zeker weet dat er genoeg sneeuw ligt.

Wil je niet wachten met boeken? Bekijk dan ons overzicht van skigebieden die al in december sneeuwzeker zijn.

Onze favoriete skigebieden voor een skivakantie in deze periode zijn Engelberg, Obertauern, Innsbruck en Val Senales.

Stedentrip Innsbruck
Een bezoek aan de kerstmarkt in Innsbruck is absoluut de moeite waard.

De 2e week van de kerstvakantie (in Frankrijk)

Ben je gebonden aan de schoolvakanties, maar zou je de drukte het liefste vermijden? Ga dan de tweede week van de kerstvakantie op wintersport naar een van de skigebieden in Frankrijk. Tussen 31 december 2022 en 7 januari 2023 hebben wij namelijk wel vakantie, maar de Fransen niet! Hierdoor is het relatief rustig in deze skigebieden. Wil je op wintersport naar Frankrijk, maar weet je niet zo goed naar welk skigebied? Lees dan vooral onderstaande artikelen goed door:

Er zijn in deze periode trouwens geweldige aanbiedingen te vinden.

Januari is traditioneel rustig

Na de kerstvakantie keert de rust weer terug in de skigebieden. Omdat geen enkel land met fervente wintersporters in januari schoolvakanties heeft, zijn de pistes deze maand heerlijk rustig.  Uitzondering hierop zijn de skigebieden waar traditioneel veel vriendengroepen op wintersport gaan. In skigebieden zoals Flachau, Gerlos en Ischgl kan het ook in januari best nog druk zijn op de piste.

Hou er ook rekening mee dat het in januari hard kan sneeuwen en flink koud kan zijn. Een goede skibril en warme skihandschoenen zijn dan geen overbodige luxe.

In Januari kan het hard sneeuwen
In januari kan het flink sneeuwen.

Februari wederom drukste maand

De maand februari is de drukste maand in alle wintersport gebieden. In deze maand hebben overal in Europa de scholen vakantie en zijn de condities optimaal. Toch is er in 2023 één week in februari waarin het minder druk zal zijn. Tijdens de eerste week van februari (die op 29 januari begint) heeft alleen in een klein deel van Duitsland en Oostenrijk schoolvakantie.

Wil jij het liefst in februari op wintersport? Maar niet als het heel druk is? Boek dan in de week van 28 januari – 4 februari. In Frankrijk en Italië is het ook in de week van 5-12 februari nog niet zo druk.

Rustige periode in Oostenrijk start in maart

Omdat vrijwel in heel Europa schoolvakanties op 4 maart voorbij zijn, wordt het de hele maand maart rustig op de pistes in Oostenrijk. Maart staat garant voor sneeuw, zon en lange dagen. Wij kunnen een wintersport in maart aan iedereen aanbevelen.

Drukte verwacht rondom de paasdagen 2022

In 2023 vallen de paasdagen medio april. 8 april is het eerste paasdag. In Nederland hebben we geen paasvakantie meer, maar in Oostenrijk, België en grote delen van Duitsland nog wel. Zij hebben de week voor de paasdagen vrij en gaan dan graag nog even op wintersport. Hou daarom rekening met een klein beetje drukte in de week van 1-9 april.

Wintersport eind maart: Genieten van de zon in skigebied Obertauern
Wintersport eind maart is genieten van de zon en lege pistes.

Deze weken wil je mijden als je niet van drukte houdt

Wist je dat 40-45% van de Nederlandse wintersporters tijdens de voorjaarsvakantie op wintersport gaat? In 2023 valt de voorjaarsvakantie in Nederland gelijk met die in Frankrijk, Duitsland en België. Vooral in de week van carnaval zal het overal bomvol zijn. Of je nu naar Frankrijk of naar Oostenrijk op wintersport gaat, in deze periode zal het sowieso druk zijn.

