De eerste sneeuw is al gevallen in de skigebieden, traditioneel is dit de tijd dat de wintersport-liefhebbers de kriebels krijgen. En niet alleen de wintersportliefhebbers, maar ook de elektrische autorijders krijgen de kriebels. Menig wintersporter met een elektrische auto leest reviews over de wintersport met de elektrische auto en zoekt in Google op “hoe ga je op wintersport met de elektrische auto?” Eigenlijk is het vrij eenvoudig en om je op weg te helpen, delen we de 10 tips om op wintersport te gaan met de elektrische auto.

Op wintersport met de elektrische auto: factsheet

10 tips voor een wintersport met elektrische auto

  1. Zorg dat je de actieradius weet
  2. Plan je route
  3. Juiste laadpas mee op wintersport
  4. Kies je laadpalen
  5. Boek een hotel met laadpaal
  6. Activiteiten bedenken voor tijdens het nieuwe ‘tanken’
  7. Leer de kunst van het weglaten
  8. Download Google translate
  9. Rij veilig voor weinig
  10. Geniet van je wintersportvakantie
wintersport met elektrische auto
Op wintersport met de elektrische auto. Foto: Ben van Nieuwstadt.

Zorg dat je de daadwerkelijke actieradius weet

Om je vakantie te plannen is het essentieel om te weten hoe ver jouw elektrisch auto kan rijden voordat de accu leeg is. Je kunt je exacte actieradius vinden in de informatie van de boordcomputer van je elektrische auto. Het advies is om de werkelijke actieradius te gebruiken en niet de door de producent genoemde actieradius omdat deze vaak niet 100% accuraat is. Met de werkelijke actieradius plan je gemakkelijker je route en de laadstops.

Plan je route zorgvuldig

In iedere elektrische auto zit een navigatiesysteem of er is een app om te navigeren naar een oplaadpunt. Op basis van eigen ervaring is het belangrijk om zelf ook je route te plannen en te bekijken waar je een tussenstop kunt maken om op te laden of waar een snellader langs je route is.
In theorie hoeft dit niet natuurlijk, echter soms stuurt een navigatiesysteem je naar een locatie om op te laden dat op een bedrijventerrein ligt dat ‘s avonds en in het weekend afgesloten is. Zorg daarom voor een back-up plan.

Juiste laadpas mee op wintersport

Er zijn veel laadpassen in Nederland die een goede dekking in Nederland bieden en ook aangeven dat ze in Europa breed geaccepteerd zijn. Toch blijkt het nog te vaak dat de laadpaal of snellader die jij wil gebruiken in het buitenland dan net niet gedekt is binnen het netwerk. Neem daarom één of enkele extra laadpassen mee. En denk er dan aan dat je een laadpas vaak moet aanvragen en activeren, oftewel dat je deze op tijd moet bestellen. Er zijn laadpassen die een abonnement aanbieden en anderen geven de optie om per laadsessie te betalen.

Kies je laadpalen onderweg

Door je route te plannen, heb je van tevoren een beter idee van waar je gaat stoppen om te laden. Zo kun je beter inschatten welke laadpas je nodig hebt onderweg naar je wintersportvakantie. Daarnaast is het handig om je laadpalen te kiezen en hier vooraf naar te kijken want dan voorkom je ‘gemekker om een stekker’. De meest gebruikte stekker is de Mennekes-stekker (type 2), maar in sommige landen kun je nog afwijkende stekkers tegenkomen.

Boek een hotel met laadpaal

Reis relaxt en boek een overnachting onderweg, dan kan je auto gedurende de nacht opladen terwijl jij lekker aan het ontspannen bent en ook zelf even aan het opladen bent. Boek een hotel met laadpaal onderweg naar je vakantiebestemming.

Activiteiten bedenken voor tijdens het nieuwe ‘tanken’

Maak je laadstops extra leuk door er van tevoren alvast over na te denken. Zorg dat je enkele afleveringen van die ene nieuwe serie op Netflix hebt gedownload die je tijdens het laden kunt kijken of speel een muziekquiz door via Spotify ‘raad je plaatje’ te spelen. Kortom geniet van de reis, maak plezier tijdens de trip en dan merk je dat die tussenstops waarbij je elektrische auto aan het opladen is voorbij vliegen.

Leer de kunst van het weglaten

Met je elektrische auto is het absoluut aan te raden om niet te zwaar bepakt op wintersport te gaan. Hoe meer spullen je meeneemt, hoe sneller de actieradius terug zal lopen. Dus neem niet te veel mee in de auto én let er ook op dat als je een dakkoffer meeneemt dat dit ook zorgt voor meer weerstand en daardoor meer tijd aan de laadpaal.

Opladen elekrtische auto
Kies je oplaadpunten onderweg. Foto: Ben van Nieuwstadt.

Download Google translate

Zorg ervoor dat je weet wat de regels en richtlijnen zijn van de laadpalen in het buitenland. Zo voorkom je boetes en overtredingen plus je weet beter waar je aan toe bent. Dankzij de Google translate app, kun je real-time buitenlandse teksten vertalen door je camera op de tekst te richten. Da’s pas handig.

Rij veilig voor weinig

Door slim te rijden, rij je zuiniger en bespaar je op je vakantierit. Stel je cruise control in op 110 km en rijd zuiniger en goedkoper. Daarnaast is het mogelijk om onderweg gratis de elektrische auto op te laden, als je slim je route plant onderweg naar je wintersportvakantie.

Gebruik een powerbank

Laad jij je telefoon op tijdens het rijden? Maak dan gebruik van een powerbank. Op die manier hoef je minder kostbare stroom te gebruiken en gaat de accu net wat langer mee.

 

Geniet van je wintersportvakantie

In nog niet alle wintersportplaatsen zijn ze goed op elektrische auto’s voorbereid en daarom geven wij je de slimme tip om altijd te zorgen dat je een wintersport accommodatie met laadpaal boekt, dan ben je er zeker van dat je kunt opladen en niet dat je auto aan de andere kant van het dorp staat of dat je een lege accu hebt. Dan geniet je met volle teugen op wintersport.

Dit artikel is geschreven door Ben van Nieuwstadt van elektrischeautovakanties.nl
Mocht je naar aanleiding van het artikel nog vragen hebben, dan kan je contact opnemen met ons of direct met Ben. 

 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Tips voor de mooiste familie wintersport in Obertauern
Ook interessant
Tijdens een familie wintersport in het Skicircus maak je herinneringen voor het leven!