Het is de droom van veel liefhebbers van wintersport: een keer off-piste skiën! Off-piste skiën is een garantie op avontuur, adrenaline en fraaie uitzichten. Je komt op plekken waar veel andere wintersporters (om logische redenen) niet komen. Aan off-piste skiën kleven een aantal belangrijke risico’s. Het is daarom essentieel je goed voor te bereiden op een dergelijk avontuur. Onderdeel van deze voorbereiding is onder andere je autoverzekering vergelijken. En wist je dat bijvoorbeeld de kosten voor een ziekenhuisbehandeling na een ongeluk tijdens off-piste skiën lang niet door iedere verzekeraar vergoed worden?

diepe poeder.
Genieten van de maartse sneeuw.

Tip: maak gebruik van een vergelijkingssite als Overstappen.nl, om bijvoorbeeld je auto direct te verzekeren en de dekkingen bij verschillende verzekeraars zo overzichtelijk mogelijk te krijgen voor jezelf.

Ga altijd met een gids op off-piste skiën

Naast het nakijken van je polis, zijn er meer factoren om rekening mee te houden. Zo is het verstandig om altijd met een gids op pad te gaan, wanneer je off-piste skiën ambieert. Een lokale gids is op de hoogte van de meest risicovolle gebieden en beschikt over de kennis en ervaring om risico’s tot een minimum te beperken. Wees je ervan bewust dat off-piste skiën nooit zonder risico is! Naast een gids kun je ook een skileraar uit de omgeving van de piste vragen met je mee te gaan. Ga bovenal nooit alleen off-piste skiën.

Zorg dat je over de juiste materialen beschikt

Wanneer je alleen al overweegt om off piste te gaan skiën, moet je voor het juiste materiaal zorgen. En minstens net zo belangrijk: dat je met dit materiaal overweg kunt. Want een lawinepieper is niks waard, als je er niet mee kan werken. Zorg dus voor een goede skirugzak met lawinepiepier, sonde en schep. Gedegen kennis krijg je in een cursus of wanneer je op pad gaat met een gids. Vraag om uitleg en vertel wat je ervaring is. Wanneer je nog nooit eerder met een lawinepieper gewerkt heb, kan de gids met je oefenen.

Leer op een piste te skiën en doe ervaring op

De belangrijkste tip is wellicht: oefenen, oefenen en nog eens oefenen op een reguliere piste. Enkel wanneer je het skiën op een piste volledig onder de knie hebt, kun je denken aan off-piste skiën. Off-piste skiën is nog lastiger dan het skiën op een reguliere piste. Zou je het op zo’n reguliere piste zwaar hebben, dan is de kans erg klein dat het off-piste skiën een succes wordt.

Deze blog is geschreven door één van onze partners en bevat links naar externe websites. 

1 Commentaar

 • Eddydeno,

  Al meer dan 40 jaar ski ik buiten piste ,ga nooit zonder gids,doe geen zuid en west hellingen na de middag, beschik over het juiste materiaal en kledij ,toerskiers probeer altijd tegen 13 u in de volgende hut aan te komen ,neem hutten schoenen mee,drink geen alcohol

 • Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Eerder verschenen
  Kindvriendelijk hotel Innsbruck: 4 leuke hotels met familiekamers
  Ook interessant
  Wildkogel Arena opent de pistes opnieuw voor wintersporters