Ski handschoenen

Goede ski handschoenen kunnen je wintersport maken of breken. Koude handen zorgen er namelijk voor dat je minder plezier beleeft op of naast de piste. Bovendien kun je met koude handen minder goed je stokken vasthouden. (Dit geldt natuurlijk niet voor snowboarders).

Te warme handen is ook niet prettig. Zweethanden voelen voor veel wintersporters onaangenaam aan en het is niet comfortabel om je ski handschoenen iedere keer aan- en uit te doen als je met de skilift gaat.

Ski- of snowboardhandschoenen zijn niet alleen om je warm te houden, ze bieden ook veiligheid. Ze voorkomen bijvoorbeeld dat je schaafwonden oploopt als je valt, of dat je je bezeerd aan de staalkanten van je ski of snowboard.

 

Draag ALTIJD skihandschoenen tijdens het skiën of boarden. Ze beschermen je handen als je valt. Zo voorkom je snij-, brand- en schaafwonden!

 

 

In dit artikel geven we je zo veel mogelijk informatie over het aankopen en onderhouden van handschoenen.

De belangrijkste eisen aan ski handschoenen zijn:

  • * Kies voor handschoenen of voor wanten.
  • * Zorg dat ze waterdicht of waterafstotend zijn.
  • * De juiste pasvorm zorgt voor comfort en warme handen.
  • * Ze moeten warm zijn en goed aansluiten op je jas (je wilt geen sneeuw in je mouwen).

9,99 EUR

6,99 EUR

49,99 EUR

16,99 EUR

49,99 EUR

49,99 EUR

6,99 EUR

TIP: goedkope ski handschoenen koop je bij Decathlon

Skihandschoenen zijn te vinden in alle prijscategorieën. Een ski outfit is over het algemeen niet goedkoop en ski- of snowboardhandschoenen vormen daarop geen uitzondering. Wij hebben goede ervaring met de handschoenen van Decathlon.  Zij hebben maar twee winkels in Nederland, namelijk in Amsterdam en Best (bij Eindhoven). Gelukkig hebben ze sinds kort ook een webshop.

Hieronder staan een paar afbeeldingen uit het aanbod van Decathlon. Je kunt er op klikken voor meer informatie.

9,99 EUR

6,99 EUR

49,99 EUR

47,49 EUR

16,99 EUR

49,99 EUR

49,99 EUR

6,99 EUR

Skihandschoenen – of toch liever skiwanten

De eerste keuze die je moet maken in je aankoopproces is de keuze tussen handschoenen of wanten. Eigenlijk is dat de keuze tussen comfort en gemak. Over het algemeen zijn skiwanten warmer dan ski handschoenen. Doordat er vier vingers in ruimte zitten, blijven ze lekker warm. Je kunt ze vaak ook iets beter bewegen dan met handschoenen, waardoor je meer gevoel (warmte) in je vingers hebt. Aan de andere kant kun je bij handschoenen elke vinger apart bewegen waardoor je zaken beter kunt beetpakken en vasthouden.

ski handschoenen en wanten

Onze voorkeur gaat uit naar wanten. Zeker voor kinderen. Zij skiën nog vaak zonder stokken en hoeven niet zo veel vast te houden. En je wil natuurlijk niet dat je kinderen het koud krijgen tijdens hun wintersport.

Voor mensen die niet kunnen kiezen is er ook nog een compromis. Er bestaan wanten waarbij niet alleen de duim een eigen ruimte heeft, maar ook de wijsvinger. Je middelvinger, ringvinger en je pink zitten dan wel samen.

 

Handschoenen – materiaalkeuze

De goedkoopste skihandschoenen worden gemaakt van Nylon of polyester. Het nadeel van dit materiaal is dat het niet volledig waterdicht is. Dat betekent dat je handschoenen nat worden als het sneeuwt en dat je dan koude handen krijgt. Op een zonnige, sneeuwvrije dag voldoen ze natuurlijk prima. Ons advies is om  een paar wintersporthandschoenen van dit materiaal alleen maar te kopen als reserve paar.

Gore-Tex of Sympatex handschoenen zijn onze favoriet. Gore-Tex is 100% waterdicht en heeft een groot ademend vermogen. Dat betekent dat je handen niet nat worden als het sneeuwt, of als je valt. Maar dat je ook geen zweethanden krijgt. Kortom comfort en gemak.

Leren handschoenen zien er mooi uit, maar zijn een beetje gedateerd. Leer is van nature wel waterafstotend, maar niet waterdicht. Ze zien er vaak wel mooi uit.

Ski handschoenen – koop de juiste maat

Hoe logische deze tip ook lijkt. Toch benoemen we hem nog. Het is erg belangrijk dat een skihandschoen goed past. Een ski- of snowboardhandschoen die te klein is zorgt er voor dat weinig bewegingsruimte hebt voor je handen. Hierdoor krijg je koude handen. Bovendien krijg je een knellend gevoel in je vingers.

De maat van je ski handschoenen meten

Zorg dat je voor het shoppen weet welke maat je nodig hebt. Hoewel er verschillen zitten in de maatvoering tussen de verschillende merken, kun je globaal uitgaan van de onderstaande methode.

Meet de maat van je handschoenen zelf

  • Meet de lengte van je hand, door de afstand tussen je pols en het topje van je middelvinger te meten.
  • Meet nu de omtrek van je hand. Terwijl je probeert je hand zo groot mogelijk te maken.
  • LET OP! – meet alleen de omtrekt van je hand, dus zonder je duim!
  • Lees uit onderstaande tabellen je handmaat af en je weet de maat van je ski- of snowboardhandschoenen

 

Handlengte: Handomtrek: Maat (inches):
16,00 cm 15,20 cm 6
17,10 cm 17,80 cm 7
18,20 cm 20,30 cm 8
19,20 cm 22,90 cm 9
20,40 cm 25,40 cm 10
21,50 cm 27,90 cm 11

 

De maat van handschoenen wordt in principe altijd in inches uitgedrukt. Hieronder staan de algemene maten

Maat: Inches: Centimeters:
XS 7,50 18,75
S 8,00 20,00
M 8,50 21,25
L 9,00 22,50
XL 9,50 23,75

Als je tussen twee maten inzit, kun je het beste een maat groter kopen. Tenzij je vingers aanzienlijk korter dan gemiddeld zijn. In dat geval is een maat kleiner ook prima.

Natuurlijk moet je altijd passen. Gelukkig kun je bij de meeste webshops gratis je aankoop retourneren als het product niet bevalt.

 

Disclaimer: Dit artikel over ski handschoenen is met grote zorg en aandacht samengesteld. De prijzen die getoond zijn, zijn prijzen van onze partners en zijn aan prijswijzigingen onderhevig. Er kunnen daarom geen rechten ontleent worden aan de getoonde prijzen van de handschoenen en wanten.