De Helio collectie van Black Diamond bestaat al een aantal jaar. Onder de slogan: “Lighter. Faster. Stronger.” heeft het Amerikaanse skimerk een complete freeride lijn uitgebracht waarin naast ski’s ook hardshell ski jassen, ski handschoenen en skibroeken zitten. Afgelopen winter kregen wij de kans om twee paar ski’s uit deze collectie te testen: de Helio Carbon 95 en Helio Carbon 104. Wat wij daar van vonden? Dat lees je in deze dubbele review!

Black Diamond helio carbon review
Dubbele review: Helio Carbon 95 en 104

Samenvatting review Black Diamond Helio Carbon

Type ski: freeride / toerski voor dames en heren.
Terrein: off piste.
Lengte: verkrijgbaar in 165, 175 en 185 cm.
Collectie: 2020/2021.
Voor welk type skiër: wintersporters die veel naast de piste onderweg zijn.
Wat is leuk: super skigevoel, skiën met veel plezier
Wat is minder: mindere prestaties op ijzige pistes.
Kopen: vanaf volgende winter via gespecialiseerde wintersportzaken.

De complete Black Diamond ski collectie 2021
De complete Black Diamond ski collectie 2021-2022.

Volledige review Black Diamond Helio Carbon

Toen we afgelopen winter in het Stubaital waren, kregen we de mogelijkheid om alvast ski’s uit de Black Diamond skicollectie van volgende winter uit te proberen. De omstandigheden om te testen waren ideaal. Toen we in skigebied Schlick 2000 (Fulpmes) onderweg waren, sneeuwde volop. Een dag later konden we in het skigebied op de Stubaier gletsjer heerlijke poederbochten kunnen maken in de zon. We hebben deze ski’s in totaal vier dagen meegenomen. Meer dan genoeg voor een uitgebreide test.

Black Diamond ski's in skilift Stubai
Perfecte ski dagen!

Vier verschillende modellen

De Helio Carbon ski’s zijn verkrijgbaar in vier verschillende modellen: 88, 95, 104 en 115. Het nummer staat in dit geval voor de breedte van de ski onder de voet. Voor deze review hebben de 95 en de 104 getest. We hebben onder verschillende omstandigheden kunnen testen. Harde ijzige pistes, maar ook heerlijke poederafdalingen. Hieronder lees je onze ervaringen op en naast de piste.

Prestaties Off piste

De Helio Carbon lijn is niet gemaakt voor recreanten, maar voor die hard skiërs die ook graag ‘off piste’ onderweg zijn. We beginnen deze review daarom met onze ervaringen naast de piste. Daar toveren deze ski’s een glimlach op ons gezicht. De ski’s komen hier echt goed tot hun recht. Ze drijven als het ware op de poeder en laten zich eenvoudig sturen. Een kleine beweging is al genoeg om de juiste kant op te sturen. Bovendien voelen ze heel stabiel aan, waardoor we het gevoel hebben dat we ook met veel snelheid kunnen afdalen.

Ook bij sprongen is de landing stabiel en zeker. Een heerlijk gevoel!

Freeride ski test
Deze ski’s zijn gemaakt voor off piste!

Prestaties op de piste

Op de piste komt de Helio ski lijn een stuk minder tot zijn recht. Het is bijna onmogelijk om op een harde ijzige piste mooie gesneden bochten te maken. Geslipte bochten gaat prima. De 95 presteert trouwens een stuk beter op de piste dan de 104, deze laat zich een stuk beter sturen. Maar ook dit is zeker géén ski om veel tijd mee door te brengen op de piste.

Ski test op de piste
Op de piste testen….

Toerskiën met de Black Diamond Helio Carbon

De Black Diamond Carbon weegt nog geen 1.500 gram, waardoor het ook om te toerskiën een fijne ski moet zijn. Het eigen gewicht van de ski is lichter dan veel freeride toerski modellen, waardoor het lopen met stijgvellen met deze ski prettig moet zijn. Iets wat we helaas zelf niet hebben kunnen testen.

Afdalen hebben we gelukkig wel kunnen testen. In diepe poeder is de 104 echt geweldig. Tussen de bomen en op smalle bergpaadje bevallen de 95 echter een stuk beter. Ze zijn een stuk wendbaarder en laten zich ook beter sturen in slechtere sneeuwcondities.

Conclusie review Black Diamond Helio Carbon

Voor fanatieke wintersporters die veel tijd buiten de piste besteden zijn de Black Diamond Helio Carbon ski’s echt een aanrader. Ze zijn licht, wendbaar en ook erg stabiel. Op de piste zijn er echter betere ski’s te koop. Maar eerlijk is eerlijk daarvoor zijn ze ook niet gemaakt. Een perfecte ski voor wintersporters die goed kunnen skiën, maar wat anders willen dan alleen maar carven ?

De Black Diamond Helio Carbon 95 is onze favoriet.
De Black Diamond Helio Carbon 95 is onze favoriet.

Black Diamond Helio 95 of 104?

De Helio 95 is mijn persoonlijke favoriet. Echt een ski voor alle omstandigheden. Natuurlijk presteert deze het beste in de poeder, maar ook in het bos en bij slechte sneeuw is dit een fijne ski. Zelfs als je vol gas over de piste afdaalt. Past perfect in je uitrusting voor het freeriden en toerskiën.

Wanneer er een flink pak sneeuw is gevallen en de sneeuw is heel diep, dan is de 104 fijner, maar in alle andere gevallen heeft de 95 onze voorkeur.

De nieuwe Black Diamond Helio collectie is vanaf dit najaar verkijgbaar via de betere wintersportwinkels of de website van Black Diamond.

 

Disclaimer
Het testen van producten en publiceren van reviews is voor ons een serieuze zaak. Wij testen de producten uitvoerig en gaan niet over één nacht ijs (of sneeuw). Voor het schrijven van reviews ontvangen wij doorgaans een vergoeding of het product zelf. Deze vergoeding is puur voor de tijd die wij investeren en staat los van de inhoud van de review en ons oordeel.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Onze ervaringen in skigebied Stubaier Gletsjer
Ook interessant
De beste skihelmen van deze winter