Niets kan een dag skiën of boarden zo verpesten als koude  handen. Toch hebben vrijwel alle wintersporters wel eens last van koude vingers. Jammer en eigenlijk totaal niet nodig. Een paar goede handschoenen of wanten houden je handen warm en droog. Onder alle omstandigheden, dus of het nou sneeuwt of regent en zelfs wanneer je vaak valt.

Of je kiest tussen wanten of handschoenen voor de wintersport is vooral een persoonlijke keuze. Voor beide opties valt veel te zeggen. In dit artikel willen we de keuze wat makkelijker voor je maken door de voor- en nadelen van beide opties met elkaar te vergelijken.

Kies jij voor handschoenen of wanten op de piste?
Kies jij voor handschoenen of wanten op de piste?

Handschoenen.

Met handschoenen kan je makkelijk je vingers onafhankelijk van elkaar bewegen. Dit is handig als je op de piste je skibril op of af wil zetten, de rits van je tas wil openmaken of de gespen van je skischoenen wil bijstellen.

Handschoenen bieden daarentegen minder warmte dan wanten. Omdat de vingers van elkaar gescheiden zijn moet in principe iedere vinger voor zijn eigen warmte zorgen.

Handschoenen
Handschoenen

Wanten

Wanten zijn warmer dan handschoenen omdat je vingers niet van elkaar gescheiden worden. Daarbij kan je bij wanten in de skilift je vingers makkelijker bewegen om warmte op te bouwen. Bijvoorbeeld door een vuist te maken van vier vingers of de vingers tegen elkaar aan te wrijven.

Met wanten zijn je vingers daarentegen minder mobiel dan in handschoenen, al ben je nog steeds prima in staat je skistok vast te houden. Met wanten is het wel lastiger een rits open of dicht te maken en het is onmogelijk om een bericht op je telefoon te typen. Al laten veel soorten handschoenen je in dit laatste geval ook in de steek...

wanten of handschoenen
Wanten

Lobster wanten

'De Lobster' is een relatief nieuw soort handschoen of want met drie 'losse' ruimtes. Een ruimte voor de duim, een ruimte voor de wijsvinger en een ruimte voor je overige drie vingers. Deze lobster optie is ideaal als handschoenen te koud zijn en wanten te onhandig voelen.

Lobster
Lobster

Keuze tussen gemak en comfort

De keuze tussen handschoenen of wanten, is er vooral een tussen gemak en comfort. Een paar handschoenen biedt gemak doordat je je handen (vingers) kan gebruiken zoals je gewend bent. Maar met een paar wanten ervaar je daarentegen meer comfort en vooral warmte. Uiteindelijk zal de persoonlijke voorkeur vooral de doorslag geven.

Gemak = Skihandschoenen.

Comfort = Wanten.

De hierboven beschreven 'lobster' is voor mensen die het beste van beide willen ervaren (of gewoon niet kunnen kiezen 😉 ).

skihelm verplicht op de piste in Oostenrijk
Wanten zijn erg comfortabel

Handschoenen of wanten voor kinderen

Voor kleine kinderen (die zichzelf nog niet aankleden) adviseren we om voor wanten te kiezen. Het is echt een crime om handschoenen bij een kind aan te moeten trekken. De kleine vingertjes laten zich moeilijk in de losse compartimenten duwen. Zeker wanneer een kind niet mee wil werken of koude handen heeft is het aantrekken van een handschoen veel puzzelen. Wanten trek je daarentegen makkelijk aan bij een kind.

Bovendien zijn wanten warmer en hoeven kinderen tijdens het skiën of boarden hun handen veel minder te gebruiken. Kinderen gaan vanaf een jaar of 6 met skistokken skiën en hebben pas dan meer flexibiliteit in hun handbeweging nodig. Maar zelfs wanneer kinderen met stokken skiën, kunnen ze nog heel goed wanten dragen. Onze jongste zoon is inmiddels 8 en skiet nog altijd het liefste met zijn wanten.

Wanneer een kind zelfstandig handschoenen aan kan trekken, geen last heeft van koude handen op de piste, dan is er natuurlijk geen enkel bezwaar tegen het dragen van skihandschoenen door kinderen.

Denk wel even aan een koord door de skijas (mouwen) voordat je op wintersport gaat. Door de handschoenen of wanten met een koord in de kinderskijas te bevestigen voorkom je dat ze tijdens het aantrekken of uittrekken in de natte sneeuw vallen.

Leukste paadjes voor kinderen in Fageralm
Kinderen skiën graag met wanten.

De beste handschoenen of wanten kopen

Om er zeker van te zijn dat je een paar goede handschoenen of wanten te pakken hebt, verwijzen we naar onze handschoenen test. Wij selecteerden de beste skihandschoenen en wanten per categorie. Zo weet je zeker dat je een goed paar te pakken hebt, waarmee je geen koude vingers riskeert.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Review Black Diamond Recon mitts getest
Ook interessant
6 foto’s van een waanzinnige wintersportweek