Andere drukke wintersportweken in 2023 zijn:

  • de eerste en tweede week van de kerstvakantie (vanaf 24 december 2022).
  • De Weense week (1e week van februari) in SalzburgerLand.
  • De Parijse week (11-24 februari)
Als je in de juiste periode gaat is de piste heel erg rustig.
Als je in de juiste periode gaat is de piste heel erg rustig.

Wanneer zijn Nederlandse schoolvakanties in 2023

Ben je gebonden aan de schoolvakanties voor je wintersport? Zorg er dan voor dat je tijdig je wintersport 2023 boekt. Hoe langer je wacht, des te minder accommodaties nog beschikbaar zijn. Wij raden iedereen daarom aan om nu al je vakantie voor 2023 vast te leggen.

Wanneer is de kerstvakantie 2022-2023?

De kerstvakantie begint op zaterdag 24 december 2022 en duurt tot zondag 7 januari 2023. Wil je dit jaar in de kerstvakantie op wintersport? Dan moet je (in geval van 1 week) kiezen of je de kerstdagen of oud- en nieuw in de sneeuw doorbrengt.

Onze verwachting is dat het direct na kerst behoorlijk druk gaat worden. Uitzondering hierop zijn de Franse skigebieden. Omdat de Fransen deze periode geen schoolvakantie hebben, is het daar een stuk rustiger.

Wanneer is de voorjaarsvakantie 2023?

Wintersporters die graag in de voorjaarsvakantie op wintersport gaan, moeten de volgende weken vrijhouden voor hun skivakantie:

  • Noord: 25 februari – 5 maart 2023
  • Midden: 25 februari – 5 maart 2023
  • Zuid: 18 – 25 februari 2023

* Carnaval valt in 2022 tussen 19 en 21 februari 2023.

Met name in de periode van 18-25 februari zal het niet makkelijk zijn om een appartement of hotel te vinden. Naast een deel van Nederland hebben ook de Duitsers en Belgen in deze week voorjaarsvakantie. Waarschijnlijk wordt dit de drukste week van het hele seizoen.

druk wachtrij bij de skilift in Flachau
Drukte bij de skilift.

En de rest van Europa?

Voor de volledigheid vermelden we hieronder ook nog de schoolvakanties in andere Europese wintersportlanden.

Duitsland

Duitsland is het grootse wintersportland van Europa. Er zijn maar liefst 15 miljoen Duitsers die ieder jaar op wintersport gaan. Ter vergelijking, in Nederland zijn er ongeveer 1 miljoen wintersporters. Als je de drukke periodes wilt ontwijken, kijk dan wanneer de Duitsers vakantie hebben. In Duitsland zijn de schoolvakanties verdeeld. De hele maand februari zijn er Duitse scholen die ‘wintervakantie’ hebben. Vandaar dat dit de drukste maand is in de skigebieden.

Ook de week voor Pasen hebben veel Duitsers vrij. Omdat Pasen komende winter niet zo erg laat valt (8 april 2023), moet je er rekening mee houden dat de week voor Pasen ook erg druk kan zijn.

Oostenrijk

Je verwacht het niet, maar ook Oostenrijkers gaan op wintersport. Met name de Oostenrijkers uit laaggelegen gebieden zoals Wenen gaan graag een week skiën of boarden. De ‘Weense week’ is in veel skidorpen een begrip. Tijdens die week komen de inwoners uit de Oostenrijkse hoofdstad massaal naar de skigebieden. Met name in de skigebieden in SalzburgerLand kan het in deze week daardoor behoorlijk druk zijn. De Weense week is altijd in de eerste week van februari.

Engeland

Heel Engeland heeft in dezelfde week vrij. Dat betekent één week topdrukte in de Franse en Oostenrijkse skigebieden. Met name in de skigebieden in de buurt van vliegvelden Salzburg, Innsbruck en Genève. In deze week zie je veel gezinnen op de piste, maar vooral ook veel schoolgroepen. Veel middelbare scholen in Engeland organiseren skitrips voor hun leerlingen. In deze week zie je veel Engelse pubers op de piste. Een rugbeschermer is in deze week zeker geen overbodige luxe 😉

De Engelse wintervakantie is tussen 11 en 18 februari 2023.

