dakkoffer

Wanneer je met z’n tweeën naar de wintersport rijdt, gooi je de achterbank plat en heb je een zee aan ruimte. Maar wanneer er een derde persoon bijkomt heb je al snel een probleem. Skikleding, ski’s, skischoenen. Om nog maar te zwijgen van alle spullen die je mee sleept om het moment dat er kinderen in het spel zijn. Voordat je besluit een grotere auto te kopen, is de dakkoffer een goede optie om te overwegen. Zo heb je tijdens de vakantie meer ruimte en houdt je bagage weg van de achterbank. Zo zit iedereen ook weer comfortabel.

Dakkoffer kopen, waar let je op

Oké je bent er uit. Je gaat je kofferbak ruimte uitbreiden met een dakkoffer voor de wintersport. Maar waar begin je dan? We helpen je er graag stapsgewijs doorheen.

Afmeting

De afmeting van een dakkoffer is afhankelijk van de afmeting van je auto. De koffer mag aan de achterkant niet te ver uitsteken, want dan gaat je achterklep niet goed open. Volgens de officiële regels mag de koffer aan de voorkant tot aan de bumper uitsteken, maar dit is best veel. Voor een skikoffer volstaat een lengte tussen 1.80 meter tot 2 meter (beetje afhankelijk van de lengte van jouw ski’s).

Inhoud

Er zijn dakkoffers verkrijgbaar met een inhoud tussen de 260 en 670 liter. Bedenk daarom goed waarvoor je het gaat gebruiken en wat je er in wilt vervoeren. Als je alleen ski’s mee wilt nemen, dan volstaat een relatief kleine (maar lange) koffer, wil je er ook andere spullen in vervoeren koop dan een wat grotere.

Let wel op. Hoe groter de dakkoffer, hoe hoger het brandstofverbruik. Koop daarom nooit een koffer die (veel) te groot is.

Belasting

Let op de maximale belasting die jouw auto aankan. Een lager gewicht van de koffer, betekent dat je meer vulgewicht overhoudt. Hou rekening met ongeveer 50-75 kilo.

Dakdragers

De dakkoffer ligt niet direct op het dak van je auto, maar op de dakdragers. Heb je nog geen dakdragers op jouw auto? Dan moet je deze dus ook nog aanschaffen.

dakkoffer op auto

Dakkoffers vergelijken en online kopen

Met bovenstaande informatie kan je (online) op zoek naar een dakkoffer voor jouw auto. Diverse websites bieden een uitgebreid online aanbod aan dakkoffers wat het makkelijk maakt om prijzen en specificaties te vergelijken.

Op de website van Heuts kan je gemakkelijk diverse soorten dakkoffers en skiboxen selecteren en met elkaar vergelijken. Let bij de vergelijking met name op:

  • afmeting
  • laadvermogen
  • maximale breedte van de dakdragers
  • prijs

Al deze specificaties worden in het vergelijkingsoverzicht weergegeven waardoor je makkelijk een passende keuze kan maken.

dakkoffer wintersport

Tips voor het reizen met een dakkoffer

Een dakkoffer is doorgaans waterdicht. Toch kan het zijn dat na verloop van tijd ergens een lek ontstaat. Vervoer daarom liever geen kleding in je dakkoffer.

Was je auto voor het bevestigen van de dakkoffer. Bij het bevestigen en inruimen van de dakkoffer sta je dicht tegen je auto aan. Door je auto van tevoren te wassen voorkom je dat je vies wordt.

Rijd je auto de dag voor vertrek vanaf je wintersport ook weer even door een wasstraat. Als wintersporter weet je waarschijnlijk hoe vies je auto wordt tijdens de ritjes in de winterse Alpen. Niks is zo vervuilend voor je skikleding als het contact met de auto.

Let er bij het inpakken op dat je de zware dingen in je kofferbak doet en de lichte bagage in de dakkoffer. Je ski’s of snowboard vormen hierop natuurlijk een uitzondering. Het dak van je auto mag namelijk niet te zwaar belast worden. Hou grofweg rekening met zo’n 50 kilo. Het is bovendien voor het rijgedrag van je auto beter als de zware dingen (bijvoorbeeld je skischoenen) in je auto worden ingepakt.

Rij niet te hard. Hoewel je met een koffer op je net zo hard mag als zonder, raadt de ANWB aan om niet harder te rijden dan 130 km per uur.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Heuts

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Review Salomon Icon 2C Air skihelm
Ook interessant
Tip voor bezoekers van Gastein: Rodelen in Bad Gastein