Gore-Tex is een technisch membraan wat veel gebruikt wordt voor de buitenlaag van je skikleding. Zo zijn je skibroek, skijas en handschoenen waarschijnlijk voorzien van Gore-Tex of een gelijksoortig membraan. Waarom zijn we zo gek op dit materiaal? Wat is het eigenlijk? En zijn er andere materialen die hetzelfde doen, of is het echt uniek? Omdat we zoveel aan Gore-Tex refereren, geven we hier antwoord op de belangrijkste vragen over dit materiaal.
Wat is Gore-Tex?
Het Gore-Tex ePTFE membraan is de kern van alle Gore-Tex producten. Het bestaat uit meer dan een miljard microscopische poriën per vierkante centimeter. Deze poriën zijn 20.000 keer zo klein als een waterdruppel, maar tegelijkertijd 700 keer zo groot als een zweet molecule. Dit zorgt ervoor dat het membraan waterproof is, terwijl het tegelijkertijd transpiratievocht doorlaat naar buiten.
Tevens zijn alle moderne Gore-Tex producten zijn voorzien van een oleophopische coating aan de binnenkant van het membraan, wat het membraan beschermt tegen zweet en lichaamsvet. Hierdoor is het membraan duurzaam en raken de poriën niet verstopt door lichaamsvet of zweet.
Verplicht getapeten naden
Zelfs in de sterkste waterdichte materialen ontstaat een lek op het moment dat er met een naald een gat in geprikt wordt. Alle producenten van Gore-Tex producten zijn daarom verplicht om de naden dicht te tapen met Gore-Seam tape. Zo zijn zelfs de meest kwetsbare delen van je buitenkleding waterdicht. En daardoor kan Gore-Tex aan haar belofte blijven voldoen.
Waarom is Gore-Tex zo fijn voor skikleding?
Het speciaal ontwikkelde membraan biedt bescherming tegen de elementen. Doordat het waterdicht, luchtdicht en ademend is, blijf je gegarandeerd droog. Deze belofte gaat zelfs zover dat er een ‘stay dry’ garantie geldt voor de levensduur van het betreffende product.
Gore-Tex doet dus alles wat je van goede wintersportkleding verwacht.
Als je een dag actief bent op de piste, ga je waarschijnlijk zweten (en anders is het tijd om wat meer uitdaging te zoeken). Het is belangrijk dat het zweet van je lichaam effectief wordt afgevoerd. Dit is ook de reden dat je een thermoshirt (en eventueel een fleecevest daarover) draagt. Een thermoshirt laat vocht door, net als je fleecevest. Maar dit vocht moet vervolgens ook een weg naar buiten vinden. Anders blijft het ‘hangen tussen je jas en je fleecevest met als gevolg dat je fleecelaag nat wordt en alles afkoelt. Het ademende vermogen biedt hier uitkomst.Doordat het membraan wél lichaamsvocht doorlaat naar buiten maar géén waterdruppels daarlaat naar binnen blijft je lichaam droog. Onder alle omstandigheden. Doordat je lichaam droog blijft, blijf je warm.
Het winddichte vermogen houdt niet alleen de wind tegen die over de piste raast. Maar het houdt tevens de wind tegen die jezelf veroorzaakt als je op hoge snelheid de piste afdaalt. En juist dit is het soort wind waar de meeste wintersporters de grootste kou ervaren.
Kortom, voor skibroeken, handschoenen en skijassen is Gore-Tex een goede keuze.
Houdt Gore-Tex je warm?
Het Gore Tex membraan beschermt je dus tegen wind en regen terwijl het wel ademt. Gore-Tex geeft zelf geen warmte af. Het is een dun membraan en draagt dus niet bij aan warmte indamming. Maar doordat je lichaam droog blijft (omdat zweet afgevoerd wordt) koel je minder snel af. Wanneer je lichaam nat wordt, koelt het af. Wanneer je droog blijft, is je lichaam beter in staat zichzelf warm te houden dat scheelt al veel.
Doordat wind en regen tegengehouden worden door het membraan heb je van de elementen niet veel te vrezen. Dus is die zin, houdt Gore-Tex je warm. Ook tijdens de meest extreme omstandigheden op de piste.
Alternatieven voor Gore-Tex
Gore-Tex is heel erg bekend. Het was het eerste waterdichte, winddichte en ademende membraan. Daarmee hebben ze de markt voor outdoorkleding doorbroken. In eerste instantie werd het membraan alleen gebruikt voor extreme omstandigheden. Maar tegenwoordig wordt het overal gebruikt, van wintersportkleding tot schoenen voor de dagelijkse wandeling.
Omdat ze de eerste waren, zijn ze wereldwijd het meest bekend. Gore-Tex garandeert daarnaast dat je droog blijft onder alle omstandigheden. Deze belofte wordt ondersteund door een niet tevreden, geld terug actie. Dit maakt het merk betrouwbaar.
Maar er zijn zeker andere merken op de markt die winddichte, waterdichte en ademende kwaliteiten combineren voor outdoor activiteiten. De bekendste hiervan staan hieronder.
Sympatex, met oog voor het milieu
Sympatex is een membraan wat volledig waterdicht, ademend en winddicht is. Het grote voordeel van sympatex ten opzichte van Gore-tex is, dat het flexibel is. Het membraan van Sympatex is 100% recyclebaar. Omdat Sympatex niet is opgebouwd uit poriën is het duurzamer. De poriën van het Gore-Tex membraan kunnen door vuil verstopt raken. De kleding ademt dan minder goed. Met Sympatex heb je hier geen last van.
Sympatex is qua ontwikkeling wat verder en technischer dan Gore-tex. In het filmje hieronder wordt de werking van Sympatex uitgebreid toegelicht.
Sympatex is dus als materiaal minstens net zo geschikt voor skijassen, skibroeken en handschoenen als Gore-Tex. We durven zelfs voorzichtig te zeggen dat dit materiaal de voorkeur heeft. Wij ervaren een groter ademend vermogen bij Sympatex producten en de kleding blijft (ook na vaker te zijn gewassen) langer mooi. Omdat sympatex relatief nieuw is, is het helaas nog minder bekend en zijn is er minder skikleding van dit materiaal verkrijgbaar.
eVent
Het grote voordel van E-vent is dat E-vent niet nat hoeft te worden voordat het gaat ademen. Bij Gore-Tex wordt het materiaal eerst vochtig van het zweet wat tegen het materiaal aan komt, voordat het vocht doorgegeven wordt naar buiten. E-vent stoot het lichaamsvocht af zonder eerst vochtig te worden. Hoe dat precies werkt, wordt haarfijn uitgelegd in onderstaande video.
Hopelijk gaan in de toekomst meer wintersportmerken met nieuwe producten als eVent aan de slag. We houden jullie op de hoogte!
Vanuit Oostenrijk schrijf ik over mijn grote passie: wintersport. Jaarlijks breng ik meer dan 100 dagen in de sneeuw door, waarvan een groot deel in verschillende skigebieden. Het liefste schrijf ik over skigebieden, nieuwe liften en natuurlijk sneeuw!
0 Commentaren