België

Onze zuiderburen hebben tegelijkertijd met Zuid-Nederland voorjaarsvakantie: Van zaterdag 18 februari tot en met zondag 26 februari 2023. Belgische wintersporters gaan zowel naar Frankrijk als Oostenrijk of Italië op wintersport.

Frankrijk

In Frankrijk hebben ze voorjaarsvakantie tussen 4 februari en 4 maart 2023. Net als bij ons, is er in Frankrijk vakantiespreiding. Daardoor zijn niet alle Fransen tegelijk vrij. Hou in deze vier weken rekening met extra drukte in de Franse skigebieden. Vooral de periode tussen 18 februari en 4 maart is druk. Dan hebben de inwoners van Parijs namelijk vakantie.

Ga jij op wintersport naar Oostenrijk? Dan hoef je geen rekening te houden met de Franse schoolvakanties. Er zijn maar weinig Fransen die naar Oostenrijk op wintersport gaan.

Rustige weken voor wintersport 2023.
Rustige weken voor wintersport 2023.

Waar kan je nu al je wintersport 2023 boeken?

Wil je nu al je wintersport 2023 boeken? Bij een aantal reisorganisaties en boekingswebsites kan je vandaag nog je wintersport 2023 boeken. Hieronder hebben we de belangrijkste websites op een rij gezet:

Bij veel touroperators is het nu al mogelijk om nu al je een wintersport 2023 te boeken. Bij een aantal bekende reisorganisaties wordt het aanbod sinds medio juli 2023 nog steeds flink uitgebreid. Wanneer je nu niets naar je wens kan vinden, kan het kan het heel interessant zijn, om daar op te wachten. Niet alleen hebben ze dan vaak aantrekkelijke aanbiedingen, vaak zijn er ook nog veel accommodaties beschikbaar. Zelfs als, tegen die tijd, de meeste hotels of appartementen al volgeboekt zijn. Deze organisaties kopen namelijk een accommodaties voor het hele seizoen en dus ook voor de schoolvakanties..

Waar ga jij heen voor je wintersport 2022
Waar ga jij heen voor je wintersport 2022

Nu snel een appartement of hotel zoeken

Weet je na het lezen van dit artikel precies wanneer je op in 2023 op wintersport wil? Kijk dan snel of er nog accommodaties beschikbaar zijn in jouw favoriete skigebied! Dat kan heel eenvoudig bij Booking.com. Daar kan je nu al een appartement, hotel of pension voor volgende winter reserveren. Of bekijk onze inspirerende artikelen voor een leuke bestemming of accommodatie:

Meest gestelde vragen over wintersport 2023

In dit artikel hebben we een samenvatting gemaakt van de drukke en rustige periodes voor wintersport 2023. Hieronder hebben we de belangrijkste informatie nog eens kort en bondig samengevat.

Wat zijn de beste aanbiedingen voor wintersport 2023?

Wil je nu al je wintersport 2023 boeken? Bij een aantal reisorganisaties en boekingswebsites kan je vandaag nog je wintersport 2023 boeken. Hier hebben we de aanbieders met de mooiste aanbiedingen op een rij gezet

Wat is de beste periode voor wintersport in Oostenrijk en wat zijn de beste aanbiedingen?

Wanneer je niet gebonden bent aan de schoolvakanties, dan kan je in de winter 2023 kiezen uit een aantal weken waarin het in de meeste skigebieden rustig zal zijn. De rustige weken in de skigebieden zijn:

– De weken voor kerst.
– Tussen 8 januari en 28 januari 2023.
– Vanaf 5 maart 2023

Bekijk hier het complete overzicht. En vergeet vooral ook niet om deze aanbiedingen te checken.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
‘Koning Winter’ onderweg naar de skigebieden – lokaal 80 cm sneeuw verwacht
Ook interessant
In Sölden start het skiseizoen vandaag!