Wintersport in bella Italia aan de zuidzijde van de Alpen is zonder twijfel anders. Is het niet vanwege die prachtige Dolomieten (Unesco werelderfgoed) in diverse gebieden, dan is het wel vanwege het overheerlijke eten dat je overal krijgt voorgeschoteld. Daarnaast geniet je hier van veel meer zon, gemiddeld zo’n 300 dagen per jaar. Wellicht twijfel je dan of er wel voldoende en goede sneeuw ligt, maar daar weten de Italianen wel een antwoord op. Als je de meesters zoekt in het maken van sneeuw en strakke pistes dan zeggen de Italianen “da noi” oftewel “bij ons”.

Sneeuwzekere skigebieden in Skirama Dolomiti

De 8 skigebieden van Skirama Dolomiti bieden in totaal zo’n 380 km piste waarvan 340 km kunstmatig kan worden besneeuwd. Dit besneeuwingssysteem is enorm geavanceerd en zelfs bij temperaturen rond de 0 graden kan dit al in werking worden gezet. Zodra mogelijk wordt er in de herfst een laag sneeuw op de pistes aangebracht waaraan de verse sneeuw zich vervolgens perfect hecht voor een optimale kwaliteit van de afdalingen.

Maar uiteraard is ook de ligging van de gebieden van belang en om die reden lichten we er een paar van deze 8 uit die lekker hoog gelegen zijn waardoor skiën van december tot ver in het voorjaar mogelijk is. In dit artikelen tippen we drie sneeuwzekere skigebieden in Skirama Dolomiti: Madonna di Campiglio, Pontedilegno-Tonale en Pejo 3000.

Sneeuwzeker Skirama Dolomiti
Skirama Dolomiti: verzekerd van sneeuw én zon.

Madonna di Campiglio: sfeervolle wintersport voor levensgenieters

Ervaren wintersporters die houden van afwisselende pistes, kunnen hun hart ophalen in Madonna di Campiglio. Sfeer- en stijlvol is dit hooggelegen dorp (tussen 1.550 en 2.500 meter) in het hart van de Brenta Dolomieten. Enerzijds de bleke puntige rotsmassa’s met daartussen de pistes van Grostè en Spinale, aan de andere zijde Pradalago met nog veel meer afdalingen en de kabelbaan Dolomiti Express met skigebied Pinzolo en aansluiting op de pistes van Folgarida-Marilleva in Val di Sole. Het skigebied biedt ruim 155 kilometer aan pistes, lekker breed en strak geprepareerd. Naast de hoge ligging, kan 95% van de pistes worden besneeuwd dus het seizoen start meestal al eind november om in april te eindigen.

Afdaling ‘Canalone Miramonti’ mag tijdens een wintersport in Madonna di Campiglio niet ontbreken. Op deze 3TRE – Fis world cup piste vindt jaarlijks op 22 december de slalom. Bij Grostè ligt het grote Ursus Snowpark voor snowboarder en freestylers die veel vertier en uitdaging biedt. Onnodig te zeggen dat je hier lekker kunt eten bij de hutten in het gebied maar voor wie sterrenrestaurants zoekt, zijn er diverse in Madonna di Campiglio en omgeving te vinden.

Sneeuwzeker skiën in de Dolomieten
Skigebied Madonna di Campiglio biedt veel uitdaging en afwisseling.

Pontedilegno-Tonale: kilometers knallen en gezelligheid beleven

Pontedilegno-Tonale ligt precies op de grens van de regio’s Trentino en Lombardije met als kloppend hart de bergpas Tonale op zo’n 2.000 meter waar je vanuit je accommodatie vrijwel overal direct de piste opstapt. Je kunt vanaf de pas nog verder de hoogte in tot ruim 3.000 meter op de Presena gletsjer waar je vanaf de herfst tot in het voorjaar kunt wintersporten. In totaal zijn er 4 deelgebieden aan elkaar gekoppeld met 100 kilometer aan pistes (10 blauwe, 25 rode en 6 zwarte) waaronder een 11 kilometer lange afdaling vanaf de Presena gletsjer naar Ponte di Legno…..ik daag je uit! Mis de piste Paradiso niet, net als het indrukwekkende uitzicht boven op de gletsjer. Bezoek ook zeker een concert van ParadIce music in de iglo en ga simpelweg genieten van culinaire lekkernijen in één van de twaalf hutten.

Sneeuwzeker skigebied Trentino
PontediLegno Tonale. Foto: Mauro Mariotti.

Pejo 3000: genieten van rustige pistes op grote hoogte

Pejo3000 is het hoogstgelegen skigebied en kan daardoor in dit overzicht van sneeuwzekere skigebieden in Skirama Dolomiti niet ontbreken. Hier zijn we in een ‘klein maar fijn’ gebied bij het pittoreske thermale dorpje Peio Fonti (1.400) en Pejo (1.585) in het natuurpark Stelvio. De kabelbaan brengt je vlot naar het tussenstation waar diverse liften een leuk gevarieerd skigebied in petto hebben. Bij de lift Saroden is er een funslope waar zowel liefhebbers van freestyle als kinderen zich uren kunnen vermaken. Direct achter berghut Scoiattolo is er een heus kinderpark voor de kleintjes.

Vanaf het midden station gaat de gondel naar 3.000 meter voor een adembenemend uitzicht. De nieuwe hut Mythe zal je gastronomisch verwennen waarna je de nieuwe energie kunt gebruiken voor de 8 kilometer lange afdaling door Val della Mite.

Trouwens, Pejo 3000 is het eerste plastic vrije skigebied ter wereld. En wil je dit gebied van 20 km pistes combineren, denk dan aan het nabijgelegen PontediLegno-Tonale of Folgarida-Marilleva in Val di Sole.

Sneeuwzeker Skirama Dolomiti
Skigebied Pejo in Skirama Dolomiti. Foto: T. Prugnola.

Jouw mooiste wintersport in Skirama Dolomiti

Wintersport in Skirama Domomiti adamello brenta staat naast sneeuwzekerheid garant voor de mooiste uitzichten over Dolomieten, uitstekend geprepareerde brede pistes, vele zonuren en culinair genot. Skirama Dolomiti adamello brenta bestaat uit 8 verschillende skigebieden in en rondom de Brenta Dolomieten. Rust, natuur en zon zijn de gemeenschappelijke deler van deze skigebieden. Daarnaast heeft ieder skigebied zijn eigen kenmerken en charmes. Wil je alle skigebieden verkennen tijdens jouw wintersport? Dan kan dat met de Superskirama skipas. Blijf je liever in één gebied? Dan kan je gebruik maken van een aantrekkelijk geprijsde afzonderlijke skipas.

TIP: Bestel je skipas online! Dan kan je gebruik maken van interessante kortingen.

Eerder verschenen
5 redenen voor een wintersport naar de onontdekte skigebieden in Oberbayern
Ook interessant
Leren skiën als volwassenen: mijn grootste fouten én successen